TorGuard har inget med Tor-nätverket att göra, även om de är duktiga på att hålla oss anonyma online. Företagets VPN-tjänst var under en lång tid nischad för just fildelare, och det är den fortfarande – även om VPN-företaget breddat sig rejält på senare tid.
Om vi kikar in på TorGuards webbsida ser vi att VPN-servrarna ska vara kvicka som attan. Egenutvecklade appar ska ha svarvats fram för en lång rad enheter och alla viktiga säkerhetsprotokoll ska finnas tillgängliga.
I recensionen går vi igenom det som precis nämnts, och svarar även på ett antal frågor, såsom:
- Hur ser prisläget ut?
- Tillåts fildelning, och i så fall – går det undan?
- Vilka streamingportaler kan låsas upp?
Och mycket mer. Men först får ni i vanlig ordning stirra på lite snabbfakta:
På plussidan (+)
Apparna är användarvänliga och säkra
Hela äventyret inleds med att vi betalar för oss. Därefter dimper ett välkomstmail ner i inkorgen, och efter detta väljer vi våra egna inloggningsuppgifter (lösenord och användarnamn) genom att klicka på den länk som precis bifogats. När den lilla manövern är avklarad är det bara att ladda ner rätt VPN app – sen är det bara att tuta och köra.
Vi börjar med att granska Windows-klienten. Appen har ett snyggt och stilrent gränssnitt och mer specifikt tog det inte många minuter innan jag kände mig helt hemma. Gränssnittet är dessutom snyggt, rappt samt följsamt och alla inställningar kan justeras på ett enkelt och begripligt sätt.
Rent tekniskt var serverbytena avklarade på någon sekund, och Kill Switch-verktyget samt ett krypteringsprotokoll som håller måttet var aktiverade redan från start. Det börjar bra – med andra ord.
iOS-appen var en trevlig historia även den. Att komma igång tog bara någon halv minut då alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar också bra). Gränssnittet påminner starkt om Windows-varianten, vilket är utmärkt då flera appar med likvärdiga gränssnitt ofta är att föredra.
I övrigt var serverbytena minst lika kvicka här, gränssnittet likaså – och mer specifikt gjorde alla appar som testkördes precis det de skulle.
Då TorGuard är en större VPN-aktör var förväntningarna ganska rejäla när det kom till just apparna. Men som tur var blev jag hur nöjd som helst – och med detta sagt är det plushögen som gäller för denna mycket viktiga kategori.
Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga
Branschens starkaste krypteringsalgoritm, AES-256, finns tillgänglig – och bör alltid användas. Om vi tar en kik på VPN-protokollen är det OpenVPN, IKEv2, L2TP och IPSec som gäller, vilka kan beskrivas som en mycket bra mix.
OpenVPN samt IKEv2 kan beskrivas som bergsäkra, men PPTP-protokollet bör ni dock hålla er borta ifrån då det kan knäckas på bara några minuter med rätt (eller ja, fel) tjomme bakom tangentbordet.
Kill Switch-funktionalitet erbjuds för närvarande på Windows-sidan, men samma verktyg ska vara på ingång för fler typer av operativsystem enligt kundsupport-gänget. Kill Switch-verktyget bryter våra internetuppkopplingar per automatik om TorGuards servrar skulle må lite dåligt och kicka ut oss.
I korthet bör Kill Switch-funktionen alltid vara aktiverad när den väl finns tillgänglig. En förlorad internetuppkoppling är förstås aldrig skoj, men då säkerhetsverktyget är både resurssnålt och i princip aldrig behöver göra sitt jobb bör den alltid vara aktiverad.
Stöd för WireGuard inkluderades år 2020
TorGuard stödjer numera WireGuard, som både är snabbare och har en renare kod i jämförelse med OpenVPN. WireGuard är dessutom uppbyggt med hjälp av öppen källkod, så protokollet kan även granskas på ett enklare sätt än OpenVPN.
OpenVPN är dock säkrare och mer beprövat, men det faktum att TorGuard ger stöd för WireGuard ska absolut ses som ett stort plus.
Säkerhetsläget är urstarkt
Totalt sett granskades TorGuards VPN-uppkoppling mot fem webbtjänster, inklusive:
- Virustotal.com (ok)
- Torrent IP Tool (ok)
- VPN Insights (ok)
- IPLeak.net (ok)
- Browserleaks.com (ok)
Och resultatet var alltid detsamma – inga säkerhetsbrister kunde identifieras.
Många typer av enheter kan kopplas upp
Med TorGuard i ryggen kan vi koppla upp följande enheter:
- iOS (egenutvecklad app)
- Android (egenutvecklad app)
- Windows (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- Linux (egenutvecklad app)
- Routrar (DD-WRT, Tomato)
Och en lång rad fler. Många VPN-företag sätter en gräns på hur många samtidigt uppkopplade enheter som tillåts, så även denna. Hos TorGuard är det fem samtida enheter som gäller, vilket kan beskrivas som en standardnivå där många av konkurrenterna väljer att lägga sig.
Om ni vill kunna skydda hur många enheter som helst på en och samma gång bör ni tjonga in VPN-tjänsten i routern. Om ni går den vägen skyddas alla enheter per automatik, och då behöver ni inte heller handskas med diverse VPN-appar. TorGuard säljer även färdig-flashade routrar, som ni ser nedan.
Servrarna är relativt kvicka
Bashastigheten
Den okrypterade maxhastigheten hittar ni precis här.
Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms
Sverige
Den svenska server som fick sträcka på de lurviga benen var på ganska gott humör. 35+ Mbps nerströms är acceptabelt – men knappast någon superprestation.
Nerströms: 37 Mbps
Uppströms: 94 Mbps
Latens: 14 ms
Storbritannien
Den brittiska servern bjussade på riktigt bra hastigheter, som ni ser nedan.
Nerströms: 63 Mbps
Uppströms: 152 Mbps
Latens: 35 ms
USA
Sammanlagt testades tre amerikanska servrar, och den snabbaste i gänget var Chicago-varianten, som bjöd på en helt acceptabel hastighet nerströms.
Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 61 Mbps
Latens: 119 ms
Mer specifikt klarar TorGuard sig ganska bra inom hastighetskategorin – och då blir det plushögen som gäller även här.
Fildelningsstödet är på topp
Somliga VPN-leverantörer säger stopp och belägg när det kommer till just fildelning. Andra gnäller, klagar och säger: Det är alltid ert ansvar att inte ladda hem några upphovsrättsskyddade filer.
Toppalternativen låter oss ladda ner precis det vi vill – skyddar oss mot upphovsrättslobbyn, och optimerar sina servrar för denna ädla hobby. TorGuard tillhör lyckligtvis den sistnämnda kategorin. Här är Bittorrent- och p2p-trafik tillåtet på samtliga servrar, och snabbt som attan går det.
Ett absurt lagligt speldemo laddades ner, och 19.7 MiB/s eller ca. 165 Mbps nerströms bör ses som ett mycket bra resultat. Om fler användare delat med sig av torrenten ifråga hade hastighetsläget dessutom sett ännu bättre ut.
Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp
TorGuard kunde låsa upp både Netflix och BBC iPlayer vid recensionstillfället. Men om ni vill vara 100% säkra på att streamingjättarna kan överlistas bör ni satsa på en dedikerad IP-adress, som förvisso kostar en slant extra – men bjussar på en lång rad fördelar.
De dedikerade IP-adresserna kan aldrig kopplas till TorGuard, och är garanterat oupptäckta av alla större streamingjättar.
Utöver detta kan även en lång rad svenska streamingportaler låsas upp, såsom SVT Play, Viaplay och HBO Nordic.
Loggpolicyn är välskriven och säker
Alla VPN-företag sparar en viss mängd uppgifter. Somliga sparar mer, andra mindre. Nu tar vi reda på hur Torguard sköter sig, dvs. granskar loggavtalet.
TorGuard sparar följande information:
- Våra inloggningsuppgifter (för tex. automatiska inloggningar)
- Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
- Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
- Cookies (på webbplatsen)
- Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
Men kan dessa typer av uppgifter räknas som känsliga? Nej, absolut inte. Då TorGuard krypterar allt som sparas och inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter är vi i trygga händer.
Då tar vi en kik på det trevligaste, dvs. vad VPN-aktören inte lägger vantarna på:
- IP-adresser
- DNS-förfrågningar
- Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
- Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
- Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)
Mer specifikt beskriver VPN-företaget tydligt vad de sparar, och hur de skyddar den begränsade information som samlas in. För att sammanfatta läget sparas inga känsliga loggar, och då blir det plushögen som gäller även här.
Support-gänget är kvicka och kompetenta
TorGuards kundsupport kan nås via direktmail eller via ett webbformulär, som pushar vidare frågorna till ett så kallat ticket-system. Sammanlagt skickades två frågor, båda via webbformuläret – och samtliga av dessa besvarades inom fem minuter. Svaren var dessutom utförliga, och de var alltid måna om att jag skulle bli nöjd.
TorGuards supportgäng är minst sagt vässat. Och visst, en chattklient är oftast att föredra, men så länge supportavdelningen är så här pass väl uppstyrd behöver de inte förändra någonting.
Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig där vi bland annat hittar installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt förekommande frågor, mer information om apparna samt mycket annat.
TorGuard har ett utmärkt rykte online
Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida hittar vi inga filtrerade recensioner som beskriver TorGuard som guds gåva till VPN-branschen. Det gör förstås ingenting då de filtrerade rackarna inte brukar vara särskilt tillförlitliga i vilket fall.
För att jag skulle kunna få reda på hur de befintliga kunderna tycker och tänker besökte jag en lång rad sociala medie-sajter, såsom Facebook, Reddit och Twitter. Väl där beskrivs TorGuard nästan alltid i positiva ordalag, och det är främst kundservicegänget, serverhastigheterna samt fildelningsstödet som beröms i störst utsträckning.
Och jepp – kritiker finns det alltid. Men då man måste mala sig igenom ungefär 15 positiva recensioner innan man hittar en användare med någonting negativt att säga får TorGuards rykte online betraktas som utmärkt.
Prisnivån är bra med tanke på allt som ingår
Som rubriken säger ser prisläget riktigt trevligt ut, men det är tyvärr något svårt att räkna ut månadskostnaden. Men frukta ej – i skrivande stund är det följande prisnivåer som gäller:
En månad: $9.99
Tre månader: $6.66/mån
Sex månader: $4.99/mån
12 månader: $4.91/mån
Dedikerat IP-nummer: $7.99/st
Och som ni själva märker väljer TorGuard att belöna kunder som är beredda att hänga kvar en längre stund. Det dedikerade IP-numret går loss för strax under hundringen. Med ett sådant i ryggen kan ni garanterat låsa upp precis allt, och enligt VPN-företaget själva ska dessa vara helt rena.
Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar. Denna kan utnyttjas oavsett om allt fungerar som det ska eller inte, och för att göra så hojtar ni till på kundsupporten – innan tidsfristen löpt ut vill säga.
Betala kan ni göra via bland annat:
- Kryptovalutor (inkl. Bitcoin)
- Kontokort (Visa/Mastercard)
Neutralt (+-)
USA är ett Eyes-land
Då TorGuard är en USA-baserad VPN-aktör omfattas företaget (ofrivilligt) av det så kallade Eyes-samarbetet. Om vi frågar medlemsländerna är alliansen till för att bevara världsfreden, men kritiska röster menar att deras fetisch för att signalspana på allt och alla börjar bli lite tröttsam.
Men kan TorGuard påverkas då de driver sitt VPN-företag inom Eyes-zonen? Nej, skulle jag säga. Loggpolicyn är bergsäker, och då inga känsliga loggar sparas finns det heller inte någonting att lämna över.
På minussidan (-)
Absolut ingenting.
Rekommenderas TorGuard?
Till viss del. TorGuard gör mycket rätt, det kan vi inte komma ifrån. Apparna är både snygga och lättanvända, alla större streamingsajter kan låsas upp, loggpolicyn är bergsäker, säkerhetsläget är perfekt och fildela kan vi göra precis överallt.
Men även om de positiva aspekterna är många till antalet rår de inte på de mest högpresterande VPN-alternativen, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Dessa VPN-företag presterar lika bra eller bättre inom samtliga områden, och bör därför ses som mer kompletta samt prisvärda VPN-tjänster.
Jämför gärna de bästa VPN-tjänsterna mot varandra på VPN-topplistan. Väl där hittar ni mer information om samtliga attribut som är viktiga när det kommer till att välja rätt VPN-tjänst.
Jämför alla VPN-tjänster på topplistan
Har någon av ni läsare provkört TorGuard? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.