StrongVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-14
Besök StrongVPN
Besök StrongVPN
Höjdpunkter
 • Begripliga applikationer
 • Netflix kan låsas upp
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.5
Hastighet
3
Säkerhet
8
Funktioner
5
Streaming
10
Betyg:
6.5
Besök StrongVPN
Meny
StrongVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-14
Besök StrongVPN
Besök StrongVPN
Höjdpunkter
 • Begripliga applikationer
 • Netflix kan låsas upp
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.5

Recension StrongVPN → En långsam VPN med utmärkta applikationer

En sammanfattning för dig som har bråttom

StrongVPN klarar av att låsa upp både Netflix och BBC iPlayer, så även en lång rad svenska tv-plattformar likt Viaplay och SVT Play. Applikationerna är dessutom både begripliga såväl som tekniskt fulländade.

Mer specifikt faller StrongVPN på målsnöret då deras servernätverk är på tok för långsamt, vilket inte är acceptabelt när konkurrensen ser ut som den gör.

Vi rekommenderar att du i stället tar del av vår samlingsartikel om de bästa VPN-tjänsterna, där du hittar VPN-alternativ som springer varv runt StrongVPN och allt som de har att erbjuda.

StrongVPN har hängt med länge inom branschen, vilket enligt de själva har gjort dem till en av världens mest rutinerade VPN-leverantörer. I övrigt hittar man huvudkvarteret i Lake Tahoe, strax utanför Nevada, USA – och företaget ägs av Strong Technology LLC.

Om man tar en titt på webbsidan ser man att loggpolicyn ska vara säkert utformad. Apparna ska dessutom vara välbyggda som få, och finnas tillgängliga för alla vanliga enhetstyper. Utöver detta ska alla viktiga säkerhets- och VPN-protokoll finnas att tillgå.

Huruvida de påståenden som precis nämnts stämmer eller inte tar vi reda på snart, men innan dess blir det lite snabbfakta som står på schemat.

InformationAttribut
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar950+ i 30+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts12
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid årsabonnemang $2.91
WebbsidaStrongVPN.com

På plussidan (+)

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Precis som väntat har StrongVPN muskler nog att överlista både Netflix och BBC iPlayer, vilket innebär att streamingjättarnas larviga blockeringsförsök inte biter för fem öre.

Netflix och nästan alla övriga streamingportaler ger sig ofta ut på så kallade ”IP-räder”, i syfte att bannlysa de IP-nummer som VPN-företagen förfogar över. Men som sagt – här har de inget att hämta.

I övrigt kan du även låsa upp alla svenska streamingtjänster inklusive SVT Play och Viaplay – om du först väljer att koppla upp dig mot en svensk server vill säga.

Något buffrande, laggande eller andra tråkigheter var det heller aldrig tal om vid recensionsögonblicket.

bbc-iplayer-med-strongvpn

En väl uppstyrd kundsupport

Kundsupportpersonalen kan nås via direktmejl, via ett webbformulär samt via en chattklient. Chattklienterna brukar oftast erbjuda de snabbaste svaren, och det var också den kontaktväg jag använde mig av vid de två tillfällen jag valde att kontakta StrongVPN.

Svarstiden då?

Jodå, den var det inget fel på. Den första gången svarade supportpersonalen efter ca. 40 sekunder, och den andra gången tog det bara omkring 10 sekunder innan man fick ett träffsäkert svar.

Somliga VPN-aktörer bemannar sina kundservice-avdelningar med chatt-botar, eller väljer att vidarebefordra chattmeddelanden till långsamma ticket-system. Men så var det verkligen inte här – och det ska StrongVPN ha all heder för.

chattlogg-med-strongvpn

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig som bland annat innehåller installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, så även information om hur en VPN-fungerar.

hjälpsektion-för-strongvpn

Som du själv förstår sköter StrongVPN sig utmärkt inom denna kategori, och då blir det plushögen som gäller även här.

Många moderna krypteringsprotokoll finns tillgängliga

I säkerhetsväg är det världens starkaste krypteringsalgoritm, AES 256, som gäller. När det kommer till VPN-protokollen finns det följande alternativ att välja på:

 • IKEv2
 • OpenVPN
 • PPTP

Och det är en bra mix.

openvpn-fungerar-bra-med-strongvpn

För Windows-, Mac- och iOS-enheter rekommenderar StrongVPN IKEv2-protokollet – och för Android rekommenderar de OpenVPN.

Men WireGuard då? Det är ju världens snabbaste VPN-protokoll, så även säkert som bara den.

Något stöd för WireGuard är ingenting som StrongVPN erbjuder. Men om det är ett bra Stöd för WireGuard du är ute efter, läs gärna mer om ExpressVPN, OVPN eller Cyberghost. De presterar betydligt bättre än StrongVPN och har båda infört ett väl utvecklat stöd för WireGuard.

Kill Switch för Windows och Mac

Kill Switch-funktionalitet finns tillgängligt för Windows och Mac. Tack vare Kill Switch-verktyget bryts din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med StrongVPN:s servrar.

Kill Switch-verktyget behöver förmodligen aldrig göra sitt jobb, men det ska trots detta vara påslaget för jämnan. Detta då verktyget är det bästa skyddet man har mot både IP- samt DNS-läckor, som i värsta fall kan röja din identitet online.

Att enbart erbjuda automatisk Kill Switch för två typer av enheter är dock svagt, åtminstone i jämförelse med NordVPN som erbjuder Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos StrongVPN kan man skydda alla typer av enheter, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux
 • NAS-enheter
 • Kodi-boxar
 • Routrar (Asus, Netgear, DD-WRT och Tomato)

I övrigt kan man som mest koppa upp 12 enheter på ett och samma abonnemang, vilket är generöst då det är brukligt att en VPN tillåter maximalt 5 samtidigt anslutna enheter.

StrongVPN har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en titt på VPN-företagets hemsida ser vi att de skyltar med ett flertal Trustpilot-omdömen som ser riktigt trevliga ut.

Men urvalet måste vara bättre än så här för att man ska kunna få en bra bild över vad kunderna egentligen tycker om StrongVPN.

kundbetyg-för-trustpilot

Ett större antal sociala medie-sajter likt Facebook, Reddit samt Twitter granskades – och omdömena var generellt sett positiva. Somliga påpekade att serverhastigheterna inte höll måttet, och den skaran har faktiskt en bra poäng.

Om man i stället snöar in sig på de positiva rösterna beröms StrongVPN för det deras perfekta kundsupport, samt det faktum att man kan låsa upp Netflix i ett flertal regioner.

kundbetyg-strongvpn

Med detta sagt är StrongVPN:s rykte att betraktas som gott, men dock inte helt perfekt.

Apparna är snygga och användarvänliga

StrongVPN, eller rättare sagt deras appar, har haft ett lite dåligt rykte. Inte för att de skulle vara osäkra – de är säkra som attan, utan för att de skulle se riktigt gräsliga ut.

Men som tur är har StrongVPN uppdaterat alla appar, och numera ser de riktigt stiliga ut. Vi börjar med att ta en titt på Windows 10-applikationen.

StrongVPN för Windows 10

Den VPN-applikation som StrongVPN erbjuder för Windows har ett snyggt gränssnitt, som dessutom är både snabbt och lättnavigerat.

Utöver detta är alla viktiga säkerhetsinställningar aktiverade redan från start, så inte heller där finns det någonting att klaga på.

Om man i stället tar och granskar den tekniska biten är serverbytena snabbt överstökade, och helt befriade från fördröjningar samt driftstopp.

rapidvpn-programvara-för-windows
StrongVPN för Windows..

StrongVPN för iOS

Då går vi vidare till iOS-appen, som även den imponerade. Då inställningarna kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra) var jag i gång på någon minut, och då jag precis granskat Windows-appen kände jag igen mig på momangen.

Att erbjuda många egenutvecklade appar med likvärdiga gränssnitt är viktigt (vissa VPN-företag erbjuder bara OpenVPN Connect för mobiler), och någonting som StrongVPN har lyckats mycket bra med.

iOS-appen svek inte heller på den tekniska sidan. Serverbytena var blixtsnabba, och efter att jag plågat appen under 30 minuter (snabba serverbyten – omstarter i tid och otid), helt utan några protester från iOS-klientens sida, kunde jag konstatera att StrongVPN för iOS-appen är välbyggd som bara den.

strongvpn-programvara-för-ios
StrongVPN för iOS..

Mer specifikt gör StrongVPN:s appar precis vad de ska, och då blir det plushögen som gäller även här.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

StrongVPN granskades mot ett flertal webbtjänster, och resultatet går det knappast att klaga på.

Inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat fuffens kunde hittas.

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
inga-ip-läckor-med-strongvpn-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-dns-läckor-för-strongvpn
Inga DNS-läckor

Inga känsliga loggar sparas

Det än mer högpresterande VPN-företaget Surfshark sparar inga känsliga loggar, och det gör faktiskt inte StrongVPN heller.

StrongVPN sparar

 • Betalinformation (krypteras och delas aldrig med tredje part)
 • Våra e-postadresser (används för tex. supportärenden)
 • Cookies (på hemsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på hemsidan)
 • Kraschrapporter (anonyma)

De uppgifter som StrongVPN sparar kan inte användas för att spåra dig. Informationen nyttjas för att de ska kunna förbättra sina tjänster, samt för att kunna kommunicera med dig på ett effektivt sätt.

StrongVPN sparar inte

 • Din IP-adress
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. om när du kopplar upp dig mot en server)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket data du förbrukar)

Det användaravtal som StrongVPN tillämpar är helt fritt från juridiska finter, så även lätt att förstå.

De framför även tydligt att de inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket förstås är någon man förväntar sig men samtidigt ett trevligt förtydligande.

StrongVPN kostar mer än vad det smakar

Som brukligt får man en kraftig rabatt såvida man tecknar sig för det längsta VPN-abonnemanget, men när Zenmate erbjuder exakt samma funktioner för ett betydligt trevligare pris kan man inte beskriva StrongVPN som en prisvärd VPN-tjänst.

Den öppet köp-garanti som StrongVPN erbjuder gäller i 30 dagar, och betala kan du göra med bland annat:

 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin

Neutralt (+-)

USA inkluderas i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet är en ohelig allians där ett femtontal medlemsländer inkluderas, så även USA – där StrongVPN har sitt säte.

Målet med samarbetet består av att övervaka (signalspana) på allt och alla, vilket kan leda till trubbel för VPN-företag som verkar i något av medlemsländerna.

Men då loggpolicyn är helt vattentät samt då StrongVPN själva skriver nedanstående på sin webbsida, kan man känna sig säker på att de inte lämnar över känsliga data under bordet:

”We will only comply with all valid subpoena request that follow the letter of the law. We cannot provide information that we do not have. StrongVPN will not participate with any request that is unconstitutional.”

På minussidan (-)

Långsamt servernätverk

Bashastigheten

Så här snabbt går det när vår testdator inte är skyddad med en VPN:

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

StrongVPN ett komplett hastighetstest

Det är brukligt att det går som snabbast såvida man kopplar upp sig mot den server som är närmast. Så var det inte hos StrongVPN, vars hastighet i Sverige var usel medan man kunde surfa betydligt snabbare i USA.

Men allt som allt var de hastigheter som man fick ta del av låga, i bästa fall mediokra. En hastighetsminskning på cirka 65 % i Sverige är långt ifrån godtagbart.

LandNerströmsUppströms
USA (Dallas)225 Mbps193 Mbps
Storbritannien (London)201 Mbps108 Mbps
USA (Denver)199 Mbps201 Mbps
Norge128 Mbps57 Mbps
Sverige91 Mbps16 Mbps
USA (Atlanta)81 Mbps143 Mbps
Storbritannien (Rugby)80 Mbps101 Mbps
Singapore43 Mbps50 Mbps
Sydafrika29 Mbps13 Mbps
Sydkorea18 Mbps7 Mbps
Brasilien6 Mbps12 Mbps

Långsam fildelning

webbsidan säger StrongVPN: ”The Best Torrent VPN”. Lite väl modigt kanske – åtminstone med tanke på de hastigheter man får ut.

Fildela kan man förvisso göra på samtliga servrar, och då inga loggar sparas håller man upphovsrättstrollen på behörigt avstånd.

StrongVPN och torrenter – hur snabbt går det?

Jag laddade ner en speldemo från The Pirate Bay, vilket gick utmärkt. Hastigheten nerströms var dock genomgående låg, och låg som mest på 36 Mbps. Den här prestationen är ett riktigt stolpskott för en annars relativt högpresterande VPN-tjänst.

torrenting-med-strongvpn-1

Sammanfattande tankar
Med StrongVPN kan man exempelvis låsa upp Netflix amerikanska utbud, men servernätverket är för långsamt för att de ska kunna rekommenderas.
Betyg:
6.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
StrongVPN
Betyg:
6.5
 • Begripliga applikationer
 • Netflix kan låsas upp
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning

Mer om VPN

Begripliga applikationer Netflix kan låsas upp - Långsamt servernätverk - Långsam fildelningRecension StrongVPN → En långsam VPN med utmärkta applikationer