VeePN är en relativt nystartad VPN-leverantör som har sitt säte i Panama, och på pappret finns det mycket att gilla. Om vi tar en kik på webbsidan ser vi också att de knappast skäms för sig. VPN-servrarna ska vara ”lightning fast”, apparna ska vara lättanvända som få och säkerhetsläget ska vara ”top notch”.

De har med andra ord satt ribban rätt högt, och i recensionen nedan tar vi reda på om deras vackra citat stämmer överens med verkligheten.

FaktaInfo
Företagets sätePanama
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar2500+ i 42+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS och Android)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.83
Övriga abonnemang:
Fem år$1.67
WebbsidaVeepn.com

På plussidan (+)

Apparna är användarvänliga och snygga

Så fort vi betalat för oss får vi tillgång till samtliga appar, och jag började som vanligt med att testa Windows-varianten.

Windows-appen var en trevlig historia som kändes både rapp (snabba serverbyten) och logiskt utformad. Utöver detta var även Kill Switch-verktyget samt det säkraste krypteringsalternativet aktiverat direkt från start, vilket de ska ha en eloge för.

I övrigt var appen ganska enkelt utformad. Vi hittar inga flådiga animationer eller dylikt – men det gör ingenting då Windows-klienten alltid gjorde precis det den skulle. Och mer än så kan man knappast begära.

veepn-app-för-windows

Vidare till iOS-appen. Denna var något mer avskalad, men påminde samtidigt väldigt mycket om Windowsklienten, vilket alltid är ett plus. Serverbytena var dessutom minst lika kvicka på iOS-sidan och mer specifikt kändes appen både rapp samt enkel att förstå sig på.

Och för att göra ett litet tillägg var även det mest säkra VPN-protokollet, dvs. IKEv2, aktiverat som standard – vilket uppskattades stort.

app-för-ios-för-veepn

Mer specifikt var de appar jag fick nöjet att testköra mycket användarvänliga och säkra, och då blir det plushögen som gäller.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Alla VPN-leverantörer som recenseras får gå några ronder mot ett antal säkerhetsverktyg, och nu är det VeePN:s tur:

 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)

Som ni ser ovan fanns det ingenting att anmärka på, och VPN-aktören bör därför kunna räknas som mycket säker.

ip-leak-test-för-veepn-inga-läckor
Inga IP-läckor enligt VPN Insights
inga-dns-läckor-för-veepn
Inga DNS-läckor..
virustotal-säger-att-programvaran-för-veepn-är-ren
Programvaran är ren..

Loggpolicyn är välskriven och säker

Alla VPN-leverantörer sparar information om oss, och VeePN är knappast något undantag till den regeln. Men som tur är sparar de flesta av dem enbart ofarliga uppgifter, som allt so m oftast krypteras till bristningsgränsen.

VeePN sparar lägger vantarna på följande information:

 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Våra inloggningsuppgifter (för tex. snabbinloggning)
 • Inf. om hur mycket data som förbrukats (för att optimera servrarna)
 • Inf. om antalet uppkopplade enheter (för att förhindra missbruk)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (ofarlig inf. som används för att förbättra mjukvaran)

Det är en ganska rejäl uppgiftshög som ni kan kika på ovan. Men då företaget har sitt säte i Panama (starka datalagar), och inte samarbetar med vare sig upphovsrätts-organisationer eller regeringar bör vi kunna känna oss säkra i vilket fall.

Nu till det trevligaste, dvs. vad VeePN-gänget inte sparar:

 • Trafikloggar
 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar
 • Inf. om förbrukad datamängd
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplad mot en specifik server)

De tre översta uppgifterna är mycket känsliga, och att de inte sparar några uppkopplings-loggar, tidsstämplar eller information om förbrukad bandbredd bör endast ses som en bonus.

För att förtydliga läget har VeePN alltid hållit klaffen, dvs. aldrig lättat på locket när diverse konstiga förfrågningar kommit in – och så lär det vara även i framtiden. Mer specifikt är loggpolicyn både säker och lättbegriplig, och då blir det plushögen som gäller även här.

veepn-loggavtal

Starka säkerhetsprotokoll erbjuds

Precis som väntat erbjuder VeePN stöd för marknadens säkraste krypteringsstandard, AES 256, som bland annat används inom det militära samt av storbanker. Något stöd för mindre säkra VPN-protokoll såsom PPTP eller L2TP blir vi dock utan – vilket kan innebära att vissa äldre enheter inte kommer att kunna anslutas.

Men det är ingen större fara. Alla större VPN-aktörer börjar överge de mindre säkra standarderna för att istället satsa helhjärtat på OpenVPN- samt IKEv2-protokollen, och det är en bra och naturlig utveckling i mina ögon.

kill-switch-veepn

Utöver detta erbjuds även Kill Switch-funktionalitet för Windows, Mac, iOS samt Android. Tack vare detta extraskydd bryts våra internetuppkopplingar automatiskt om vi skulle tappa kontakten med VeePN:s servrar vid tex. serverbyten eller pga. något tillfälligt avbrott.

Chansen är lyckligtvis stor att Kill Switchen aldrig behöver göra sitt jobb, men verktyget bör trots detta vara påslaget för jämnan. Samma säkerhetsverktyg är den bästa försäkringen vi har mot både IP-läckor och DNS-läckor, och är superviktig rent säkerhetsmässigt.

Servrarna är betydligt kvickare än genomsnittet

Bashastigheten

När testburken inte är uppkopplad mot en VPN-server är det nedanstående hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes gjorde ett mycket bra jobb, och dippade aldrig under 100 Mbps nerströms.

Nerströms: 111 Mbps
Uppströms: 3 Mbps
Latens: 200 ms

hastighetstest-för-sverige-med-veepn

Storbritannien

I Storbritannien gick det undan bra, men inte lika bra som i Sverige. 50+ Mbps är dock fullt godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 52 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 175 ms

server-hastighetstest-för-veepn-i-storbritannien

USA

De amerikanska servrarna gick inte heller av för hackor. Omkring 50 Mbps nerströms är även det en bra prestation.

Nerströms: 47 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 146 ms

veepn-server-i-usa

Allt som allt skötte servrarna sig riktigt bra, och som en konsekvens av detta hamnar hela kategorin på plussidan.

Fildela kan vi göra överallt

Vissa VPN-företag ser fildelare som en belastning. Upphovsrättsmaffian skickar in jobbiga brev och servrarna belastas hårdare än vanligt ”helt i onödan”. Några sådana tråkiga kommentarer hittar vi dock inte från VeePN-gänget, som tillåter denna ädla hobby på samtliga servrar.

Då smiter vi vidare till testandet. Som ni ser nedan gick det bra undan när en helt laglig testfil laddades ner på en amerikansk VPN-server. 10.2 MiB/s, eller cirka 86 Mbps, får ses som mer än godkänt.

torrenting-test-med-veeps

VPN-företaget har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på webbsidan ser vi att många beskriver VeePN i positiva ordalag. Men då få, eller förmodligen inga negativa recensioner som slinker igenom det filtret är det lika bra att ta en titt på andra håll, för att se om läget ser lika positivt ut där.

Efter att sociala medie-sajter såsom Twitter, Facebook och Reddit granskats visade det sig att nästan alla var nöjda med det VeePN har att bjuda på. Mest beröm får serverprestandan, kundsupporten, apparna samt företagets förmåga att låsa upp diverse streamingtjänster.

veepn-låser-upp-netflix-enligt-redditör

Finns det någonting att klaga på då? Det gör det tydligen – men man måste trots allt leta en bra stund för att stöta på en recensent som har något negativt att säga. En användare klagade på någon mjukvarubugg, men i det fallet kunde det lika gärna vara kundens egen dator som flippat ur. Men allt som allt verkar nästan alla vara nöjda – och då blir det plushögen som gäller även här.

Serverparken är riktigt maffig

VeePN:s serverpark innehåller 2500+ servrar i 42+ länder, vilket gör VPN-företaget till en av världens största sådana. Visst, Cyberghost och NordVPN erbjuder marginellt fler servrar, men då VeePN inte sviker hastighetsmässigt spelar det ingen större roll.

veepn-serverpark

Det faktum att upptiden (enligt de själva) ligger på 99.9% bör dessutom ses som ytterligare ett styrketecken. Procentsatsen är förstås i princip omöjlig att verifiera från mitt håll – men under de 100+ timmar jag testkörde VPN-tjänsten krånglade den inte en gång, så siffrorna känns åtminstone trovärdiga.

Panama ingår inte i Eyes-avtalet

Det så kallade Eyes-avtalet grundades på 50-talet, och var från början en lilleputt-aktig samarbetsorganisation där två länder ingick: USA och Storbritannien. Tanken var från början att allierade länder skulle kunna dela med sig av underrättelseinformation, för att gynna den nyblivna freden efter WW2. En utmärkt idé kan tyckas, och det var det – åtminstone ett tag.

panamakanalen
Ett vackert kvällsfoto från Panamakanalen..

Nu, över 70 år senare, är målet precis detsamma, men nuförtiden signalspanar medlemsländerna på sina egna medborgare – vilket många anser är oacceptabelt.

Om inte Edward Snowden-läckan ägt rum hade Eyes-samarbetet (förmodligen) fortfarande existerat i det fördolda. Men nu när vi vet vilka länder som ingår kan vi också skydda oss på ett bättre sätt.

Åter till VeePN. Då VPN-företaget har sitt säte i Panama berörs de inte av Eyes-avtalet överhuvudtaget, och med detta sagt blir det plushögen som gäller även här.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Många av streamingjättarna ligger sedan några år tillbaka i öppet krig med VPN-leverantörerna. Netflix drog igång en ”Vi vill göra livet surt för alla VPN-företag”-kampanj år 2016, och resten streaming-gänget valde att göra exakt samma sak bara några månader efteråt.

I korthet ser streamingtjänsterna till att VPN-företagens IP-adresser svartlistas med jämna mellanrum. Men starkare VPN-företag, likt VeePN, har kunnande och kraft nog att streta emot.

avblockera-netflix-med-veepn

I dagsläget kan vi låsa upp både BBC iPlayer och Netflix hur enkelt som helst. Utöver detta fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna, men det är förvisso mer av ett krav, och ingen större prestation.

Kundsupporten är mycket bra uppstyrd

Jag hade lite problem med att få Windowsklienten att fungera som den skulle, men då det inte var VeePN-gängets fel, utan mitt eget – nämner jag det först nu. Mer specifikt behövde jag få tag på en supportmedarbetare, och den lilla manövern tog lyckligtvis inte många sekunder.

Det problem jag tampades med kunde lösas på cirka fem minuter, och det lilla irritationsmomentet jag precis beskrev blev därmed ett ganska kortvarigt sådant.

Sammanlagt kontaktades kundsupporten två gånger. Den första gången svarade de inom 30 sekunder, och den andra gången hamnade meddelandet i ett ticket-system och besvarades efter någon timme, vilket även det bör betraktas som godkänt.

chattlogg-med-veepn

Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig. Där hittar vi bland annat installationsguider, information om VPN-tekniken samt ett antal felsökningsguider. Så chansen är med andra ord ganska stor att kundsupporten inte behöver kontaktas överhuvudtaget.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Då VeePN är en ganska stor VPN-aktör förväntade jag mig egenutvecklade appar för alla vanligt förekommande enheter, och det fick jag också:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Apple TV
 • Routrar

veepn-appar-som-stöds

Då drar vi vidare till en punkt där VeePN utmärker sig ganska rejält. Med samma VPN-företag kan vi koppla upp maximalt 10 enheter på en och samma gång, vilket är ganska unikt. Många av konkurrenterna väljer att sätta samma maxgräns vid omkring fyra till fem enheter, vilket är helt okej – men inte lika bra som VeePN.

Och visst, Surfshark och Perfect Privacy bjussar förvisso på ett obegränsat antal samtida uppkopplingar. Men då tio sådana är betydligt bättre än genomsnittet blir det plushögen som gäller även här.

De längre abonnemangen är mycket prisvärda

Precis som nästan alla andra VPN-leverantörer belönar även VeePN trogna kunder, det vill säga de som väljer att stanna kvar länge. Det mest prispressade VPN-abonnemanget står för närvarande femårs-varianten för, där vi kommer undan med ynka $1.67/månad.

Och ännu billigare blir det om ni kör på någon av rabattkoderna. Om ni anger ”VPNBASEN5YEARS” vid kassa-sidan får ni $30 rabatt på femårs-abonnemanget, och med ”VPNBASEN1YEAR” får ni $15 rabatt på ettårs-abonnemanget.

De nya priserna blir därmed:

1 år: $4.58/mån
5 år: $1.17/mån

Oavsett om ni kör med en rabattkod eller inte ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att utnyttja densamma hör ni av er till kundsupporten, som eventuellt undrar varför ni ångrat er, men pengarna tillbaka får ni alltid oavsett vad ni svarar.

prisplan-för-veepn

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • Betalkort (Visa/Mastercard)
 • Paypal

tillåtna-betalningsmetoder-för-veepn

På minussidan (-)

Ingenting, lyckligtvis.

Rekommenderas VeePN?

Till viss del. VeePN gör mycket rätt. Lättanvända appar finns att tillgå för alla vanliga enheter, servrarna är kvicka, Bittorrent- och p2p-trafik tillåts överallt, utländska streamingtjänster låser vi upp lätt som en plätt och supportavdelningen är riktigt bra uppstyrd.

Mer specifikt är VeePN ett acceptabelt VPN-alternativ, som presterar utmärkt, men samtidigt har svårt att mäta sig med toppalternativ likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Konkurrensen är benhård inom VPN-branschen, och VeePN har svårt att mäkta med om vi tänker pris kontra prestanda.

Jämför gärna de bästa VPN-tjänsterna med hjälp av topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört VeePN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments