PureVPN ägs av GZ Systems och grundades år 2006, vilket gör företaget till lite av en veteran inom branschen. Från början var det bara två VPN-servrar som surrade, men sedan dess har VPN-företaget hunnit växa rejält. Numera förfogar de över 2000+ sådana – vilket gör dem till en av världens största VPN-aktörer.

Om vi tar en liten titt på webbsidan ser vi att företaget skyltar med dängor såsom ”kundsupporten svarar dygnet runt”, och utöver detta ska en lång rad webbsidor och streamingsajter kunna låsas upp.

Det låter förstås hur bra som helst, men då alla VPN-leverantörer lovar exakt samma saker på sina respektive landningssidor måste de påståendena samt en hel del annat undersökas, och det gör vi nu.

FaktaInfo
Företagets säteHongkong
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar2000+ i 140+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP, SSTP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti31 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.95
Kostnad vid årsabonnemang$4.16
Övriga abonnemang:
Tre månader$8.00
WebbsidaPureVPN.com

På plussidan (+)

Hongkong har en generös datalagstiftning

Som ni ser på bilden nedan har PureVPN-gänget valt att placera sitt huvudkontor i Hongkong då samma lands datalagar är strikta, och det är i mina ögon ett logiskt val. Vissa hävdar dock att Hongkongs tighta band med Kina innebär att säkerhetsläget försämras, men det håller jag inte med om.

purevpn-förklarar-varför-hong-kong-valdes

Hongkong, och i förlängningen PureVPN, ingår heller inte i Eyes-samarbetet – dvs den övervakningsallians som signalspanar på allt och alla. Utöver detta har varken Hongkongs eller Kinas regering rätt att begära ut någonting överhuvudtaget. Med detta sagt har PureVPN alltid hållit kakhålet stängt – och så lär det förbli även i framtiden.

Loggpolicyn är benhård och exemplariskt skriven

Som jag tidigare nämnt säger PureVPN-gänget att inga känsliga loggar sparas – och det stämmer utmärkt. Men likt alla andra VPN-aktörer lägger de vantarna på en viss mängd information, såsom:

 • Våra namnuppgifter (ni får gärna heta Kalle Kula)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att särskilja enstaka användare)
 • Uppkopplingsloggar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Cookies (på företagets egen webbsajt)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)

Men då den information ni kan kika på ovan skyddas av en stark kryptering, en stark internetlagstiftning samt av företaget själva bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Med det sagt tar vi en titt på vad VPN-företaget ifråga inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik server)

För att sammanfatta läget bör loggpolicyn räknas som både stark och lättbegriplig. De beskriver tydligt varför de sparar en viss mängd information och vilka insatser som görs för att snokare aldrig ska kunna komma och sätta krav. Med detta sagt tyngs plushögen ner med ytterligare en kategori.

Många typer av enheter kan kopplas upp

PureVPN lirar bra med en stor mängd plattformar, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Android TV (egenutvecklad app)
 • Routrar
 • Tor

I övrigt är det maximalt fem samtidigt uppkopplade enheter som gäller, vilket är mer eller mindre standard. Men till PureVPN:s försvar kan Windows-appen användas för att dela VPN-uppkopplingen till ytterligare 10 enheter, om datorn i fråga har ett trådlöst nätverkskort vill säga. Om ni väljer att köra på den modellen förvandlas era Windows-burkar till virtuella routrar, men den bästa vägen att gå är i mina ögon att VPN-bestycka era fysiska sådana.

PureVPN kan användas tillsammans med följande routermodeller:

 • Asus
 • Netgear
 • DLink
 • TPLink
 • Huawei

Samt i princip alla tredjepartsmjukvaror som finns, inklusive Tomato och DD-WRT.

Loggpolicyn har granskats av en extern aktör

PureVPN-gänget bjöd i mitten av 2019 in ett amerikanskt säkerhetsföretag, Altius IT, som i sin tur granskade hela it-infrastrukturen. Resultatet av samma granskning visade på att inga känsliga loggar sparas, och med detta sagt går det inte att särskilja en användare från en annan.

Sammanlagt har ett tiotal VPN-aktörer låtit sig granskas av externa säkerhetsfirmor, och att PureVPN är ett av dessa bör ses som ett rejält styrketecken.

Alla moderna krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Som väntat är det AES 256-kryptering som gäller, vilken kan beskrivas som en helt ogenomtränglig säkerhetsstandard som aldrig kommer att överlistas.

Med detta sagt traskar vi vidare till VPN-protokollen, och det finns en rejäl drös sådana att välja på. Det öppna VPN-protokollet OpenVPN stöds fullt ut, och detsamma gäller även för IKEv2-protokollet – som är minst lika säkert samt vanligast på iOS-sidan. PPTP-, SSTP- samt L2TP protokollen finns tillgängliga även de, men passa er för PPTP-varianten då denna inte är särskilt säker. Många större VPN-aktörer har valt att fasa ut PPTP-protokollet, och gissningsvis väljer PureVPN att göra exakt samma sak inom kort.

kill-switch-för-purevpn-i-windowsklienten

Kill Switch-funktionalitet hittar vi för Windows-, Mac- och Android-enheter. Samma verktyg arbetar alltid i bakgrunden och bryter våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Den lilla manövern låter förmodligen ganska osmidig, och det är den kanske – men trots detta bör Kill Switch-funktionen alltid vara aktiverad. Det är mycket ovanligt att Kill Switch-verktyget tvingas göra sitt jobb, och detsamma är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor.

I övrigt erbjuds även ett DDoS-skydd samt ett Port Forward-verktyg, men de kostar dock en extra slant.

port-forwarding-stödet-för-purevpn

Inga säkerhetsläckor identifierades

Alla VPN-leverantörer som recenseras grillas mot minst fem webbverktyg som säger sitt om säkerhetsnivån, och nu är det PureVPN:s tur. Som ni ser nedan klarade VPN-leverantören av samtliga tester med bravur, precis som förväntat.

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
ip-läcka-test-för-purevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
torrenting-ingen-ip-läcka-med-purevpn
Inga IP-läckor vid torrenting
inga-dns-läckor-för-purevpn
Inga DNS-läckor..

Fildela kan vi göra på samtliga servrar

Kunder som väljer att ägna sig åt fildelning ses ibland som ett störningsmoment. VPN-servrarna belastas hårdare än normalt och upphovsrättslobbyn kan komma inhalkandes med diverse copyrightanslag i högsta hugg, och begära att VPN-aktören ifråga lättar på locket.

Som en konsekvens av detta har vissa VPN-aktörer, likt F-Secure Freedome, valt att förbjuda fildelning helt och hållet. Andra VPN-aktörer väljer att samarbeta med upphovsrättsmaffian och/eller öronmärka ett fåtal servrar för just fildelning.

Men hos PureVPN behöver man knappast skämmas för sig. Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts överallt, och de har aldrig samarbetat med upphovsrättslobbyn – och lär knappast göra så i framtiden heller.

Då smiter vi vidare till testandet. Som ni ser nedan laddades ett större speldemo ner, och hastighetsläget, dvs. 7.8 MiB/s eller omkring 65 Mbps nerströms, bör ses som en stark prestation. Till VPN-företagets försvar hade hastigheten nerströms förmodligen förbättrats  ytterligare en smula om fler användare valt att dela med sig av torrenten ifråga. Men för att sammanfatta läget finns det ingenting att klaga på inom den här kategorin, och då blir det plushögen som gäller även här.

torrenting-med-purevpn-1

Servrarna är stabila samt ganska kvicka

Bashastigheten

Det hastighetsläge som ni kan kika på nedan är det som gäller utan en VPN-uppkoppling i ryggen.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De svenska VPN-servrar som provkördes var kanske inte supersnabba, men de var åtminstone stabila som få. Sammanlagt testades fem av PureVPN:s drygt 20 Sverige-servrar, och inga av dessa dippade under 35 Mbps nerströms.

Nerströms: 41 Mbps
Uppströms: 31 Mbps
Latens: 14 ms

server-sverige-för-purevpn

Storbritannien

I Storbritannien tog det fart ordentligt. 80+ Mbps nerströms är en mycket bra prestation med tanke på avståndet.

Nerströms: 81 Mbps
Uppströms: 32 Mbps
Latens: 38 ms

purevpns-killping-server-i-storbritannien

USA

Sammanlagt finns det ett hundratal USA-servrar att välja på. Jag valde att testköra fem av dem, och vid precis varje tillfälle var det hastigheter över 50 Mbps nerströms som gällde.

Nerströms: 59 Mbps
Uppströms: 3 Mbps
Latens: 112 ms

usa-server-hastighetstestas-för-purevpn

Allt som allt presterar PureVPN-gänget bra inom denna mycket viktiga kategori, som tack vare detta hamnar på plussidan.

Apparna är ruskigt bra utformade

De större VPN-företagen har resurser nog att svarva fram riktigt snygga appar, och då PureVPN knappast är någon lilleputt var kraven höga. Vi börjar som vanligt med att ta en närmare kik på Windows-varianten.

Precis efter vi loggat in möts vi av ett stilrent gränssnitt där vi på ett enkelt sätt kan välja vilken typ av server vi vill kopplas upp mot. Jag testkörde både ”File Sharing”- och ”Streaming”-lägena, och så fort jag klickat på rätt ställe kopplades jag upp mot en passande server.

Utöver detta fungerade även ”Port Forwarding”-verktyget (tillval) utmärkt, och även där var det enkelt att komma igång. Det program som skulle omfattas av regeln (qBittorrent) las till och that was it – allt som allt tog det bara någon halv minut att göra rätt. I övrigt var serverbytena kvickt överstökade, och appen kändes alltid både rapp och lättanvänd.

purevpn-för-windows

Då var det dags för iOS-appen att få sig en liten granskning. Installationen var avklarad på omkring någon halv minut tack vare att alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

Serverbytena var minst lika snabbt avklarade på iOS-sidan, och efter en dryg halvtimmes app-plågeri (jag bytte protokoll och servrar i väldig fart) kom jag fram till att iOS-appen var minst lika välsvarvad som Windows-varianten.

purevpn-app-för-ios

För att sammanfatta läget var båda av de appar som testkördes hur behagliga som helst, och då kan man inte göra annat än att applådera.

VPN-företaget har ett bra omdöme online

Likt många andra VPN-aktörer har även PureVPN valt att visa upp ett gäng filtrerade recensioner på företagets webbsida. De är inte fejkade, men då samtliga av dessa prisar företaget som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin måste fler röster få höras.

Diverse sociala medie-sajter likt Reddit, Twitter och Facebook luslästes, och i korthet verkade nästan alla vara nöjda. Windows-appen, serverhastigheterna samt kundsupporten är de kategorier beröms mest frekvent.

kundomdöme-för-purevpn

Nåväl, vad säger de negativa rösterna då? Vissa klagar över diverse tekniskt strul, men sådana typer av recensioner får alla VPN-leverantörer i hela världen ta emot – oavsett hur de presterar. Mer specifikt måste man leta ganska länge innan man stöter på en kund som har någonting negativt att säga, och då blir det plushögen som gäller även här.

Kundsupport-gänget är kvicka och trevliga

PureVPN-supporten kan kontaktas på tre sätt: via ett webbformulär, via e-post samt via en chattklient. Sammanlagt skickades två frågor, och båda av dessa fick chattpersonalen ta emot.

Lyckligtvis lät svaren inte vänta på sig. Den första frågan besvarades inom 30 sekunder, och den andra inom några minuter – vilket bör räknas som en mycket stark prestation.

purevpn-direktchatt-med-ivan

Utöver supportpersonalen får vi även tillgång till en välfylld hjälpflik där vi bland annat hittar installationsguider, felsökningsguider, svar på frågor som rör VPN-tekniken samt mycket mer.

purevpns-supportcenter

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Med PureVPN i ryggen går det att låsa upp i princip allt, inklusive:

 • Netflix
 • BBC iPlayer
 • HBO
 • Hulu

Samt en lång rad ytterligare streamingtjänster som också är regionsblockerade. Allt vi behöver göra för att överlista plattformarna ifråga är att välja rätt server – sedan är det bara att tuta och köra. Som ett litet tillägg kan även SVT Play låsas upp, men då de inte sprattlar emot lika bra som de amerikanska plattformarna är det faktumet inte lika imponerande.

purevpn-med-bbc-iplayer

Det längsta abonnemanget är mest prisvärt

Många VPN-aktörer belönar kunder som tecknar sig för lite längre abonnemang, så även PureVPN. För närvarande är det ettårs-abonnemanget som är mest prisvärt, och med handen på hjärtat kan varken enmånads- eller tremånaders-varianten rekommenderas då prisnivån sticker iväg rejält.

Utöver detta erbjuds även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 31 dagar. Garantin är helt fri från diverse begränsningar, och för att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten så hjälper de er vidare.

purevpn-prislista

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin (och andra kryptovalutor)
 • Kontokort
 • Presentkort
 • PayPal

På minussidan (-)

PureVPN har samarbetat med FBI

Som ni redan blivit varse om är loggavtalet perfekt, ingenting av värde sparas. Men vad gör det när PureVPN lättar på locket när en myndighet, närmare bestämt FBI, knackar på dörren? År 2017 ville FBI ha hjälp med att identifiera en riktig rövhatt som stalkat en kvinna under en längre tid. Och jepp – PureVPN lämnade över precis allt, inklusive IP-loggar samt DNS-förfrågningar.

Ta mig inte fel. Vidriga personer som använder sin anonymitet på fel sätt ska straffas för det. Men saken är den att PureVPN inte hade behövt samarbeta med FBI, myndigheten hade redan säkrat alla bevis de behövde via mannens jobbdator.

ipvanish-loggavtal-reklam
Sanning eller bullshit?

Efter att skandalen uppmärksammats i media valde VPN-företaget att låta ett externt säkerhetsföretag granska loggpolicyn, och den undersökningen gick finfint. Men trots det väljer många kunder att kika åt andra håll. Det är förståeligt, och i mina ögon är både CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) betydligt bättre VPN-alternativ.

Rekommenderas PureVPN?

Till viss del. PureVPN är en stor och muskulös VPN-aktör med mycket resurser, och det märks. De har kraft nog att ta upp kampen mot streamingjättar såsom Netflix och BBC, servrarna är dessutom ruskigt stabila och supportpersonalen svarar på momangen.

Deras historia med FBI lämnar dock en bitter eftersmak i munnen, så allt som allt kan PureVPN knappast räknas som ett klockrent VPN-alternativ. Med toppalternativ likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) slipper ni kompromissa. Samtliga av dem har granskats av utomstående säkerhetsföretag, och springer varv runt PureVPN.

På VPN-topplistan, som ni tar er till via knappen nedan, hittar ni de mest högpresterande VPN-tjänsterna.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört PureVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt IOlsson

Hej,
 
testar de nu är nog lite vpn freak
kör mot svensk server när innan kopplar upp står har 10 ms svensk server
kollade dansk är närmare hade 45 ms.
appen är smidig.
snabbare ladda sidorna än om tar annan ivacyvpn den tar tid att ladda sidan vet inte varför.
men de purevpn helt godkända.
stabilt i spela wow ligger på 46-53 ms
det är okej för mig iaf.
 

Bengt IOlsson

mot den danske servern har runt 26-33 ms utan vpn ligger det 24 ms så det väldigt bra.
plus har Razer Sila router har satt hög prio på min speldator också.