Meny

Recension AceVPN: En krånglig VPN-lösning för experter

AceVPN är en relativt liten VPN-leverantör som ägs av det USA-baserade företaget SecureNet LLC – och med sina 75+ servrar i parken är de knappast störst på täppan. Men man vet aldrig, de kanske kan överraska i vilket fall?

Om vi kikar närmare på webbsidan hittar vi inga lökiga marknadsförings-citat såsom ”the best VPN-experience ever” eller ”we do not save any logs – pinky promise”. Istället finner vi ett antal användarrecensioner som prisar alltifrån kundsupporten till serverhastigheterna.

Om ni läser vidare får ni reda på om jag sjunger med i lovsången, men innan dess mjukar vi upp med lite snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, IPSEC, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Support viaWebbformulär och mail
AceVPN Premium
Antal servrar20+ i 10+ länder
P2P och torrentingTillåts inte
Antal samtida enheter som tillåts3
Dedikerat IP-nummer ingårNej
Kostnad vid månadsbetalning$5.95
Kostnad vid årsabonnemang$4.98
Tre år$3.89
AceVPN Ultimate
Antal servrar50+ i 25+ länder
P2P och torrentingTillåts
Antal samtida enheter som tillåts5
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Dedikerat IP-nummer ingårJa
Kostnad vid månadsbetalning$15.00
Kostnad vid årsabonnemang$11.75
Tre år$11.67
WebbsidaAceVPN.com

På plussidan (+)

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

AceVPN ger oss tillgång till världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256. Superdatorer och diverse hackers har länge försökt knäcka den ovanstående säkerhetsstandarden, men ingen har lyckats – och med stor sannolikhet förblir AES-standarden bergsäker även i framtiden. Hos AceVPN kan ni även använda er av följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • IPSEC (säkert)
 • L2TP (säkert)
 • PPTP (snabbt – men ganska osäkert)

Vilka bör ses som en riktigt bra mix. OpenVPN samt IKEv2 bör klassas som de bästa alternativen, tätt följt av IPSEC och L2TP, som inte heller går av för hackor. PPTP-protokollet bör ni endast använda er av i nödfall, tex. om en äldre eller lite mer ovanlig enhet ska kopplas upp.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Tack vare samma verktyg bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med AceVPN:s servrar. I korthet: säkerhetsverktyget är det bästa vi har för att kunna undvika diverse säkerhetsproblem såsom IP- och DNS-läckor. Att bli ofrivilligt internetbefriad som mest någon gång om året är i mina ögon inte särskilt besvärande när säkerhetsläget samtidigt förbättras markant. Inbyggda Kill Switch-verktyg hade inte suttit fel på mobilsidan, men vi får hoppas på att AceVPN täpper till den luckan i framtiden.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos AceVPN kan vi koppla upp en lång rad enheter, såsom:

 • Windows (OpenVPN)
 • Mac (Tunnelblick)
 • iOS (OpenVPN Connect)
 • Android (OpenVPN Connect)
 • Routrar (Asus, Tomato, DD-WRT)
 • Linux (OpenVPN)
 • Spelkonsoler
 • Chromecast-enheter
 • Apple TV 4K
 • Smarta TV-apparater

Och ett antal fler. Men några egenutvecklade appar får vi titta i stjärnorna efter. I övrigt kan ni som mest koppla upp tre enheter på en och samma gång om ni kör på Premium-varianten, och fem om ni tecknar ett Ultimate-abonnemang. Dessa nivåer bör ses som ganska generösa, men jag hade faktiskt förväntat mig att kunna koppla upp hur många enheter som helst på Ultimate-sidan, då prisläget är minst sagt saltat.

Det är heller ingen dum idé att installera VPN-tjänsten i routern. Om ni väljer att köra på den modellen skyddas alla mackapärer som ansluts per automatik, och då en router alltid bara räknas som en enhet blir den begränsning som precis nämnts inte lika påtaglig.

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Oavsett vilket VPN-paket ni väljer att köra på ingår alltid en SmartDNS-tjänst, och det är just den som gör att ni kan låsa upp ett större gäng utländska streamingtjänster, inklusive BBC iPlayer samt Netflix.

För att sammanfatta läget klarar AceVPN av att låsa upp följande videoplattformar:

 • BBC iPlayer (bekräftat)
 • iTV Hub (bekräftat)
 • Netflix (bekräftat)
 • SVT Play (bekräftat)
 • C More (bekräftat)
 • Viaplay (bekräftat)
 • HBO Nordic (bekräftat)
 • Hulu
 • Youtube
 • Sky Sports

Som ni kan läsa ovan testade jag inte alla streamingtjänster. Men de mest eftertraktade tv-plattformarna kunde i alla fall överlistas – åtminstone vid recensionstillfället.

acevpn-låsa-upp-streaming

AceVPN lirar utmärkt tillsammans med Tor

I många länder är anonymiseringsnätverket Tor lite av ett måste. Tack vare samma verktyg osynliggörs all webbtrafik på ett ganska fiffigt sätt.

Men om Tor-nätverket är så pass fantastiskt, varför surfar inte alla via Tor? Den största anledningen till att Tor inte slagit igenom på bred front är att våra surfsessioner går i snigelfart. Men om ni surfar från länder som tillämpar starka censurlagar, tex. Kina, Nordkorea, Iran eller Turkiet, är en långsam surfupplevelse alltid att föredra framför en övervakad sådan.

Då både Tor samt VPN-tekniken tagits fram för att ge oss ett bättre integritetsskydd online vore det inte så dumt om dessa kunde arbeta tillsammans, och det kan de faktiskt. Om ni först kopplar upp er mot en VPN-server och efter detta mot Tor-webbläsaren förblir era internetoperatörer ovetandes om att ni använder er av Tor, vilket bör ses som ett stort plus. Detta då somliga menar att internetoperatörer ”flaggar” kunder som använder sig av Tor-nätverket.

Med detta sagt – Tor och AceVPN lirar mycket bra ihop – och det ska de ha en eloge för.

VPN-aktören har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida hittar vi en lång rad handplockade recensioner som beskriver AceVPN som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin. I regel brukar jag säga att dessa typer av användaromdömen inte är fejkade, men då jag bläddrade mig igenom 50 av dessa, och alla bjussade på femstjärniga betyg, verkar filtreringen vara stenhård.

acevpn-betyg

Det håller förstås inte. Ett större urval måste hittas, och det lilla problemet löste jag genom att besöka en lång rad webbforum samt sociala medie-sajter såsom Reddit, Facebook samt Twitter. Och resultatet: Många, men långtifrån alla var nöjda. Det var främst proxy-lösningen, stödet för Tor samt kundsupporten som berömdes i störst utsträckning.

acevpn-omdöme-på-trustpilot

Om vi fokuserar på de negativa rösterna en stund var det främst nyinvigda VPN-användare som valde att vädra sitt missnöje. Många av dem klagade på att inkörningstiden var lite väl tilltagen då inga egenutvecklade appar finns på plats. Mer specifikt gick det ungefär tre positiva recensioner på en negativ sådan, vilket innebär att AceVPN:s rykte får beskrivas som gott, men långtifrån perfekt. Det blir plushögen som gäller – med ett nödrop.

Inga säkerhetsbrister kunde upptäckas

VPN-företaget grillades mot totalt fem webbtjänster, och precis som väntat fanns det ingenting att klaga över.

 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

AceVPN sköter sig oklanderligt i denna mycket viktiga kategori.

inget-virus-enligt-virustotal
Virustotal hittade ingenting att klaga på..

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-avtalet

Då AceVPN har sitt säte i USA omfattas VPN-företaget av det så kallade Eyes-samarbetet, dvs. en övervakningsklubb som drog igång strax efter andra världskriget. Det ursprungliga målet var ett ädelt sådant; att samarbeta över gränserna för fredens skull.

Men samma organisation har tyvärr utvecklats till något av ett övervakningsmonster som gör allt för att kika över axeln på både privatpersoner samt företag. Och om något av medlemsländerna ”fattat tycke” för er har de rätt att begära ut precis vad de vill.

Men som AceVPN själva skriver i deras loggpolicy kommer de aldrig samarbeta med någon myndighet eller underrättelseorganisation, och det väljer jag att tro på. Hela kategorin hamnar därför i gränslandet mellan plus och minus.

