HMA VPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-04
Besök HMA VPN
Besök HMA VPN
Höjdpunkter
 • Fin åsna
 • Sparar känsliga loggar
 • Samarbetar med övervakare
 • Långsamma hastigheter
Betyg:
2.0
Hastighet
2
Säkerhet
1
Funktioner
3
Streaming
2
Betyg:
2.0
Besök HMA VPN
Meny
HMA VPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-04
Besök HMA VPN
Besök HMA VPN
Höjdpunkter
 • Fin åsna
 • Sparar känsliga loggar
 • Samarbetar med övervakare
 • Långsamma hastigheter
Betyg:
2.0

Test av HideMyAss: Fin åsna – värdelös VPN-tjänst

Ett snabbt svar för dig som har bråttom!

HideMyAss är en genomgående värdelös VPN som är dyr, långsam och osäker. Netflix och BBC iPlayer kan dessutom inte låsas upp, trots att HMA utlovar ett bra stöd för just det.

Tekniskt sett kan man även fildela, men då HMA både sparar loggar och samarbetar med upphovsrättslobbyn är det en dålig idé att ladda ner torrenter med HMA.

HideMyAss ska undvikas till varje pris, så mitt råd är att du i stället för att läsa vidare tar dig till vår artikel om de bästa VPN-tjänsterna. Alternativt tar en närmare titt på recensionen av Cyberghost, som är världens bästa VPN.

HideMyAss (HMA) är en VPN-jätte av rang och som du själv förstår är det inte någon åsna som ska skyddas, utan din egen lilla rumpa.

Om du tar en titt på HMA:s webbsida lovar de ganska mycket. Alla tänkbara webbsidor och tv-plattformar ska kunna låsas upp, VPN-applikationerna ska vara funktionsrika som få och hastighetsläget ska vara helt utmärkt.

I recensionen nedan pratar vi mer om och granskar samtliga av de påståenden som precis nämnts, men först blir det lite snabbfakta som står på schemat.

InformationAttribut
Företagets säteStorbritannien
P2P och torrentingTillåts men avråds
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar850+ i 190+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2TP/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaDirektchatt
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid årsabonnemang$2.99
WebbsidaHideMyAss.com

På plussidan (+)

HMA erbjuder ett stort servernätverk

Hos HideMyAss är det 1 060+ servrar i 290+ länder som gäller, och det är dessutom en bra spridning på servrarna. Det medför att det är enkelt att koppla upp sig mot det land man önskar surfa från.

Många VPN-företag placerar merparten av sina servrar i Europa samt USA då många kunder vill surfa från de regionerna. HMA:s serverpark täcker dock nästan hela jordklotet, inklusive områden såsom Afrika, Grönland och Mellanöstern.

HMA servrar

Det stora servernätverk som man får ta del av utgör en av få fördelar som inkluderas i ett HideMyAss-abonnemang.

HMA fungerar på alla vanliga enheter

Med HMA kan du koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

HMA fungerar dock inte tillsammans med Tor, och i övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på ett och samma abonnemang.

Du kan installera HMA i din router

HideMyAss erbjuder även ett bra stöd för att kunna installera deras VPN i sin router.

Med en VPN-router skyddas alla enheter per automatik, vilket medför att även mer svårskyddade enheter såsom spelkonsoler, Chromecast-stickor, smarta tv-apparater samt Kodi-boxar kan inkluderas i det skydd man får ta del av.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll tillhandahålls

HMA ger fullt stöd för världens säkraste krypteringsalgoritm, AES 256. Precis samma sak gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • PPTP (mediokert)
 • L2PT/IPSec (ganska säkert)

De tre VPN-protokoll som precis nämnts utgör en bra mix. OpenVPN ska alltid vara förstavalet, men om du ämnar koppla upp en äldre eller lite mer ovanlig enhet är även L2PT/IPSec bra reservalternativ.

PPTP-protokollet ska du dock hålla dig borta ifrån, då det inte längre är säkert. Många VPN-företag inklusive populära NordVPN har valt att förpassa PPTP till papperskorgen. Det borde även HMA göra.

HMA erbjuder Kill Switch

Kill Switch-stöd återfinns för Windows, MacOS samt Android. Kill Switch-verktyget ser till att bryta din internetuppkoppling per automatik såvida du skulle tappa kontakten med HMA:s servrar.

Det är kanske inte någon höjdare för stunden, men Kill Switch-verktyget ska alltid vara aktiverat då det är det bästa skyddet man har mot IP- samt DNS-läckor.

Att erbjuda Kill Switch-stöd för tre typer av enheter är en acceptabel insats. Men då de mer högpresterande VPN-tjänsterna erbjuder Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas hamnar HMA i skymundan även inom denna kategori.

VPN-applikationerna är snygga och säkra

Det är busenkelt att komma i gång med HMA. Så fort man betalat för sig blir alla appar tillgängliga, och som vanligt blir det Windows-applikationen som granskas i det första skedet.

HMA för Windows

Windows-applikationen är såväl snygg som kompetent. Gränssnittet är rappt samt följsamt och inställningarna är lättbegripliga. Serverbytena är dessutom blixtsnabba.

HMA erbjuder även en ”uppdatera din IP”-funktion som byter ditt IP-nummer på momangen såvida du skulle ha svårt att låsa upp en webbsida eller en tv-plattform. Denna funktion fungerade hur bra som helst. När jag väl klickat på knappen fick jag ett nytt IP-nummer inom bara någon sekund.

hma-windows-app

HMA för iOS

Då var det dags att grilla iOS-appen en stund. Även där var det busenkelt att komma igång. Alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar minst lika bra), och allt som allt tog det bara någon halv minut innan jag kände mig helt hemma.

hma-app-för-ios

Mer specifikt var alla appar som testkördes snygga, avskalade och säkra. Här finns det ingenting att klaga på, vilket innebär att plushögen fylls på med ytterligare en kategori.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

Alla VPN-tjänster som recenseras får stångas mot ett flertal webbverktyg, och nu är det HMA:s tur att visa vad de går för:

 • IPLeak.net (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Som du själv ser klarar HMA sig utmärkt i denna mycket viktiga kategori.

hma-antivirustest
Programvaran är ren..
inga-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-dns-läckor-enligt-ipleak
Inga IP-läckor enligt IPLeak.net

HMA:s kundsupport är bra uppstyrd

Om man vill kontakta HMA finns det ett alternativ att välja på; direktchatten. Något webbformulär eller någon direktmejl är det inte frågan om, men det gör ingenting.

Sammanlagt kontaktade jag HMA:s supportgäng två gånger, och det tog aldrig mer än 30 sekunder innan de svarade. De supportmedarbetare jag fick nöjet att prata med var dessutom både trevliga och kunniga – så här inte heller här finns det någonting att klaga på.

hma-chattklient-1

Under hjälpfliken hittar man även installationsguider, ett välbesökt supportforum samt mer information om hur en VPN fungerar.

hma-hjälpsidor

På minussidan (-)

HideMyAss är en långsam VPN

Bashastigheten

När vår testdator inte har ett VPN-skydd är det följande hastigheter som gäller.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

Sverige: Hastigheter i Sverige

Den svenska server som testades av oss höll en acceptabel nivå. 140 Mbps nerströms av maximalt cirka 250 Mbps är inte uselt, men tillräckligt illa för att bättre VPN-aktörer likt ExpressVPN ska kunna springa varv runt dem.

HMA VPN: Ett komplett hastighetstest

Det är i regel en god idé att koppla upp sig mot den närmsta VPN-servern, för att på så sätt få ta del av den snabbast möjliga uppkopplingen.

Men utanför Sverige då, hur snabbt går det där?

Oftast märker man inte av någon hastighetsminskning överhuvudtaget, oavsett var i världen man önskar koppla upp sig. Om man inte tecknar sig för HMA VPN vill säga, vars VPN-servrar är sega som sirap.

Följande hastigheter får man ta del av såvida man använder sig av den VPN-tjänst som HMA erbjuder.

LandNerströmsUppströms
Sverige140 Mbps81 Mbps
Norge113 Mbps98 Mbps
Danmark99 Mbps53 Mbps
Spanien81 Mbps106 Mbps
Cybern80 Mbps52 Mbps
Bosnien59 Mbps49 Mbps
Storbritannien (London)55 Mbps69 Mbps
USA (Alaska)51 Mbps18 Mbps
USA (Maine)50 Mbps25 Mbps
USA (Nevada)28 Mbps53 Mbps
Storbritannien (Glasgow)19 Mbps21 Mbps

Att betala för en VPN med så här pass dålig prestanda är en mycket dålig idé.

HMA är en dyr VPN

Många VPN-företag väljer att belöna kunder som vill teckna sig för ett längre abonnemang, och HMA är inget undantag till den regeln.

Om du väljer att teckna dig för det längsta abonnemanget är prisnivån human, men samtidigt; varför betala för en VPN som underpresterar?

Om det är en billig VPN du är ute efter, läs gärna vår recension av Surfshark. Då blir du varse om att Surfshark presterar perfekt, och dessutom kostar hälften så mycket i jämförelse med HMA.

hma-prislista

Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. Men notera att du inte får använda mer än 10 GB data. Om du överskrider den gränsen upphör garantin att gälla.

Betala kan du göra med bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Men inte kryptovalutor likt Bitcoin, tråkigt nog.

HMA sparar känsliga loggar

Alla VPN-företag lovar dyrt och heligt att inga känsliga loggar sparas, men det är långtifrån alla VPN-aktörer som lever upp till de vackra orden.

HMA sparar

 • E-postadresser (krypteras – kan inte användas för att spåra dig)
 • Cookies (på HMA:s webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge du varit uppkopplad mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data du förbrukar)
 • Uppkopplings-IP-adressen (den IP-adress du hade innan du kopplade upp dig mot VPN-tunneln, dvs. din riktiga IP-adress)
 • VPN-serverns IP-adress (dvs. VPN-tunnelns IP-adress)

Redan här ser man att det är någonting som inte stämmer. HMA lägger beslag på våra IP-nummer vid två tillfällen, vilket innebär att din identitet kan röjas.

HideMyAss samarbetar dessutom såväl upphovsrättslobbyn som myndigheter. FBI har begärt ut kunduppgifter ett flertal gånger och fått precis det de pekat på.

År 2011 röjde HMA identiteten för Cody Kretsinger, som var delaktig i det så kallade Sony-hacket. På grund av att HMA lämnade över precis allt dömdes Kretsinger till ett års samhällstjänst. Han fick dessutom böta omkring 5.5 miljoner kronor.

Det är inte okej att använda sitt VPN-skydd för att hitta på en massa bus. Men hur man än vrider och vänder på det borde HMA inte ha sparat några känsliga loggar överhuvudtaget, då de säger att de är en loggfri VPN.

För att sammanfatta läget lägger HideMyAss beslag på allt för mycket uppgifter. Här blir det minushögen som gäller.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

HideMyAss har kunnat låsa upp det mesta, men numera ser det ganska dystert ut på streamingfronten.

Netflix kunde inte överlistas på de tre USA-servrar som testkördes. Detsamma gällde för BBC iPlayer. ”BBC iPlayer only works in the UK” var beskedet man fick, oavsett hur många gånger IP-numret byttes ut.

hma-fungerar-inte-med-bbc-iplayer

Till HideMyAss försvar kan i alla fall SVT Play överlistas, tillsammans med en lång rad andra svenska tv-plattformar.

Men då det är Netflix och BBC iPlayer som är mest populära fylls minushögen på med ytterligare en kategori.

hma-svt-play

HMA är ingen torrentvänlig VPN-aktör

Hos HideMyAss kan man fildela på en lång rad öronmärkta servrar.

hma-p2p-servrar

Men då fildelare som laddar ner upphovsrättsskyddade torrenter antingen varnas eller stängs av helt är HideMyAss ett mycket dåligt val för Bittorrent-användare.

HMA kan dessutom spåra all fildelningshistorik och så fort upphovsrättslobbyn kommer och ställer krav får kunderna det hett om öronen, vilket är rent skamligt.

torrenting-med-hma

Att fildela med HMA VPN – hyr snabbt går det?

Trots att stödet för fildelning är långtifrån perfekt laddade jag ner en vansinnigt laglig Linuxdistrubution på en nederländsk p2p-server.

Hastighetsläget, dvs. 18.8 MiB/s eller omkring 158 Mbps är ingen dålig prestation. Men alla som inte laddar ner Linuxdistributioner eller speldemo dagarna i ända ska välja en annan VPN.

torrenting-med-hma-snabbhetstest

HMA har ett dåligt rykte online

Om vi tar ytterligare en titt på HMA:s webbsida hittar vi ett antal handplockade recensioner. Väl där beröms kundsupporten, så även de hastigheter man får ta del av.

Men om vi tar en titt på Reddit, Twitter och Facebook – hur ser läget ut där?

hma-användarbetyg

Dystert, skulle jag säga. HideMyAss kritiseras främst för sina tighta band med upphovsrättslobbyn. Utöver detta får de även kritik för prisläget samt det faktum att de sparar känsliga loggar.

hma-samarbetar-med-upphovsrättslobbyn

De HMA-medarbetare som arbetar på supportavdelningen får dock mycket beröm online. Men det räcker inte. Hela kategorin landar i minushögen då de negativa rösterna är såväl högljudda som många till antalet.

HMA omfattas av Eyes-avtalet

HideMyAss ägs av Privax Limited som har sitt säte i Storbritannien, en nation som är känd för att vara aggressiv när det kommer till att spionera på sina egna invånare. Då Storbritannien även ingår i Eyes-alliansens innersta kärna finns det anledning att höja på ögonbrynen.

Som vi redan har pratat om samarbetar HMA med både myndigheter och upphovsrättslobbyn. Så om någon konstig förfrågan dimper in hos HMA kan man alltid räkna med att de lämnar över precis allt.

londonbron
Londonbron..

Mer specifikt samarbetar HMA med de brittiska domstolarna, som i sin tur samarbetar med regeringar i ett stort antal länder.

Jag brukar placera denna kategori under ”Neutralt” då många VPN-aktörer inom Eyes-regionen inte sparar några känsliga loggar och alltid håller klaffen. Men så är det inte här. HMA läcker som ett såll, och då blir det minushögen som gäller.

Sammanfattande tankar
Fin åsna, men värdelös och långsam VPN som sparar känsliga loggar.
Betyg:
2.0
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
HMA VPN
Betyg:
2.0
 • Fin åsna
 • Sparar känsliga loggar
 • Samarbetar med övervakare
 • Långsamma hastigheter

Mer om VPN

Fin åsna - Sparar känsliga loggar - Samarbetar med övervakare - Långsamma hastigheterTest av HideMyAss: Fin åsna - värdelös VPN-tjänst