Meny

Recension VyprVPN: Ett ursäkert VPN-alternativ

VyprVPN är en schweizisk VPN-aktör som ägs av moderbolaget Golden Frog – som grundades precis efter att den amerikanska övervakningsskandalen Room 641A uppdagats i mitten av 00-talet. Sedan dess har samma VPN-företag kämpat hårt för att hålla webben fritt från censur, och gjort ett väldigt bra jobb med just detta.

Om vi tar en titt på webbsidan ska VPN-företaget ifråga vara ena hejare på att låsa upp diverse streamingtjänster. Utöver detta ska även säkerhetsläget vara perfekt, och på toppen av samma webbsida basunerar de ut att ”VyprVPN är världens mest betrodda VPN-aktör”. Med de sagt måste vi självklart ta reda på huruvida det stämmer eller inte, och det gör vi nu.

Tips: Besök VyprVPN via våra länkar för att få 25 % rabatt på alla abonnemang

[ninja_tables id=”7333″]

På plussidan (+)

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Som väntat finns världens mest säkra krypteringsprotokoll, AES 256, tillgängligt. Utöver detta får vi även tillgång till det öppna VPN-protokollet OpenVPN, tillsammans med PPTP, L2TP/IPsec samt det egenutvecklade protokollet Chameleon. I korthet bör OpenVPN eller Chameleon användas i första hand, och i absolut sista hand PPTP – som kan knäckas på ett fåtal minuter.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds på Windows-, Mac- och Android-sidan. Tack vare detta verktyg bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar, vilket är mycket ovanligt men kan hända om de skulle må lite dåligt eller om ett serverbyte skulle misslyckas. Verktyget arbetar alltid i bakgrunden, och bör vara aktiverat för jämnan då det är det bästa vi har för att kunna förhindra diverse IP- samt DNS-läckor.

Chameleon-protokollet låter oss slippa censur

Länder med starka censurlagar, såsom Turkiet, Iran och Kina, har blivit allt duktigare på att särskilja VPN-trafik från vanlig HTTPS-trafik, vilket börjar bli problematiskt. Via så kallad ”Deep Packet Inspection”, eller DPI, kan de i värsta fall avslöja huruvida vi surfar via en VPN-klient eller inte. Som en motreaktion på detta utvecklade VyprVPN-gänget VPN-protokollet Chamelion, som enligt företaget själva klarar av att överlista dessa typer av sökningar.

chameleon-protokollet-som-erbjuds-av-vyrpvpn

För närvarande fungerar Chameleon på Windows, Mac, Android samt i routrar. Men tyvärr inte iOS, och detta på grund av att samma operativsystem är något mer stängt. Och för att tillägga måste ni teckna er för det mest påkostade VPN-paketet för att samma protokoll ska bli tillgängligt.

Jag testkörde Chameleon-protokollet under ett antal tillfällen, och även om hastighetsläget försämrades marginellt (det är normalt) var alla sidladdningar rappa som bara den. Men om ni väl surfar på hemmaplan bör OpenVPN-protokollet vara det bästa valet – då det i regel bjussar på något kvickare hastigheter.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

VPN-leverantörens uppkoppling testades mot sammanlagt fem webbtjänster:

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och som ni själva ser fanns det ingenting att anmärka på.

doileak.com-dns-läcka-test
Inga DNS-läckor enligt Doileak.com..

ingen-ip-läcka-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights

inga-läckor-vid-torrenting-för-vyprvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

programvaran-för-vyprvpn-är-ren
Programvaran är fri från virus och andra tråkigheter..

Loggpolicyn är strikt och välskriven

Precis som alla andra VPN-leverantörer skyltar även VyprVPN med dängor såsom ”Vi sparar inga känsliga loggar”. Men för att vi ska kunna känna oss säkra på att detta verkligen stämmer överens med verkligheten måste användaravtalet granskas – och det gör vi nu.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • Våra namnuppgifter (det går bra att heta vad som helst)
 • Våra e-postadresser (vid tex. supportärenden)
 • Telefonnummer (frivilligt)
 • Cookies (på företagets egen webbsajt)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (kan inte heller användas för att spåra oss)

Som ni ser ovan sparas en hel del information. Men då denna är krypterad till bristningsgränsen samt skyddad av schweizisk lag samt företaget själva bör vi kunna känna oss hur säkra som helst. Utöver detta samarbetar VPN-företaget inte med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter – vilket även det bör ses som ett styrketecken.

Då tar vi en titt på det trevligaste, det vill säga vad VyprVPN inte lägger vantarna på:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss på en specifik server – unikt)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi är uppkopplade mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket bandbredd vi förbrukar)

Med detta sagt bör loggpolicyn räknas som vattentät. VPN-leverantören förklarar tydligt vad de sparar, varför, samt vilka åtgärder de utför för att vi ska kunna känna oss säkra.

vyprvpn-användaravtal-stadgar

Externa säkerhetsföretag har granskat säkerhetsläget

VyprVPN var först i välden när det kommer till att bli granskade av externa säkerhetsföretag. Med andra ord kan vi ha samma VPN-företag att tacka för att andra VPN-leverantörer såsom Cyberghost, OVPN och Tunnelbear har följt efter och låtit sig genomlida likvärdiga granskningar.

Om ni vill veta vad de senaste säkerhetsgranskarna tyckte, dvs. Leviathan, kan ni läsa hela rapporten här. Och för att komma med lite spoilers har samtliga granskningar gått utmärkt.

vyprvpn-sparar-inga-loggar-enligt-säkerhetsfirma-emblem

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Alla streamingjättar, inklusive de som nämns i rubriken, kämpar på ordentligt när det kommer till att sätta käppar i hjulen på VPN-leverantörerna. Ibland ger de sig till och med ut på så kallade ”IP-räder” för att göra det svårare för VPN-aktörerna att låsa upp deras innehåll.

VyprVPN-gänget stretar dock emot bra, och just nu kan vi låsa upp både BBC iPlayer samt Netflix – tillsammans med en lång rad övriga plattformar. Om vi hoppar vidare till prestandan var det heller aldrig tal om något buffrande eller laggande vid testögonblicket. Det beror förmodligen på att serverparken stabil som få, vilket vi kommer till lite längre ner i recensionen.

vyprvpn-låser-upp-alla-större-streamingtjänster

Som ett litet tillägg fungerar även SVT Play finfint på de svenska servrarna, vilket bör räknas som en bedrift, om än en ganska liten sådan på SVT-gänget släpper igenom i princip allt.

I princip alla enheter kan kopplas upp

Hos VyprVPN går det att koppla upp följande plattformar och enheter:

 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar
 • Apple TV-enheter
 • Smarta TV-apparater
 • Kodi-boxar

Samt många fler. I övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket kan beskrivas som en standardnivå där många av konkurrenterna lägger sig.

vyprvpn-ios-android-router-mac-enhetsstöd

Apparna är logiska och användarvänliga

Så fort vi betalat för oss samt skapat ett användarkonto är det fritt fram att ladda ner vilka VPN-appar vi vill. Vi börjar som vanligt med att granska Windows-varianten.

Windows-klienten var mycket smidig att använda och VyprVPN ska ha en stor eloge för att vi kan se den aktuella serverbelastningen i realtid. De inställningsval som kunde utföras förklarades tydligt, och ett starkt krypterings- samt VPN-protokoll var förvalda redan från start.

Om vi ska sammanfatta läget gillade jag Windows-appen skarpt. Serverbytena skedde ögonblickligen, gränssnittet var minimalistiskt och oavsett hur hårt jag plågade den visade appen aldrig några tecken på att ge upp.

vyprvpn-för-windows-1
VyprVPN för Windows..

Då tar vi en titt på vad som erbjuds på iOS-sidan. Där är det en egenutvecklad app som gäller, och så fort denna laddats ner från Apple Store tar det inte många sekunder innan man är igång. Mycket tack vare att inställningsval kan godkännas via Touch ID (Face ID fungerar också bra).

I övrigt var serverbytena kvickt överstökade även här, och själva upplägget var mycket enkelt att förstå sig på. Allt som allt var iOS-varianten minst lika välsvarvad som Windows-klienten, och det är en komplimang som heter duga.

vyprvpn-klient-för-ios
VyprVPN för iOS (iPad)..

Som ett litet tillägg är det alltid lika skönt att slippa installera tredjepartsappar likt OpenVPN Connect och dylikt. Inte för att de skulle vara osäkra på något sätt, men för att egenutvecklad mjukvara i regel är betydligt mer användarvänlig.

Serverhastigheterna är stabila

Bashastigheten

När internetuppkopplingen är okrypterad är det nedanstående hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

En svensk server provkördes och hastigheten nerströms var fullt acceptabel, som ni ser nedan.

Nerströms: 45 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 55 ms

test-för-server-i-sverige-med-vyprvpn

Storbritannien

I Storbritannien gick det inte lika fort undan. Men de hastigheter vi får ut räcker i alla fall finfint för tex. lite BBC iPlayer-streamande.

Nerströms: 36 Mbps
Uppströms: 29 Mbps
Latens: 36 ms

vyprvpn-hastighetstest-för-storbritannien

USA

De amerikanska servrarna servrarna brukar i regel vara långsammast, och det stämmer även här. Men då 25+ Mbps räcker bra för att streama lite Netflix-serier på den amerikanska sidan kan hastighetsläget ses som acceptabelt.

Nerströms: 25 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 124 ms

vyprvpn-hastightetstest-för-usa-server

Med detta sagt: VyprVPNs serverpark är långtifrån kvickast i branschen, men stabiliteten går det verkligen inte att klaga över. Jag använde mig av VyprVPN i nästan en månad, och servrarna krånglade inte en gång – och då blir det plushögen som gäller även här.

Kundsupport i världsklass

Det går förvisso att nå supportgänget via både mail samt via ett webbformulär, men chattklienten är det i särklass populäraste alternativet. Sammanlagt kontaktades supportmedarbetarna tre gånger, och vid precis varje tillfälle tog de aldrig mer än 30 minuter innan jag fick ett bra svar, vilket är bör ses som en mycket bra prestation.

kundtjänst-chattlog-och-mail-vyprvpn
När chattsessionen avslutats får vi ett bekräftelsemail..

I övrigt finns även en hjälpsektion tillgänglig för alla som inte vill störa kundsupport-gänget i onödan. Där hittar vi bland annat inställningsguider, installationsguider, svar vanliga frågor som rör VPN-tekniken samt mycket mer.

VyprVPN har ett bra rykte online

Om vi smiter tillbaka till webbsidan ser vi att VPN-företaget valt ut ett antal väldigt nöjda recensenter som prisar VPN-leverantören till höger och vänster. Men för att jag skulle få en mer träffsäker bild på hur det egentliga läget ser ut undersöktes ett större gäng sociala medie-sajter såsom Facebook, Twitter och Reddit.

Väl där kunde jag konstatera att nästan alla kunder hade någonting positivt att säga om VPN-företaget ifråga. Tidigare, det vill säga år 2017 till 2018, var många kunder lite missnöjda med företagets förmåga att låsa upp diverse streamingtjänster. Men detta har förbättrats monumentalt – och numera går det inte att hitta några sådana typer av ”gnäll-recensioner”. I övrigt är det främst kundservicenivån, servrarna samt säkerhetsläget som beröms mest frekvent.

vyprvpn-omdöme-på-sociala-medier

Prisläget ser ganska trevligt ut

Även om VyprVPN knappast lägger sig lägst rent prismässigt får vi mycket för våra investerade slantar. År 2020 skrotade de dessutom sin lite krångliga prissättning. Numera saluför de bara ett VPN-abonnemang, som är prissatt enligt följande:

prissättning-vyprvpn

Tänk gärna på att prisnivåerna ni kikar på ovan endast gäller om ni klickar er vidare via VPNBasens länkar, då ni på så sätt får 25% rabatt på samtliga abonnemang.

Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det

Som rubriken säger tillåts Bittorent- samt p2p-trafik på samtliga servrar, och som ni ser nedan går det bra undan. Hastighetsläget, dvs. 12 MiB/s eller omkring 100 Mbps nerströms, bör ses som en mycket bra prestation.

vyprvpn-torrenting-hastighetstest

På minussidan (-)

Tidigare återfanns stödet för att låsa upp diverse streamingtjänster här – men numera ekar det tomt.

Kan VyprVPN rekommenderas?

Till viss del. Det finns många anledningar till att VyprVPN övertygar. Loggpolicyn är mycket stark, alla större streamingplattformar kan låsas upp, kundsupport-gänget gör ett mycket bra jobb, servrarna är stabila och apparna är välsvarvade som få.

Företaget glänser dessutom rent säkerhetsmässigt tack vare det egenutvecklade Chameleon-protokollet samt VyprDNS mm.

Men samtidigt bör VPN-lösningar som återfinner sig längst upp på VPN-topplistan ses som bättre alternativ. Både CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) bör ses som snäppet vassare, även om VyprVPN är ett fullgott VPN-alternativ.

Besök VyprVPN.com

Har någon av ni läsare provkört VyprVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Ändringslogg för VyprVPN” collapse_text=”Visa mindre”]

2019-05-19 – VPN-företaget storsatsar på streaming

Tidigare var VyprVPN-gänget ganska mediokra, eller rent av dåliga, när det kom till att låsa upp streamingtjänster såsom Netflix, BBC iPlayer och Hulu – men tack vare en ny satsning har läget förändrats drastiskt. Numera kan samtliga större streamingplattformar låsas upp – och vi får hoppas att samma goda stöd håller i sig även i framtiden.

2019-08-10 – VyprVPN skrotar prova på-kontot

Det tre dagar långa prova på-erbjudandet fasas ut på grund av missbruk. Övriga prova på-erbjudanden hittar ni här.

2020-03-26 – VyprVPN förenklar sin prissättning

Det är inte längre ett bas- samt ett premium-abonnemang som gäller. Numera återfinns bara ett abonnemang, och det välkomnas från mitt håll då enkelhet oftast är rätt väg att gå.

[/bg_collapse]

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn

De senaste artiklarna

Gratis VPN: 10 VPN-tjänster som kan testas kostnadsfritt (2020)

Det är en svår uppgift att hitta en gratis-VPN-tjänst som både är säker och snabb, men vi har testat över 30 kostnadsfria VPN-tjänster och...

VPNBasen byter inriktning; vi skriver numera bara om VPN

Under cirka tre år har jag publicerat nyheter om piratkopiering samt upphovsrätt på denna webbsida, men numera ska allt fokus läggas på VPN. Anledningarna...

Amazon ska jaga streamingpirater med nytt patent

Amazon, som precis lanserade sin svenska plattform, har nyligen patenterat ett antipiratverktyg med mål att kunna identifiera streamingpirater. Verktyget har en relativt enkel utformning,...

VPN för under 9 kr/mån med IvacyVPN:s Black Friday-erbjudande

IvacyVPN:s Halloweenerbjudande medförde en lägsta kostnad på 17 kr/månad, men detta erbjudande är än mer fördelaktigt. Om du tecknar dig för 5 år via...

Mer om VPN

Lås upp Netflix och BBC iPlayer med en VPN-tjänst

Håll i er. Jag kommer med glada och tråkiga nyheter. De goda nyheterna är att Netflix fungerar i hela världen. De tråkiga nyheterna är...

Vad är OpenVPN och hur fungerar det?

OpenVPN är en form av VPN-mjukvara och även ett snabbt och säkert VPN-protokoll som snart fyller 20 år. Källkoden är dessutom helt öppen, och...

Netflix Proxy-fel: Vad är det, och hur löser du problemet?

Netflix Proxy Error-felmeddelandet uppenbarar sig när Netflix märker av att du försöker streama en video i samband med att du är uppkopplad mot en...

Varför använda en VPN när många webbsidor ändå är HTTPS-skyddade?

Både VPN-tekniken och HTTPS-protokollet krypterar din webbtrafik, fast på olika sätt. Medan VPN-tjänster skyddar all webbtrafik har HTTPS-tekniken uppenbara brister; HTTPS-protokollet är sårbart för...

Så här använder ni en VPN i Kina utan att bryta mot lagen

Som ni säkert vet har många länder valt att bannlysa VPN-tjänster. Och jepp - Kina ingår i den ganska tråkiga listan. Men trots det...

De bästa VPN-tjänsterna i Sverige år 2020

Trots att den omstridda IPRED-lagen stiftats har ingen, vare sig myndighet eller företag, någonsin försökt använda sig av denna lag för att kunna begära...