VyprVPN är en schweizisk VPN-aktör som ägs av moderbolaget Golden Frog. Företaget grundades efter att den amerikanska övervakningsskandalen Room 641A avslöjats i mitten av 00-talet. Sedan dess har VyprVPN-gänget kämpat för att hålla internet fritt från censur och gjort ett väldigt bra jobb med detta. Sammanlagt erbjuds två typer av abonnemang. Ett lite enklare sådant och en premiumversion som ger tillgång till alla funktioner funktioner och protokoll, samt fler samtida uppkopplingar mm.

På ryktesväg är VyprVPN en av världens säkraste och mest uppstyrda VPN-tjänster på marknaden, och i recensionen nedan tar vi reda på om detta stämmer.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar700+ i 70+ länder
VPN-protokollPPTP, L2TP/IPsec, OpenVPN och Chameleon
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och Android)
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

VyprVPN Standard
Antal samtida enheter som tillåts3
Chameleon-protokolletNej
Kostnad vid månadsbetalning$9.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.75
VyprVPN Premium
Antal samtida enheter som tillåts5
Chameleon-protokolletIngår
Kostnad vid månadsbetalning

$12.95

Kostnad vid årsabonnemang

$5.00

RabattlänkJa. 25% rabatt är medräknat på alla abonnemang
WebbsidaVyprVPN.com

På plussidan (+)

Moderna säkerhetsprotokoll erbjuds

Marknadens starkaste krypteringsprotokoll står AES 256 för, ett protokoll som aldrig har knäckts. Denna krypteringsstandard erbjuds av VyprVPN och det gör även de lite svagare varianterna såsom PPTP, IPSec och L2TP, men dessa protokoll bör endast användas i nödfall.

Då företaget kodar sin egen programvara tillåts AES 256-protokollet i samtliga appar (unikt). Och nu när denna krypteringsform erbjuds bör ni använda er av den, även om hastigheten får lida något på grund av den höga krypteringsnivån.

krypteringsprotokoll-vyprvpn
Chameleon erbjuds om ni tecknar er för VyprVPN Premium..

Myndigheter (de som gillar censur) och streamingsajter (Netflix, BBC iPlayer) har blivit duktigare på att avslöja när vi använder oss av VPN-mjukvara för att kunna surfa säkert. Via så kallad ”Deep Packet Inspection”, eller DPI, kan de i värsta fall avslöja att vi surfar via en VPN-klient. Som ett svar på detta utvecklades säkerhetsprogramvaran Chamelion som enligt företaget själva klarar av att dölja oss från dessa DPI-sökningar. Utöver Chamelion erbjuds även stöd för det öppna VPN-protokollet OpenVPN.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows, Mac och Android. Tack vare detta verktyg avslöjas aldrig vår riktiga IP-adress tack vare att vår internetuppkoppling automatiskt bryts om vi skulle tappa kontakten med VyprVPN:s servrar. Att detta händer är förstås mycket ovanligt, men trots detta bör Kill Switch-verktyget alltid vara aktiverat. Funktionen är helt ovärderlig rent säkerhetsmässigt och det bästa sättet för att förhindra diverse IP- och DNS-läckor.

Inga IP- eller DNS-läckor

VPN-leverantörens uppkopplingar testades mot sammanlagt fem webbtjänster:

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och som ni själva ser finns det ingenting att anmärka på.

doileak.com-dns-läcka-test
Inga DNS-läckor enligt Doileak.com..
ingen-ip-läcka-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights
inga-läckor-vid-torrenting-för-vyprvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..
programvaran-för-vyprvpn-är-ren
Programvaran är fri från virus och andra tråkigheter..

En av branschens mest strikta loggpolicys

Precis som alla andra VPN-leverantörer skyltar VyprVPN med dängor såsom ”Vi sparar aldrig några loggar”. Men för att kunna försäkra sig om att detta stämmer måste användaravtalet granskas.

goldenfroog-sparar-din-e-postadress

Som ni ser ovan sparas en viss del information såsom vårat namn, e-postadress, telefonnummer samt betalningsinformation. All den information som togs upp är dock krypterad till bristningsgränsen samt skyddad av schweizisk lag samt företaget själva. Utöver detta sparar i princip samtliga VPN-leverantörer i hela världen samma typer av (eller betydligt mer) information, så detta är ingenting att höja på ögonbrynen över.

vyprvpn-loggpolicy-inga-loggar-sparas

Nu till det trevligaste, det vill säga vad företaget inte sparar. VyprVPN lägger inte vantarna på:

 • Vår IP-adress
 • Tidsstämplar (dvs. när vi kopplar upp oss på en specifik server – unikt)

Företaget behandlar dessutom all datatrafik lika (vissa VPN-leverantörer är kända för att strypa p2p-trafik) och med detta sagt är loggpolicyn helt vattentät samt minst lika hård såsom NordVPN:s och ExpressVPN:s avtal.

Externa säkerhetsföretag har granskat VyprVPN

VyprVPN är ett av få VPN-företag som låtit externa revisionsfirmor granska deras loggpolicy samt säkerhetsläge i allmänhet, och som företaget själva säger nedan har samtliga av dessa revisioner gått utmärkt.

vyprvpn-har-låtit-firma-ötföra-revision

Ett av de säkerhetsföretag som granskat VyprVPN är Leviathan, och deras senaste rapport finns att läsa här. VPN-leverantören var för övrigt först i välden när det kommer till att bli granskade av externa aktörer. Med andra ord kan vi ha VyprVPN att tacka för att andra VPN-leverantörer såsom Cyberghost, OVPN och Tunnelbear har följt efter och utfört likvärdiga granskningar på sina egna företag.

vyprvpn-sparar-inga-loggar-enligt-säkerhetsfirma-emblem

Fullt stöd för Netflix och BBC iPlayer

Ovanstående streamingjättar kämpar på ordentligt när det kommer till att sätta käppar i hjulet på VPN-leverantörerna. Ibland ger de sig ut på IP-räder för att strypa VPN-aktörernas tillgång till dessa tjänster. VyprVPN stretar dock emot bra och just nu erbjuds stöd för både BBC iPlayer samt Netflix amerikanska utbud, som är flera gånger större än Sveriges. Netflix amerikanska version hackade eller buffrade för övrigt aldrig, mycket tack vare att USA-servarna är vansinnigt stabila, som vi kommer till längre ner i recensionen.

Bra stöd för många enheter

VyprVPN erbjuder ett mycket bra stöd för bland annat:

 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar
 • Apple TV
 • Smarta TV-apparater
 • Kodi-boxar

Och mycket mycket mer. Utöver detta kan vi använda oss av VPN-tjänsten på upp till fem enheter samtidigt på ett och samma abonnemang, vilket bör ses som generöst.

vyprvpn-ios-android-router-mac-enhetsstöd

Logiska och användarvänliga appar

Windows-appen var mycket smidig att använda och VyprVPN ska ha en stor eloge för att vi kan se den aktuella serverbelastningen i realtid. De inställningsval som kunde utföras förklarades tydligt, och det var lätt att välja rätt inställningar utan att behöva traska iväg till FAQ-sektionen. Allt som allt gillade jag appen skarpt. Den gjorde precis som jag ville och kändes aldrig tungrodd eller ostabil.

vyprvpn-för-windows-1
VyprVPN för Windows..

iOS-apparna för iPad och iPhone var riktigt snyggt designade och lättanvända. Så fort de laddats ner från Apple Store tog det cirka 20 sekunder innan allting var färdigkonfigurerat. Detta tack vare att installationen kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar också bra). Serverbytena var blixtsnabba och gränssnittet var mycket enkelt och förstå. Allt som allt – VyprVPN erbjuder både snygga och lättanvända appar.

vyprvpn-klient-för-ios
VyprVPN för iOS (iPad)..

Som ett litet tillägg är det alltid lika skönt att slippa installera tredjepartsappar likt OpenVPN Connect och dylikt. Inte för att de skulle vara osäkra på något sätt, men det här är så pass mycket smidigare.

Stabila serverhastigheter

Sverige

En svensk server provkördes och hastigheten nerströms var fullt acceptabel, som ni ser nedan.

Nerströms: 45 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 55 ms

test-för-server-i-sverige-med-vyprvpn

Storbritannien

Även i Storbritannien gick det undan rätt bra. Hastigheten vi får ut räcker finfint för tex. BBC iPlayer.

Nerströms: 36 Mbps
Uppströms: 28 Mbps
Latens: 36 ms

vyprvpn-hastighetstest-för-storbritannien

USA

De amerikanska servrarna bjussade på fina hastigheter även de. Dessa räcker mycket bra för att bland annat streama Netflix amerikanska utbud utan buffrande eller andra tråkigheter.

Nerströms: 25 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 124 ms

vyprvpn-hastightetstest-för-usa-server

Allt som allt hamnar VyprVPN ungefär i mitten av hastighetsligan, men det är inte där de utmärker sig mest. Jag har provat tjänsten i ungefär två månader och aldrig någonsin har jag märkt av att någon server skulle ha mått dåligt. Med detta sagt blir det plushögen som gäller.

Kundsupport i världsklass

Det går förvisso att nå VyprVPN via både mail och webbformulär, men chattklienten är det i särklass populäraste alternativet. Chatt-supporten kontaktades tre gånger och varje gång svarade de inom 15 sekunder, vilket är vansinnigt kvickt jämfört med många konkurrenter. I övrigt finns en välfylld FAQ-sektion tillgänglig för alla som inte vill störa kundsupporten i onödan. Där finns svar på de vanligast ställda frågorna samt smidiga inställingsguider för alla enheter som stöds.

kundtjänst-chattlog-och-mail-vyprvpn
När chattsessionen avslutats får vi ett bekräftelsemail..

VyprVPN är inte billigast – men prisvärda

VPN-företaget erbjuder en mycket prisvärd tjänst sett till vad vi får för våra investerade slantar. Då sammanlagt två VPN-paket erbjuds går vi igenom dessa nedan.

VyprVPN Bas

3 samtida uppkopplingar tillåts
Ingen databegränsning
OpenVPN-protokollet ingår

prislista-vyprvpn

VyprVPN Premium

Allt som ingår i basversionen inklusive:
5 samtida uppkopplingar tillåts
VyprVPN Cloud
Chameleon-protokollet

Utmärkt stöd för torrenting och p2p

Torrenting via Bittorent-protokollet samt p2p är fullt tillåtet på alla servrar, och som ni ser nedan går det undan som bara den. 12 MiB/s motsvarar för övrigt omkring 100 Mbps.

vyprvpn-torrenting-hastighetstest

På minussidan (-)

Här ekar det tomt..

Kan VyprVPN rekommenderas?

Ja. VyprVPN:s loggpolicy är mycket stark, stöd för utländsk streaming finns, kundsupporten är vansinnigt kompetent, servrarna är stabila och apparna är välsvarvade. Företaget glänser dessutom rent säkerhetsmässigt med sitt Chameleon-protokoll samt VyprDNS mm. På topplistan hittar vi bara VPN-företag som är granskade av externa säkerhetsföretag eller lämnar regelbundna transparensrapporter. Tack vare företagets goda prestation återfinns de där tillsammans med övriga VPN-jättar såsom Cyberghost, NordVPN och ExpressVPN.

Övriga notiser:

2019-08-10 – VyprVPN skrotar prova på-kontot

Det tre dagar långa prova på-erbjudandet fasas ut på grund av påstått missbruk. Övriga prova på-erbjudanden hittar ni här.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen