Meny

Recension BolehVPN: Ett acceptabelt, men långtifrån bra VPN-val

Malaysiska BolehVPN är en relativt liten VPN-aktör som ägs av BV Internet Services, som IT-entreprenören Reuben Yap basar över.

Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att det ska vara bländande hastigheter, snygga appar samt en benhård ”no logs policy” som gäller. Men men, då alla VPN-leverantörer lovar exakt samma saker kan vi inte ta dem på orden. I recensionen nedan granskar vi det som precis nämnts och mycket mer – häng med.

FaktaInfo
Företagets säteMalaysia
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar35+ i 12+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IPSec och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$6.66
Övriga abonnemang:
Två månader$8.50
Sex månader$7.50
WebbsidaBolehVPN.com

På plussidan (+)

Loggpolicyn är säker och tydlig

Nåväl. Är loggavtalet så pass uppstyrt som VPN-företaget själva hävdar? Japp, BolehVPN behöver knappast skämmas för sig. Men de lägger dock beslag på en del uppgifter, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Cookies (på BolehVPN:s webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra oss)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Och det är faktiskt allt. Den information som precis nämnts kan räknas som fullkomligt ofarlig, och precis som väntat samarbetar de inte med vare sig upphovsrättsmaffian eller myndigheter.

Då tar vi en titt på vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)

Som ni själva förstår är loggpolicyn mycket säker och genomtänkt, men allt är inte guld och gröna skogar. I samma avtal kan vi läsa följande:

”We do keep logs of general traffic throughput of our servers to ascertain loading and usage of our servers but not at an individual level. However if we do notice any unusual activity on our servers (high bandwidth loading, high number of connections or cpu usage) we may turn on logs temporarily to identify abuse of our services (such as DoS or spamming through our servers. Once the user is identified, we will terminate the offending user, issue him an e-mail for the reason of termination and wipe the logs from our system.”

Som ni ser ovan: Om ni missköter er kan BolehVPN aktivera ett felsökningsläge och därmed se vad ni donar med på nätet. Hackare, DDOS-tramsare och övriga lallare som inte är ute efter att förbättra integritetsläget, utan för att förstöra – hålls med ett ganska kort koppel. Och då BolehVPN bara granskat en handfull användare på snart 10 år påverkar detta inte helhetsintrycket.

Gissningsvis kan många VPN-aktörer aktivera liknande lägen för att sparka ut ruttna ägg. Att BolehVPN har stake nog att berätta mer om sina egna rutiner bör enbart ses som ett styrketecken.

För att sammanfatta läget; loggpolicyn är solid. Här finns det ingenting att klaga på.

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Marknadens mest säkra krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten, stöds fullt ut. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • IPSec (säkert)

I första hand bör ni använda er av OpenVPN eller IKEv2. IPSec kan ses som ett bra reservalternativ som bör användas om ni vill koppa upp en äldre, eller lite mer ovanlig enhet.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Samma verktyg bryter internetuppkopplingen per automatik om ni tappar kontakten med BolehVPN:s servrar, vilket kan hända om någon VPN-app skulle krångla eller om ett serverbyte skulle misslyckas. Mer specifikt skyddas vi mot både IP- samt DNS-läckor på ett mycket effektivt sätt. Kill Switch-verktyget bör därför vara aktiverat för jämnan, och med lite tur inför BolehVPN samma fiffiga funktion i fler appar.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

BolehVPN fick stångas mot fem säkerhetsverktyg, och samtliga av dessa kunde betas igenom utan några som helst problem:

 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • DNSLeak.com (ok)

inga-ip-läckor-för-goosevpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-ip-läckor-vid-torrenting-och-goosevpn
Inga ip-läckor vid torrenting..

virustotal-säger-att-programvaran-i-bolehvpn-är-ren
Programvaran är ren enligt Virustotal..

Många typer av enheter kan kopplas upp

BolehVPN lirar mycket bra med bland annat:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS
 • Android
 • Routrar (DD-WRT, Tomato, Asus-WRT och Merlin).

Samt en lång rad ytterligare enheter. I övrigt är det maximalt tre samtidigt uppkopplade enheter som gäller. Gränsen kan kännas något hård, och det är den då många av konkurrenterna låter oss använda omkring fem enheter på en och samma gång. En högpresterande konkurrent, dvs. Surfshark, väljer att löpa linan ut. Väl där kan ni ansluta hur många enheter ni vill (vilket brukar innebära runt 20).

Men finns det något sätt som gör att BolehVPN:s begränsning inte känns lika påtaglig? Jepp – det finns det. Om ni väljer att installera VPN-tjänsten i routern kommer det med en lång rad fördelar. En VPN-router räknas alltid som en enhet, och alla som väljer att ansluta sig mot den skyddas per automatik.

Mer specifikt blir det plushögen som gäller även här. Men det är med ett nödrop.

BolehVPN lirar utmärkt tillsammans med Tor

Tor-nätverket är helt fantastiskt. All internettrafik filtreras via ett gäng välplacerade noder, och vips blir vi i princip helt ospårbara. Men det finns samtidigt två nackdelar som vi tvingas ta hänsyn till:

 • Uppkopplingshastigheten blir plågsamt långsam
 • Många slutnoder drivs av frivilliga. Och på grund av att ett fåtal av nodägarna beter sig som rumpnissar kan säkerhetsläget ta sig en smäll.

Men men, VPN-tekniken i alla fall mildra den sistnämnda nackdelen, åtminstone till viss del. BolehVPN anser att vi borde koppla upp oss mot en VPN-server för att efter detta ansluta oss mot Tor. Detta kallas för ”VPN över Tor”, och om ni väljer att gå den vägen förbättras säkerhetsläget ett ganska rejält snäpp.

tor-bolehvpn

Windows-appen är snygg och enkel att använda

VPN-företagets Windows-klient är kanske inte särskilt minimalistisk. Men då säkerhetsläget och användbarheten är på topp får den inget hat från mitt håll.

Vi börjar med att ta en titt på det tekniska: Serverbytena var kvickt överstökade, gränssnittet var rappt samt följsamt, och tack vare pingverktyget var det enkelt att se vilka servrar som var piggast för stunden. Mer specifikt var Windowsklienten en mycket trevlig bekantskap som alltid gjorde det jag bad den om.

bolehvpn-för-windows
BolehVPN för Windows..

Några mobil-appar (för iOS/Android) bjuder de inte på, men OpenVPN Connect är trots allt ett helt acceptabelt alternativ. Men även om OpenVPN Connect-apparna är minst lika säkra som de egenutvecklade varianterna är inkörningsperioden något lång. Diverse inställningar ska konfigureras, vilket alltid är lite av ett bök, i synnerhet för nyinvigda som inte installerar VPN-appar dagarna i ända.

openvpn-skärmavbild-för-en-installation
OpenVPN Connect..

Till BolehVPN:s försvar är installationsguiderna mycket tydliga, och då supportgänget bara är någon halvtimme bort känns den här kompromissen ganska överkomlig.

Netflix och SVT Play kan låsas upp

Netflix är inte bästa kompis med VPN-leverantörerna. Sedan 2016 har det pågått ett lågintensivt krig där Netflix försöker svartlista VPN-aktörernas IP-nummer, samtidigt som VPN-företagen gör allt för att överlista Netflix kraftfulla brandvägg.

VPN-jättar såsom ExpressVPN och Cyberghost klarar av att låsa upp Netflix fullständiga utbud. Och jepp – det gör även BolehVPN.

bolehflix

I skrivande stund går det att låsa upp Netflix via de så kallade BolehFlix-servrarna. För att överlista SVT Play kopplar ni upp er mot en svensk server, vilken som helst. SVT, Viaplay, HBO Nordic och gänget sprattlar inte emot lika bra som de större internationella streamingplattformarna.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Vissa VPN-leverantörer förbjuder fildelning helt och hållet, men BolehVPN sköter det hela riktigt snyggt. Bittorrent- och p2p-nerladdningar tillåts via “Streaming”- samt “BolehGEO”-servrarna. Att erbjuda ett bra stöd för fildelning på ett gäng öronmärkta servrar är ganska vanligt inom VPN-branschen. I vissa fall kan den modellen kännas lite sisådär då många kunder tvingas slåss om ett bestämt antal fildelningsservrar. Men när det kommer till BolehVPN kan vi inte klaga alltför högljutt. Här går det ganska bra undan, som ni ser nedan.

En större Linuxdistribution laddades ner från en nederländsk BolehGEO-server, och hastighetsläget, dvs. 10.3 MiB/s eller omkring 86 Mbps, får räknas som fullt godkänt.

fildelning-test-med-qbittorrent-med-bolehvpn

Kundsupporten gör ett utmärkt jobb

Supportgänget kan nås via direktmail, ett webbformulär eller via en chattklient. Sammanlagt kontaktade jag BolehVPN två gånger, och då chattklienterna brukar föredras av de flesta var det just den kontaktvägen som jag körde på. Vid båda tillfällena slussades meddelandena vidare till ett ticket-system, vilket fick mig att tänka:

”- Åh nej, ytterligare en VPN-leverantör som begraver chattmeddelandena i långsamma ticket-system.”

Men de tankarna visade sig vara lite av en överreaktion. Den första frågan besvarades på cirka 20 minuter och den andra frågan besvarades efter omkring en timme. Klart godkänt – om ni frågar mig.

chattlogg-med-bolehvpn

Hjälpsektionen har dessutom förbättrats rejält. Där hittar vi bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, ett supportforum, svar på vanligt ställda frågor, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

supportforum-bolehvpn

Mer specifikt klarar BolehVPN sig bra inom den här kategorin, och då blir det återigen plushögen som gäller.

VPN-företaget har ett bra rykte online

BolehVPN:s webbsida hittar vi inga filtrerade recensioner som beskriver VPN-företaget som guds gåva till mänskligheten. I jakt på kundomdömen begav jag mig istället till ett gäng sociala medie-sajter, såsom Reddit, Twitter och Facebook.

Och resultatet? Nästan alla var nöjda med det som BolehVPN har att bjuda på. Vissa hävdade dock att hastighetsläget inte var det bästa samt att prisnivån var något hög. Men som sagt – många var nöjda, och det var i synnerhet kundsupporten samt apparna som berömdes i störst utsträckning.

bolehvpn-omdöme-på-reddit

bolehvpn-betyg-trustpilot

För att sammanfatta läget: De positiva kommentarerna är betydligt fler till antalet än de negativa sådana, och då blir det plushögen som gäller även här.

Neutralt (+-)

Prisläget är acceptabelt

BolehVPN är inget budgetalternativ. Prislistorna är dessutom ganska svårtydda, som ni ser på bilden nedan. Jag har iallafall gjort mitt bästa för att göra prisläget lite mer begripligt:

Pris vid månadsbetalning: $9.99
Två månader: $8.50/mån
Sex månader: $7.50/mån
Pris vid årsbetalning: $6.66/mån

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 14 dagar, oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att köra på. De erbjuder även en kostnadsfri provversion som är giltig i 24 timmar, vilket bör innebära att få väljer att utnyttja garantin. Men men, om ni vill göra så hojtar ni till på supportgänget så betalar de tillbaka era investerade slantar inom två veckor.

prislista-för-bolehvpn

Serverhastigheterna är ganska mediokra

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det dessa hastigheter som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Nederländerna

En holländsk VPN-server testkördes, och den tuffade på ganska bra. Omkring 40 Mbps nerströms är förvisso inget toppresultat – men bra nog för att slippa gnäll från mitt håll.

Nerströms: 39 Mbps
Uppströms: 45 Mbps
Latens: 39 ms

servertest-nederländerna-för-bolehvpn

Storbritannien

Den brittiska streamingserver som fick veckla ut vingarna var tyvärr ganska långsam, som ni ser nedan.

Nerströms: 12 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 36 ms

servertest-storbritannien-för-bolehvpn

USA

Den amerikanska VPN-server som provkördes var stabil som få. Men trots detta kan 25+ Mbps nerströms inte heller räknas som något toppresultat.

Nerströms: 25 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 171 ms

hastighetstest-för-usa-med-bolehvpn-netflixserer

Hastighetstesterna gjorde mig förbryllad. Servrarna kändes alltid urkvicka. Större torrentfiler kunde laddas ner hur smidigt som helst och tyngre sajter laddades på momangen. Hur som helst – Speedtest.net har sagt sitt – och snabbare än så här går det inte. Jag hade velat lägga kategorin i plushögen, men det går inte då hastighetsläget ser ut som det gör.

Serverparken relativt liten

ExpressVPN och NordVPN bjussar på tusentals VPN-servrar. I jämförelse med VPN-jättarna känns BolehVPN:s serverpark något trångbodd – och i det här fallet är det problematiskt. Jag kan acceptera mindre serverparker, men då måste det gå bättre undan än så här.

vpn-servrar-för-bolehvpn
Under hjälpfliken hittar ni den aktuella serverbelastningen..

Men det finns faktiskt en förmildrande omständighet. VPN-servrarna är strategiskt placerade och går att hitta i bland annat:

 • Kanada
 • Frankrike
 • Japan
 • Luxemburg
 • USA
 • Storbritannien
 • Nederländerna
 • Sverige
 • Schweiz

Men det räcker inte. Tills det att serverhastigheterna repat sig får hela kategorin vila i gränslandet.

På minussidan (-)

BBC iPlayer kan inte låsas upp

Om ni är BBC-torskar av rang riskerar ni att bli besvikna. Inga av de brittiska VPN-servrar som provkördes kunde överlista BBC iPlayer. Men med lite tur och hårt jobb kanske ett bra stöd för just detta är på ingång?

Rekommenderas BolehVPN?

Till viss del. BolehVPN gör mycket, men långtifrån allt rätt. Säkerhetsläget ser bra ut, kundsupporten är väl uppstyrd, loggavtalet är vattentätt och alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga.

Men det krävs mer än så för att för att en VPN-aktör ska kunna rekommenderas helhjärtat. Serverhastigheterna måste förbättras ett snäpp, och då många av konkurrenterna klarar av att överlista BBC iPlayer borde BolehVPN-gänget även ta en titt på den biten.

Mer specifikt springer VPN-jättar likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) varv runt BolehVPN, och allt de har att erbjuda. Konkurrensen är enorm inom VPN-branschen, vilket innebär att ni bör teckna er för en bättre VPN, där ni slipper kompromissa.

På VPN-topplistan, som uppdateras regelbundet, kan ni jämföra de bästa VPN-tjänsterna, och alla viktiga attribut.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört BolehVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN