Meny

Proxy vs VPN vs SmartDNS: Vad är skillnaden?

VPN-, Proxy- och SmartDNS-tekniken har samma mål, att förbättra integritetsläget på nätet. Men trots att så är fallet skiljer de sig på många viktiga sätt. I den här guiden går vi igenom hur VPN, Proxy samt SmartDNS fungerar, vi jämför även styrkor respektive svagheter, allt för att ni ska kunna ta reda på vilken teknik som passar bäst för er.

VPN, Proxy och Smart DNS: Likheter och skillnader

Proxy- och SmartDNS-tekniken fungerar finfint, de metoderna kommer få sin tid i rampljuset. Men innan vi snackar loss om dem tar vi en titt på VPN-tekniken, som är vanligast och dessutom mest effektiv.

Metod 1: Använd en VPN-tjänst

Då den här sajten heter som den gör förstår ni säkert att VPN-tekniken är någonting som tas upp ofta. Med en VPN-uppkoppling i ryggen blir ni anonyma på nätet, samtidigt som ni kan låsa upp tv-plattformar och mycket annat. VPN-tekniken är underbar, men dock inte helt perfekt.

3 VPN-tjänster som är bättre än både SmartDNS och Proxy

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2,19
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
  Du får koppla upp hur många enheter du vill
  Stort och snabbt servernätverk
  Kunnig supportavdelning
  Låser upp alla streamingtjänster
  Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
  Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
  Snabb fildelning
  Mycket VPN för pengarna
  Dyrt att betala månad för månad
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,19 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Hur fungerar VPN-tekniken?

Jag har förklarat allt om hur VPN-tekniken fungerar guiden om hur en VPN fungerar, men för enkelhets skull sammanfattar jag läget här också. Ni ska inte behöva läsa en bamse-artikel bara för att få ett grepp om vad VPN-tekniken går ut på.

kryptering-hand

VPN-företagen kapslar in era internetuppkopplingar i en skyddande tunnel, och vips är ni anonyma på nätet. VPN-tunnlarna använder sig av olika kommunikationsspråk, eller VPN-protokoll, som ser till att uppkopplingen förblir både skyddad och helt ospårbar.

Vad kan man göra med en VPN?

VPN-tekniken är mångsidig. Det finns många användningsområden, men för att inte tjata öronen ur er nämner jag bara de tre vanligaste anledningarna till att många tecknar sig för en VPN.

För det första kan ni dölja era riktiga IP-adresser. Alla enheter som kopplas upp på nätet har en IP-adress, och den berättar var ni befinner er samt vad ni gör. Det är problematiskt då upphovsrättstroll, internetoperatörer, myndigheter och många andra kan använda den informationen för att snoka på er.

För det andra kan ni undgå hastighetsblockeringar. Många internetoperatörer väljer att strypa era uppkopplingshastigheter när det passar dem. Det gör de för att spara pengar (de har för dålig serverkapacitet). Om ni undrar varför Facebook laddas på en hundradels sekund samtidigt som Youtube och Netflix går på knäna har ni hittat svaret precis här.

Sist men inte minst kan ni låsa upp tv-plattformar och andra webbtjänster. Många svenskar väljer att använda sig av en VPN-tjänst för att kunna låsa upp utländska streamingtjänster, såsom Netflix, BBC iPlayer och ITV Hub. Exakt samma sak gäller för utlandssvenskar, som ofta passar på att överlista svenska tv-plattformar, såsom SVT Play, C More, Viaplay, HBO Nordic samt många fler.

Finns det några nackdelar med VPN-tekniken?

Då ni får ta del av ett extra krypteringslager kan hastighetsläget påverkas, det är den största nackdelen. Utöver det måste datatrafiken färdas via en extern server. Om ni kopplar upp er mot närliggande VPN-server bör hastighetsminskningen förbli minimal, men om ni ansluter er mot en VPN-server som befinner sig hundratals mil bort kan hastighetsläget svikta.

Ta gärna en närmare titt på VPN-köpguiden. Där kan ni läsa mer om vilka faktorer som är viktiga, samt vilka VPN-företag som bör passa bäst. De bästa VPN-tjänsterna klarar av att minimera alla tänkbara nackdelar – var så säkra.

Metod 2: Använd en Proxy-tjänst

Proxy-tjänster och VPN-tjänster påminner om varandra, men skiljer sig inom många viktiga områden. Tänk gärna på att ordet ”Proxy” betyder ”ombud” eller ”att stå i vägen för”. Om ni gör så blir det lättare att komma underfull med vad en Proxy-server innebär.

Vad är en Proxy-server, och hur fungerar den?

Om ni surfar helt oskyddat är det internetoperatörerna som ser till att rätt information hamnar på rätt plats, och som en konsekvens av det skyltar ni med era riktiga IP-adresser precis överallt.

När ni surfar med hjälp av en Proxy färdas all trafik via en proxy-server, som fungerar som en mellanhand som gör att ni kan surfa anonymt.

Vad kan man göra med en Proxy-tjänst?

Med en Proxy-tjänst i ryggen kan ni dölja era riktiga IP-adresser. Att låsa upp diverse tv-plattformar är inte heller något problem, men säkerhetsläget är inte riktigt lika förträffligt i jämförelse med VPN-tekniken.

Finns det några nackdelar med Proxy-tekniken?

Den största nackdelen är att ingenting krypteras. Då de datapaket som färdas mellan er och målservern inte skyddas kan vem som helst ta en titt på dem, dvs. snoka på er.

Proxy-varianterna är inga renodlade anonymitets-tjänster. Hastighetsläget brukar dock vara snäppet bättre i jämförelse med VPN-tjänsterna, de är dessutom duktiga på att filtrera och blockera trafik. Men som vi precis varit inne och nosat på – säkerhetsläget är betydligt bättre på VPN-sidan.

Metod 3: Använd en Smart DNS-tjänst

En Smart DNS-tjänst fungerar ungefär som en Proxy-tjänst, men även här finns det skillnader. En Smart DNS-tjänst kan beskrivas som en telefonväxel, som snappar upp webbsidornas IP-nummer, och därefter kopplar er till rätt ställe.

kryptering

Alla svenska internetoperatörer erbjuder egna DNS-servrar, som kopplar rätt information till rätt plats. Men som en lite tråkig bonus skyltar operatörerna med era riktiga IP-adresser, och det är förödande rent integritetsmässigt.

Hur fungerar en Smart DNS-tjänst?

Proxy- och VPN-uppkopplingar är alltid aktiva, samma sak gäller inte om ni använder en Smart DNS-variant. Smart DNS-tjänsterna basar över listor med servrar som aldrig ska få reda på era riktiga IP-nummer. När ni kopplar upp er mot en webbsida/webbtjänst som inkluderats i listan döljs era egentliga IP-adresser för alla tänkbara snokare.

Vad kan man göra med en Smart DNS-tjänst?

Smart DNS-tjänsterna är vansinnigt kompetenta när det kommer till att låsa upp regionskyddat material. För att nämna ett exempel kan ni välja att bara SVT Play, Netflix och BBC iPlayer ska omfattas av Smart DNS-skyddet, medan all annan trafik förblir oskyddad.

Utöver det förblir hastighetsläget perfekt, och prisläget ser dessutom mycket trevligt ut då det inte är särskilt dyrt att drifta Smart DNS-servrar.

Finns det några nackdelar med Smart DNS-tekniken?

Om ni bara är ute efter att låsa upp tv-plattformar passar Smart DNS-tekniken perfekt, då finns det inga nackdelar att tala om. Men som anonymitetstjänst är Smart DNS-varianterna fullkomligt värdelösa.

En annan tänkbar nackdel är att vissa tv-plattformar/webbsidor kan vara exkluderade eller helt enkelt bortglömda. Men numera kan ni oftast justera DNS-inställningarna för egen maskin, och därmed lägga till sajter eller webbtjänster som ni själva tycker är viktiga.

Sammanfattning

Nu har vi snackat mer om VPN, Proxy och SmartDNS. Samtliga av dem har sina egna för- och nackdelar, men i mitt tycke bör de renodlade VPN-tjänsterna ses som det bästa alternativet. Proxy- och Smart DNS-tjänsterna är dock långtifrån värdelösa, de har sin plats i världen de med.

Som slutkläm vill jag påminna er om att det är viktigt att ni har vetskap om vilka skillnader som existerar, så att ni slipper bli besvikna när ni väl använder er av någon av teknikerna.

Då var den här lilla guiden slut. Om ni har några frågor eller funderingar – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN