Meny

SaferVPN Recension: Ett ganska mediokert VPN-alternativ

Israeliska SaferVPN är en relativt stor VPN-aktör, och om vi tar en titt på webbsidan ser vi att VPN-företaget i fråga tycker att de har väldigt bra koll på skutan.

Hastighetsläget ska se minst sagt trevligt ut, kundsupport-gänget ska vara ”femstjärniga” samt ge blixtsnabba svar och inga känsliga loggar ska sparas. Men som vanligt tar vi inte deras ord på att detta stämmer, och med detta sagt ska allt granskas, inklusive säkerhetsläget, stödet för att låsa upp utländska streamingtjänster, stödet för fildelning samt mycket mer.

Men innan vi kommer dit får ni stirra på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteIsrael
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar700+ i 34+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, PPTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.95
Kostnad vid årsabonnemang$5.29
Övriga abonnemang:
Två år$3.29
WebbsidaSaferVPN.com

På plussidan (+)

Supportgänget gör ett utmärkt jobb

Om vi vill komma i kontakt med SaferVPN:s supportgäng kan vi både maila in våra frågor eller använda oss av ett webbformulär. Men den smidigaste vägen att gå är att använda sig av chattklienten, och det var just denna jag valde att provköra.

Sammanlagt kontaktades supportavdelningen vid tre tillfällen, och varje gång fick jag ett personligt svar inom bara några minuter. Alla svar var dessutom helt korrekta, och det vara aldrig frågan om några kundservicebottar som ofta är ganska enfaldiga.

chattklient-för-safervpn-1

Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig under samma flik. Där kan vi bland annat hitta svar på vanligt ställda frågor samt installationsguider för samtliga enheter som kan kopplas upp.

installationsguider-för-safervpn-programvara

Alla moderna säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Samtliga viktiga VPN-protokoll finns tillgängliga, såsom:

 • OpenVPN
 • IKEv2
 • L2TP
 • IPSec
 • SSTP
 • PPTP

Tillsammans med marknadens just nu starkaste krypteringsprotokoll, AES 256. Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows och Mac. Samma verktyg är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt, och det bästa vi har för att eventuella IP- samt DNS-läckor ska kunna förhindras.

Israel har generösa datalagar

Som jag tidigare nämnt har SaferVPN sitt säte i Israel, vilket kan få vem som helst att sätta kaffet i halsen – men det är inte så farligt som det låter. Israel ingår förvisso i Eyes-samarbetet, dvs. en övervakningsorganisation där ett antal femtontal regeringar gått ihop för att kunna massövervaka sina invånare.

jerusalem-israel

Men även om så är fallet är landets datalagar mycket strikta. I korthet klassas mängder av uppgifter som privata, och med detta sagt får samtliga viktiga aspekter som rör invånarnas liv aldrig kartläggas – vilket fler länder (inkl. Sverige) bör ta efter.

förtydligande-vg.-israels-datalager

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix har piskats av Hollywood under ett antal år, och måste på grund av detta göra livet surt för alla icke-amerikaner som vill komma åt streaming-plattformens fullständiga utbud. Detsamma gäller även för BBC iPlayer, som stänger ut alla som inte har ett brittiskt IP-nummer.

Som en konsekvens av detta har många VPN-aktörer, inklusive SaferVPN, lärt sig att ”lura systemet” för att låta kunderna låsa upp streamingplattformarna ifråga. Streamingjättarna har dock blivit duktigare på att särskilja VPN-användare från ”riktiga” sådana, men det biter inte på SaferVPN-gänget.

safervpn-ger-oss-tillgång-till-netflix-fullständiga-utbud

Som rubriken säger går det hur bra som helst att låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer. Om det är Netflix fullständiga utbud ni är ute efter ska en amerikansk server väljas, och för BBC iPlayer är det brittiska sådana som gäller. I övrigt fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna.

Säkerhetsläget är det inget fel på

Alla VPN-leverantörer som listas på sajten granskas med hjälp av ett antal säkerhetsverktyg, och nu är det SaferVPN:s tur att grillas. Som ni ser nedan klarade VPN-leverantören samtliga test utan några problem alls:

 • VPNInsights.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Tenta.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)

safervpn-inget-virus-i-programvaran
Programvaran är helt fri från virus och malware..

ip-läcka-test-för-safervpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-dns-läckor-för-safer-vpn
Några DNS-läckor såg jag inte röken av..

Alla tänkbara enheter kan kopplas upp

Med SaferVPN i ryggen kan vi koppla upp i princip vilka enheter som helst, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Tor
 • Routrar
 • Webbläsare (Chrome/Firefox)
 • Smarta tv-apparater
 • Spelkonsoler

Och som ni själva läst er till bjussar SaferVPN på en egenutvecklad Linux app, vilket är unikt. Utöver detta lirar samma VPN-företag finfint med anonymitetstjänsten Tor – som även det bör ses som ett styrketecken. Utöver detta kan ni även installera VPN-tjänsten i routern, och om ni inte basar över någon kraftfull sådan bör Asus eller Netgears toppmodeller ses som utmärkta alternativ.

I övrigt kan vi som mest koppla upp fem enheter samtidigt, vilket är lite av en standardnivå. Cyberghost (7) och Perfect Privacy (20+) tillåter dock snäppet fler samtida anslutningar, men fem är klart godkänt.

Prisläget ser riktigt trevligt ut

Många VPN-leverantörer väljer att belöna trogna kunder med lite bättre prisnivåer, och SaferVPN är knappast något undantag. Treårs-varianten är mycket bra prissatt, i synnerhet om vi jämför med det månatliga abonnemanget – som knappast kan rekommenderas.

VPN-företaget bjussar även på en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, helt utan några brasklappar eller diverse krav. Ni får med andra ord surfa hur mycket ni vill – och om ni skulle ångra er hör ni bara av er till supportgänget så hjälper de er vidare.

prislista-safervpn

Neutralt (+-)

Apparna håller en acceptabel – men inte bra nivå

Sekunderna efter jag betalat för mig damp ett välkomstmail ner i inkorgen. Därefter skapade jag ett användarkonto och laddade ner VPN-appar till höger och vänster. Men här är det ”bara” två typer av VPN-klienter som hamnar i rampljuset: Windows-appen samt iOS-appen.

Windows-klienten hade ett snyggt och ganska mörkt gränssnitt, och så fort jag loggat in begav jag mig direkt till en nederländsk p2p-server för att göra lite hastighetstester. Det gick hur bra som helst – men efter det hopade sig problemen. Serverbytena tog allt längre tid och efter omkring 10 minuters app-plågeri (jag bytte servrar i tid och otid) slängde VPN-klienten ut mig gång efter annan. Jag försökte lösa det hela genom att starta om datorn samt att installera om appen, men de insatserna hjälpte bara tillfälligt.

Mer specifikt blev jag inte särskilt imponerad av Windowsklienten, och även om det förmodligen rörde sig om en ren tillfällighet kan det knappast ses som ett plus i kanten att en VPN-app krånglar.

safervpn-för-windows
SaferVPN för Windows..

iOS-klienten var desto trevligare. Så fort appen laddats ner från App Store var jag igång på bara några minuter. Mycket tack vare att alla inställningsval kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

I övrigt fanns det inget att klaga på. Serverbytena var kvickt överstökade, gränssnittet var rent och fint och appen gjorde alltid precis det jag ville.

ios-app-för-safervpn
SaferVPN för iOS..

Om vi ska sammanfatta läget bidrar alla problem som Windows-appen förde med sig till att helhetsintrycket av apparna blev lite sisådär. Även om jag träffat på betydligt sämre VPN-appar i mina dagar håller inte det samlade intrycket för att hela kategorin ska få hamna i plushögen.

SaferVPN har ett mediokert omdöme online

Om vi tar ytterligare en kik på webbsidan ser vi att VPN-företaget väljer att visa upp en lång rad femstjärniga betyg som filtrerats så det står härliga till. Även om recensionerna är äkta skadar det knappast att kika vidare på andra håll, och det gör vi nu.

Efter att många större sociala medie-sajter, såsom Twitter, Facebook och Reddit granskats kom jag fram till att kundomdömena är minst sagt blandade. Vissa lovordar VPN-företaget och allt de gör, medans andra skriver långa noveller om varför SaferVPN inte bör väljas.

recensioner-om-safervpn-från-reddit

De positiva rösterna berömmer främst VPN-företagets förmåga att låsa upp streamingtjänster såsom Netflix samt BBC iPlayer. Förutom detta får även kundsupport-gänget många skopor kärlek, vilket jag tycker är logiskt. Om vi istället fokuserar på kritiken menade ganska många att apparna inte höll måttet samt att servrarna kändes något långsamma.

Hur vi än vrider och vänder på det kan vi inte låta denna kategori hamna i plushögen – vilket är lite tråkigt då VPN-företaget gör mycket, men långtifrån allt rätt.

Serverhastigheterna är acceptabla – men långtifrån bra

Bashastigheten

När internetanslutningen inte skyddas med hjälp av VPN-kryptering ser hastighetsläget ut så här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på benen klarade sig någorlunda bra, som ni ser nedan.

Nerströms: 51 Mbps
Uppströms: 76 Mbps
Latens: 15 ms

server-sverige-för-safervpn

Storbritannien

I Storbritannien halveras hastigheten nerströms till omkring 25 Mbps, vilket är acceptabelt, men långtifrån bra.

Nerströms: 25 Mbps
Uppströms: 76 Mbps
Latens: 38 ms

server-storbritannien-hastighetstest-med-safervpn

USA

USA-servrarna var dock något kvickare. Sammanlagt testades tre sådana, och nedladdningshastigheten dippade aldrig under 30 Mbps.

Nerströms: 40 Mbps
Uppströms: 10 Mbps
Latens: 251 ms

testserver-i-usa-för-safervpn

Med detta i ryggen kan jag säga att SaferVPN:s servrar skötte sig acceptabelt. Men inte tillräckligt bra för att samma kategori ska kunna placeras i plushögen.

Loggpolicyn är svårtolkad och något tvetydig

Då en ”vi sparar aldrig några känsliga loggar”-policy kan i själva verket vara ett ”vi sparar en sablans massa loggar”-variant är denna kategori extra viktig. För att vi ska kunna vara säkra på att VPN-företaget ifråga håller pajhålet stängt, dvs. att de inte samarbetar med diverse myndigheter måste loggpolicyn granskas – och det gör vi nu.

Företaget sparar följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. lösenordsåterställning)
 • Betalningsinformation (krypteras och kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på deras egen webbsajt)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma)

Men men, håller de klaffen om någon myndighet eller upphovsrättsorganisation kommer och knackar på? Där går svaren tyvärr isär. I vissa stycken säger VPN-företaget att de aldrig lättar på locket om någon konstig förfrågan skulle dyka upp. Men då de samarbetar med upphovsrättsmaffian enligt samma loggavtal väger de orden inte särskilt tungt:

safervpn-avslöjar-fildelare-enligt-loggpolicyn

Nåväl, vi hoppar vidare till vad SaferVPN inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik vi förbrukar)

Loggavtalet är dessutom milslångt samt aningen svårtolkat, och mer specifikt anser jag att samma avtal inte bjussar på något större skydd.

På minussidan (-)

Stödet för fildelning kunde ha varit betydligt bättre

Bittorrent- samt p2p-trafik är för närvarande bara tillåtet på de nederländska servrarna. Dessa har förvisso optimerats för just fildelning, och till VPN-företagets försvar gick det undan ganska bra – men inte tillräckligt.

På bilden nedan ser ni hur det såg ut när ett speldemo laddades ner från The Pirate Bay, och hastighetsläget, dvs. 4.1 MiB/s eller omkring 34 Mbps nerströms, kan räknas som godkänt – men inte mer.

torrenting-med-privatevpn

För att sammanfatta läget inom den här kategorin: Inlåsningen till ett fåtal ganska slöa VPN-servrar samt det faktum att VPN-företaget samarbetar med upphovsrättslobbyn innebär att hela kategorin hamnar på minussidan.

Rekommenderas SaferVPN?

Till viss del. SaferVPN gör en hel del rätt, men trots detta blev plushögen inte så pass nedtyngd som jag hoppats på.

Men många viktiga kategorier hamnade åtminstone på rätt ställe. Kundsupport-gänget gör ett utmärkt jobb och säkerhetsläget ser riktigt trevligt ut, prisbilden likaså. Men alla små frågetecken som togs upp under ”Neutralt” och ”På minussidan” gör tyvärr att VPN-företaget ifråga bara får en halvhjärtad rekommendation.

SaferVPN är knappast hopplösa, men toppalternativ likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) bräcker SaferVPN i sömnen. De bästa VPN-tjänsterna är mer jämna, och presterar bättre inom alla mätbara kategorier.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört SaferVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN