En sammanfattning för dig som har bråttom
ProXPN kan låsa upp Netflix i USA, men precis där tar det roliga slut.
Servernätverket är långsamt, VPN-applikationerna är ingen fröjd för ögat och det pris man tvingas betala är allt för högt.
Vi rekommenderar i stället att du jämför de bästa VPN-tjänsterna mot varandra, det är knappast någon glädjande läsning nedan i vilket fall.
ProXPN grundades år 2009 och med 10+ år i nacken är de lite av veteraner inom VPN-branschen.
För närvarande finns det två VPN-paket tillgängliga: En gratisversion samt en premiumversion. Gratisversionen kommer (som alltid) med ett flertal begränsningar medan premiumversionen ser betydligt trevligare ut.
Trots att ProXPN har funnits med ett ganska bra tag är de fortfarande en relativt okänd spelare inom VPN-branschen. Detta betyder förstås inte att de per automatik skulle prestera dåligt – men att mer information krävs, och det ska du få snart.
Om vi tittar in på VPN-företagets webbsida ser man att servernätverket ska vara vässat, apparna likaså och supportavdelningen ska svara dygnet runt.
I recensionen nedan granskar vi det som precis nämnts, så även loggavtalet, stödet för att kunna fildela anonymt samt huruvida man kan låsa upp streamingportaler likt Netflix och BBC iPlayer.
Information | Attribut |
---|---|
Företagets säte | Nederländerna |
P2P och torrenting | Tillåts |
Netflix amerikanska utbud | Ja |
BBC iPlayer | Ja |
SVT Play | Ja |
Antal servrar | 15+ i 10+ länder |
VPN-protokoll | OpenVPN, PPTP |
Krypteringsteknik (högst) | AES 256 |
Kill Switch | Ja (Windows och Mac) |
Antal samtida enheter som tillåts | 4 |
Support via | Webbformulär och mail |
Pengarna tillbaka-garanti | 7 dagar |
Pris från | $6.25 |
Webbsida | ProXPN.com |
På plussidan (+)
Hos ProXPN kan man koppla upp det mesta
ProXPN lirar fungerar med:
- Android (egenutvecklad app)
- iOS (egenutvecklad app)
- Windows (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- Linux
- Routrar (Asus, DD-WRT)
Och som du ser i faktarutan högst upp kan maximalt fyra enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket dock är en relativt dålig prestation.
Hos Cyberghost kan man koppla upp 7 enheter på ett och samma VPN-abonnemang, och hos Surfshark tillämpas ingen enhetsgräns överhuvudtaget.
Inga känsliga loggar sparas
ProXPN hävdar själva att inga känsliga loggar sparas, och det påståendet stämmer hur bra som helst.
ProXPN sparar
- Cookies
- Begränsad Google Analytics-data
- Din e-postadress (för tex. supportärenden)
- Betalinformation (krypteras)
- Kraschrapporter (anonyma)
- Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)
Samtliga av de uppgifter som precis nämnts är helt ofarliga, och då ProXPN inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter ska man kunna känna sig hur säker som helst.
ProXPN sparar inte
- IP-adresser
- DNS-förfrågningar
- Tidsstämplar (logg som berättar när du kopplar upp dig mot en VPN-server)
I korthet är loggavtalet lättbegripligt och säkert. De förklarar tydligt vad som sparas, varför vissa uppgifter sparas samt vilka insatser de gör för att skydda den insamlade informationen.
Här finns det ingenting att klaga på. Loggavtalet är fullkomligt vattentätt.
Inga säkerhetsbrister existerar
En VPN-tjänst som läcker ska skämmas ögonen ur sig, och betraktas som ett riktigt dåligt val.
ProXPN klarar sig dock utmärkt, då de dansade sig igenom alla säkerhetstester på ett föredömligt sätt:
- VPN Insights (ok)
- IPLeak.net (ok)
- Virustotal.com (ok)
- Torrent IP Tool (ok)
- Browserleaks.com (ok)




VPN-applikationerna är begripliga men omoderna
ProXPN är knappast störst på VPN-täppan, men trots detta erbjuder de begripliga applikationer för många typer av enheter.
ProXPN för Windows
Windows-appen erbjuder förvisso inte några 3D-renderade jordklot eller annat ”lull lull”, och det gör ofta inte någonting. Men ProXPN för Windows 10 har dock ett lite väl omodernt gränssnitt, som inte inger något förtroende.
Rent tekniskt fanns det dock ingenting att klaga på. Serverbytena var snabbt överstökade, gränssnittet var följsamt men mer avancerad funktionalitet likt en annonsblockerare fick man se i stjärnorna efter.
Windows-appen vinner absolut inte några designpriser, men den gjorde samtidigt det den skulle på ett bra sätt.


ProXPN för iOS
iOS-appen är inte heller något designmässigt mästerverk, men precis som Windows-applikationen kändes både rapp och välbyggd.
Installationen var dessutom överstökad på någon minut, serverbyten kunde utföras utan fördröjningar och klienten protesterade inte alls när jag plågade den en stund genom att byta VPN-servrar ett tjugotal gånger i snabb takt.


Att ge en samlad bedömning gällande applikationerna var svårt. De var lika säkra och genomtänkta som NordVPN:s VPN-applikationer, men samtidigt lika estetiskt tilltalande som en soppåse.
Den här kategorin får hamna i minushögen. Att erbjuda så här pass designmässigt fula applikationer håller inte när konkurrensen ser ut som den gör.
Fildelning tillåts på alla servrar – och snabbt går det
Hos ProXPN kan man fildela på samtliga servrar, och då inga känsliga loggar sparas kan man även göra det anonymt.
ProXPN och torrenter – hur fort går det?
Den testfil som laddades ner kom upp i 178 Mbps nerströms, vilket är en helt acceptabel prestation. Så även en riktigt konstig prestation, då deras servernätverk i regel är segt som sirap.
Många krypteringsprotokoll finns tillgängliga
Stöd finns för det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt PPTP. OpenVPN-protokollet är mycket säkert, men PPTP har dock sina brister och ska endast användas i nödfall. Stöd för WireGuard, som är världens snabbaste VPN-protokoll, saknas dock.
Tips: Om det är stöd för WireGuard du är ute efter, läs gärna mer om OVPN.
Kill Switch för Windows och Mac
En Kill Switch-lösning hittar man för Windows och Mac. Kill Switch-verktyget ser till att din internetuppkoppling bryts per automatik om du skulle tappa kontakten med ProXPN:s servrar.
Kill Switch-funktionen är även prestandasnål och det bästa man har för att kunna skydda sig mot IP- och DNS-läckor.
Att enbart erbjuda Kill Switch för Windows och Mac är dock en svag prestation, då det är brukligt att erbjuda Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.
Supportpersonalen svarar snabbt
Hos ProXPN kan man nå supportavdelningen på två sätt: via ett webbformulär eller via direktmejl (support@proxpn.com). Någon chattklient ser man dock inte röken av, men det är av mindre betydelse då supportavdelningen är riktigt bra uppstyrd.
Mer specifikt kontaktade jag ProXPN en gång, och detta via e-post. Efter någon timme fick jag ta del av ett välskrivet och helt korrekt svar, vilket ska ses som en klart godkänd prestation.
Supportmedarbetaren ifråga var trevlig som bara den och efter att jag ställt några motfrågor var vi båda hur nöjda som helst.
På VPN-företagets webbsida hittar man även en hjälpsektion. Väl där återfinns bland annat installationsguider för alla enheter som kan skyddas samt mer grundläggande information om hur en VPN fungerar.
Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp
Netflix inledde kriget mot VPN-leverantörerna år 2016. Sedan dess kämpar VPN-företagen för fullt för att kunna överlista streamingjättens avancerade Proxy-spärr.
VPN-jättar såsom Cyberghost, NordVPN och ExpressVPN låter dig låsa upp Netflix samt BBC iPlayer på nolltid, med hur ser läget ut ner det kommer till ProXPN?
Jodå, det funkar utmärkt även här.
Just nu går det att komma åt Netflix fullständiga utbud via de så kallade ”UNBLOCK-NETFLIX”-servrarna. BBC iPlayer fungerade dock inte på alla brittiska servrar, men tillräckligt många för att jag åtminstone skulle bli relativt nöjd.
Utöver detta fungerar även SVT Play samt Viaplay hur bra som helst på de svenska servrarna.
På minussidan (-)
Serverparken är allt för liten
Hos ProXPN är det 15+ VPN-servrar i 10+ länder som gäller, vilket gör ProXPN en lilleputt i jämförelse med de större VPN-jättarna. Som en tumregel är fler VPN-servrar oftast att föredra, då det blir lättare att hitta en snabb VPN-server i närheten av var man befinner sig.
Att enbart erbjuda VPN-servrar i cirka 10 länder håller inte, i synnerhet då den hastighet man får ut nästan alltid är usel.
Långsamma VPN-servrar
Bashastigheten
När vår testdator inte skyddas med en VPN är det följande hastigheter som gäller.
- Nerströms: 244 Mbps
- Uppströms: 251 Mbps
ProXPN – hastighet i Sverige
Den svenska server som fick sträcka på sig gav oss en hastighet på strax över 80 Mbps, vilket är en dålig prestation då hastighetsminskningen låg på 68 %. Mot den närmsta VPN-servern dessutom.
ProXPN – ett komplett hastighetstest
Nedan får du det tveksamma nöjet att ta del av samtliga hastighetsresultat.
ProXPN har ett mediokert rykte online
På ProXPN:s webbsida hittar man inga filtrerade omdömen som beskriver dem som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin.
Men det gör ingenting då de omdömena knappast erbjuder någon rättvis helhetsbild. För att vi ska kunna veta vad de befintliga kunderna tycker måste halva webben dammsugas – och den undersökningen sätter vi i gång med direkt.
Efter att jag finkammat ett flertal sociala medie- och jämförelse-sajter såsom Twitter, Trustpilot och Reddit kom jag fram till följande: ProXPN:s rykte är mediokert.
Även om somliga väljer att vara (lite väl) positiva..


..är ungefär varannan kund missnöjd enligt de undersökningar vi utförde. Det är främst serverhastigheterna samt applikationerna som skälls ut, logiskt nog.
Mer specifikt finns det inte överdrivet mycket information att hämta hem om ProXPN, men många ställer sig negativa till det som ProXPN har att erbjuda blir det minushögen som gäller även här.
ProXPN är en dyr VPN
ProXPN kostar ungefär lika mycket som ExpressVPN, som förvisso även de är en dyr VPN, men samtidigt en av världens mest högpresterande VPN-tjänster.
Den gratisversion som ProXPN erbjuder är även allt för begränsad, precis som de gratis VPN-tjänster som Hotspot Shield och Windscribe tillgängliggör.
Den höga prisnivån skulle kunna vara försvarbar om ProXPN presterat bättre än så här, men när läget ser ut som de gör måste vi fastställa att man får ruskigt lite VPN för pengarna om man tecknar sig för ett ProXPN-abonnemang.
Betala kan man göra med bland annat:
- Kontokort (Visa/Mastercard)
- PayPal
- Bitcoin