HideMyAss (HMA) är en VPN-jätte av rang, och som ni själva förstår är det inte någon åsna som ska skyddas, utan våra egna små rumpor. Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida lovar de ganska mycket. Alla tänkbara webbsidor och tv-plattformar ska kunna låsas upp, apparna ska vara välsvarvade som få och hastighetsläget ska vara helt utmärkt.

I recensionen nedan går vi igenom alla påståenden som precis rabblades upp och mycket mer, men först blir det lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteStorbritannien
P2P och torrentingTillåts men avråds
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar850+ i 190+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2TP/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaDirektchatt
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalningN/A
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang
24 månader$4.99
36 månader$3.99
WebbsidaHideMyAss.com

På plussidan (+)

VPN-servrarna är kvicka

Bashastigheten

Det nakna, eller okrypterade hastighetsläget ser ut precis så här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på benen skötte sig bra, som ni ser nedan.

Nerströms: 140 Mbps
Uppströms: 124 Mbps
Latens: 12 ms

hma-sverige

Storbritannien

Även i Storbritannien gick det bra undan. 80+ Mbps nerströms får räknas som fullt godkänt.

Nerströms: 86 Mbps
Uppströms: 133 Mbps
Latens: 48 ms

hma-storbritannien

USA

De amerikanska servrarna brukar i regel vara ganska långsamma, men HMA:s USA-servrar kändes alltid pigga.

Nerströms: 82 Mbps
Uppströms: 99 Mbps
Latens: 49 ms

usa-server-hma

HideMyAss är kanske inte snabbast i VPN-branschen, men det går faktiskt ganska bra undan. Här blir det plushögen som gäller.

Serverparken är stor som attan

Hos HideMyAss är det 850+ servrar i 190+ länder som gäller, och det är en ganska bra spridning på dem. Många VPN-företag placerar merparten av sina servrar i Europa och USA då många kunder är ute efter just de servrarna. HMA:s serverpark täcker dock nästan hela jordklotet, inklusive områden såsom Afrika, Grönland och Mellanöstern.

hidemyass-serverkarta

Tumregeln säger – ju fler servrar desto bättre. Detta då det oftast är enklare att hitta en pigg rackare när det finns många VPN-servrar att välja på. Även om exempelvis Cyberghost(recension) och ExpressVPN(recension) bjussar på större serverparker får HMA:s nästan 1.000 servrar räknas som klart godkänt.

En lång rad enheter kan kopplas upp

HMA bjussar på många typer av VPN-appar. Följande enheter kan kopplas upp:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Tor-stöd blir vi dock utan, och i övrigt kan fem enheter kopplas upp på en och samma gång. Tidigare, dvs. innan februari 2019, var det endast två samtida uppkopplingar som gällde, vilket kändes lite väl snålt.

De erbjuder även ett bra stöd för just routrar. Med en VPN-router i ryggen skyddas alla enheter per automatik. Om ni väljer att gå de vägen kan även lite mer svåruppkopplade enheter skyddas, såsom spelkonsoler, Chromecast-stickor, smarta tv-apparater, Kodi-boxar och mycket mer.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns på plats

VPN-företaget ger fullt stöd för världens säkraste krypteringsalgoritm, AES 256. Precis samma sak gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • PPTP (mediokert)
 • L2PT/IPSec (ganska säkert)

De tre VPN-protokoll som precis nämnts får ses som en ganska bra mix. OpenVPN bör vara förstavalet, men om ni ska koppla upp en äldre eller lite mer ovanlig enhet kan L2PT/IPSec ses som ett bra reservalternativ. PPTP-protokollet bör ni dock hålla er borta ifrån då det inte längre är säkert och många VPN-företag valt att skrota det helt och hållet. Det borde även HMA göra, om ni frågar mig.

Kill Switch-stöd hittar vi på Windows-, Mac-, och Android-sidan. Denna säkerhetsfunktion ser till att bryta internetuppkopplingen per automatik om ni skulle tappa kontakten med HMA:s servrar. Det är kanske inte någon höjdare för stunden, men Kill Switch-verktyget bör alltid vara aktiverat då det är det bästa skyddet vi har mot IP- samt DNS-läckor. Att erbjuda Kill Switch-stöd för tre typer av enheter är starkt, även om VPN-jättarna högst upp på topplistan presterar snäppet bättre.

Apparna är snygga och säkra

Det är busenkelt att komma igång. Så fort vi betalat för oss blir alla appar tillgängliga, och som vanligt blir det Windows-varianten som är först ut.

Windows-appen är en snygg och kompetent rackare. Gränssnittet är rappt och följsamt och inställningarna är lättbegripliga. Rent tekniskt är serverbytena blixtsnabba. HMA bjuder även på en ”uppdatera din IP”-funktion som byter IP-nummer på momangen om vi skulle ha svårt att låsa upp en webbsida eller en tv-plattform. Den fungerade hur bra som helst. När jag väl klickat på knappen fick jag ett nytt IP-nummer inom bara någon sekund.

hma-windows-app

Då var det dags att grilla iOS-appen en stund. Även där var det busenkelt att komma igång. Alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar minst lika bra), och allt som allt tog det bara någon halv minut innan jag kände mig helt hemma.

hma-app-för-ios

Mer specifikt var alla appar som testkördes snygga, avskalade och säkra. Här finns det ingenting att klaga på, vilket innebär att plushögen fylls på med ytterligare en kategori.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

Alla VPN-tjänster som recenseras får stångas mot ett gäng webbverktyg, och nu är det HMA:s tur att visa vad de går för:

 • IPLeak.net (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Som ni själva ser finns klarar VPN-företaget sig utmärkt i denna mycket viktiga kategori.

hma-antivirustest
Programvaran är ren..
inga-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-dns-läckor-enligt-ipleak
Inga IP-läckor enligt IPLeak.net

HMA:s kundsupport är bra uppstyrd

Om ni vill kontakta HMA finns det ett alternativ att välja på; direktchatten. Något webbformulär eller någon direktmail är det inte frågan om, men det gör ingenting.

Sammanlagt kontaktade jag HMA:s supportgäng två gånger, och det tog aldrig mer än 30 sekunder innan de svarade. De supportmedarbetare jag fick nöjet att tjattra med var dessutom både trevliga och kunniga – så här finns det ingenting att klaga på.

hma-chattklient-1

Under hjälpfliken hittar ni även installationsguider, ett välbesökt supportforum, mer information om VPN-tekniken och mycket annat.

hma-hjälpsidor

Neutralt (+-)

Prisläget är acceptabelt

Många VPN-företag väljer att belöna kunder som vill vara med länge, dvs. tecknar sig för VPN-abonnemang som sträcker sig över en lång tidsperiod. HMA är inget undantag till den regeln. Om ni väljer att köra på treårs-abonnemanget får ni pynta $3.99 i månaden, vilket ligger i linje med många av konkurrenternas prisnivåer.

hma-prislista

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Men tänk gärna på att inte använda mer än 10 GB data. Om ni överskrider den gränsen upphör garantin att gälla.

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Paypal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Men inte kryptovalutor, tråkigt nog.

På minussidan (-)

Loggpolicyn är osäker – HMA läcker!

Alla VPN-företag lovar dyrt och heligt att inga känsliga loggar sparas, men det är långtifrån alla VPN-aktörer som lever upp till de vackra orden. HMA lägger beslag på följande uppgifter:

 • E-postadresser (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge ni varit uppkopplade mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data ni förbrukar)
 • Uppkopplings-IP-adressen (den IP-adress ni hade innan ni kopplade upp er mot VPN-tunneln, dvs. er riktiga IP-adress)
 • VPN-serverns IP-adress (dvs. VPN-tunnelns anonyma IP-adress)

Redan här ser vi att det är någonting som inte stämmer. HMA lägger beslag på våra IP-nummer vid två tillfällen, vilket innebär att vår identitet kan röjas.

HideMyAss samarbetar dessutom med allt och alla, inklusive upphovsrättslobbyn och myndigheter. FBI har begärt ut kunduppgifter ett flertal gånger och fått precis det de pekat på. År 2011 röjde HMA identiteten för Cody Kretsinger, som var delaktig i det så kallade Sony-hacket. På grund av att HMA lämnade över precis allt dömdes Kretsinger till ett års samhällstjänst. Han fick dessutom böta omkring 5.5 miljoner kronor.

Visst, det är inte okej att använda sitt VPN-skydd för att hitta på en massa bus. Men hur vi än vrider och vänder på det borde HMA inte sparat några känsliga loggar överhuvudtaget. För att sammanfatta läget lägger HideMyAss beslag på alltför mycket uppgifter. Här blir det minushögen som gäller.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

HideMyAss har kunnat låsa upp det mesta, men numera ser det ganska dystert ut på streamingfronten. Netflix kunde inte överlistas på de tre USA-servrar som testkördes. Detsamma gällde för BBC iPlayer. ”BBC iPlayer only works in the UK” var beskedet man fick, oavsett hur många gånger IP-numret byttes ut.

hma-fungerar-inte-med-bbc-iplayer

Till HideMyAss försvar kan i alla fall SVT Play överlistas, tillsammans med en lång rad andra svenska tv-plattformar. Men då det är Netflix och BBC iPlayer som är mest populära fylls minushögen på med ytterligare en kategori.

hma-svt-play

HMA är ingen torrentvänlig VPN-aktör

Fildela kan vi göra på en lång rad öronmärkta servrar.

hma-p2p-servrar

Men då fildelare som laddar ner upphovsrättsskyddade torrenter antingen varnas eller stängs av helt känns HideMyAss som ett mycket dåligt val för Bittorrent-torskar. VPN-företaget kan dessutom spåra all fildelningshistorik. Så fort upphovsrättslobbyn kommer och ställer krav får kunderna det hett om öronen.

torrenting-med-hma

Trots att fildelningstödet är långtifrån perfekt laddade jag ner en vansinnigt laglig Linuxdistribution på en nederländsk p2p-server. Hastighetsläget, dvs. 18.8 MiB/s eller omkring 158 Mbps är ingen dålig prestation. Men alla som inte laddar ner Linuxdistributioner eller speldemon dagarna i ända borde nog kika åt ett annat håll.

torrenting-med-hma-snabbhetstest

VPN-företaget har ett dåligt rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida hittar vi ett gäng handplockade recensioner. Väl där beröms kundsupporten tillsammans med mycket annat. Men om vi tar en titt på Reddit, Twitter och Facebook – hur ser läget ut där?

hma-användarbetyg

Dystert, skulle jag säga. HideMyAss kritiseras främst för sina tighta band med upphovsrättslobbyn. Utöver detta får de även kritik för prisläget samt loggavtalet.

hma-samarbetar-med-upphovsrättslobbyn

Supportgänget är dock ganska populära, det kan vi inte ta ifrån dem. Men det räcker inte. Hela kategorin landar i minushögen då de negativa rösterna är både högljudda och många till antalet.

HMA omfattas av Eyes-avtalet

HideMyAss ägs av Privax Limited, som har sitt säte i Storbritannien. Samma land är kända för att vara ganska aggressiva när det kommer till att spionera på sina egna invånare, och då de även ingår i Eyes-alliansens innersta kärna finns det anledning att höja på ögonbrynen.

Som vi redan har snackat om samarbetar HMA både med myndigheter och upphovsrättslobbyn. Om någon konstig förfrågan dimper in hos VPN-företaget kan ni räkna med att HMA lämnar över precis allt.

londonbron
Londonbron..

Mer specifikt samarbetar VPN-företaget med de brittiska domstolarna, som i sin tur samarbetar med regeringar i ett stort antal länder. Jag brukar placera denna kategorin under ”Neutralt” då många VPN-aktörer inte sparar några känsliga loggar och alltid håller klaffen. Men så är det inte här. HMA läcker som ett såll, och då blir det minushögen som gäller.

Kan HideMyAss rekommenderas?

Nej. Serverhastigheterna är acceptabla och supportavdelningen är mycket bra uppstyrd. Åsnan är dessutom riktigt fräck. Men det räcker inte. HMA loggar det vi gör på nätet – och det är inte acceptabelt. Vi kan heller inte låsa upp vare sig Netflix eller BBC iPlayer, och stödet för fildelning är minst sagt uselt.

Ta mig inte fel. Det är bra att cyberbrottslingar åker dit. Men när man tecknar sig för en VPN-tjänst förväntar man sig att integritetsläget ska förbättras, och så är knappast fallet hos HideMyAss. HMA levererar inom många områden, men inte när det kommer till det viktigaste – att skydda oss online.

Mer specifikt är VPN-företag som inte sparar några loggar, eller samarbetar med upphovsrättslobbyn, att föredra. CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) sparar ingenting. De har dessutom granskats av externa säkerhetsföretag, och fått grönt ljus precis varenda gång.

Mitt råd är att ni håller er borta från HideMyAss, så en tripp till VPN-topplistan är förmodligen ingen dum idé. Väl där hittar ni mer information om de bästa VPN-tjänsterna.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört HideMyAss? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments