Meny

Recension ProXPN: en medioker och kostsam VPN-tjänst

ProXPN grundades år 2009 och med 10+ år i nacken är de lite av veteraner inom VPN-branschen. För närvarande finns det två VPN-paket tillgängliga: En gratisversion samt en premiumversion. Gratis-varianten kommer (som alltid) med ett antal begränsningar och premium-varianten ser betydligt trevligare ut.

Trots att VPN-företaget har funnits med ett ganska bra tag är de fortfarande en relativt okänd spelare inom branschen. Detta betyder förstås inte att de presterar dåligt – men att mer information krävs, och det ska ni få snart. Om vi tittar in på VPN-företagets webbsida ser vi att serverparken ska vara vässad, apparna likaså och supportgänget ska svara dygnet runt.

I recensionen nedan granskar vi det som precis nämnts, inklusive mycket annat – såsom loggavtalet, stödet för att kunna fildela samt låsa upp diverse streamingportaler tillsammans med mycket annat.

FaktaInfo
Företagets säteNederländerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar15+ i 10+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalningN/A
Kostnad vid årsabonnemang$6.25
Övriga abonnemang:
Tre månader$9.98
Sex månader$8.33
WebbsidaProXPN.com

På plussidan (+)

Hos ProXPN kan vi koppla upp det mesta

ProXPN lirar mycket bra med bland annat:

 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (Asus, DD-WRT)

Och som ni ser i faktarutan högst upp kan maximalt fyra enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket är lite av en standardnivå där många av VPN-företagets konkurrenter väljer att lägga sig.

Loggpolicyn är bra utformad

VPN-företaget hävdar själva att inga känsliga loggar sparas, och det stämmer hur bra som helst.

En viss mängd information lägger de dock vantarna på, såsom:

 • Cookies (på den egna webbplatsen)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan aldrig användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Samtliga av de uppgifter som precis nämnts är helt ofarliga, och då VPN-företaget inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då tar vi en titt på vad ProXPN inte sparar, och det är lyckligtvis en hel del:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

I korthet är loggavtalet lättbegripligt och säkert. De förklarar tydligt vad som sparas, varför vissa uppgifter sparas samt vilka insatser de gör för att skydda den insamlade informationen. Här finns det ingenting att klaga på. Loggavtalet är fullkomligt vattentätt.

Säkerhetsläget ser bra ut

En VPN-tjänst som läcker bör skämmas ögonen ur sig, och betraktas som ett riktigt dåligt val. ProXPN klarar sig dock utmärkt. De dansade sig igenom alla säkerhetstester på ett föredömligt sätt:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

inget-virus-i-programvara-enligt-virustotal-för-proxpn
Programvaran är ren..

inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Servrarna är relativt kvicka

Bashastigheten

Här hittar ni bashastigheten, dvs. det okrypterade hastighetsläget – som landar på omkring 250 Mbps åt båda hållen. Samtliga hastighetstester utförs med en trådansluten uppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på de lurviga benen gjorde ganska bra ifrån sig. 80+ Mbps bör räknas som en stabil insats. Lägg gärna märke till den låga latensen.

Nerströms: 80 Mbps
Uppströms: 65 Mbps
Latens: 14 ms

servertest-i-sverige-för-proxpn

Storbritannien

I Storbritannien gick det ganska bra undan, men inte lika bra som i Sverige. Men omkring 30 Mbps åt båda riktningarna är trots allt godkänt.

Nerströms: 32 Mbps
Uppströms: 28 Mbps
Latens: 42 ms

server-hastighetstest-i-storbritannien-för-proxpn

USA

Den USA-server som testkördes var ganska kvick, och presterade faktiskt över förväntan. 45+ Mbps nerströms innebär att ProXPN:s amerikanska servrar knappast behöver skämmas för sig.

Nerströms: 45 Mbps
Uppströms: 9 Mbps
Latens: 117 ms

hastighetstest-usa-servrar-för-proxpn

Allt som allt var de VPN-servrar som testades välsmorda – och hela kategorin hamnar därför i plushögen.

Apparna är lättanvända och rappa

ProXPN är knappast störst på VPN-täppan, men trots detta bjuder de på riktigt snygga och användarvänliga appar. Windows-klienten är en av dessa – och det är just denna som får visa vad den går för först.

Windows-appen bjussar förvisso inte på några 3D-renderade jordklot eller annat ”lull lull”, men det gör ingenting då den var en trevlig och följsam rackare. Serverbytena var kvickt överstökade, gränssnittet var rappt och en lång rad smidiga funktioner har bakats in. En av dessa stänger ner program (som vi själva väljer – tex. torrentklienter) automatiskt om VPN-uppkopplingen skulle brytas. Det går även att se vilka VPN-servrar som mår bäst för tillfället, och mycket annat.

Windows-appen vinner förmodligen inte några designpriser, men då den var rapp, stabil och säker får den två tummar upp från mitt håll.

proxpn-klient-för-windows
ProXPN för Windows..

iOS-appen är inte heller något designmässigt mästerverk, men det är av mindre betydelse då den trots detta kändes både rapp och välbyggd. Installationen var överstökad på någon minut, serverbyten kunde utföras utan fördröjningar och klienten protesterade inte alls när jag plågade den en stund (bytte servrar ett tjugotal gånger i snabb takt).

proxpn-för-ios
ProXPN för iOS..

Mer specifikt var jag mycket nöjd med samtliga appar som provkördes. Hela kategorin hamnar därför på rätt sida om plusstrecket.

VPN-företaget har ett gott rykte online

På ProXPN:s webbsida hittar vi inga filtrerade omdömen som beskriver VPN-företaget som det bästa som hänt branschen någonsin. Men det gör ingenting då de omdömena knappast bjuder på någon rättvis helhetsbild. För att vi ska kunna veta vad de befintliga kunderna tycker måste halva webben dammsugas – och den lilla undersökningen sätter vi igång med direkt.

Efter att jag finkammat ett antal sociala medie- och jämförelse-sajter såsom Twitter, Trustpilot och Reddit kom jag fram till följande: De flesta som uttalat sig verkar hur nöjda som helst.

proxpn-användarbetyg

Det är främst VPN-företagets förmåga att låsa upp diverse streamingtjänster som beröms mest högljutt, men även hastighetsläget och kundsupporten får ta emot många skopor kärlek.

Mer specifikt finns det inte överdrivet mycket information att hämta hem om ProXPN, men då nästan alla som uttalat sig har någonting positivt att säga blir det plushögen som gäller även här.

Fildelning tillåts på alla servrar – och snabbt går det

ProXPN utmärker sig inom många kategorier, och just stödet för fildelning en av dessa. Den väl utformade loggpolicyn samt det faktum att vi kan fildela på alla servrar gör ProXPN till ett utmärkt val för p2p- och Bittorrent-torskar. Det går dessutom mycket bra undan, vilket vi går in på i nästa stycke.

Den testfil som laddades ner kom upp i hela 21.3 MiB/s (ca. 178 Mbps) nerströms, vilket bör betraktas som en mycket bra prestation. Med detta sagt är det få VPN-leverantörer som bjussar på hastigheter över 150 Mbps nerströms vid fildelning. Här sköter ProXPN sig utomordentligt bra.

torrenting-test-med-proxpn

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Ett fullt stöd finns för det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt PPTP. OpenVPN-protokollet är vansinnigt säkert, men PPTP har dock sina brister och bör endast användas i nödfall. Krypteringsmässigt är det en 2048 bitars-variant som gäller som bäst – så där kan vi inte heller komma och klaga.

En Kill Switch-lösning hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Detta verktyg ser till att vår internetuppkoppling bryts per automatik om vi skulle tappa kontakten med ProXPN:s servrar. Kill Switch-funktionen är prestandasnål och det bästa vi har för att kunna skydda oss mot diverse IP- och DNS-läckor, och bör alltid vara aktiverad. Det hade varit trevligt om Kill Switch-funktionen funnits tillgänglig på fler appar. Men men – Windows och Mac får ses som bra nog.

Prisläget ser ganska trevligt ut

Som jag redan nämnt finns även en gratisversion tillgänglig, men där ingår en större mängd begränsningar. Ta mig inte fel, gratisversionen är minst lika säker som betal-varianten, men begränsningarna är tyvärr lite väl påtagliga. Fildela kan vi inte göra, kundsupporten kan inte kontaktas, servermängden begränsas och detsamma gäller för hastighetsläget. Att använda sig av gratisversionen är lite som att köra en Ferrari som är strypt till 10 km/h.

Med handen på hjärtat: gratisversionen bör endast ses som en språngbräda till premium-abonnemanget. Men det är absolut inget fel i den saken. Många VPN-aktörer (tex. Hotspot Shield och Windscribe) kör med exakt samma koncept, och då säkerhetsläget är minst lika bra för gratisanvändare går det inte att klaga på ProXPN:s affärsmodell.

Premium-varianten är ett betydligt bättre val, åtminstone i mina ögon. Prisläget är lite i det högsta laget, men samtidigt acceptabelt. Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Garantin innehåller inga brasklappar såsom diverse databegränsningar eller annat trams. För att utnyttja densamma hör ni av er till kundsupporten så betalar de tillbaka era investerade slantar inom någon vecka.

prislista-för-proxpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

Kundsupporten är kunnig och kvick

Hos ProXPN kan supportgänget kontaktas på två sätt: via ett webbformulär eller via direktmail (support@proxpn.com). Någon chattklient ser vi dock inte röken av, men det är av mindre betydelse då supportavdelningen är riktigt bra uppstyrd.

Mer specifikt kontaktade jag ProXPN en gång, och detta via e-post. Efter någon timme damp ett välskrivet och helt korrekt svar ner i inkorgen, vilket bör ses som en klart godkänd prestation. Supportmedarbetaren ifråga var trevlig som bara den och efter att jag ställt några motfrågor var vi båda hur nöjda som helst.

supportfråga-till-proxpn-supporten-2

VPN-företagets webbsida hittar vi även en hjälpsektion. Väl där återfinns installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information och VPN-tekniken, svar på vanligt ställda frågor samt en hel del annat.

proxpn-hjälpsektionen

För att sammanfatta läget sköter ProXPN sig utmärkt även här. Plushögen börjar bli riktigt överfull vid det här laget.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix inledde kriget mot VPN-leverantörerna år 2016. Sedan dess kämpar VPN-företagen för fullt för att kunna överlista streamingjättens avancerade Proxy-spärr. VPN-jättar såsom Cyberghost, NordVPN och ExpressVPN låter oss låsa upp Netflix samt BBC iPlayer på ett nafs, med hur ser läget ut ner det kommer till ProXPN? Jodå, det funkar utmärkt även här.

Just nu går det att komma åt Netflix fullständiga utbud via de så kallade ”UNBLOCK-NETFLIX”-servrarna. BBC iPlayer fungerade dock inte på alla brittiska servrar, men tillräckligt många för att jag skulle bli nöjd. Utöver detta lirar även SVT Play hur bra som helst på de svenska servrarna.

Serverparken är liten men effektiv

Hos ProXPN är det 15+ VPN-servrar i 10+ länder som gäller, vilket gör ProXPN till lite av en lilleputt i jämförelse med de större VPN-jättarna. Som en tumregel är fler VPN-servrar oftast att föredra, men då ProXPN:s sådana är stabila som attan och placerade på ett strategiskt sätt går det inte att slå ner på någonting här.

Jag litar helt och hållet på att de aldrig tar in fler kunder än vad de behärskar, och med detta sagt tyngs plushögen ner med ytterligare en kategori.

Rekommenderas ProXPN?

Till viss del. ProXPN är ett acceptabelt val för bland annat fildelning och upplåsning av utländska streaming-portaler. Utöver det håller servrarna måttet, apparna är dessutom trevliga och loggavtalet är både säkert samt välskrivet.

Mer specifikt har ProXPN bra koll på torpet – men de kan inte mäta sig med VPN-jättar såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension), som presterar bättre i alla jämförbara kategorier. De VPN-alternativ som nämns ovan har dessutom granskats av externa säkerhetsföretag, vilket bör ses som ytterligare en trygghetsstämpel.

På VPN-topplistan kan ni jämföra de bästa VPN-tjänsterna och alla viktiga attribut, likt hastighetsläget, serverparkens storlek, hur många enheter som får vara uppkopplade på en och samma gång, och mer.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört ProXPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN