Meny

Recension StrongVPN: En stark VPN som inte utmärker sig

StrongVPN har hängt med länge inom branschen, vilket enligt de själva har gjort dem till en av världens mest rutinerade VPN-leverantörer. I övrigt hittar vi huvudkvarteret i Lake Tahoe, strax utanför Nevada, USA – och företaget ägs av Strong Technology LLC.

Om vi tar en titt på webbsidan ser vi att loggpolicyn ska vara säkert utformad. Apparna ska vara välbyggda som få, och finnas tillgängliga för alla vanliga enhetstyper. Utöver detta ska alla viktiga säkerhets- och VPN-protokoll finnas att tillgå.

Huruvida de påståenden som precis nämnts stämmer eller inte tar vi reda på snart, men innan dess blir det lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar950+ i 30+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts12
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.00
Kostnad vid årsabonnemang $5.83
WebbsidaStrongVPN.com

På plussidan (+)

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Precis som väntat har StrongVPN muskler nog att överlista både Netflix och BBC iPlayer, vilket innebär att streamingjättarnas larviga blockeringsförsök inte biter för fem öre. Netflix och gänget ger sig ofta ut på så kallade ”IP-räder”, i försök att bannlysa de IP-nummer som VPN-företagen förfogar över. Men som sagt – här har de inget att hämta.

I övrigt kan ni även låsa upp alla svenska streamingtjänster, inklusive SVT Play – om ni väljer att koppla upp er mot en svensk server vill säga. Något buffrande, laggande eller andra tråkigheter var det heller aldrig tal om vid recensionsögonblicket.

bbc-iplayer-med-strongvpn

Kundsupport-gänget är trevliga och kunniga

Kundsupport-personalen kan nås via direktmail, via ett webbformulär samt via en chattklient. Chattklienterna brukar oftast bjussa på de kvickaste svaren, och det var också den kontaktvägen jag använde mig av vid de två tillfällen jag valde att kontakta StrongVPN-gänget.

Svarstiden då? Jodå, den var det inget fel på. Den första gången svarade de efter ca. 40 sekunder, och den andra gången tog det bara omkring 10 sekunder innan de hojtade till. Vissa VPN-aktörer bemannar sina kundservice-avdelningar med chatt-botar, eller väljer att vidarebefordra chattmeddelanden till långsamma ticket-system. Men så var det verkligen inte här – och det ska de ha all heder för.

chattlogg-med-strongvpn

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig, som bland annat bjussar på installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor samt mer information om VPN-tekniken.

hjälpsektion-för-strongvpn

Som ni själva förstår sköter StrongVPN sig utmärkt inom denna kategorin, och då blir det plushögen som gäller även här.

Alla moderna krypteringsprotokoll finns tillgängliga

I säkerhetsväg är det världens starkaste krypteringsalgoritm, dvs. AES 256, som gäller. Denna bör användas i samtliga lägen, även om hastighetsläget kan förbättras marginellt om ni väljer att köra på AES 128-protokollet, som bjussar på ett något svagare skydd.

När det kommer till VPN-protokollen finns IKEv2, OpenVPN samt PPTP tillgängligt, vilket bör betraktas som en bra mix. För Windows-, Mac- och iOS-enheter rekommenderas IKEv2-protokollet – och för Android rekommenderas OpenVPN. Men ni väljer förstås det protokoll ni anser passar bäst, och då båda av de VPN-protokoll som precis nämnts är bergsäkra spelar det valet inte någon större roll. Som reservalternativ finns även PPTP-protokollet tillgängligt, men det bör ni endast använda er av om inte har något annat val – tex. om en lite äldre enhet ska kopplas upp.

openvpn-fungerar-bra-med-strongvpn

Kill Switch-funktionalitet finns tillgängligt på Windows- och Mac-sidan. Tack vare detta verktyg bryts internetuppkopplingen per automatik, om ni skulle tappa kontakten med StrongVPN:s servrar vill säga. Kill Switch-verktyget behöver förmodligen aldrig göra sitt jobb, men det bör trots allt vara påslaget för jämnan. Detta då samma säkerhetsverktyg är det bästa skyddet vi har mot både IP- samt DNS-läckor, som i värsta fall kan röja vår identitet online.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos StrongVPN kan vi koppla upp i princip allt, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Nas-enheter
 • Kodi-boxar

Och mycket mer, inklusive ett större gäng routrar (Asus, Netgear, DD-WRT och Tomato mfl.).

I övrigt kan vi koppa upp 12 enheter på en och samma gång, vilket är ett rejält snäpp över medelnivån – som landar på omkring fem samtida enheter.

StrongVPN har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets hemsida ser vi att de skyltar med ett gäng Trustpilot-omdömen som ser riktigt trevliga ut. Men urvalet måste vara bättre än så här för att vi ska kunna få en bra bild över vad kunderna egentligen tycker om VPN-företaget ifråga.

kundbetyg-för-trustpilot

Med detta sagt undersöktes ett större gäng sociala medie-sajter såsom Facebook, Reddit samt Twitter – och omdömena var generellt sett positiva. Vissa klagade på att serverhastigheterna inte höll måttet, men dessa typer av recensioner drabbas i princip alla VPN-aktörer av.

Om vi istället snöar in oss på de positiva rösterna beröms StrongVPN för det kvicka kundsupport-gänget, möjligheten att låsa upp en lång rad streamingtjänster samt för apparna – som beskrivs vara välsvarvade.

kundbetyg-strongvpn

Med detta sagt bör StrongVPNs rykte kunna beskrivas som mycket gott, och det innebär att plushögen tyngs ner med ytterligare en kategori.

Apparna är snygga och användarvänliga

StrongVPN, eller rättare sagt deras appar, har haft ett lite halvtaskigt rykte. Inte för att de skulle vara osäkra – de är säkra som attan, utan för att de skulle se rätt gräsliga ut. Men som tur är har StrongVPN-gänget uppdaterat alla appar, och numera ser de riktigt stiliga ut. Vi börjar med att ta en titt på Windows-klienten.

Windows-appen bjussar på ett riktigt snyggt gränssnitt, som dessutom är rappt som bara den. Utöver detta är alla viktiga säkerhetsinställningar aktiverade redan från start, så där finns det heller ingenting att klaga på. Om vi tar en titt på den tekniska biten var serverbytena snabbt överstökade, och helt befriade från fördröjningar eller annat trams.

rapidvpn-programvara-för-windows
StrongVPN för Windows..

Då hoppar vi vidare till iOS-appen, som även den imponerade. Då inställningarna kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra) var jag igång på någon minut, och då jag precis lattjat runt i Windows-appen kände jag igen mig på momangen. Att erbjuda många egenutvecklade appar med likvärdiga gränssnitt är viktigt (vissa VPN-företag kör med OpenVPN Connect på mobil-sidan), och någonting som StrongVPN har lyckats mycket bra med.

iOS-appen svek inte heller på den tekniska sidan. Serverbytena var blixtsnabba, och efter att jag plågat appen under 30 minuter (snabba serverbyten – omstarter i tid och otid), helt utan några protester från iOS-klientens sida, kunde jag konstatera att iOS-varianten var välbyggd som bara den.

strongvpn-programvara-för-ios
StrongVPN för iOS..

Mer specifikt gör StrongVPN:s appar precis vad de ska, och då blir det plushögen som gäller även här.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

webbsidan kör StrongVPN med dängan: ”The Best Torrent VPN”. Lite väl modigt kanske – men knappast oärligt. Fildela kan vi göra på samtliga servrar, och då loggpolicyn dessutom erbjuder ett mycket bra skydd (mer om det nedan) kan vi ladda hem stora filer utan att upphovsrättslobbyn kan komma och lägga näsan i blöt.

Om vi tittar på de tekniska bitarna en stund gick det ganska bra undan när ett speldemo laddades ner från The Pirate Bay. Hastighetsläget, dvs. 4.3 MiB/s eller 36 Mbps, bör ses som fullt godkänt. Och med handen på hjärtat – det hade förmodligen tuffat på betydligt bättre fler användare hade valt att dela med sig av speldemot ifråga.

torrenting-med-strongvpn-1

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

Företagets VPN-uppkoppling granskades mot ett antal webbtjänster, och resultatet går det knappast att klaga på. Inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat fuffens kunde hittas.

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

inga-ip-läckor-med-strongvpn-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-dns-läckor-för-strongvpn
Inga DNS-läckor

VPN-servrarna gör ett bra jobb

Bashastigheten

Så här ser hastighetsläget ut när testdatorns internetuppkoppling är okrypterad.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De svenska VPN-servrarna var någorlunda rappa, och de hastigheter jag fick ut räcker gott och väl för både spelande och streamande.

Nerströms: 44 Mbps
Uppströms: 77 Mbps
Latens: 14 ms

server-i-sverige-hastighetstest-strongvpn

Storbritannien

De brittiska servrarna gjorde mycket bra ifrån sig. 226 Mbps nerströms bör ses som ett otroligt starkt resultat, i synnerhet med tanke på avståndet.

Nerströms: 226 Mbps
Uppströms: 30 Mbps
Latens: 35 ms

strongvpn-serverhastighet-för-strobritannien

USA

De amerikanska servrarna var kvicka även de. Något FPS-spelande blir det förmodligen inte tal om med tanke på latensen, men ett hastighetsläge som alltid överstiger 50 Mbps nerströms är trots allt inget att fnysa över.

Nerströms: 61 Mbps
Uppströms: 7 Mbps
Latens: 238 ms

server-test-usa-med-strongvpn

StrongVPN:s serverpark är inte snabbast i branschen, men en bra bit kvickare än genomsnittet – och tack vare detta hamnar hela kategorin på rätt sida om plusstrecket.

Loggpolicyn är lättbegriplig och säker

Somliga VPN-företag, i synnerhet gratisvarianterna, säljer känslig information (dvs. webbhistorik, IP-nummer etc.) till tredjepartsföretag för stora summor pengar. Samtidigt skyltar de med ”Vi sparar inga loggar”-snack på halva hemsidan – och dubbelmoralen är med detta sagt total.

På grund av detta är det mycket viktigt att granska VPN-företagens loggavtal i sömmarna. Om en VPN-aktör lägger beslag på känsliga uppgifter försämras skyddet rejält.

Men men. Hur klarar sig StrongVPN sig? Mycket bra lyckligtvis. Men likt alla andra VPN-företag lägger de beslag på ett gäng ofarliga uppgifter, såsom:

 • Betalinformation (krypteras och delas aldrig med tredje part)
 • Våra e-postadresser (används för tex. supportärenden)
 • Cookies (på företagets webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra oss)

De uppgifter som VPN-företaget lägger vantarna på kan inte användas för att spåra oss. Informationen används för att VPN-aktören ska kunna förbättra sina tjänster, samt kommunicera med oss på ett effektivt sätt.

Då tar vi en kik på det trevligaste. Det vill säga vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi är uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp om mot en VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är användaravtalet säkert samt lätt att förstå. De samarbetar inte med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter. De beskriver tydligt varför de sparar en viss mängd information – samt vilka insatser de gör för att hålla samma information säker. Loggpolicyn är med andra ord vattentät. Här finns det absolut ingenting att klaga på.

loggpolicy-strongvpn

StrongVPN erbjuder en relativt prisvärd VPN-tjänst

Är strax under sex dollar i månaden mycket för en VPN-tjänst som gör i princip allt rätt? Nej, inte i mina ögon. Uttrycket ”du får det du betalar för” stämmer nästan jämt, och det är inget undantag när det kommer till just VPN-branschen.

Utöver detta erbjuds även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att kunna utnyttja densamma är det bara till att kontakta supporten, och så länge ni skött er får ni tillbaka alla investerade slantar. Även om VPN-tjänsten fungerat precis som den ska.

prislista-för-strongvpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet är en ohelig allians där ett femtontal medlemsländer ingår, inkl. USA – där StrongVPN har sitt säte. Målet med samarbetet består av att övervaka (signalspana) på allt och alla, vilket kan leda till trubbel för VPN-företag som verkar i något av medlemsländerna.

Men då loggpolicyn är helt vattentät, och då StrongVPN själva skriver nedanstående på sin webbsida, bör vi kunna känna oss hur säkra som helst:

”We will only comply with all valid subpoena request that follow the letter of the law. We cannot provide information that we do not have. StrongVPN will not participate with any request that is unconstitutional.”

På minussidan (-)

Här var det tomt.

Rekommenderas StrongVPN?

Till viss del. Även om StrongVPN knappast kan räknas in som någon lågbudgetleverantör gör de för mycket rätt för att diskvalificeras helt och hållet. 12 enheter kan kopplas upp på en och samma gång, VPN-apparna är riktigt lättanvända, kundsupport-gänget är kompetenta och loggpolicyn är bergsäker.

StrongVPN presterar väl, men kan inte jämföras med riktiga toppalternativ, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). De mest högpresterande VPN-alternativen, som ni hittar på topplistan, är betydligt mer prisvärda i jämförelse med den VPN-tjänst som StrongVPN erbjuder.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört StrongVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN