StrongVPN är en av världens mest rutinerade VPN-leverantörer med sina omkring 15 år i branschen. Huvudkvarteret hittar vi i Lake Tahoe, strax utanför Nevada, USA. Företaget ägs av Strong Technology LLC och allt som allt är förväntningarna enorma då StrongVPN har haft en stund (dagens underdrift) på sig att finslipa sin VPN-tjänst. I recensionen nedan djupdyker jag i precis allt som har med företaget och deras VPN-tjänst att göra. Men först lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar688+ i 26+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.00
Kostnad vid årsabonnemang $5.83
WebbsidaStrongVPN.com

På plussidan (+)

Fullt stöd för Netflix och BBC iPlayer

Då StrongVPN är en av marknadens största VPN-leverantörer har de muskler nog att streta emot Netflix och BBC:s larviga tilltag. Streamingjättarna ger sig ofta ut på så kallade IP-räder för att bannlysa IP:n som tillhör VPN-företagen, och då blir det svart i rutan. Men som jag nämnde biter detta inte på StrongVPN, som för närvarande erbjuder ett mycket bra stöd för båda streamingtjänsterna. SVT Play fungerar även utmärkt på de svenska servrarna. Inget buffrande, laggade eller andra tråkigheter kunde upptäckas på någon av streamingtjänsterna.

bbc-iplayer-med-strongvpn

Snabb och kunnig kundsupport

VPN-leverantörens kundsupport kan nås via direktmail, ett webbformulär samt via en chattklient. Jag provade att kontakta företaget vi direktchatten två gånger, och korrekta svar fick jag inom 30 sekunder, båda gångerna. Vissa VPN-aktörer fuskar lite då de ofta pushar över chattmeddelanden till ett ticket-system, och sedan får man vänta i evigheter på ett svar. Men så var det verkligen inte här.

Utöver detta finns även en mycket välfylld FAQ-sektion tillgänglig med smidiga installationsguider för alla enheter som stöds, inklusive routrar. Allt som allt är kundservicenivån mycket hög. Into the plushög you go.

chattlogg-med-strongvpn

Starka krypteringsprotokoll erbjuds

Som väntat bjussar StrongVPN-gänget på världens idag starkaste krypteringsprotokoll, AES 256. Detta bör användas i samtliga lägen, även om hastigheten kan förbättras marginellt om du väljer att köra på ett protokoll med svagare skydd.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds även för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg bryts vår internetuppkoppling automatiskt om vi skulle tappa kontakten med StrongVPN:s servrar. Detta bör aldrig inträffa, men om vi skulle ha otur kan vi i alla fall vara säkra på att våra IP-nummer inte läcker tack vare samma verktyg. Kill Switchen bör för övrigt alltid vara aktiverad. Vissa VPN-aktörer inaktiverar funktionen som standard, och det gillar jag inte.

Mycket bra rykte online

De kunder som uttalat sig på diverse webbforum och dylikt verkar vara mycket nöjda. Många anser att företaget klarar sig bra hastighetsmässigt och kundsupporten får ofta beröm. För att kunna hitta någonting negativt får man verkligen leta en stund. De som uttalar sig kritiskt klagar på någon enstaka programvarubugg som förmodligen är patchad för länge sedan. Allt som allt är StrongVPN:s rykte starkt som berget.

kunderna-tycker-till-om-strongvpn

Snygga och användarvänliga appar

StrongVPN, eller rättare sagt deras appar, har haft ett lite halvtaskigt rykte. Inte för att de skulle vara osäkra – de är säkra som attan, utan för att de skulle se rätt gräsliga ut. Som tur är har StrongVPN-gänget uppdaterat nästan alla appar, och numera ser de riktigt stiliga ut. Vi börjar med att ta en titt på Windows-klienten.

Windows-appen ser riktigt trevlig ut och ger oss tillgång till alla inställningar på ett smidigt sätt. Kill Switchen är tyvärr inte påslagen som standard, så denna bör ni aktivera omedelbums. I övrigt kände jag mig hemma i gränssnittet efter bara någon halv minut och serverbyten kunde utföras utan några fördröjningar eller andra tråkigheter. I korthet – en rapp och funktionsrik app, helt enkelt.

rapidvpn-programvara-för-windows
StrongVPN för Windows..

Den iOS-app som testades var mycket trevlig den med. Installationen kunde utföras via Touch ID (Face ID funkar också bra) och allt som allt var jag igång på någon minut. Inställningarna var enkla att förstå och då jag kom från Windows-appen kände jag igen mig direkt. Att erbjuda appar med likvärdiga gränssnitt för många enheter är viktigt (vissa VPN-företag kör med OpenVPN Connect på iOS-sidan), och någonting som StrongVPN har lyckats med.

strongvpn-programvara-för-ios
StrongVPN för iOS..

Mer specifikt gör StrongVPN:s appar det precis vad de ska, och då blir det plushögen som gäller.

Bra stöd för torrenting och p2p

På webbsidan kör StrongVPN med dängan: ”The Best Torrent VPN”. Och det kan de faktiskt göra med gott samvete då stöd finns för detta på samtliga servrar. Då loggpolicyn dessutom är säker (mer om det nedan) kan vi ladda hem stora filer utan att diverse upphovsrättsorganisationer kommer och klagar.

Ett speldemo laddades ner från The Pirate Bay, och som ni ser nedan gick det undan rätt bra på den amerikanska servern. 4.3 MiB/s, eller 36 Mbps, är fullt godkänt.

torrenting-med-strongvpn-1

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

Företagets VPN-uppkoppling granskades mot ett antal webbtjänster, och resultatet var precis som väntat. Inga IP-, DNS-läckor eller annat fuffens kunde hittas.

  • IPLeak.net (ok)
  • Browserleaks.com (ok)
  • Virustotal.com (ok)
  • Torrent IP Tool (ok)
  • VPN Insights (ok)
inga-ip-läckor-med-strongvpn-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-dns-läckor-för-strongvpn
Inga DNS-läckor

Kraftfulla servrar

Sverige

De svenska servrarna var någorlunda rappa, och de hastigheter som jag fick ut räcker gott och väl till både spelande och streamande.

Nerströms: 44 Mbps
Uppströms: 77 Mbps
Latens: 14 ms

server-i-sverige-hastighetstest-strongvpn

Storbritannien

När det kommer till de storbritanniska servrarna gick det undan rejält. 226 Mbps nerströms är förvisso lite av en glädjemätning, men hastigheten åt detta håll dippade trots allt aldrig under 150 Mbps. En mycket bra prestation med andra ord.

Nerströms: 226 Mbps
Uppströms: 30 Mbps
Latens: 35 ms

strongvpn-serverhastighet-för-strobritannien

USA

De amerikanska servrarna var kvicka även dem. Något FPS-spelande blir det förmodligen inte tal om (med tanke på 200+ ms latens), men en hastighet som alltid håller sig över 50 Mbps nerströms är inget att fnysa över.

Nerströms: 61 Mbps
Uppströms: 7 Mbps
Latens: 238 ms

server-test-usa-med-strongvpn

Som ni ser ovan presterade servrarna en bra bit bättre än många konkurrenter. Hela kategorin hamnar tack vare detta säkert under plusstrecket.

Mycket stark loggpolicy

Somliga VPN-företag säljer vår privata information (dvs. webbhistorik, IP-nummer etc.) till tredjepartsföretag för stora pengar. Samtidigt skyltar de med ”Vi sparar inga loggar”-snack på halva hemsidan. På grund av detta är det mycket viktigt att granska användaravtalen i sömmarna, och som tur är klarar sig StrongVPN bra.loggpolicy-för-strongvpn

Inga trafikloggar eller andra former av känslig information sparas. Förvisso lägger de vantarna på vår e-postadress samt inloggningsinformation, men detta gör i princip samtliga VPN-aktörer på marknaden, så det är absolut ingen ”biggie”.

Allt som allt är användaravtalet lätt att förstå, och de förtydligar varför de sparar en viss mängd data på ett bra sätt, samt vilka insatser de gör för att hålla samma information säker. Loggpolicyn är med andra ord vattentät.

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-samarbetet

Eyes-samarbetet är en ohelig allians bestående av ett tiotal länder (inkl. Sverige) som massövervakar allt och alla på nätet. Men då loggpolicyn trots allt är helt vattentät och StrongVPN själva skriver nedanstående på sin webbsida kan vi känna oss säkra:

We will only comply with all valid subpoena request that follow the letter of the law. We cannot provide information that we do not have. StrongVPN will not participate with any request that is unconstitutional.

Något kostsamt men prisvärt

Är strax under sex dollar i månaden mycket för en VPN-tjänst som gör i princip allt rätt? Nej, självklart inte. Uttrycket ”du får det du betalar för” stämmer nästan jämt, och det är inget undantag när det kommer till att välja rätt VPN-tjänst.

Utöver detta erbjuds även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att kunna utnyttja denna är det bara till att kontakta supporten.

prislista-för-strongvpn

Betala kan vi göra via bland annat:

  • PayPal
  • Kontokort (Visa/Mastercard)
  • Bitcoin

På minussidan (-)

Ingenting.

Rekommenderas StrongVPN?

Ja. Även om StrongVPN inte är en lågbudgetleverantör gör de för mycket rätt för att inte kunna rekommenderas. Servrarna är snabba, kundsupporten är lika kvick den, loggpolicyn är stark och apparna gör precis vad de ska. StrongVPN är med andra ord ett bra val.

Om du vill klura ytterligare, hoppa gärna vidare till topplistan. Där hittar du information om samtliga VPN-leverantörer och vad de har att komma med.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen