Meny

Recension AnonymousVPN: Ett starkt VPN-alternativ

Då var det dags att ta en kik på AnonymousVPN, som har sitt säte i Seychellerna och ägs av Anonymous VPN LTD. Som AnonymousVPN:s maskot hittar vi hipster-tjommen ”Dude”. Han lovar dyrt och heligt att vår riktiga identitet aldrig ska röjas, och som grädde på moset avslöjar han inte sin egen identitet.

Humorn är det inget fel på. Men vi det är förstås inte den vi betalar för – utan VPN-tjänsten, som faktiskt är riktigt trevlig. I recensionen nedan går vi igenom alltifrån loggavtalet till säkerhetsläget och serverhastigheterna, dvs. precis allt. Men innan vi grottar ner oss i alla tekniska detaljer får ni stå ut med lite snabbfakta:

InformationAttribut
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar25+ i 25+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Android)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaE-post och webbformulär
Pengarna tillbaka-garanti14 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12
Kostnad vid årsabonnemang$5.75
Övriga abonnemang
Tre dagar$2
WebbsidaAnonymousVPN.org

På plussidan (+)

AnonymousVPN lever upp till sitt namn. Loggpolicyn är det inget fel på och säkerhetsläget har de styrt upp på ett mycket bra sätt. Vi börjar med att gå igenom vad VPN-företaget ifråga gör rätt.

Inga känsliga loggar sparas

Precis som väntat sparar AnonymousVPN inga trafikloggar, vilket innebär att de aldrig kan se vad vi donar med på nätet.

anonymousvpn-loggar

De lägger dock vantarna på lite ofarlig information, som nästan alla andra VPN-företag gör vill säga. Mer specifikt sparar de följande uppgifter:

 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • E-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Och som sagt, den information som precis nämnts är att betrakta som fullkomligt ofarlig. Med det sagt tar vi en kik på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Loggavtalet är mycket lättbegripligt och helt befriat från en massa konstiga juridiska finter. VPN-företaget ska också ha en eloge för att de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, och så lär det förbli även i framtiden. Mer specifikt blir det plushögen som gäller, med god marginal dessutom.

AnonymousVPN omfattas inte av Eyes-avtalet

Som vi redan gått in på ägs VPN-företaget av Anonymous VPN LTD, som har sin bas i det tropiska ö-paradiset Seychellerna. Och då samma land inte är en del av Eyes-zonen, vars medlemmar spionerar på allt och alla, kan vi vara säkra på att inga skumma myndigheter kan stampa in och begära ut information om oss under bordet.

Alla viktiga VPN-protokoll finns tillgängliga

AnonymousVPN lirar finfint tillsammans med världens säkraste krypteringsalgoritm, AES 256, och exakt samma sak gäller för följande VPN-protokoll:

 • PPTP (som bäst mediokert)
 • L2PT (säkert)
 • OpenVPN (mycket säkert)

VPN-företaget menar att alla kunder bör använda sig av OpenVPN-protokollet, och det tycker jag med. OpenVPN är öppet, bergsäkert och ganska kvickt. L2PT bör ses som ett bra reservalternativ, men PPTP borde ni passa er för då det kan knäckas på bara några minuter. Allt som allt kan de VPN-protokoll som precis nämnts ses som en mycket bra mix. Här finns det ingenting att klaga på – med andra ord.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Android-sidan. Tack vare samma säkerhetsfunktion skyddas vi mot både IP- och DNS-läckor på ett mycket effektivt sätt. Funktionen är dock avaktiverad från start, så det är viktigt att ni aktiverar verktyget manuellt.

Fildelning tillåts överallt

Hos AnonymousVPN kan vi fildela precis överallt. Det spelar ingen roll vilken server vi kopplar upp oss mot då alla servrar är p2p-märkta.

Men så är inte alltid fallet. VPN-aktörer såsom F-Secure Freedome förbjuder fildelning helt och hållet, då de är rädda för att behöva smaka på upphovsrättslobbyns vrede. En lång rad andra VPN-företag öronmärker ett gäng p2p-servrar där fildelningssugna får leka bäst de vill. Det bästa är förstås om fildelning tillåts på alla VPN-servrar, och då AnonymousVPN kör på den modellen är det bara att lyfta på hatten.

Jag passade även på att ladda ner en testtorrent i form av en Linuxdistribution. Och hastighetsläget, dvs. 6.8 MiB/s eller omkring 57 Mbps nerströms, får ses som klart godkänt.

torrenting-med-anonymousvpn

Apparna är fiffiga och det är enkelt att komma igång

Så fort vi betalat för oss blir alla appar tillgängliga via kontosidorna.

appar-som-finns-tillgängliga-för-anonymousvpn

I vanlig ordning inleder vi med att grilla Windows-appen, som var busenkel att installera. Så fort ni startat upp den bör ni klicka på kugghjulsikonen och bocka för “Start Application at Logon”, “Auto-Connect on Application Start-Up” och ”Enable Kill Switch”. Vid fliken ”Protocol” är OpenVPN det starkaste valet, som i sin tur arbetar mycket bra ihop med AES 256-algoritmen.

anonymousvpn-app-för-windows

Att välja rätt server är en enkel historia. Det kan ni göra via en smidig lista.

lista-för-att-byta-server

Att byta server är dock lite bökigt. För att göra så måste vi först koppla ner den VPN-server vi är uppkopplade mot just nu – för att efter det kunna välja en ny sådan. Många VPN-appar sköter serverbytena helt sömlöst, och det borde AnonymousVPN:s Windows-variant också göra. Men i det stora hela är det ingen ”biggie”. Serverbytena var trots allt kvicka och appen skötte sig utmärkt vid recensionstillfället.

Då var det dags att kika lite närmare på AnonymousVPN:s iOS-app, som var minst lika trevlig som Windows-varianten. Serverbytena var lika kvicka (men koppla ifrån – koppla upp-tvånget var kvar), installationen var ruskigt enkel och gränssnittet var rent och fint. Mer specifikt tog det bara någon halv minut att komma igång, vilket VPN-företaget ska ha en stor eloge för.

vpn-app-för-ios

Med detta sagt; apparna var det knappast något fel på, och då blir det plushögen som gäller även här.

Supportavdelningen är bra uppstyrd

För att kunna komma i kontakt med supportmedarbetarna måste vi ta oss till kontosidorna. Väl där har vi två alternativ att välja på; att skicka ett e-postmeddelande till support@anonymousvpn.org eller att skicka våra frågor via ett webbformulär.

Jag kontaktade dem vid två tillfällen, båda gångerna via e-post, och det tog aldrig mer än någon timme innan ett välskrivet svar damp ner i inkorgen. På bilden nedan ser ni hur det såg ut när de hjälpte mig att vaska fram mina inloggningsuppgifter:

supportavdelning-svar-för-anonymousvpn

Supportteamet kan även kontaktas via sociala medier, och utöver det finns en välfylld FAQ-sektion tillgänglig. Väl där hittar vi installationsguider, mer information om apparna, felsökningsinformation och mycket annat.

faq-sektion

För att sammanfatta läget gör supportgänget precis det de ska. Många andra VPN-företag kör på chattklienter, som ofta är en mycket bra kontaktväg. Men i det här fallet spelar det ingen roll när svaren är så här pass träffsäkra och rappa.

Säkerhetsläget är det inget fel på

En VPN-tjänst som läcker är inte vatten värd. Då kvittar det om inga viktiga loggar sparas, eller om VPN-servrarna är kvicka som bara den. Nästan alla VPN-företag klarar av de säkerhetstester som jag låter dem stångas mot, och jepp – AnonymousVPN var inget undantag. De klarade sig utmärkt:

 • Doileak.com (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Check My Torrent (ok)

Som ni själva ser kunde inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat trams identifieras.

anonymousvpn-virustotal
Programvaran är ren enligt Virustotal..

anonymousvpn-inga-ip-läckor
Inga IP-läckor kunde hittas..

inga-läckor-enligt-check-my-torrent
Inga IP-läckor vid torrenting..

inga-dns-läckor-för-anonymousvpn
DNS-läckor blir vi utan..

En lång rad enheter kan låsas upp

Hos AnonymousVPN kan vi koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux (via kommandotolken)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Routrar (som stödjer OpenVPN)

I övrigt kan vi koppla upp hur många enheter som helst på en och samma gång, vilket i praktiken brukar betyda omkring 20 prylar. Om AnonymousVPN:s servrar skulle bli överbelastade kan de dock aktivera en begränsning, som landar på tre samtidigt uppkopplade enheter.

Som ett litet tillägg fungerar AnonymousVPN:s tjänst inte tillsammans med Tor, dvs. en anonymitetstjänst som bjussar på ett extra säkerhetslager. Men det är förmodligen ingen dealbreaker för de allra flesta.

VPN-servrarna är rappa

Bashastigheten

Det nakna, eller okrypterade hastighetsläget hittar ni precis här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick visa vad den gick för tuffade på bra, som ni ser nedan.

Nerströms: 115 Mbps
Uppströms: 49 Mbps
Latens: 12 ms

vpn-server-i-sverige-för-anonymousvpn

Storbritannien

Även i Storbritannien gick det bra undan. 160+ Mbps nerströms bör räknas som en utmärkt prestation.

Nerströms: 160 Mbps
Uppströms: 19 Mbps
Latens: 34 ms

vpn-servrar-i-storbritannien

USA

Det goda hastighetsläget höll i sig hela vägen till USA. 130+ Mbps nerströms mot en amerikansk VPN-server är det få av konkurrenterna som slår.

Nerströms: 131 Mbps
Uppströms: 11 Mbps
Latens: 143 ms

vpn-servrar-usa

AnonymousVPN:s servrar är vässade som bara den. Det går undan rejält, och tack vare detta blir det plushögen som gäller även här.

Serverparken är liten men effektiv

VPN-företagets serverpark väger in på 25+ sådana i 25+ länder, vilket innebär att de bleknar i jämförelse med VPN-jättar såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN. Men det gör inte så mycket.

Då servrarna är minst sagt pigga och då alla viktiga länder finns representerade på serverkartan spelar storleken mindre roll.

serverpark-anonymousvpn

Neutralt (+-)

Prisläget ser ganska trevligt ut

Alla VPN-paket kostar en slant. Det finns med andra ord inga gratisalternativ eller gratis prova på-erbjudanden tillgängliga. Men det gör inte så mycket då dessa brukar vara ganska begränsade. Mer specifikt är det följande prislista som gäller:

prisplan-för-anonymousvpn

$2 för en provsväng på tre dagar, $12 om vi betalar månad för månad och $69 om vi tecknar oss för ett år. Det är inte alltför blödigt, om ni frågar mig. Som lägst kommer vi undan med att betala $5.75/månad – vilket kan ses som en ganska normal prisnivå där många av konkurrenterna väljer att lägga sig.

Betala kan ni köra med kontokort (Visa/MasterCard), men inte PayPal eller kryptovalutor, tråkigt nog.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 14 dagar. Men det finns ett antal brasklappar som ni tvingas ta hänsyn till. Garantin gäller inte om ni:

 • Tecknar er för provabonnemanget (”3 days trial”)
 • Använder mer än 500 MB data
 • Har varit kunder vid ett tidigare tillfälle
 • Kopplar upp er mer än 100 gånger
 • Bryter mot AnonymousVPN:s användaravtal

Om ni inte brutit mot några av de kriterier som precis nämnts är det bara att höra av er till kundsupporten så slingar de tillbaka era investerade slantar inom 15 dagar.

På minussidan (-)

Netflix och BBC iPlayer kan inte överlistas

Som rubriken säger kunde vare sig BBC iPlayer eller Netflix låsas upp. Det spelade ingen roll hur många gånger jag bytte IP-nummer, precis varje gång ploppade diverse felmeddelanden upp.

bbc-iplayer-kan-inte-låsas-upp-via-vpn

Till VPN-företagets försvar kan iallafall en lång rad svenska tv-plattformar låsas upp, såsom SVT Play, Viaplay, C More och många fler.

svt-play-kan-låsas-upp

Men då många VPN-kunder är ute efter just Netflix samt BBC iPlayer får hela kategorin stanna i minushögen tills stödet för att låsa upp utländska streamingplattformar förbättrats.

Rekommenderas AnonymousVPN?

Till viss del. Helhetsintrycket går det inte att ta miste på; AnonymousVPN sköter sig bra. De sparar inga känsliga loggar, fildela kan vi göra överallt och apparna är både säkra och användarvänliga.

Tor-torskar och Netflix-tokar bör dock kika åt ett annat håll, men allt som allt presterar AnonymousVPN bra inom nästan alla kategorier, och det ska de ha all heder för.

AnonymousVPN presterar dock inte lika väl i jämförelse med CyberGhost(recension) samt ExpressVPN(recension), som återfinns som etta respektive tvåa på topplistan, där ni kan jämföra alla VPN-tjänster på ett enkelt sätt.

Besök AnonymousVPN.org

Har någon av ni läsare provkört AnonymousVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN