AceVPN är ett relativt litet VPN-företag som ägs av amerikanska SecureNet LLC. Med sina 50+ servrar i 25+ länder är de knappast störst på täppan, men man vet aldrig, AceVPN kanske överraskar mig på ett positivt sätt? I recensionen nedan går vi igenom allt: Säkerhetsfunktioner, krypteringsprotokoll, appar samt serverhastigheter och mycket mycket mer.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, IPSEC, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Support viaWebbformulär och mail
AceVPN Premium
Antal servrar50+ i 20+ länder
P2P och torrentingTillåts inte
Antal samtida enheter som tillåts3
Dedikerat IP-nummer ingårNej
Kostnad vid månadsbetalning$5.95
Kostnad vid årsabonnemang$4.98
Tre år$3.89
AceVPN Ultimate
Antal servrar75+ i 50+ länder
P2P och torrentingTillåts
Antal samtida enheter som tillåts5
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Dedikerat IP-nummer ingårJa
Kostnad vid månadsbetalning

$15.00

Kostnad vid årsabonnemang

$11.75

Tre år

$11.67

Besök AceVPN

På plussidan (+)

Moderna säkerhetsfunktioner erbjuds

AceVPN erbjuder världens mest säkra krypteringsprotokoll, AES 256. Superdatorer och diverse hackers har försökt knäcka protokollet, men ingen har lyckats. Utöver detta stöds även det öppna VPN-protokollet OpenVPN (säkrast och smidigast) samt IKEv2, IPSEC, L2TP och PPTP.

openvpn-stöds-av-acevpn

Kill Switch-funktionalitet ingår för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg bryts vår internetuppkoppling om vi skulle tappa kontakten med AceVPN:s servrar. I korthet: Tråkigt när det händer (vilket det nästan aldrig gör) – men mycket viktigt rent säkerhetsmässigt då IP-läckor och DNS-läckor förhindras.

Stöd för många typer av enheter

Vissa VPN-leverantörer erbjuder ett bra stöd för de största plattformarna: iOS, Android, Windows och Mac – sen är det bra. AceVPN går betydligt längre än så. Förutom ovanstående enheter kan vi även koppla upp:

 • Routrar (Asus, Tomato, DD-WRT)
 • Spelkonsoler
 • Chromecast-enheter
 • Apple TV 4K
 • Smarta TV-apparater

Med andra ord – enhetsstödet är enormt.

Utmärkt stöd för streaming

Tack vare en mycket fiffig SmartDNS-tjänst som ingår i samtliga abonnemang går det att komma åt utländska streamingtjänster såsom Netflix (USA), BBC iPlayer och SVT Play utan några som helst problem.

smartdns-tjänst-för-acevpn

Bra stöd för torrenting

Många tror att det största hotet för fildelare är skumma upphovsrättsorganisationer och advokatbyråer som skickar ut hotbrev, men så är det inte. Många glömmer bort hur Bittorrent-protokollet är uppbyggt. När vi tankar ner en (eller flera) filer skyltar vi med våran riktiga IP-adress, vilket är rena julafton för diverse hackers och andra skummisar. Genom att vi kopplar upp oss mot en VPN-tjänst byts vårat riktiga IP-nummer ut mot ett dolt (och delat) sådant, och vips kan vi känna oss säkra igen. Över till vad AceVPN erbjuder på fildelningsfronten:

För länge sedan var det fullt tillåtet att fildela på samtliga servrar, men detta ändrades år 2010 då företaget förbjöd all fildelningstrafik på deras amerikanska och storbritanniska servrar. Det finns fortfarande en hel del servrar att välja på, vilket är utmärkt, men tänk gärna på att teckna dig för Ultimate-paketet om det är stödet för torrenting du är ute efter. I Premium-versionen är denna hobby inte tillåten överhuvudtaget.

Fullt stöd för Tor-webbläsaren

I många länder är anonymiseringsnätverket Tor lite av ett måste. Tack vare detta verktyg anonymiseras all webbtrafik och blir därmed oläslig för övervakare såsom diverse klåfingriga regeringar. Våra surfsessioner blir tyvärr betydligt långsammare – men det kan det vara värt om vi surfar från ett land med stark internetcensur såsom Kina, Nordkorea, Iran eller Turkiet.

Om vi använder oss av Tor tillsammans med en VPN-tjänst vet dessutom inte våra internetoperatörer om att vi använder oss av Tor-webbläsaren överhuvudtaget, vilket är ett stort plus. Med detta sagt – Tor och AceVPN lirar mycket bra ihop – och det gillar jag.

Bra omdöme online

Då AceVPN är en mindre VPN-leverantör finns det inte mycket information att hämta hem på diverse diskussionsforum och dylikt. Men de som uttalat sig är åtminstone positiva.

Det är främst SmartDNS-tjänsten som får mest beröm då denna låser upp ett större gäng utländska streamingtjänster. Någon enstaka person klagar dock på att installationen är något krånglig, och det kan jag i och för sig förstå. Men allt som allt – nästan alla är nöjda, och då blir det plushögen som gäller.

acevpn-betyg-enligt-trustpilot

Acceptabel loggpolicy

Alla VPN-leverantörer jag testat levererar dängor såsom: ”Vi är helt loggfria – på riktigt, tummis”. För att kunna ta reda på om detta stämmer eller inte måste loggavtalet granskas, och det gör vi nu.

acevpn-loggpolicy

AceVPN sparar:

 • Vår IP-adress (när vi registrerar oss)
 • Cookies (på deras egen webbplats)
 • Vår e-postadress (för tex. supportärenden)
 • De fyra sista siffrorna på vårat kontokort (kan inte användas för att spåra oss)

De tre punkter vi hittar längst ner handlar om information som nästan samtliga VPN-leverantörer sparar, och är ingenting att höja på ögonbrynen över. Men jag gillar inte att de lägger beslag på vår IP-adress vid registreringen.

Nåväl, det värsta är överstökat. Över till vad VPN-leverantören inte sparar:

 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en viss server)
 • Information över förbrukad datamängd (unikt)

Men för att nämna det absolut viktigaste: AceVPN sparar ingen känslig information som riskerar att röja vår riktiga identitet – vilket är a och o när det kommer till dessa typer av avtal. Företaget har heller aldrig samarbetat med några myndigheter, upphovsrättsorganisationer, skumma advokatbyråer eller andra skojare, och kommer förmodligen aldrig göra det heller. De har med andra ord aldrig vikt ner sig – och det gillar jag.

Allt som allt är användaravtalet godkänt – även om de sparar lite väl mycket information vid registreringsprocessen.

Inga säkerhetsbrister kunde upptäckas

VPN-uppkopplingen grillades mot totalt fem webbtjänster, och samtliga av dessa gav tummen upp.

 • Doileak.com (Inga DNS-läckor)
 • Torrent IP Tool (Inga IP-läckor vid torrenting)
 • VPN Insights (Inga IP- eller DNS-läckor)
 • Virustotal (Programvaran är ren)
 • Browserleaks.com (Inga WebRTC-läckor)
inget-virus-enligt-virustotal
Virustotal hittade ingenting att klaga på..

Installationshjälp ingår för Ultimate-kunder

Alla som tecknar sig för Ultimate-paketet har rätt till att få installationshjälp på upp till två enheter per år. Fjärrhjälpen sker via en form av skrämdelningsfunktion, och för att ta del av erbjudandet är det bara till att höra av sig till kundsupporten.

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-avtalet

Då AceVPN har sitt säte i USA ingår företaget automatiskt i det så kallade Eyes-avtalet. En övervakningsklubb som drog igång efter andra världskriget med ett ädelt mål, att samarbeta över gränserna för fredens skull. Samma organisation har tyvärr utvecklats till ett monster som gör allt för att övervaka både privatpersoner och företag digitalt, och vill någon av medlemsregeringarna ha ut information om oss har de lagligt stöd att göra detta, tyvärr.

Man som AceVPN själva skriver (se under loggpolicyn) har de aldrig samarbetat med någon myndighet, och de uppgifterna väljer jag att tro på. Hela kategorin hamnar därför i gränslandet mellan plus och minus.

På minussidan (-)

Långsam (icke-existerande?) kundsupport

Kundsupporten kan kontaktas via mail eller ett webbformulär. Jag valde att köra på e-post-varianten. Sammanlagt skickades två meddelanden och nu, två dagar senare, har jag ännu inte fått svar på mina frågor. Då programvaran knappast var busenkel att installera (vi kommer till det längre ner) hade det varit skönt med lite hjälp, men någon sådan kom aldrig.

Till AceVPN:s försvar finns väldigt bra och lättförståeliga installationsguider på webbsidan, men om man fastnar är hjälpen tyvärr långt borta.

acevpn-support

Långsamma serverhastigheter

Sverige

De VPN-leverantörer vi hittar på topplistan likt Cyberghost, Perfect Privacy och ExpressVPN erbjuder hastigheter på 100+ Mbps i Sverige. Omkring 15 Mbps nerströms är inte bra, och kan inte klassas som godkänt.

Nerströms: 16 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 47 mshastighetstest-server-i-sverige-för-acevpn

USA

I USA slogs det knappast några hastighetsrekord. Omkring 4 Mbps duger tyvärr inte till mycket.

Nerströms: 4 Mbps
Uppströms: 7 Mbps
Latens: 31 ms

hastighetstest-i-usa-för-acevpn

Allt som allt presterar VPN-företaget betydligt sämre än genomsnittet, och då blir det minushögen som gäller.

Tillägg: Speedtest.net ville inte vara med och leka på PC-sidan. Bilderna ovan är tagna från Speedtest.net-appen för iOS.

Installationen var en ren mardröm

Vissa VPN-leverantörer erbjuder egenutvecklad programvara, men hos AceVPN är det OpenVPN Connect som gäller för hela slanten. Detta kan ibland ses som en acceptabel lösning då OpenVPN-varianterna är minst lika säker som egenutvecklade appar. Men inte här. Programvaran var så pass svårinstallerad att ett vattenglas nästan flög i golvet.

Installationsförloppet var omständligt. Lösenordsfiler skulle laddas ner och placeras i rätt mapp. Programvarufiler skulle packas upp och placeras i samma mapp – allt som allt tog det flera timmar att komma igång. Inställningsguiderna följdes till punkt och pricka men det hjälpte inte, och när inte kundsupporten hörde av sig lyckades jag tillslut googla fram en lösning.

När VPN-tjänsten väl fungerade var det frid och fröjd, men det ska inte behöva vara såhär pass krångligt att komma igång i mina ögon.

acevpn-för-ios
AceVPN för iOS

Prisnivån är något hög

Sammanlagt erbjuds två typer av abonnemang: En premiumversion som ger ett bra stöd för streaming, men torrenting och p2p förbjuds helt. Antalet tillgängliga servrar begränsas dessutom till omkring 20. I Ultimate-versionen är det 50+ servrar som gäller inklusive en hel drös med andra extrafunktioner.

Prisnivån då? Den är rätt hög. I synnerhet om vi tänker på att vi bara kan vara uppkopplade på en enhet samtidigt. Många av konkurrenterna erbjuder åtminstone stöd för tre samtidigt uppkopplade enheter, vilket bör ses som lite av en miniminivå.

acevpn-prislista

Betala kan vi göra via:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar.

Rekommenderas AceVPN?

Till viss del. Expertanvändare som vill ha en avancerad VPN-tjänst som dessutom är ruskigt säker gör ett bra val om de väljer att satsa på AceVPN. Vardagsanvändare, dvs. personer som inte är särskilt tekniskt kunniga, gör förmodligen rätt i att välja någonting annat.

Om ni vill jämföra AceVPN med resten av VPN-företagen: Kika gärna in på topplistan. Där listas samtliga VPN-leverantörer tillsammans med lite kortfattad information om vad de erbjuder.

Besök AceVPN

Delta i diskussionen