Fildelning tillåts – men bara om ni slantar upp rejält

Vissa menar att upphovsrättslobbyn, som hyvlar ut kravbrev i tid och otid, är det största hotet för fildelare. Det stämmer till en viss del, men inte helt.

Mer specifikt glömmer många bort hur Bittorrent-protokollet är uppbyggt. När vi tankar ner en torrent utan ett VPN-skydd i ryggen skyltar vi med våra riktiga IP-adresser, vilket innebär att det är rena julafton för diverse hackers och andra skummisar. Men om vi först kopplar upp oss mot en VPN-server byts våra riktiga IP-nummer ut mot ett sådant som VPN-företaget basar över, och vips kan vi fildela på ett betydligt säkrare sätt. Med detta lilla snack överstökat tar vi en kik på hur AceVPN klarar sig på fildelningsfronten.

För länge sedan var det tillåtet att fildela hej vilt på samtliga servrar, men år 2010 fick företaget kalla fötter och förbjöd fildelningstrafik på deras USA-baserade samt brittiska servrar. Trots detta finns det fortfarande en hel del servrar att välja på, vilket är utmärkt, men dessa är endast tillgängliga för Ultimate-kunder. Premium-kunder kan med andra ord inte fildela överhuvudtaget. Surt sa räven.

acevpn-fildelning-tillåts-för-ultimate-kunder

Då smiter vi vidare till testandet. Vid recensionstillfället körde jag på det mest påkostade alternativet (Ultimate-versionen), och när ett absurt lagligt speldemo laddades var det knappast turbofart som gällde. 2.1 MiB/s eller omkring 17 Mbps är inte mycket att hänga i granen, i synnerhet med tanke på Ultimate-versionens ganska tilltagna prisnivå. Här förväntade jag mig mer. Det blir gränslandet som gäller tills hastighetsläget repat sig.

Loggpolicyn känns inte hundraprocentig

Alla VPN-leverantörer kör med marknadsförings-dängor såsom: ”Vi är helt loggfria – på riktigt”. Men dessa typer av påståenden stämmer aldrig. Alla VPN-leverantörer sparar loggar. Vissa lägger vantarna på ofarliga sådana, medans andra sparar uppgifter av mer känslig natur. Nu går vi igenom hur AceVPN klarar sig inom denna viktiga kategorin.

AceVPN sparar följande uppgifter:

 • Våra IP-adresser (när vi registrerar oss)
 • Cookies (på deras egen webbplats)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Många av de uppgifter som precis nämnts bör räknas som fullkomligt ofarliga, men jag gillar inte att de registrerar våra riktiga IP-adresser vid registreringstillfället.

Nåväl, det värsta är överstökat. Över till vad AceVPN inte sparar:

 • IP-adresser (när vi är uppkopplade mot en VPN-server)
 • DNS-förfrågningar (när vi är uppkopplade mot en VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

De samarbetar inte heller med vare sig upphovsrättslobbyn samt myndigheter, vilket bör ses som ett plus. Men allt som allt är loggpolicyn lite väl kort och odetaljerad. Även om de aldrig delat med sig av kunduppgifter till tredje part förstår jag inte varför de väljer att logga våra IP-nummer vid registreringsfasen. Användaravtalet är förvisso inte hemskt, men tillräckligt illa utformat för att hamna i gränslandet.

På minussidan (-)

Kundsupporten är illa uppstyrd

Supportgänget kan kontaktas via mail eller via ett webbformulär. Jag valde att köra på webbformuläret. Sammanlagt skickades två meddelanden och nu, mer än fyra dagar senare, har jag ännu inte fått några svar på mina frågor.

Då programvaran knappast var busenkel att installera (vi kommer till det lite längre ner) hade det varit skönt med lite hjälp. Men som sagt, någon sådan blev det aldrig tal om.

support-för-acevpn

I vissa fall kan välskrivna guider samt smidiga hjälpsidor vara räddningen när kundsupporten sviker, men så var det inte här. De guider som finns tillgängliga är svårbegripliga och/eller föråldrade, och det supportforum som finns på plats är inte särskilt välbesökt. Vi ska dock kunna få installationshjälp via en skrämdelningsfunktion, likt Teamviewer eller dylikt, men då supportmedarbetarna verkar ha gått under jorden fullständigt tvivlar jag på det påståendet.

spyoff-hjälpsidor

Supportavdelningen måste struktureras upp, och det rejält. Här blir det minushögen som gäller med god marginal.

Servrarna är relativt långsamma

Bashastigheten

Här hittar ni det nakna, eller okrypterade hastighetsläget.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De VPN-leverantörer vi hittar på högre upp på topplistan, likt Cyberghost, Perfect Privacy och ExpressVPN, erbjuder serverhastigheter på 100+ Mbps i Sverige. Med detta sagt är omkring 15 Mbps nerströms inget att skryta med, och kan tyvärr inte klassas som godkänt.

Nerströms: 16 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 47 ms

hastighetstest-server-i-sverige-för-acevpn

USA

USA-servrarna är i regel de långsammaste, och det stämmer även här. Omkring 4 Mbps är inte godkänt någonstans.

Nerströms: 4 Mbps
Uppströms: 7 Mbps
Latens: 31 ms

hastighetstest-i-usa-för-acevpn

Allt som allt presterar AceVPN:s servrar betydligt sämre än genomsnittet, och med detta sagt fylls minushögen med ytterligare en kategori.

Tillägg: Speedtest.net ville inte vara med och leka på Windows-sidan. Bilderna som ni kan kika på ovan är tagna från Speedtest.net-appen för iOS.

Installationen var en ren mardröm

Många VPN-företag bjussar på egenutvecklad programvara för de vanligaste plattformarna, men hos AceVPN är det OpenVPN Connect som gäller för hela slanten. Den programvaran kan ibland ses som en acceptabel lösning då de apparna är minst lika säkra som de egenutvecklade varianterna, men här funkar det inte.

Om det bara är tredjepartsappar som står på menyn måste det vara enkelt att få hjälp om någonting strular. Utöver detta bör det även finnas välskrivna guider på plats som beskriver hur installationsförloppet går till i detalj. Och nepp – som jag redan tagit upp var guiderna inte särskilt pedagogiska, utan föråldrade och minst sagt svårtydda. Om ni inte vet exakt vad ni gör tvingas ni fumla i blindo – och det är inte acceptabelt.

acevpn-för-ios
OpenVPN Connect för iOS

Allt som allt tog installationen en timme på Windows-sidan och en kvart på iOS-sidan. Om inte Google funnits tillgängligt hade jag förmodligen försökt komma igång än idag.

Nåväl. När tredjepartsprogrammen väl var installerade fungerade de helt perfekt. Men det ska inte behöva vara så här pass krångligt att komma igång. Den ganska fulla minushögen blir med andra ord ännu tyngre.

Prisnivån är något hög

Sammanlagt erbjuder AceVPN två typer av VPN-abonnemang: en något enklare Premium-variant och ett Ultimate-paket som låter oss göra precis allt, inklusive fildela. Som ni ser nedan är prisläget för det lite billigare VPN-paketet ganska acceptabelt. Men då ingår bara ett begränsat antal servrar, och ni tvingas även dras med ett sämre hastighetsläge samt en lång rad andra begränsningar.

Om ni istället kör på Ultimate-versionen ingår tex. installationshjälp via ett skärmdelningsprogram, tillgång till premiumservrarna samt mycket mer. Men $11.67 i månaden är en ganska rejäl slant, som många (inklusive jag) anser är lite väl saftig.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar, oavsett vilket VPN-paket ni väljer att satsa på. För att utnyttja densamma är det bara att höra av er till kundsupporten så fixar de det administrativa.

acevpn-prislista

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Rekommenderas AceVPN?

Nej. Expertanvändare som vill ta del av en säker och avancerad VPN-tjänst kan bli nöjda med det AceVPN har att erbjuda. Men vardagsanvändare, dvs. personer som inte är helt självgående när det kommer till OpenVPN Connect och andra tredjepartsappar, gör rätt i att välja någonting annat.

CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) kan nämnas som tre mer högpresterande och prisvärda alternativ, som presterar bättre inom alla mätbara kategorier. Mer specifikt har AceVPN svårt att särskilja sig från konkurrenterna, så jag avråder er från att teckna avtal med dem.

Om ni vill veta mer om de bästa VPN-alternativen, besök gärna VPN-topplistan. Väl där hittar ni mer information om samtliga VPN-aktörer, vilket bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört AceVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN