TorGuard har inget med Tor att göra, men företaget är trots detta en mycket kompetent VPN-aktör. Tjänsten var från början kraftigt inriktad mot torrenting och p2p. Sedan dess har de breddat sig rejält och företaget erbjuder numera en fullfjädrad och prisvärd VPN-tjänst med över 3000 servrar i 55+ länder.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3000+ i 55+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.91
Övriga abonnemang:
Tre månader$6.66
Sex månader$4.99
WebbsidaTorGuard.com

På plussidan (+)

Användarvänliga appar – lätt att komma igång

Hela äventyret inleds med att vi betalar för tjänsten. Därefter dimper ett välkomstmail ner i inkorgen och efter detta väljer vi våra egna inloggningsuppgifter (lösenord -användarnamn) genom att trycka på den länk som bifogats. När inloggningsuppgifter och dylikt är avklarat är det bara till att logga in i valfri app. Vi börjar med att granska Windows-versionen.

Windows-appen har ett snyggt och stilrent gränssnitt och allt som allt det är mycket enkelt att komma igång. Inställningsmässigt går det att justera det mesta och nästan allt som kan ändras är självförklarande eller i värsta fall en snabb Googling bort. Serverbytena är för övrigt avklarade på någon sekund, vilket är mer än godkänt.

torguard-app-för-windows
TorGuard för Windows

iOS-appen var en trevlig historia även den. Att komma igång på iPad och iPhone är busenkelt och tar som mest någon halv minut. Först väljer du en server – sen anges korrekta inloggningsuppgifter – efter detta godkänns inställningarna via Touch-ID (eller Face ID), och sen är det bara till att tuta och köra.

torguard-för-ios
TorGuard för iOS

Allt som allt var båda apparna mycket användarvänliga, kvicka samt lätta att tuffa igång med.

Starka krypteringsprotokoll erbjuds

Branschens starkaste krypteringsskydd, AES-256, erbjuds och bör användas då protokollet i princip är oknäckbart. Om du har en enhet som inte stödjer AES 256-protokollet kan de lite mindre moderna krypterings-varianterna (PPTP eller SSTP) användas. En bra tumregel är dock att använda sig av AES-256 när detta är möjligt. PPTP kan för övrigt knäckas på bara några minuter med rätt (eller ja, fel) tjomme bakom tangentbordet.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för närvarande på Windows-appen, men stöd för flera typer av enheter ska vara på ingång. Detta verktyg bryter vår internetuppkoppling automatiskt om TorGuards servrar skulle må lite dåligt och kicka ut oss. En förlorad internetuppkoppling är aldrig skoj, men ett läckt IP-nummer är snäppet värre. Därför bör denna funktion alltid vara påslagen.

Inga Ip- eller DNS-läckor

Totalt sätt granskades TorGuards VPN-uppkoppling mot fem webbtjänster, inklusive:

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Resultatet var alltid detsamma – inga säkerhetsbrister kunde identifieras.

ingen-ip-läcka-på-torvpn-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights
inga-bittorent-läckor-på-torvpn
Inga IP-läckor vid torrenting
webrtc-tool-inga-läckor-för-torguard
Inga WebRTC-läckor..

Stöd för ett stort antal enheter

TorGuard erbjuder fullt stöd för bland annat:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT, Tomato)

Nästan alla VPN-företag tillåter oss att använda upp till fem enheter samtidigt på ett och samma abonnemang, och denna gräns gäller även för TorGuard. Företaget säljer även färdigkonfigurerade routrar från Linksys till riktigt bra priser, som ni ser nedan.

routrar-torguard-säljer-linksys

Servrarna är relativt kvicka

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på de lurviga benen var på ganska gott humör.

Nerströms: 37 Mbps
Uppströms: 94 Mbps
Latens: 14 ms

torguard-server-i-sverige

Storbritannien

De storbritanniska servrarna bjussade dessutom på riktigt bra hastigheter som ligger ett rejält hack över genomsnittet.

Nerströms: 63 Mbps
Uppströms: 152 Mbps
Latens: 35 ms

torguard-hastighetstest-storbritannien-server

USA

Sammanlagt testades tre amerikanska servrar, och den snabbaste i gänget var Chicago-servern som bjöd på en helt acceptabel hastighet.

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 61 Mbps
Latens: 119 ms

toprguard-server-usa

I korthet presterar TorGuard något över medel hastighetsmässigt. Kategorin hamnar därför på plussidan, och lär få stanna där så länge servrarna sköter sig såhär pass bra.

Mycket bra stöd för Torrenting

Somliga VPN-leverantörer stödjer inte fildelning överhuvudtaget, andra accepterar det, och toppvalen optimerar sina servrar för denna ädla aktivitet. TorGuard hör till den sistnämnda kategorin och utöver detta är torrenting och p2p dessutom tillåtet på samtliga servrar. Som ni ser på bilden nedan kom jag upp i 19.7 MiB/s (ca. 165 Mbps) när ett speldemo laddas ner på en svensk TorGuard-server.

torrenting-test-för-torguard-2

Garanterat stöd för Netflix och BBC iPlayer – om du betalar extra

Torguard erbjuder garanterad tillgång till Netflix om du tecknar dig för en dedikerad IP-adress som för närvarande kostar 8 dollar per månad (utöver abonnemangskostnaden). Dessa IP-adresser kan inte kopplas till TorGuard och är garanterat oupptäckta av alla större streamingjättar.

Om du använder dig av en delad IP-adress (vilket är standard) är tillgången mer osäker. Just nu ger dock standard-abonnemangen tillgång till det amerikanska Netflix-utbudet samt BBC-iPlayer, så för närvarande behöver ingen dedikerad IP-adress tecknas, åtminstone inte för streaming. Utöver detta fungerar även SVT Play bra på de svenska servrarna.

Inga trafikloggar sparas – stenhård loggpolicy

torguard-sparar-inga-loggar

Som ni ser ovan sparas inga uppgifter som riskerar att röja vår identitet. Men likt många andra VPN-aktörer sparar även TorGuard en viss del information såsom:

 • Inloggningsuppgifter (för tex. automatisk inloggning)
 • Tidsstämplar (när vi kopplar upp oss på en specifik server)
 • Mejladress (för tex. supportärenden)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)

Som sagt är detta är dock mer eller mindre standard, och inget som är unikt för just TorGuard. Det viktigaste som vi kan ta med oss från användaravtalet är att företaget aldrig samarbetar med myndigheter eller några andra skumma organisationer. Den begränsade information som sparas är dessutom krypterad till oigenkännlighet. Användaravtalet erbjuder med andra ord ett mycket bra skydd.

Snabb support via webbformulär

För att kunna kontakta TorGuards kundsupport måste vi använda oss av ett så kallat ticket-system. Detta kan säkert avskräcka somliga då våran logik säger att en chattklient borde ge oss snabbare svar, men så är det inte alltid, som ni snart kommer märka. Några minuter efter att frågan ställts damp ett svar ner i inkorgen, som dessutom var helt korrekt.

kundsupport-via-ticketsystem-för-ibvpn

Utöver detta erbjuds även en välfylld FAQ-sektion med smidiga installationsguider för alla enheter som stöds samt svar på lite enklare frågor som rör VPN-tekniken.

Prisnivån är bra – med tanke på allt som ingår

Som vanligt när det kommer till att teckna avtal tjänar vi en slant om vi tecknar oss för ett längre abonnemang. Om vi väljer abonnemanget med längst löptid (fn. 12 månader) kommer vi dessutom undan med 4.9 dollar per månad, vilket bör ses som prisvärt. Tips: Glöm inte att använda dig av rabattkoden för att sänka priset ytterligare.

torguard-prislista-för-alla-abonemang

Betala kan vi göra via bland annat:

 • PayPal
 • Kryptovalutor (inkl. Bitcoin)
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Neutralt (+-)

TorGuard omfattas av Eyes-samarbetet

Då TorGuard är en amerikansk VPN-aktör omfattas företaget (ofrivilligt) av det så kallade Eyes-samarbetet. I detta har ett antal länders regeringar gått ihop för att kunna signalspana på samtliga medborgare. Det oheliga samarbetet bör dock inte vara något problem för TorGuard då de inte sparar några känsliga loggar eller samarbetar med myndigheter.

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Rekommenderas TorGuard?

Ja. TorGuard levererar en stark VPN-tjänst med utmärkt stöd för utländsk streaming, torrenting och p2p, snygga appar och kvick kundsupport till ett bra pris.

Men men, det skadar aldrig att se sig om lite. Om du känner att en jämförelse mot andra VPN-aktörer skulle vara på plats – kika gärna in på topplistan.

Delta i diskussionen