TorGuard har inget med Tor-nätverket att göra, även om de är duktiga på att hålla oss anonyma online. Företagets VPN-tjänst var från början riktad mot kunder som ville kunna fildela på ett säkrare sätt. Samma sak gäller egentligen fortfarande – men de har trots allt breddat sig ganska rejält sedan uppstarten. TorGuard erbjuder numera en fullfjädrad och prisvärd VPN-tjänst och förfogar för närvarande över 3000+ servrar i 55 länder.

I recensionen nedan granskar vi allt: Prisnivån, säkerhetsläget, apparna och mycket mer. Men först får ni stirra på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3000+ i 55+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.91
Övriga abonnemang:
Tre månader$6.66
Sex månader$4.99
WebbsidaTorGuard.com

På plussidan (+)

Apparna är användarvänliga – det är lätt att komma igång

Hela äventyret inleds med att vi betalar för tjänsten. Därefter dimper ett välkomstmail ner i inkorgen och efter detta väljer vi våra egna inloggningsuppgifter (lösenord och användarnamn) genom att trycka på den länk som bifogats. När det väl är avklarat är det bara till att ladda ner och logga in i den VPN-app som passar bäst. Vi börjar med att granska Windows-versionen.

Windows-appen har ett snyggt och stilrent gränssnitt och allt som allt tog det inte många sekunder innan jag kände mig hemma. Inställningsmässigt går det att justera det mesta och nästan allt som kan ändras är självförklarande eller i värsta fall en snabb Google-sökning bort. Serverbytena var för övrigt avklarade på någon sekund, vilket är mer än godkänt. Det börjar bra – med andra ord.

torguard-app-för-windows
TorGuard för Windows

iOS-appen var en trevlig historia även den. Att komma igång med TorGuards iPad- och iPhone-appar är busenkelt och tar som mest någon halv minut. Först väljer man en passande server i listan – sen fyller man i sina inloggningsuppgifter – efter detta godkänns inställningarna via Touch-ID (eller Face ID), och sen är det bara till att tuta och köra.

Utöver detta var gränssnittet helt klockrent även här, och iOS-apparna presterade sammanfattningsvis hur bra som helst.

torguard-för-ios
TorGuard för iOS

Då TorGuard är en större VPN-aktör var förväntningarna på företagets appar ganska rejäla. Men som tur var blev jag knappast besviken – och då är det plushögen som gäller.

Starka krypteringsprotokoll erbjuds

Branschens starkaste krypteringsskydd, AES-256, erbjuds och bör alltid användas då protokollet i princip är helt oknäckbart. Om ni har en enhet som inte stödjer AES 256-standarden kan något av de lite mindre moderna krypterings-varianterna (PPTP eller SSTP) användas. En bra tumregel är dock att använda sig av AES-256-kryptering när det är möjligt. PPTP-standarden kan för övrigt knäckas på bara några minuter med rätt (eller ja, fel) tjomme bakom tangentbordet.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för närvarande på Windows-sidan, men samma verktyg ska vara på ingång för fler typer av operativsystem enligt kundsupporten. Kill Switch-verktyget bryter vår internetuppkoppling automatiskt om TorGuards servrar skulle må lite dåligt och kicka ut oss. En förlorad internetuppkoppling är aldrig skoj, men ett läckt IP-nummer är alltid snäppet värre. I korthet bör Kill Switch-funktionen alltid vara aktiverad när den väl erbjuds. Varför vissa VPN-leverantörer väljer att inaktivera verktyget från start är för mig en stor gåta.

Säkerhetsläget är urstarkt

Totalt sätt granskades TorGuards VPN-uppkoppling mot fem webbtjänster, inklusive:

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och resultatet var alltid detsamma – inga säkerhetsbrister kunde identifieras.

ingen-ip-läcka-på-torvpn-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights
inga-bittorent-läckor-på-torvpn
Inga IP-läckor vid torrenting
webrtc-tool-inga-läckor-för-torguard
Inga WebRTC-läckor..

Många typer av enheter kan koppla upp sig

Med TorGuard i ryggen kan vi koppla upp följande enheter:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT, Tomato)

Nästan alla VPN-företag tycker att vi ska kunna koppla upp omkring fem enheter samtidigt, och denna gräns gäller även för TorGuard. Företaget säljer även färdigkonfigurerade VPN-routrar från Linksys till riktigt bra priser, som ni ser nedan.

routrar-torguard-säljer-linksys

Servrarna är relativt kvicka

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på de lurviga benen var på ganska gott humör. 35+ Mbps nerströms är acceptabelt – men knappast någon superprestation.

Nerströms: 37 Mbps
Uppströms: 94 Mbps
Latens: 14 ms

torguard-server-i-sverige

Storbritannien

De storbritanniska servrarna bjussade på riktigt bra hastigheter som landar ett rejält hack över genomsnittet.

Nerströms: 63 Mbps
Uppströms: 152 Mbps
Latens: 35 ms

torguard-hastighetstest-storbritannien-server

USA

Sammanlagt testades tre amerikanska servrar, och den snabbaste i gänget var Chicago-servern som bjöd på en helt acceptabel hastighet nerströms.

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 61 Mbps
Latens: 119 ms

toprguard-server-usa

I korthet lägger sig TorGuard strax över medelnivån rent hastighetsmässigt. Kategorin hamnar därför på plussidan, och kommer få stanna där så länge servrarna sköter sig.

Fildelningsstödet är på topp

Somliga VPN-leverantörer stödjer inte fildelning överhuvudtaget, andra accepterar det, och toppvalen optimerar sina servrar för denna ädla hobby. TorGuard hör till den sistnämnda kategorin, och utöver detta är torrenting- och p2p-trafik tillåtet på samtliga servrar.

Som ni ser på bilden nedan kom jag upp i 19.7 MiB/s (ca. 165 Mbps) när ett speldemo laddas ner på en svensk TorGuard-server. Om det väl hade funnits fler seedare hade hastighetsläget förmodligen sett ännu bättre ut. Men samtidigt – 165 Mbps nerströms är mer än godkänt och ett riktigt toppresultat.

torrenting-test-för-torguard-2

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Torguard-gänget erbjuder en garanterad tillgång till Netflix fullständiga utbud, men då måste vi tyvärr betala en extra slant. Och vid dessa fall måste vi teckna oss för en dedikerad IP-adress som för närvarande kostar 8 dollar per månad (utöver abonnemangskostnaden). Dessa IP-adresser kan inte kopplas till TorGuard och är garanterat oupptäckta av alla större streamingjättar.

Om ni använder er av en delad IP-adress (vilket är standard) är tillgången mer osäker. Just nu ger dock standard-abonnemangen tillgång till det amerikanska Netflix-utbudet samt BBC-iPlayer, så för närvarande behöver ingen dedikerad IP-adress tecknas, åtminstone inte för streaming. Utöver detta fungerar även SVT Play bra på de svenska servrarna.

Inga trafikloggar sparas – loggpolicyn är stenhård

torguard-sparar-inga-loggar

Som ni ser ovan sparas inga uppgifter som riskerar att röja vår identitet. Men likt många andra VPN-aktörer sparar även TorGuard en viss del information såsom:

 • Våra inloggningsuppgifter (för tex. automatiska inloggningar)
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Våra mejladresser (för tex. supportärenden)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)

Som jag sagt tidigare är detta mer eller mindre standard inom VPN-branschen, och inget som är unikt för just TorGuard. Det viktigaste som vi kan ta med oss från användaravtalet är att företaget aldrig samarbetar med vare sig myndigheter eller några andra skumma organisationer. Den begränsade information som sparas är dessutom krypterad till oigenkännlighet. Användaravtalet erbjuder med andra ord ett mycket bra skydd.

Support-gänget är kvicka och kompetenta

För att kunna kontakta TorGuards kundsupport måste vi använda oss av ett webbformulär för att frågan ska kunna pushas vidare till ett så kallat ticket-system. Detta kan säkert avskräcka somliga då våran logik säger att en chattklient borde ge oss snabbare svar, men så är det inte alltid, som ni snart kommer att märka. Några minuter efter en fråga skickats iväg damp ett svar ner i inkorgen, som dessutom var helt korrekt.

TorGuard erbjuder med andra ord en vansinnigt kvick kundsupport. Visst, livechatt är oftast att föredra, men så länge de svarar så här pass snabbt behöver de knappast förändra någonting.

kundsupport-via-ticketsystem-för-ibvpn

Utöver detta erbjuds även en välfylld FAQ-sektion med smidiga installationsguider för alla enheter som stöds, samt svar på lite enklare frågor som rör VPN-tekniken.

Prisnivån är bra med tanke på allt som ingår

Som vanligt när det kommer till att teckna avtal tjänar vi en slant om vi väljer ett VPN-abonnemang med lite längre löptid. Om vi väljer att betala en gång årligen kommer vi dessutom undan med $4.9 per månad, vilket bör ses som en bra deal.

Ett dedikerat IP-nummer kostar från $7.99 stycket. Där kan vi bland annat välja på storbritanniska (streaming), nordamerikanska (streaming) samt DDoS-skyddade IP-nummer för gaming. Priset sticker förvisso iväg något, men för de som vill kunna spela/streama helt utan hinder kan pristillägget trots allt vara överkomligt. Det kan även nämnas att prisnivån, $8/månad, är mer eller mindre branschstandard för ett dedikerat IP-nummer – och samma pris som exempelvis NordVPN tar.

torguard-prislista-för-alla-abonemang

Betala kan vi göra via bland annat:

 • PayPal
 • Kryptovalutor (inkl. Bitcoin)
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Neutralt (+-)

TorGuard omfattas av Eyes-samarbetet

Då TorGuard är en USA-baserad VPN-aktör omfattas företaget (ofrivilligt) av det så kallade Eyes-samarbetet. I denna allians har ländernas regeringar gått ihop för att kunna signalspana på sina medborgare, vilket knappast är någonting som underlättar för de inhemska VPN-aktörerna. Eyes-samarbetet bör dock inte vara något problem för TorGuards del då företaget inte sparar några känsliga loggar eller samarbetar med myndigheter.

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Rekommenderas TorGuard?

Ja. TorGuard levererar ett starkt VPN-erbjudande med utmärkt stöd för utländsk streaming och fildelning. Utöver detta är apparna både snygga samt lättanvända och säkerhetsläget är hur bra som helst. TorGuard är helt enkelt ett bra val.

Men men, det skadar aldrig att se sig om lite. Om ni vill jämföra det TorGuard har att erbjuda mot resten av VPN-aktörerna – kika gärna in på topplistan. Där listas samtliga VPN-leverantörer som recenserats tillsammans med lite kortfattad information.

Har någon av ni läsare provkört TorGuard? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Delta i diskussionen