Meny

Recension VPN.ac: En mindre VPN-aktör som presterar acceptabelt

VPN.ac grundades år 2009 och ägs av rumänska Netsec Interactive Solutions. VPN-servrar hittar vi i över 20 länder och då det är just Rumänien som gäller omfattas de inte av Eyes-samarbetet, som består av ett gäng länder som signalspanar hej vilt.

Om vi tar oss in på VPN-företagets webbsida ser vi att deras slogan lyder: “Faster, safer, better. A service built by security professionals”. Huruvida de vackra orden stämmer eller inte tar vi reda på snart – men innan dess blir det lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar89+ i 21+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, Android, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.00
Kostnad vid årsabonnemang$4.80
Övriga abonnemang:
Tre månader$8.00
Två år$3.75
WebbsidaVPN.ac

På plussidan (+)

Servrarna är rappa som bara den

När vi kopplar upp oss mot en VPN-server begränsas hastigheten något, och detta på grund av det extra krypteringslagret. Med detta sagt bjussar vissa VPN-leverantörer på plågsamt långsamma serverhastigheter, men som tur är hör VPN.ac inte till det gänget.

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska p2p-server som provkördes var kvick som bara den. Servern fick visa vad den gick för tre gånger (vid olika tidpunkter på dygnet) och hastigheten understeg aldrig 120 Mbps nerströms. Detta är ett riktigt toppresultat som få andra VPN-aktörer klår.

Nerströms: 152 Mbps
Uppströms: 179 Mbps
Latens: 14 ms

hastighetstest-för-server-i-sverige-med-vpn

Storbritannien

De hastigheter jag fick ut i Storbritannien var inte lika imponerande, men omkring 60 Mbps nerströms är trots allt mer än godkänt – och en bra bit över medelnivån.

Nerströms: 60 Mbps
Uppströms: 50 Mbps
Latens: 34 ms

hastighetstest-för-server-i-storbritannien-med-vpn

USA

De nordamerikanska servrarna är tyvärr oftast de mest långsamma i högen, och den regeln stämmer även här. Men men, 35+ Mbps nerströms får räknas som godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 38 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 165 ms

hastighetstest-för-server-i-usa-för-vpn

Som ni själva ser trampar VPN.ac-servrarna på riktigt bra. Det är få VPN-aktörer som slår dem på näsan inom den här kategorin – och då blir det plushögen som gäller.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

Sammanlagt testades VPN.ac-uppkopplingen mot fem webbtjänster, och precis som väntat kunde inget fuffens hittas. Inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat trams kunde identifieras, som ni ser nedan:

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Med detta i ryggen kan vi konstatera att säkerhetsläget är helt perfekt

inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-vpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-dns-läckor-för-vpn
Inga DNS-läckor..

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-vpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

vpnhub-test-virustotal-inget-virus-hittades..
Programvaran är ren enligt Virustotal..

Apparna är enkla och funktionsrika

Någon minut efter att vi betalat för oss dimper ett välkomstmail ner i inkorgen. Väl där finns all information vi behöver såsom avtalsvillkor, länkar till VPN-apparna samt mycket annat. För att sammanfatta läget tar det inte mer än någon minut att komma igång.

Då smiter vi vidare till apparna. Vi börjar som vanligt med att granska Windows-varianten, som var en riktigt trevlig historia. Inställningarna var lätta att justera och Kill Switch-funktionen var aktiverad redan från start tillsammans med ett säkert VPN-protokoll. Serverbytena var dock något mer krångliga än nödvändigt då dessa inte sköttes helt automatiskt. Innan en ny server kan väljas måste vi koppla bort oss från den server vi befinner oss på just nu. Det är ingen ”biggie” förstås, men detta kunde VPN.ac ha skött snäppet smidigare.

I övrigt var gränssnittet mörkt och fint, och de som önskar kan även välja att aktivera det ljusa läget. I mina ögon är det mörka gränssnittet klart snyggast – men smaken är trots allt som vår mörkaste kroppsdel.

vpn.ac-programvara-1
VPN.ac för Windows

iOS-klienten då? Håller den en bra nivå? Det gör den faktiskt. iOS-appen är snygg, säker och funktionsrik. Installationen var dessutom avklarad på någon minut då alla inställningar kan godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra). Gränssnittet var rent och fint, serverbytena var blixtsnabba och allt som allt påminde appen mycket starkt om Windows-klienten. Att VPN-apparna liknar varandra är ett stort plus i min bok, då detta bidrar till att inkörningsperioden minskar markant.

Då var det dags för ett litet prestandatest. I vanlig ordning bytte jag server ett tiotal gånger i snabb följd, och appen visade aldrig några tecken på att tröttna på mig, vilket innebär att den bör räknas som välgjord.

app-för-ios-för-vpn.ac_
VPN.ac för iOS..

Förutom ett mindre irritationsobjekt i Windows-appen var jag mycket nöjd med det jag fått uppleva. Båda av de appar som testkördes får tummen upp från min sida – och då är det plushögen som gäller även här.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Världens mest säkra krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten, har fullt stöd. Detsamma gäller för dessa VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • L2TP/IPsec (säkert)
 • PPTP (som bäst mediokert)

De fyra VPN-protokoll som precis nämnts bör ses som en riktigt bra mix. Det bästa säkerhetsläget får ni om ni låter OpenVPN-protokollet arbeta i tandem med AES 256-algoritmen. IKEv2-protokollet är bergsäkert även det, och L2PT/IPsec bör också ses som ett bra alternativ. PPTP-protokollet bör dock undvikas i den mån det går, då det kan knäckas på bara några minuter.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-, Mac-, Android- och iOS-sidan. Samma verktyg bryter all nätverkstrafik per automatik om förbindelsen mot VPN.ac:s servrar skulle brytas. Tro mig – en svordom eller fem är att föredra framför en eventuell DNS- eller IP-läcka. Med andra ord är Kill Switch-verktyget den i särklass mest viktiga säkerhetsfunktionen, och densamma bör alltid vara aktiverad när det är möjligt.

Utöver detta ingår även ett ”Kina-läge”, som bör aktiveras om ni vill kunna surfa obehindrat i länder som tillämpar starka censurlagar, såsom:

 • Kina
 • Förenade Arabemiraten
 • Egypten
 • Nordkorea
 • Iran
 • Turkiet

Och ett antal fler. Om ni väljer att köra på det läget slussas all trafik vidare via servrar som specialanpassats för att diverse snokande regeringar inte ska få vetskap om att ni surfar med ett VPN-skydd i ryggen. Hastighetsläget kan dock ta sig en smäll, men om ni surfar i ett land som inte ger er något annat val är det lilla problemet förmodligen ganska överkomligt.

Loggpolicyn är säker och välskriven

Då alla VPN-aktörer kör med ”Vi sparar aldrig några känsliga loggar”-snack är det upp till oss att granska loggpolicyn för att kunna försäkra oss om att så verkligen är fallet. Och jepp – den lilla undersökningen sätter vi igång med bums.

VPN-företaget lägger beslag på en del uppgifter, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Betalinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Tidsstämplar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Nåväl. Kan de uppgifter som precis nämnts betraktas som känsliga? Nej, verkligen inte. De få uppgifter som väl sparas kan inte användas för att röja vår identitet, och lagras på en krypterad server som rensas dagligen. Detta bör ses som en riktigt bra lösning, åtminstone om ni frågar mig.

VPN-företaget samarbetar inte heller med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket innebär att vi bör kunna känna oss hur säkra som helst.

Då tar vi en titt på vad VPN.ac inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är VPN-företagets loggpolicy lättläst, säker och välskriven. De beskriver tydligt varför de sparar en viss mängd information och vilka insatser de gör för att hålla samma uppgifter säkra. Här finns det ingenting att anmärka på.

Rumänien ingår inte i Eyes-avtalet

Rumänien, och i förlängningen även VPN.ac, befinner sig utanför Eyes-samarbetet och den så kallade Eyes-zonen. Eyes-samarbetet består av ett femtontal regeringar, inklusive USA, Storbritannien och Sverige, som har full rätt att signalspana på sin befolkning.

peles-slottet-i-rumänien
Peles-slottet i Rumänien..

Huruvida ett VPN-företag som verkar inom Eyes-zonen kan påverkas eller inte är en omtvistad fråga, men faktumet att VPN.ac håller sig på ett betryggande avstånd från övervakningssamarbetet kan bara ses som ett stort plus.

VPN.ac har ett mycket bra rykte online

Om vi återigen tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med ett antal filtrerade recensioner. Samtliga av dessa beskriver VPN.ac som det bästa VPN-företaget någonsin. Jag påstår inte att omdömena skulle vara fejkade, de är säkert äkta – men urvalet måste vara betydligt bättre än så här för att vi ska kunna få ett bra grepp om huruvida kunderna är nöjda eller inte.

vpnac-betyg-på-webbsidan

Med detta sagt undersöktes en lång rad sociala medie-sajter och webbforum, såsom Facebook, Twitter och Reddit – och mer specifikt verkar nästan alla vara nöjda. VPN-företaget beröms bland annat för serverhastigheterna, den väl uppstyrda supportavdelningen samt apparna.

omdöme-för-vpn.ac-på-reddit

Nåväl. Finns det några missnöjda användare? Det gör det alltid, oavsett vilken VPN-aktör som recenseras. Någon enstaka (och ganska förvirrad) kund klagade på Windows-appen, men värre än så var det faktiskt inte. Då man måste bläddra igenom ungefär 20 positiva omdömen innan man hittar ett negativt sådant kan VPN.ac:s rykte räknas som mycket gott.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Det går alldeles utmärkt att fildela via Bittorrent- samt p2p-protokollet. Denna lilla hobby kan vi dock inte ägna oss åt överallt, men det spelar inte någon större roll. Ett stort antal servrar har öronmärkts för just fildelningstrafik, och dessa är belägna i följande länder:

 • Sverige
 • Luxemburg
 • Kanada (Toronto)
 • Nederländerna
 • Schweiz
 • Frankrike
 • Rumänien

Hastigheterna går det heller inte att klaga på. En större torrent (en Linux-distribution) laddades ner på en av Sveriges p2p-optimerade servrar, och hastighetsläget, dvs. 14.6 MiB/s eller omkring 122 Mbps, bör ses som en mycket bra prestation.

torrenting-test-för-vpn

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos VPN.ac kan vi koppla upp i princip allt, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app – beta)
 • Webbläsare (Chrome, Firefox och Opera)

Utöver detta kan vi installera VPN-tjänsten i en lång rad routrar, såsom:

 • OpenWRT
 • AsusWRT/Merlin
 • DD-WRT
 • Tomato
 • Advanced Tomato
 • pfSense

Och slutligen, som mest kan sex enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som ganska generöst med tanke på var konkurrenterna lägger sig. Tänk gärna på att en router alltid betraktas som en enhet, och att alla enheter som kopplas upp via denna skyddas per automatik. Om ni vill läsa mer om VPN-routrar har vi publicerat en finfin guide som tar upp just det ämnet.

Prisläget ser relativt trevligt ut

VPN.ac väljer att belöna trogna kunder som är beredda att hänge med länge. Det VPN-abonnemang som löper över längst tid är mest prisvärt, och om ni väljer att köra på denna VPN-aktören är det just det som bör väljas.

Som ett extra säkerhetsnät ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar. Denna gäller oavsett hur bra VPN-tjänsten fungerar, och är helt utan diverse databegränsningar och andra typer av brasklappar.

prislista-vpn.ac_

Kundsupporten är mycket bra uppstyrd

För att kunna kontakta kundservicemedarbetarna är det direktmail eller ett kontaktformulär som gäller. Någon chattklient hittar vi inte, men det gör inte ett jota.

Sammanlagt skickades två frågor, och båda av dessa besvarades inom en halvtimme – vilket bör ses som en mycket bra prestation. Svaren var dessutom informativa, och supportpersonalen var alltid väldigt benägna om att jag skulle bli nöjd.

vpn.ac-kundsupport-meddelande-via-ticket-system

Utöver detta är hjälpsektionen välfylld och de installationsguider som finns tillgängliga är lätta att förstå (jag har sett en lång rad skräckexempel – tro mig).

hjälpsektion-för-vpn.ac_

Mer specifikt är kundservice-sidan mycket bra uppstyrd, och då blir det plushögen som gäller även här.

Serverparken är liten men effektiv

Är 89+ servrar i 21+ länder någonting att skriva hem om? Kanske inte – men till VPN-företagets försvar är serverparken välsmord som få. Alla VPN-servrar som testkördes kändes rappa och fina (i synnerhet fildelningsservrarna), och då spelar det mindre roll om 100 eller 5.000 sådana finns tillgängliga.

Jag litar fullständigt på att VPN.ac aldrig släpper in fler kunder än vad de klarar av. Det lär aldrig hända då de verkar ha extremt bra koll på skutan.

På minussidan (-)

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Vid testtillfället ville varken Netflix eller BBC iPlayer vara med och leka. Tillgången till dessa typer av plattformar är dock lite av en katt och råtta-lek då streamingjättarna använder sig av superstarka proxy-tjänster för att göra livet surt för VPN-leverantörerna (och oss kunder). Med lite tur och hårt arbete kanske vi får möjlighet att låsa upp BBC iPlayer samt Netflix i framtiden, men just nu är det tyvärr svart i rutan.

Som en liten tröst kan jag i alla fall rapportera att SVT Play och en lång rad andra inhemska streamingportaler fungerar finfint på de svenska servrarna.

svt-play-fungerar-för-vpn

Inget stöd för Tor

Anonymiseringsnätverket Tor är inte bästa kompis med VPN.ac-gänget. Detta är förmodligen ingen dealbreaker för de flesta, men ett framtida stöd för Tor-webbläsaren skulle inte sitta helt fel. Om det är just Tor-stöd ni är ute efter – då bör ni läsa mer om NordVPN och/eller ExpressVPN.

Rekommenderas VPN.ac?

Till viss del. Om ni inte har något behov av att låsa upp utländska streamingportaler kan VPN.ac ses som ett acceptabelt VPN-alternativ. Loggpolicyn är dessutom vattentät, apparna är välsvarvade som attan, servrarna är kvicka som bara den, fildela kan vi göra överallt och snabbt som attan går det.

VPN.ac presterar relativt väl, men inte tillräckligt bra för att kunna mäta sig med mer högpresterande VPN-leverantörer, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). De större VPN-jättarna springer varv runt allt som VPN.ac erbjuder, i synnerhet om vi har pris kontra prestanda-formeln i bakhuvudet.

VPN.ac är förvisso inget hemsk VPN-tjänst, men det finns betydligt smartare VPN-alternativ på marknaden, vilket ni blir varse om såvida ni hoppar över till VPN-topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört VPN.ac? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN