VPNBaron
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-03
Besök VPNBaron
Besök VPNBaron
Höjdpunkter
  • Bra kundsupport
  • Ingen svensk VPN-server
  • Kan inte låsa upp BBC iPlayer
  • Långsamt servernätverk
Betyg:
4.5
Hastighet
3
Säkerhet
7
Funktioner
5
Streaming
3
Betyg:
4.5
Besök VPNBaron
Meny
VPNBaron
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-03
Besök VPNBaron
Besök VPNBaron
Höjdpunkter
  • Bra kundsupport
  • Ingen svensk VPN-server
  • Kan inte låsa upp BBC iPlayer
  • Långsamt servernätverk
Betyg:
4.5

Recension VPNBaron → En allt för långsam VPN utan svensk VPN-server

Sammanfattning för dig som har bråttom

VPNBaron är en medioker VPN-tjänst som främst faller på det faktum att de inte erbjuder en svensk VPN-server, vilket medför att man inte ens kan titta på SVT Play utomlands.

Utöver det är servernätverket långsamt, och det medför även att den hastighet som gäller vid fildelning är och förblir långsam.

Vi råder dig att sluta läsa precis här, för att i stället ta dig till vår samlingsartikel där vi pratar mer om de bästa VPN-tjänsterna.

Rumänska VPNBaron är en relativt nystartad VPN-aktör som enligt webbsidan erbjuder snabba hastigheter, lättinstallerade appar för alla vanliga enheter samt ett vattentätt loggavtal.

Men som vanligt litar vi inte blint på marknadsföringsmaterial. Allt måste testas. I recensionen nedan går vi igenom alltifrån kundservicenivån till stödet för att låsa upp utländska streamingtjänster.

Men innan vi sätter igång med testandet får du titta på lite snabbfakta:

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa (men inte på mobila enheter)
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar32+ i 12+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Pris från€4.94 
Webbsida

VPNBaron.com

Inga känsliga loggar sparas

Alla VPN-leverantörer i hela världen sparar en viss mängd information, och det är oftast helt okej så länge den inte kan användas för att särskilja enskilda användare.

VPNBaron säger gång på gång att de inte sparar några känsliga loggar, och det stämmer faktiskt. Men det är även mer än så som är av vikt, vilket vi pratar mer om nedan.

VPNBaron sparar

  • Cookies (på hemsidan)
  • Din e-postadress (för exempelvis supportärenden)
  • Begränsad Google Analytics-data (på hemsidan)
  • Betalinformation (Krypterad – kan inte användas för att spåra dig)
  • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket datatrafik som förbrukas)

Även om den informationsbunt du kan titta på ovan kan verka stor och skrämmande sparar i princip alla VPN-aktörer dessa typer av uppgifter, som ska beskrivas som helt ofarliga.

Och då VPNBaron inte samarbetar med vare sig upphovsrättsorganisationer eller myndigheter kan man lita på att de håller kakhålet stängt om någon konstig förfrågan skulle tas emot.

VPNBaron sparar inte

  • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när man kopplar upp sig mot en specifik VPN-server)
  • Tidsloggar (inf. om hur länge man varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
  • IP-adresser 
  • DNS-förfrågningar

Loggavtalet är både lättläst och logiskt utformat. De beskriver tydligt vilka uppgifter som sparas och varför, samt vilka insatser de gör för att hålla informationen på behörigt avstånd från snokare.

Här finns det ingenting att slå ner på, och då blir det återigen plushögen som gäller.

Många moderna krypteringsprotokoll finns att tillgå

Världens mest säkra krypteringsprotokoll, AES 256, finns tillgängligt. Detsamma gäller även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN. Utöver detta får man även tillgång till L2TP-och IKEv2-protokollet, som även de är mycket säkra.

Något stöd för WireGuard inkluderas dock inte, och det är ett rejält avbräck då WireGuard är världens snabbaste VPN-protokoll. Så även lika säkert som OpenVPN.

Om det är ett bra stöd för WireGuard som du är ute efter, då är både OVPN samt Cyberghost två mycket bra VPN-alternativ.

Kill Switch för Windows

Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling automatiskt om du skulle tappa kontakten med VPNBarons servrar. Det är inte särskilt trevligt för stunden – men mycket viktigt rent säkerhetsmässigt.

I korthet är Kill Switch-verktyget det bästa man har för att kunna skydda sig mot säkerhetsläckor av olika former, såsom DNS- samt IP-läckor.

Att VPNBaron endast erbjuder Kill Switch-funktionalitet för Windows är dock en rejäl svaghet. I synnerhet då NordVPN och ExpressVPN erbjuder automatisk Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.

Netflix kan låsas upp

Just nu kan man låsa upp Netflix amerikanska innehåll på Windows, Mac och Linux. På mobila enheter såsom smartphones och surfplattor visas dock ett felmeddelande (”proxy error”) upp.

Om det är tillgång till Netflix fullständiga utbud som lockar, då är IvacyVPN ett utmärkt val. De låser upp Netflix på alla enheter, och är dessutom billigare i jämförelse med VPNBaron.

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

VPNBaron testades mot fem webbtjänster, och resultatet såg alltid likadant ut; inga tråkigheter kunde hittas:

  • Virustotal.com (ok)
  • Torrent IP Tool (ok)
  • VPN Insights (ok)
  • IPLeak.net (ok)
  • Browserleaks.com (ok)
torrenting-ip-läcka-test-med-vpnbaron
Inga läckor via Bittorent-protokollet..
inga-dns-läckor-med-vpnbaron
Inga DNS-läckor..
inga-ip-läckor-för-vpn-baron
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Programmen fungerar bra

Så fort man betalat för sig får man tillgång till samtliga appar, och som vanligt inleder vi med att ta en närmare titt på Windows-appen.

VPNBaron för Windows

Windows-appen är designmässigt snygg, och finns i två utformningar: ett kompakt läge samt ett fullstort läge. Denna typ av design är i mina ögon helt perfekt. De viktigaste inställningarna kan anpassas på några minuter, och efter det kan man trumma vidare med det kompakta läget.

Om vi fokuserar på det tekniska en stund var serverbytena snabbt avklarade. Appen kändes dessutom följsam, och ett starkt krypteringsprotokoll var förvalt redan från start.

Kill Switch-verktyget måste man dock aktivera manuellt, och detta ska göras bums. Även om jag slarvade lite, som du ser nedan.

windowsklient-för-vpn-baron

VPNBaron för iOS

Någon egenutvecklad iOS-applikation får man inte ta del av. Men till VPN-företagets försvar finns OpenVPN Connect-appar tillgängliga på för både iOS och Android, så även bra videoguider som beskriver hur installationsförloppet går till i detalj.

OpenVPN Connect-klienterna är minst lika säkra som de egenutvecklade programmen men för nyinvigda kan installationsförloppet ta en liten stund – oavsett hur bra guiderna är.

openvpn-skärmavbild-för-en-installation

Hur man än vrider och vänder på det hamnar även den här kategorin på rätt sida om plusstrecket. Windowsklienten är mycket välgjord, och OpenVPN Connect-klienterna är i sin tur acceptabla reservalternativ.

Egenutvecklade applikationer för samtliga enheter hade dock uppskattats, som exempelvis Zenmate erbjuder. Zenmate presterar även bättre än VPNBaron i alla mätbara kategorier.

Snabb och kunnig kundsupport

Här hittar man ingen direktchatt, men det gör ingenting. Den fråga som skickades i väg via ett webbformulär besvarades på omkring en halvtimme, vilket är mer än godkänt.

supportformulär-för-vpnbaron-1

Som tidigare nämnts finns även en hjälpsektion tillgänglig. Där hittar man bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp samt bra svar på det mesta som rör VPN-tekniken.

vpnbaron-videoguide-för-ios-samt-android
Här ser du en av de videoguider som finns att hitta under hjälpfliken..

Många typer av enheter kan kopplas upp

VPNBaron fungerar mycket bra med alla vanliga plattformar, samt några till:

  • Windows (egenutvecklad app)
  • Mac
  • iOS
  • Android
  • Linux
  • Routrar

Utöver detta kan maximalt fem enheter kopplas upp på ett och samma VPN-abonnemang, men då måste man också teckna sig för ett år. Om du väljer att betala på månads- eller halvårsbasis är det två respektive tre samtidigt uppkopplade enheter som gäller.

Om du vill kunna koppla upp många enheter på en och samma gång, då ska du i stället läsa mer om Surfshark. De tillämpar ingen enhetsbegränsning överhuvudtaget, och är dessutom billigare i jämförelse med VPNBaron.

VPNBaron har ett bra rykte online

Om vi smiter tillbaka till webbsidan ser vi att VPN-företaget stoltserar med ett flertal filtrerade recensioner där bland annat en mjukvaruingenjör samt en student hyllar VPN-leverantören hejdlöst.

Men hur nöjda de än må vara måste vi hitta ett lite bredare urval än så för att kunna få oss en bättre helhetsbild när det kommer till företagets rykte.

Efter att ett större gäng sociala medie-sajter finkammats kunde jag konstatera att nästan samtliga som uttalat sig var nöjda med VPNBaron.

I huvudsak berömdes fildelningstödet samt kundsupporten, och de få som hade någonting negativt att säga klagade på att VPNBaron inte erbjöd några egenutvecklade program för Android och iOS.

vpnbarons-omdöme-på-sociala-medier

Allt som allt var det ganska svårt att hitta träffsäkra kundomdömen, men trots detta blir det plushögen som gäller då de positiva omdömena var betydligt mer vanligt förekommande än de negativa omdömena.

På minussidan (-)

Dyr och krånglig prissättning

Många VPN-aktörer belönar trogna kunder genom att sänka priset en smula om de är beredda att hänga med ett bra tag. Det stämmer även här – men VPNBaron har valt att dra det hela snäppet längre.

Förutom ett mer fördelaktigt pris får de som tecknar sig för ett år möjlighet att koppla upp fler enheter på en och samma gång, vilket innebär att det årslånga abonnemanget är mest prisvärt.

Men samtidigt; vem vill betala pengar för en VPN som underpresterar och dessutom tillämpar en allt för krånglig betalmodell?

Utöver detta erbjuds en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar, där följande villkor gäller.

  • Du får inte ha använt mer än 10 GB data
  • Du får inte ha loggat in i VPN-apparna mer än 50 gånger
  • Öppet köp-garantin gäller inte vid kryptobetalningar
  • Öppet köp-garantin gäller inte om du förnyar ett befintligt abonnemang

Med detta sagt är VPNBarons pengarna tillbaka-garanti ganska bra utformad. 10 GB data räcker gott och väl för att man ska kunna streama en stund, ladda ner några torrenter samt utföra några hastighetstester.

Betala kan man göra via bland annat:

  • Bitcoin (och andra kryptovalutor)
  • Betalkort (Visa och Mastercard)
  • PayPal

Långsam fildelning

Vissa VPN-aktörer väljer att öronmärka ett fåtal servrar för just fildelning, medan andra förbjuder p2p- samt Bittorrent-trafik helt och hållet. Som rubriken säger löper VPNBaron linan ut och tillåter fildelning på samtliga servrar, vilket ska ses som ett stort plus.

VPNBaron och torrenter – hur snabbt går det

Men hastighetsläget då? Som du ser nedan kunde vi ladda ner en testfil med en hastighet på 69 Mbps, vilket utgör ett dåligt resultat.

En hastighetsminskning på cirka 75 % ska aldrig räknas som acceptabelt, oavsett om man fildelar eller inte.

torrenting-test-med-baronvpn-2

Långsamt servernätverk

Bashastigheten

Utan ett VPN-skydd är det följande hastigheter som gäller för vår testdator.

  • Nerströms: 244 Mbps
  • Uppströms: 251 Mbps

VPNBaron – ett komplett hastighetstest

Den första servern som får sträcka på sig brukar i regel vara svensk, men i väntan på att en sådan införskaffas för en nederländsk server duga.

Den nederländska servern erbjöd en hastighet på cirka 65 Mbps nerströms, vilket är en dåligt prestation då hastighetsminskningen trots allt ligger på omkring 75 %.

vpnbaron-servertest-i-nederländerna

I Storbritannien gick det marginellt snabbare..

vpnbaron-hastighetstest-i-storbritannien

.. och i USA var det betydligt mer tungrott.

vpnbaron-test-för-server-i-usa

En hastighetsminskning på hela 96 % mot en amerikansk VPN-server är inte acceptabelt någonstans.

Nedan kan du ta del av det fullständiga hastighetsresultatet, server för server.

LandNerströmsUppströms
Danmark121 Mbps16 Mbps
Norge119 Mbps7 Mbps
Nederländerna65 Mbps38 Mbps
Rumänien59 Mbps31 Mbps
Storbritannien48 Mbps79 Mbps
USA16 Mbps107 Mbps
Kanada11 Mbps131 Mbps

BBC iPlayer och SVT Play kan inte låsas upp

Även om Netflix kan överlistas lätt som en plätt gäller inte samma sak för BBC iPlayer. Samtliga brittiska servrar provkördes – och ingen av dessa kunde låsa upp BBC iPlayer.

Följande ramsa repeterades konstant:

”BBC iPlayer only works in the UK. Sorry, it’s due to rights issues.”

SVT Play kan tyvärr inte heller låsas upp då ingen svensk server finns att tillgå, vilket är konstigt då både Norge samt Danmark finns representerade i serverlistan.

Sammanfattande tankar
VPNBaron kan låsa upp Netflix, men där slutar trevligheterna. Servernätverket är långsamt, och utöver det erbjuds ingen svensk VPN-server.
Betyg:
4.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
VPNBaron
Betyg:
4.5
  • Bra kundsupport
  • Ingen svensk VPN-server
  • Kan inte låsa upp BBC iPlayer
  • Långsamt servernätverk

Mer om VPN

Bra kundsupport - Ingen svensk VPN-server - Kan inte låsa upp BBC iPlayer - Långsamt servernätverkRecension VPNBaron → En allt för långsam VPN utan svensk VPN-server