En sammanfattning för dig som har bråttom
Med SaferVPN kan man låsa upp både Netflix och BBC iPlayer, så även ett flertal svenska tv-plattformar. Men precis där tar det roliga slut.
SaferVPN:s VPN-klient för Windows 10 fungerar uselt, servernätverket är långsamt och SaferVPN samarbetar även med upphovsrättslobbyn.
Vi råder dig att inte läsa vidare, utan att istället bege dig till vår samlingssida där du kan jämföra de bästa VPN-tjänsterna.
Israeliska SaferVPN är en relativt stor VPN-aktör, och om man tar en titt på webbsidan ser man att de tycker att de har väldigt bra koll på skutan.
Hastighetsläget ska se minst sagt trevligt ut, kundsupportavdelningen ska vara ”femstjärniga” samt ge blixtsnabba svar, och inga känsliga loggar ska sparas.
Men som vanligt tar vi inte deras ord på att detta stämmer, och med detta sagt ska allt granskas inklusive säkerhetsläget, stödet för att låsa upp utländska streamingtjänster samt stödet för att kunna fildela anonymt.
Men innan vi kommer dit får du ta del av lite snabbfakta:
Information | Attribut |
---|---|
Företagets säte | Israel |
P2P och torrenting | Tillåts |
Netflix amerikanska utbud | Ja |
BBC iPlayer | Ja |
SVT Play | Ja |
Antal servrar | 700+ i 34+ länder |
VPN-protokoll | OpenVPN, IKEv2, PPTP och L2TP |
Krypteringsteknik (högst) | AES 256 |
Kill Switch | Ja (Windows och Mac) |
Antal samtida enheter som tillåts | 5 |
Support via | Webbformulär, chatt och mail |
Pengarna tillbaka-garanti | 30 dagar |
Pris från | $3.29 |
Webbsida | SaferVPN.com |
På plussidan (+)
Kompetent kundsupport
Om man vill komma i kontakt med SaferVPN:s supportavdelning kan man både mejla in sina frågor alternativt använda sig av ett webbformulär.
Men den smidigaste vägen att gå är att använda sig av chattklienten, och det var just den jag valde att provköra.
Sammanlagt kontaktades supportavdelningen vid tre tillfällen, och varje gång fick jag ett personligt svar inom bara några minuter. Alla svar var dessutom helt träffsäkra, och det var aldrig frågan om några kundservicebottar som ofta är är lika smarta som ett köksskåp.
Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig vid hjälpsidorna. Där kan man bland annat hitta svar på vanligt ställda frågor samt mer information om hur en VPN fungerar.
Alla moderna säkerhetsprotokoll finns tillgängliga
Samtliga viktiga VPN-protokoll finns tillgängliga, inklusive:
- OpenVPN
- IKEv2
- L2TP
- IPSec
- SSTP
- PPTP
Dessa fungerar dessutom väl med marknadens just nu starkaste krypteringsprotokoll, AES 256, som även det har fullt stöd av SaferVPN.
Kill Switch för Windows och Mac
Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows och Mac. Kill Switch-verktyget är viktigt rent säkerhetsmässigt, och det bästa man har för att IP- samt DNS-läckor ska kunna förhindras.
Att endast erbjuda Kill Switch för Windows och Mac är dock relativt svagt då VPN-tjänster som presterar bättre, såsom Cyberghost och ExpressVPN, erbjuder Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.
Israel har generösa datalagar
Som vi tidigare nämnt har SaferVPN sitt säte i Israel vilket kan få vem som helst att sätta kaffet i halsen – men det är inte så farligt som det låter.
Israel ingår förvisso i Eyes-samarbetet, dvs. en övervakningsorganisation där ett femtontal regeringar gått ihop för att kunna massövervaka sina invånare.
Men även om så är fallet är Israels datalagar mycket strikta. I korthet klassas mängder av uppgifter som privata, och med detta sagt får samtliga viktiga aspekter som rör invånarnas liv aldrig kartläggas.
Det är ett hedersamt förhållningssätt till integritet, som fler nationer bör ta efter.
Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp
Netflix har piskats av Hollywood under ett flertal år, och måste på grund av detta göra livet surt för alla icke-amerikaner som vill komma åt Netflix fullständiga utbud. Detsamma gäller även för BBC iPlayer, som tvingas stänga ute alla som inte har ett brittiskt IP-nummer.
Som en konsekvens av detta har många VPN-aktörer, inklusive SaferVPN, lärt sig att ”lura systemet” för att låta sina kunder låsa upp utländska streamingplattformar.
Streamingjättarna har dock blivit duktigare på att särskilja VPN-användare från ”riktiga” användare, men SaferVPN går trots det vinnande ur striden.
Som rubriken säger går det utmärkt att låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer. Om det är Netflix fullständiga utbud du är ute efter ska en amerikansk server väljas, och för BBC iPlayer är det brittiska VPN-servrar som gäller.
I övrigt fungerar även SVT Play, Viaplay och alla andra streamingplattformar utmärkt på de svenska servrar som SaferVPN tillhandahåller.
Inga säkerhetsläckor
Alla VPN-leverantörer vi recenserar granskas med hjälp av ett flertal säkerhetsverktyg, och nu är det SaferVPN:s tur att gå på plankan.
Som du ser nedan klarade SaferVPN av samtliga test utan några problem alls:
- VPNInsights.com (ok)
- Doileak.com (ok)
- Tenta.com (ok)
- DNSLeaktest.com (ok)
- Virustotal.com (ok)
Och de får därmed betraktas som en tekniskt säker VPN.






Många typer av enheter kan kopplas upp
SaferVPN fungerar med många enheter, inklusive:
- Windows (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- iOS (egenutvecklad app)
- Android (egenutvecklad app)
- Linux (egenutvecklad app)
- Tor
- Routrar
- Webbläsare (Chrome/Firefox)
- Smarta tv-apparater
- Spelkonsoler
Som du själv såg ovan erbjuder SaferVPN även en egenutvecklad Linux app, vilket är unikt.
Utöver detta fungerar SaferVPN utmärkt tillsammans med anonymitetstjänsten Tor – som även det ska ses som ett styrketecken då bara cirka en tredjedel av alla VPN-aktörer erbjuder stöd för Tor.
Om du har en VPN-router kan du även installera din SaferVPN-uppkoppling i routern, och utöver det kan man som mest koppla upp 5 enheter på samma abonnemang.
En begränsning på 5 samtidigt uppkopplade enheter utgör en standardnivå inom VPN-nischen, men Surfshark tillämpar dock ingen enhetsbegränsning överhuvudtaget. De erbjuder även en bättre såväl som billigare VPN-tjänst i jämförelse med SaferVPN.
SaferVPN är en bra prissatt VPN
Många VPN-leverantörer väljer att belöna trogna kunder med lite bättre prisnivåer, och SaferVPN är inget undantag till den regeln. Det längsta abonnemanget är relativt lågt prissatt, men samtidigt; vill man verkligen betala för en VPN som underpresterar?
SaferVPN erbjuder även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, som inte har några restriktioner. Du får med andra ord surfa hur mycket du vill – och om du skulle vara missnöjd är det att höra av dig till kundsupporten så hjälper de dig vidare.
På minussidan (-)
Krångliga applikationer som fungerar illa
Sekunderna efter man betalat för sig får man ta del av ett välkomstmejl i sin inkorg. Därefter skapade man ett användarkonto och laddar ner de VPN-appar man behöver.
Som brukligt inleder vi med att granska Windowsapplikationen.
SaferVPN för Windows
Windows-klienten har ett snyggt och ganska mörkt gränssnitt, och så fort jag loggat in begav jag mig direkt till en nederländsk p2p-server för att göra lite hastighetstester.
Det gick hur bra som helst – men efter det hopade sig problemen. Serverbytena tog allt längre tid och efter omkring 10 minuters app-plågeri (jag bytte servrar i tid och otid) slängde VPN-klienten ut mig gång efter annan. Jag försökte lösa det hela genom att starta om datorn samt genom att installera om appen, men de insatserna hjälpte bara tillfälligt.
Mer specifikt blev jag inte särskilt imponerad av Windowsklienten, och även om det förmodligen rörde sig om en ren tillfällighet kan det knappast ses som ett plus i kanten att en VPN-applikation krånglar.


SaferVPN för Windows
SaferVPN för iOS var en desto trevligare applikation. Så fort jag laddat ner appen från App Store var jag igång på bara några minuter. Mycket tack vare att alla inställningsval kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).
I övrigt fanns det inget att klaga på. Serverbytena var kvickt överstökade, gränssnittet var rent och fint och appen gjorde alltid precis det jag ville.


Om vi ska sammanfatta läget bidrar alla problem som Windows-applikationen förde med sig till att helhetsintrycket av applikationerna blev lite sisådär.
Även om jag träffat på betydligt sämre VPN-appar i mina dagar håller inte det samlade intrycket för att hela kategorin ska kunna ta sig upp ur minushögen.
SaferVPN har ett mediokert omdöme online
Om man tar ytterligare en titt på webbsidan ser man att SaferVPN väljer att visa upp en lång rad femstjärniga betyg som filtrerats så det står härliga till. Även om recensionerna är äkta skadar det knappast att kika vidare på andra håll, och det gör vi nu.
Efter att många större sociala medie-sajter såsom Twitter, Facebook och Reddit granskats kom jag fram till att kundomdömena är minst sagt blandade. Ett fåtal lovordar SaferVPN och allt de gör, medan det stora flertalet skriver långa noveller om varför SaferVPN är ett dåligt VPN-alternativ.
I stort sett är det bara kundsupportavdelningen som beröms, vilket jag tycker är logiskt. Om vi i stället fokuserar på kritiken menade en majoritet att VPN-klienterna inte håller måttet samt att servernätverket långsamt. Jag instämmer tillfullo i deras kritik.
SaferVPN har ett långsamt servernätverk
Bashastigheten
När vår testator inte skyddas av en VPN är det nedanstående hastigheter som gäller.
- Nerströms: 244 Mbps
- Uppströms: 251 Mbps
SaferVPN – hastigheter i Sverige
Den svenska server som fick visa vad den gick för var trött som bara den. 51 Mbps nerströms är ett uselt resultat i jämförelse med bättre VPN-tjänster likt NordVPN, som inte har några problem att erbjuda bra hastigheter världen över.
SaferVPN – ett komplett hastighetstest
Det är inte bara SaferVPN:s svenska VPN-servrar som är långsamma, som du ser nedan.
Även denna kategori hamnar av förklarliga skäl i minushögen.
SaferVPN sparar känsliga loggar
Då en ”vi sparar aldrig några känsliga loggar”-policy kan i själva verket vara ett ”vi sparar en sablans massa loggar”-policy är den här kategorin extra viktig.
För att vi ska kunna vara säkra på att SaferVPN håller pajhålet stängt måste vi granska loggavtalet – och det gör vi nu.
SaferVPN sparar
- Din e-postadress (för tex. lösenordsåterställning)
- Betalinformation (krypteras och kan inte användas för att spåra dig)
- Cookies (på deras egen webbsajt)
- Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
- Kraschrapporter (anonyma)
De uppgifter som nämns ovan är inte så uppseendeväckande, men det faktum att SaferVPN samarbetar med upphovsrättslobbyn är desto mer illavarslande.
Vem vill teckna sig för en VPN som samarbetar med upphovsrättstroll och andra övervakare?
SaferVPN sparar inte
- IP-adresser
- DNS-förfrågningar
- Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge man varit uppkopplad mot en specifik server)
- Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik man förbrukar)
Loggavtalet är förutom tvetydligt även osäkert, och då SaferVPN vid tidigare tillfällen stängt av fildelare ska man passa sig för detta VPN-företag.
SaferVPN presterar här lika illa som PureVPN, som även de sparar känsliga loggar.
Osäker och långsam fildelning
Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts på de nederländska servrarna. De ska vara ”optimerade för fildelning”, men någon vidare optimering märkte man aldrig av. Fildelningsservrarna var lika långsamma som alla övriga VPN-servrar som SaferVPN tillhandahåller.
Torrenter och SaferVPN – hur snabbt går det?
Jag laddade ner en löjligt laglig speldemo från The Pirate Bay, och fick ta del av en hastighet som nerströms låg på 34 Mbps. Det innebär att jag fick ta del av en hastighetssänkning på nästan 86 %, vilket är en bedrövlig prestation.