Meny

Recension VPNBaron: Ett acceptabelt VPN-val för fildelare

Rumänska VPNBaron är en relativt nystartad VPN-aktör som enligt webbsidan bjussar på snabba hastigheter, lättinstallerade appar för alla vanliga enheter samt ett vattentätt loggavtal.

Men som vanligt litar vi inte blint på marknadsföringsmaterial. Allt måste testas. I recensionen nedan går vi igenom alltifrån kundservicenivån till stödet för att låsa upp diverse utländska streamingtjänster. Men innan sätter igång med testandet får ni stirra på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa (via  PC, MAC och Linux)
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar32+ i 12+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning€8.52 
Kostnad vid årsabonnemang€4.94 
Övriga abonnemang:
Sex månader

€6.92

Webbsida

VPNBaron.com

Loggpolicyn är stark och välskriven

Alla VPN-leverantörer i hela världen sparar en viss mängd information, och det är oftast helt okej så länge denna inte kan användas för att särskilja enskilda användare. VPNBaron säger gång på gång att de inte sparar några känsliga loggar, och det stämmer faktiskt. Men det är mer än så som är av vikt, vilket vi snackar mer om nedan.

VPNBaron sparar följande typer av uppgifter:

 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Våra e-postadresser (för exempelvis supportärenden)
 • Begränsad Google Analytics-data (på företagets egen webbsida)
 • Betalningsinformation (Krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket datatrafik som förbrukas)

Även om den informationsbunt ni kan kika på ovan kan verka stor och skrämmande sparar i princip alla VPN-aktörer dessa typer av uppgifter, som kan beskrivas som helt ofarliga. Och då VPNBaron inte samarbetar med vare sig upphovsrättsorganisationer eller myndigheter kan vi lita på att de håller kakhålet stängt om någon konstig förfrågan skulle tas emot.

Då smiter vi vidare och tar en titt på det trevligaste, dvs. vad VPN-aktören inte sparar:

 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när ni kopplar upp er mot en specifik VPN-server)
 • Tidsloggar (inf. om hur länge ni varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • IP-adresser 
 • DNS-förfrågningar

Med detta sagt är loggavtalet både lättläst och logiskt utformat. De beskriver tydligt vilka uppgifter som sparas och varför, samt vilka insatser de gör för att hålla samma information på behörigt avstånd från diverse snokare. Här finns det ingenting att slå ner på, och då blir det återigen plushögen som gäller.

Alla moderna krypteringsprotokoll finns att tillgå

Världens mest säkra krypteringsprotokoll, AES 256, finns tillgängligt, och detsamma gäller även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN. När dessa väl får arbeta i tandem är skyddsläget perfekt, dvs. helt ogenomträngligt. Utöver detta får vi även tillgång till L2TP-och IKEv2-protokollet, som även de är mycket säkra.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-sidan. Tack vare samma verktyg bryts våra internetuppkopplingar automatiskt om vi skulle tappa kontakten med VPNBarons servrar, vilket förmodligen inte är särskilt trevligt för stunden – men mycket viktigt rent säkerhetsmässigt. I korthet är Kill Switch-verktyget det bästa vi har för att kunna skydda oss mot säkerhetsläckor av olika former, såsom DNS- samt IP-läckor.

Servrarna är kvicka nog

Bashastigheten

Utan ett VPN-skydd i ryggen är det nedanstående hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Nederländerna

Den första servern som får sträcka på sig brukar i regel vara svensk, men i väntan på att en sådan införskaffas för en holländsk server duga. Och som ni ser nedan gick det ganska bra undan. 65+ Mbps är ett fullt acceptabelt resultat.

Nerströms: 65 Mbps
Uppströms: 38 Mbps
Latens: 35 ms

vpnbaron-servertest-i-nederländerna

Storbritannien

De brittiska servrarna tuffade på riktigt fint de med. Sammanlagt testades två sådana, och hastigheten dippade aldrig under 40 Mbps nerströms, vilket bör vara en indikation på att dessa håller en bra nivå.

Nerströms: 48 Mbps
Uppströms: 79 Mbps
Latens: 36 ms

vpnbaron-hastighetstest-i-storbritannien

USA

USA-servrarna var tyvärr inte superkvicka, men stabila var de åtminstone. Totalt sett testades tre sådana, och hastigheten nerströms höll sig oftast runt 30 Mbps. På bilden nedan ser ni hur det såg ut när Netflix-servern, som förmodligen var högst belastad, fick sträcka på sig.

Till VPN-företagets försvar räcker 15+ Mbps nerströms gott och väl för att kunna kika på lite amerikanskt Netflix-innehåll. Och då de USA-servrar som inte var Netflix-märkta var betydligt kvickare känns detta som en bra kompromiss.

Nerströms: 16 Mbps
Uppströms: 108 Mbps
Latens: 132 ms

vpnbaron-test-för-server-i-usa

Allt som allt får hastighetsläget ses som acceptabelt, och hela kategorin hamnar därför i plushögen – men det är med ett nödrop.

Netflix fullständiga utbud kan låsas upp

Då upphovsrättslobbyn vill kunna sälja samma material (tex. en film) flera gånger om tvingas streamingjättarna låsa ute kunder som bor i ”fel” länder. Samma trasiga system utmanövrerades av VPN-tekniken under en lång period, men år 2016 var det roliga slut. Då införde Netflix en kraftig proxy-lösning som ska kunna särskilja VPN-trafik från vanlig sådan (HTTPS), vilket innebär att många VPN-aktörer inte längre klarar av att ge sina kunder tillgång till streaming-plattformens fullständiga innehåll.

Just nu pågår lite av ett katt och råtta-race som streamingjätten ofta vinner, men somliga VPN-aktörer lyckas fortfarande överlista Netflix löjliga motåtgärder. Och jepp – VPNBaron är en av dessa.

Just nu går det att låsa upp Netflix fullständiga innehåll på Windows, Mac och Linux. På mobila enheter såsom smartphones och surfplattor visas dock ett felmeddelande (”proxy error”) upp.

Fildela kan vi göra överallt – och snabbt går det

Vissa VPN-aktörer väljer att öronmärka ett fåtal servrar för just fildelning, medans andra förbjuder p2p- samt Bittorrent-trafik helt och hållet. Som rubriken säger löper VPNBaron linan ut och tillåter fildelning på samtliga servrar, vilket bör ses som ett stort plus.

Men hastighetsläget då? Som ni ser nedan gick det ganska bra undan när en absurt laglig testfil laddades ner via en holländsk VPN-server. 8.2 MiB/s, eller omkring 69 Mbps – bör betraktas som ett starkt resultat.

torrenting-test-med-baronvpn-2

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

VPNBaron grillades mot fem webbtjänster, och resultatet såg alltid likadant ut – inga tråkigheter kunde hittas:

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

torrenting-ip-läcka-test-med-vpnbaron
Inga läckor via Bittorent-protokollet..

inga-dns-läckor-med-vpnbaron
Inga DNS-läckor..

inga-ip-läckor-för-vpn-baron
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Apparna håller måttet och det är enkelt att komma igång

Så fort vi betalat för oss får vi tillgång till samtliga appar, och som vanligt inleder vi med att ta en kik på Windows-varianten.

Windows-appen var designmässigt snygg, och fanns i två utformningar: ett kompakt läge samt ett fullstort sådant. Denna typ av design är i mina ögon helt perfekt. De viktigaste inställningarna kan anpassas på några minuter, och efter detta kan man trumma vidare med det kompakta läget.

Om vi fokuserar på det tekniska en stund var serverbytena kvickt avklarade. Appen kändes dessutom rapp och fin, och ett starkt krypteringsprotokoll var förvalt redan från start. Kill Switch-verktyget måste ni dock aktivera manuellt, och detta bör göras bums. Även om jag slarvade lite, som ni ser nedan.

För att sammanfatta läget var VPNBarons Windowsklient en riktigt trevlig bekantskap, och med detta sagt är det iOS-appens tur att få sig en genomkörare.

windowsklient-för-vpn-baron

Någon egenutvecklad sådan bjussas vi tyvärr inte på, varken för iOS eller Android. Men till VPN-företagets försvar finns OpenVPN Connect-appar tillgängliga på mobilsidan, samt bra videoguider som beskriver hur installationsförloppet går till i detalj.

Med detta sagt är OpenVPN Connect-klienterna minst lika säkra som de egenutvecklade varianterna, men för nyinvigda kan installationsförloppet ta en liten stund – oavsett hur bra guiderna är.

openvpn-skärmavbild-för-en-installation

Hur vi än vrider och vänder på det hamnar även den här kategorin på rätt sida om plusstrecket. Windowsklienten är mycket välsvarvad, och OpenVPN Connect-klienterna bör ses som ett acceptabla alternativ på mobilsidan.

Kundsupport-gänget är kunniga och kvicka

Här hittar vi ingen direktchatt, men det gör inte ett jota. Den fråga som hyvlades iväg via ett webbformulär besvarades på omkring en halvtimme, vilket är mer än godkänt.

supportformulär-för-vpnbaron-1

Som tidigare nämnts finns även en hjälpsektion tillgänglig. Där hittar vi bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp samt bra svar på det mesta som rör VPN-tekniken.

vpnbaron-videoguide-för-ios-samt-android
Här ser ni en av de videoguider som finns att hitta under hjälpfliken..

Många typer av enheter kan kopplas upp

VPNBaron lirar mycket bra med alla vanliga plattformar, samt några till:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac
 • iOS
 • Android
 • Linux
 • Routrar

I övrigt kan upp till fem enheter kopplas upp på en och samma gång, men då måste ni också teckna er för ett år. Om ni väljer att betala på månads- eller halvårsbasis är det två respektive tre samtida enheter som gäller.

VPNBaron har ett bra rykte online

Om vi smiter tillbaka till webbsidan ser vi att VPN-företaget stoltserar med ett antal filtrerade recensioner där bland annat en mjukvaruingenjör samt en student hyllar VPN-leverantören hejdlöst. Men hur nöjda de än må vara måste vi hitta ett lite bredare urval än så för att kunna få oss en bättre helhetsbild när det kommer till företagets rykte.

Efter att ett större gäng sociala medie-sajter finkammats kunde jag konstatera att nästan samtliga som uttalat sig var nöjda med VPNBaron. I huvudsak berömdes fildelningstödet samt kundsupporten, och de få som hade någonting negativt att säga klagade på att VPNBaron inte bjussade på några egenutvecklade mobilappar.

vpnbarons-omdöme-på-sociala-medier

Allt som allt var det ganska svårt att hitta träffsäkra kundomdömen, men trots detta blir det plushögen som gäller då de positiva omdömena var betydligt mer vanligt förekommande än de negativa sådana.

Det årslånga abonnemanget är prisvärt

Många VPN-aktörer belönar trogna kunder genom att sänka priset en smula om de är beredda att hänga med ett bra tag. Det stämmer även här – men VPNBaron har valt att dra det hela snäppet längre.

Förutom ett mer fördelaktigt pris får de som tecknar sig för ett år möjligheten att koppla upp fler enheter på en och samma gång, vilket innebär att det årslånga abonnemanget är det enda jag rekommenderar helhjärtat. Två respektive tre samtida anslutningar är lite väl sparsmakat, i synnerhet med tanke på att prisnivån ökar.

Utöver detta erbjuds även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar. Men då dessa ofta missbrukas kräver VPNBaron att ett antal villkor uppfylls för att samma garanti ska kunna utnyttjas:

 • Ni får inte ha använt mer än 10 GB data
 • Ni får inte ha loggat in i VPN-apparna mer än 50 gånger
 • Garantin gäller inte vid kryptobetalningar
 • Garantin gäller inte om ni förnyar ett befintligt abonnemang

Med detta sagt är VPNBarons pengarna tillbaka-garanti ganska bra utformad. 10 GB data räcker gott och väl för att kunna streama en stund, ladda ner några torrenter samt utföra några kvicka hastighetstester.

prislista-för-vpnbaron

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin (och andra kryptovalutor)
 • Betalkort (Visa och Mastercard)
 • PayPal

På minussidan (-)

BBC iPlayer och SVT Play kan inte låsas upp

Även om Netflix kan överlistas lätt som en plätt gäller inte samma sak för BBC iPlayer. Samtliga brittiska servrar provkördes – och ingen av dessa lirade bra med den brittiska streamingplattformen. Följande ramsa repeterades konstant:

”BBC iPlayer only works in the UK. Sorry, it’s due to rights issues.”

SVT Play kan tyvärr inte heller låsas upp då ingen svensk server finns att tillgå, vilket är lite oturligt då både Norge samt Danmark finns representerade i serverlistan.

Rekommenderas VPNBaron?

Nej. Även om VPNBaron gör mycket rätt kan de inte rekommenderas helhjärtat. Detta då många av toppalternativen, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) springer varv runt dem. VPNBarons servrar är snabba nog, det fullständiga Netflix-utbudet kan låsas upp, loggpolicyn är benhård och prisläget ser bra ut, men det räcker inte hela vägen fram.

Konkurrensen är benhård inom VPN-branschen, så varför kompromissa när de bästa VPN-tjänsterna finns ett klick bort, dvs. på VPN-topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört VPNBaron? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN