Meny

Så här använder ni en VPN-tjänst tillsammans med Apple TV

I Apple TV-butiken finns inga VPN-appar tillgängliga, vilket innebär att det kan bli svårt att komma åt regionsblockerat innehåll. Men det gör ingenting. Detta går att lösa på flera olika sätt, som vi går igenom nedan.

Apple TV-enheterna säljer som smör, och det kan jag förstå. Prestandamässigt är de svårslagna och sett till enkelheten är det ingen som slår Apples mediaspelare på fingrarna. Apple TV-butiken är dessutom sprängfylld med spel, nyttoprogram och annat kul.

På Android-sidan är det mycket enkelt att se på tv från andra länder, dvs. att installera en VPN-tjänst. Men då Apple basar över ett mer skyddat operativsystem tillåts inga VPN-appar överhuvudtaget. Men men, med lite pillande och plockande går detta att lösa ändå.

Installera VPN-tjänsten i Routern

cyberghost-landningssida-för-routrar

När vi VPN-bestyckar våra routrar får vi ta del av ett större knippe fördelar. En router räknas alltid bara som en enhet och alla enheter ni kopplar upp mot densamma skyddas automatiskt.

Allt som behövs är en router som klarar av OpenVPN-standarden. Men tyvärr räcker det inte med vilken router som helst. Om ni har en påkostad (2.000 kr+) sådan är denna förmodligen kraftfull nog för att ni ska kunna installera ett alternativt operativsystem såsom DD-WRT eller OpenWRT. Denna så kallade flashning kan dock vara något krånglig, och om ni gör fel kan internetspridaren tyvärr förvandlas till ett glorifierat bokstöd istället, vilket knappast är att föredra.

Läs mer: Installera en VPN-tjänst i routern (komplett guide).

Det bästa valet är i mina ögon att köra på Vilfo. En svenskutvecklad router som springer varv runt alla vanliga konsumentroutrar då denna har anpassats för just OpenVPN. Inga krångliga installationer behöver utföras – det är bara att tuta och köra direkt från start.

Använd Airplay

apple-airplay-screenshot

Apples skärmdelningsteknik, dvs. Airplay, är busenkel att använda sig av. Allt ni behöver göra är att koppla upp er mot en VPN-server på iPhone, iPad eller Mac – för att sedan dela innehållet trådlöst till Apple TV:n.

Men det finns tyvärr ett större problem. Apparna ni använder er av måste ge stöd för Airplay, och på grund av ett mycket rubbat licensieringssystem är det inte alla streamingtjänster som bjussar på detta stöd. Netflix har nyligen tagit bort stödet för Airplay, men på SVT Play fungerar skärmdelningen lyckligtvis fortfarande.

Ni kan inte heller använda Safari på era Mac-burkar för att dela Netflix innehåll, då streamingföretaget har satt stopp för detta. Men som tur är kan ni istället förlita er på Chrome eller Firefox. Då funkar Airplay-delningen utmärkt.

För att ansluta er till Apple TV:n från er Mac-dator öppnar ni Systeminställningar -> Hoppar vidare till Bildskärmar och väljer er Apple TV-enhet rullisten. Om ni bockar ur Skärmdubblering behandlas Apple TV:n dessutom en som en fristående skärm, och det är att föredra i detta fallet. Därefter drar ni webbläsarfönstret till tv:n – och sedan är det bara att börja titta.

Dela datorns anslutning

Om den dator ni använder er av är ansluten via en nätverkskabel (istället för WiFi) är det mycket enkelt att dela VPN-anslutningen trådlöst till Apple TV:n. Genom att ni klickar er till Systeminställningar -> Delning -> och sedan Internetdelning kan VPN-uppkopplingen delas trådlöst.

Lika enkelt är det tyvärr inte på Windows-sidan. Där är det kommandotolken som gäller. Men allt som allt tar den lilla manövern inte mer än 5 till 10 minuter, och en smidig guide för detta finns tillgänglig här.

Dela uppkopplingen med en VPN-app

windscribe-secure-hotspot

Windscribe bjussar på en inbyggd delningsfunktion som som de kallar för ”Secure Hotspot”. Om ni i appen tar er till Inställningar -> Delning -> och sedan aktiverar Secure Hotspot-läget förvandlas datorn till en trådlös router som sprider ut VPN-uppkopplingen till alla enheter som befinner sig i närheten.

Den manövern kan vara ett bra alternativ för alla som vill slippa plocka med routrar och böka runt bland datorns inställningar.

Vilken VPN-leverantör passar bäst för Apple TV?

I mina ögon är det ett VPN-företag som utmärker sig när det kommer till stödet för Apple TV-enheter, och det är Cyberghost(recension). Windscribe långtifrån hopplösa, men då  Cyberghost springer varv runt dem ren prestandamässigt kan de inte rekommenderas överhuvudtaget.

Om ni känner er osäkra kan ni alltid kika vidare på topplistan. Där listas samtliga VPN-alternativ som finns på marknaden på ett kortfattat sätt.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN