Meny

Recension Celo VPN: En medioker VPN som nischats mot experter

Australiska Celo VPN basar över 18 VPN-servrar som är spridda över 15 länder. De är med andra ord ganska små, men det behöver inte vara en nackdel. För att nämna ett exempel är OVPN:s serverpark ganska blygsam, men trots att så är fallet klarade de sig utmärkt vid recensionstillfället.

Om vi tar en kik på Celo VPN:s webbsida utlovar de en kundservicenivå som är utom denna värld, rappa servrar och ett utmärkt säkerhetsläge. De ska även lira finfint tillsammans med WireGuard.

Som ni själva märker sätter Celo VPN-gänget ribban högt, och i recensionen nedan får ni reda på huruvida de lyckas imponera på mig eller inte. Men innan dess får ni stå ut med lite snabbfakta:

InformationAttribut
Företagets säteAustralien
P2P och torrentingJa
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar18+ i 15+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, Wireguard, SSTP och L2TP/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts8
Support viaWebbformulär och e-post
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$7
Kostnad vid årsabonnemang$5.50
Övriga abonnemang
Tre månader$6
Sex månader$5.83
WebbsidaCelo.net

Vi inleder med att ta en kik på det som Celo VPN gör rätt. För att nämna några exempel är WireGuard-apparna helt underbara och de VPN-protokoll som inkluderas är starka som bara den.

På plussidan (+)

Inga känsliga loggar sparas

Här sköter Celo VPN sig hur bra som helst. De lägger vantarna på ett gäng ofarliga uppgifter:

 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Betalinformation (krypteras)
 • E-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypteras)

Men det gör inte ett jota. Då de varken sparar IP-adresser eller DNS-förfrågningar har de inte en aning om vad vi gör på nätet, efter att vi kopplat upp oss mot någon av deras VPN-servrar vill säga.

celovpn-loggavtal

Alla viktiga VPN-protokoll finns tillgängliga

Celo VPN tillämpar världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256-varianten. Utöver detta är det följande VPN-protokoll som gäller:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • WireGuard (mycket säkert)
 • SSTP (säkert)
 • L2TP/IPSec (säkert)

WireGuard är ett relativt nytt VPN-protokoll som spås ta över efter OpenVPN-standarden, som fortfarande är mest populär. IKEv2 är även det ett utmärkt alternativ, och SSTP samt L2PT/IPSec bör ses som kompetenta reservalternativ. Somliga VPN-företag väljer att köra på OpenVPN-protokollet rakt igenom, dvs. på alla plattformar. Celo VPN går dock steget längre – och det ska de ha all heder för.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi tyvärr bara på Windows-sidan. Samma verktyg bryter er internetuppkoppling per automatik om ni skulle tappa kontakten med någon av Celo VPN:s servrar, vilket exempelvis kan inträffa om ett serverbyte misslyckas eller om en VPN-app skulle krascha. Kill Switch-verktyget är det bästa vi har för att kunna förhindra IP- samt DNS-läckor, och i mina ögon bör samma fiffiga funktion införas på samtliga av Celo VPN:s appar.

Fildelning tillåts på alla servrar

Vissa VPN-företag öronmärker ett fåtal VPN-servrar för just fildelning, medan de värsta i högen förbjuder samma ädla hobby helt och hållet. Celo VPN sköter sig dock bra. De har till och med ett gäng guider på plats som beskriver hur vi anpassar våra torrentklienter (tex. qBittorrent och uTorrent) på bästa möjliga sätt.

guide-för-qbittorrent

Det går dessutom riktigt bra undan. Jag passade på att ladda ner en löjligt laglig Linuxdistribution vi qBittorrent, och hastighetsläget, dvs. 26.6 MiB/s eller omkring 223 Mbps nerströms, bör ses som en riktigt bra prestation.

fildelning-med-celo-vpn-via-qbittorrent

Alla tänkbara enheter kan kopplas upp

Hos Celo VPN kan ni ansluta följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad OpenVPN-app eller WireGuard)
 • Mac (egenutvecklad OpenVPN-app eller WireGuard)
 • Linux (egenutvecklad OpenVPN-app eller WireGuard)
 • iOS (OpenVPN Connect eller WireGuard)
 • Android (OpenVPN Connect eller WireGuard)
 • Routrar (pfSense, DD-WRT, Tomato eller nyare Asus-routrar)
 • NAS-enheter (Synology, Qnap mfl.)

Som ni själva märker kan ni koppla upp i princip allt. Och om ni väljer att tjonga in VPN-tjänsten i routern kan även lite mer ovanliga enheter, såsom spelkonsoler och Chromecast-stickor skyddas.

I övrigt kan maximalt åtta enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som riktigt generöst i jämförelse med många av konkurrenterna.

Celo VPN fungerar utmärkt tillsammans med Tor

Tor är ett gigantiskt anonymiserings-verktyg som består av en enorm mängd noder, som arbetar i tandem för att hålla er anonyma på nätet. Och då Celo VPN är ett av få VPN-företag som infört ett bra stöd för Tor har de all anledning att sträcka på sig lite extra.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

Alla VPN-företag som recenseras får stångas mot ett gäng säkerhetsverktyg, och nu är det Celo VPN:s tur.

 • Doileak.com (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Som ni själva ser klarade de av samtliga tester. Inga DNS-läckor, IP-läckor, virus eller något annat trams kunde identifieras.

ingen-dns-läcka-för-celo-vpn
Inga DNS-läckor..

celovpn-inget-virus-hittades
Inget virus kunde hittas av Virustotal.com..

inga-ip-läckor-för-celovpn-enligt-ipc
Inga IP-läckor..

inga-läckor-vid-fildelning
Inga läckor vid fildelning..

VPN-apparna håller måttet

Det är relativt enkelt att komma igång. Så fort ni betalat för er blir alla VPN-appar tillgängliga.

kontosidor-för-celo-vpn

Vi börjar med att ta en kik på det som finns tillgängligt på Windows-sidan, dvs. deras OpenVPN-app samt WireGuard.

OpenVPN-klienten är relativt användarvänlig. För att kunna koppla upp er måste ni högerklicka på appen (som ligger och lurar i aktivitetsfältet) och därefter välja en lämplig VPN-server.

celovpn-app

Efter det blir ni ombedda att ange era inloggningsuppgifter och när det steget är avklarat är ni uppkopplade mot en VPN-server.

openvpn-appen-för-celovpn

Att byta server är förvisso något omständligt. För att kunna göra så tvingas ni koppla ner er på den server ni använder just nu – för att därefter kunna ansluta er till nästa. Men om vi bortser från det lilla tillkortakommandet fungerar appen helt utmärkt.

Med detta sagt tag vi en kik på WireGuard-appen, som faktiskt är riktigt trevlig. Den kan ni ladda ner från Celo VPN:s supportsidor, och när det är gjort måste ni höra av er till kundsupporten för att få ett gäng konfigurationsfiler skickade till er. Jag ville testköra fyra VPN-servrar, och fick därför fyra inställningsfiler skickade till mig. Konfigurationsfilerna måste därefter importeras i WireGuard-klienten, vilket bara tar några sekunder för vana användare, men samma manöver kan dock vara lite knivig nybörjare. När klienten är färdigkonfigurerad ser användargränssnittet ut enligt följande:

wireguard-app-för-celo-vpn

Om vi tar en kik på det tekniska fanns det ingenting att klaga på. Alla serverbyten skedde ögonblickligen och gränssnittet var alltid rappt och följsamt.

Mer specifikt kan det vara något knivigt att komma igång för nybörjare. Att ladda upp konfigurationsfiler, döpa om servrar och dylikt är förmodligen inte någonting som passar alla. Men om ni känner er hemma med OpenVPN- samt WireGuard-klienter bör ni trivas som fisken i vattnet.

Serverparken är liten men effektiv

Celo VPN basar över 18+ servrar i 15+ länder, vilket innebär att de hamnar i skymundan i jämförelse med exempelvis Cyberghost och ExpressVPN, vars serverparker är gigantiska.

Som en tumregel är stora serverparker att föredra, då det blir lättare att hitta en snabb sådan om en specifik VPN-server skulle strula.

celovpn-servrar

Samma regel gäller även om ni befinner er utomlands. Om vi leker med tanken och säger att ni semestrar i Spanien är det just spanska VPN-servrar som bör väljas, då avståndet spelar roll, inte minst hastighetsmässigt. Om VPN-företaget ifråga inte erbjuder några spanska servrar, och tvingar er att koppla upp er mot en VPN-server som kanske befinner sig hundratals mil bort, kan hastighetsläget påverkas.

vpn-servrar-för-celovpn

Men trots att VPN-företagets serverpark är aningen blygsam är det svårt att gnälla alltför högljutt. De VPN-servrar som finns på plats är rappa och det är aldrig tal om några jobbiga CAPTCHA-skyltar eller dylikt. Mer specifikt stannar kategorin på plussidan, men det är med ett nödrop.

Supportgänget är kvicka och kunniga

Somliga VPN-företag bjussar på support via livechatt, men det tåget har inte Celo VPN hoppat på. Det gör dock inte ett skvatt då de oftast svarar på momangen i vilket fall. Supportmedarbetarna kan vi nå via ett kontaktformulär eller genom att skyffla iväg ett e-postmeddelande till support@celo.net.

Jag kontaktade VPN-företaget cirka fem gånger och det tog aldrig mer än 20 minuter att få ett träffande svar. Vid ett av tillfällena svarade de efter bara någon sekund, vilket såklart uppskattades rejält.

För att nämna ett exempel tog det bara någon minut innan konfigurationsfilerna för WireGuard trillade ner i inkorgen.

wireguard-filer-för-celo-vpn

Om vi tar en kik under supportfliken hittar vi installationsguider för precis varenda app. Till och med NAS-enheterna har fått en egen liten flik.

nas-ansluta-med-celo-vpn

Jag anser att Celo VPN:s supportgäng gör ett utmärkt jobb, och då blir det plushögen som gäller även här.

Neutralt (+-)

VPN-servrarna är relativt kvicka

Bashastigheten

Så här ser det nakna, eller okrypterade hastighetsläget ut.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

I Sverige gick det relativt bra undan. 100+ Mbps nerströms bör ses som en fullt godkänd prestation.

Nerströms: 106 Mbps
Uppströms: 220 Mbps
Latens: 14 ms

vpn-server-hastighetstest-i-sverige

Storbritannien

De brittiska servrarna var relativt pigga, som ni ser nedan.

Nerströms: 63 Mbps
Uppströms: 209 Mbps
Latens: 32 ms

vpn-servrar-i-storbritannien-för-celo-vpn

USA

De amerikanska servrarna är i regel långsammast i högen, och den fördomen stämmer även här. Men trots att så är fallet får 40+ Mbps nerströms ses som ett acceptabelt resultat med tanke på avståndet.

Nerströms: 45 Mbps
Uppströms: 123 Mbps
Latens: 174 ms

hastighet-server-i-usa

Celo VPN:s servrar är kanske inte de snabbaste i branschen, men långtifrån de långsammaste. Kategorin får därför vila i gränslandet mellan plus och minus tills det att nästa runda hastighetsmätningar utförs.

VPN-företaget omfattas av Eyes-avtalet

Australien, där Celo VPN har sitt säte, är en del av Eyes-avtalet. Samarbetet består av ett femtontal länder som alla signalspanar på sina invånare, och så fort ett specifikt medlemsland hittat något smaskigt delar de med sig av rubbet till resten av medlemsländerna. Förutom Australien ingår även Storbritannien, Sverige, Italien, Kanada, USA och en lång rad ytterligare länder i samma övervakningsgrupp.

sydney-operahus
Ett inte helt okänt operahus..

Somliga hävdar att VPN-företag som bedriver sin verksamhet inom Eyes-zonen påverkas negativt. Men då Celo VPN inte sparar några känsliga loggar och inte samarbetar med några övervakare bör vi kunna känna oss säkra.

Många, men inte alla streamingplattformar kan låsas upp

Netflix och BBC iPlayer har infört starka brandväggar som VPN-företagen tävlar om att överlista. Det är i regel bara de största och mest resursstarka VPN-aktörerna som klarar av den bedriften, och frågan vi ställer oss blir förstås om Celo VPN klarar av samma uppgift?

Det gör de till en viss del, skulle jag säga. Netflix amerikanska utbud kommer ni åt via den amerikanska streamingservern (”US Stream”), men BBC iPlayer låter sig inte luras, som ni ser nedan.

bbc-iplayer-kan-inte-låsas-upp-med-celo-vpn

I övrigt kan ni låsa upp en lång rad svenska tv-plattformar om det behovet skulle finnas. SVT Play, Viaplay och HBO Nordic kunde överlistas när jag kopplade upp mig mot en svensk server.

lås-upp-svt-play-med-celo-vpn

Celo VPN låser med andra ord upp det mesta, men inte riktigt allt. Med lite tur lyckas de överlista BBC iPlayer i framtiden, och när det väl händer hamnar kategorin på rätt sida om plusstrecket.

Prisläget ser ganska trevligt ut

Hos Celo VPN kan ni välja att betala varje månad, var tredje månad, en gång i halvåret eller en gång årligen. Det är dessutom bara priset som skiljer sig – de funktioner som ingår förblir alltid detsamma.

prislista-för-celovpn

Betala kan ni göra via:

 • Kontokort (Mastercard/Visa mfl.)
 • PayPal
 • Kryptovalutor

betalalternativ-för-celo-vpn

Och sist men inte minst ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 10 dagar. Garantin innehåller inga typer av begränsningar såsom: ”Ni får som mest använda er av X GB” eller ”Om ni kopplar upp er mot en VPN-server mer än 50 gånger ryker garantin”. Så länge ni hör av er inom 10 dagar får ni tillbaka era investerade slantar – helt enkelt.

På minussidan (-)

Här var det tomt, precis som det ska vara.

Rekommenderas Celo VPN?

Till viss del. Celo VPN gör mycket rätt. De sparar inga känsliga loggar, fildela kan vi göra precis överallt och krypteringsläget är det inte heller något fel på. VPN-företaget är dessutom ett av få som lirar bra tillsammans med WireGuard.

Men allt var dock inte guld och gröna skogar. BBC iPlayer kunde inte låsas upp och VPN-apparna kan vara lite svårinstallerade för nybörjare. Utöver det kan inte BBC iPlayer låsas upp.

Mer specifikt bör mer stabila VPN-alternativ, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) eller ExpressVPN(recension), passa bättre. De springer varv runt Celo VPN, och presterar lika bra eller bättre inom alla jämförbara kategorier.

Om ni vill veta mer om de bästa VPN-tjänsterna, ta gärna en titt på topplistan genom att klicka på knappen nedan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Celo VPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN