Meny

Recension ZoogVPN: En kvick uppstickare som inte når hela vägen fram

ZoogVPN slog upp sina dörrar år 2013 och ägs av säkerhetsföretaget Zoog Services Ltd, som har sitt säte i Grekland.

Om vi tar en liten kik på webbsidan ser vi att alla det är snabba serverhastigheter, ett välslipat loggavtal, ”military grade encryption” samt snygga appar till alla tänkbara plattformar som gäller.

I recensionen nedan tar vi reda på om de vackra påståendena stämmer – samt mycket annat. Men innan dess får ni stirra på liten faktaruta:

FaktaInfo
Företagets säteGrekland
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar38+ i 28+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP/IPsec, PPTP, IKEv2, Wireguard (Beta)
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$6.99
Kostnad vid årsabonnemangN/A
Övriga abonnemang:
Två år

$1.25

Webbsida

ZoogVPN.com

Stöd för många typer av enheter

Precis som de själva förvarnade oss om är kan VPN-appar knappast ses som någon bristvara. ZoogVPN lirar bra med bland annat:

 • PC (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iPad (egenutvecklad app)
 • iPhone (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Smarta TV-apparater (med Android TV – tex. Philips/Sony)
 • Kodi-Boxar
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Utöver detta kan ni som mest koppla upp fem enheter samtidigt, vilket är en standardnivå som många VPN-leverantörer väljer att lägga sig på.

dessa-enheter-stöds-av-zoogvpn
Följande enheter kan kopplas upp..

Serverparken är inte jättestor – men strategiskt placerad

För ZoogVPN är det 38+ servrar i 28+ länder som gäller, vilket innebär att de bör räknas in som en ganska liten VPN-aktör. Men i detta fallet är det ingen nackdel.

Visst, VPN-jättar såsom ExpressVPN och NordVPN erbjuder båda serverparker med över 5.000 servrar vardera, men det är inte alltid storleken som räknas.

Då ZoogVPN:s servrar är väloptimerade, strategiskt placerade och kvicka räcker 38+ sådana utmärkt för att vi ska kunna fildela samt vardagssurfa kvickt och smidigt.

zoogvpn-serverpark

Servrarna är rappa som bara den

Bashastigheten

Det hastighetsläge som presenteras nedan är det som gäller utan VPN-kryptering i ryggen.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som testkördes bjöd på förvånansvärt bra hastigheter. Servern utmanades vid ett antal tillfällen och hastigheten nerströms understeg aldrig 150 Mbps, vilket är toppklass.

Nerströms: 185 Mbps
Uppströms: 78 Mbps
Latens: 13 ms

hastighetstest-för-zoogvpn-på-svensk-server

Storbritannien

De storbritanniska servrarna skämdes inte för sig de heller. Två av dessa testkördes och då jag alltid fick ut 160+ Mbps oavsett vilken av dessa som användes – var jag långtifrån missnöjd.

Nerströms: 199 Mbps
Uppströms: 31 Mbps
Latens: 34 ms

hastighetstest-storbritannisk-server-för-zoogvpn

USA

USA-servrarna är historiskt sett ganska långsamma, men ZoogVPN övertygar här med. 100+ Mbps är en vansinnigt stark prestation, i synnerhet med tanke på avståndet. Sammanlagt testades tre amerikanska servrar och inte en gång dippade hastigheten (nerströms) under 85 Mbps.

Nerströms: 103 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 140 ms

zoogvpn-hastighetstest-usa

Med detta sagt är ZoogVPN:s servrar vansinnigt pigga, vilket innebär att hela kategorin hamnar i plushögen, samt att VPN-företaget kammar hem en topp-placering i hastighetsligan.

Apparna är snygga och användarvänliga

Alla VPN-leverantörer erbjuder egenutvecklad programvara för Windows, och här kommer mina tankar om ZoogVPN:s app för samma plattform.

Windows-klienten är avskalad och fin – och nästan som en mobilapp till utseendet, vilket bara är positivt i mina ögon. Ett säkert VPN-protokoll samt ett minst lika säkert krypteringsprotokoll är även aktiverade från start. Tillsammans med Kill Switch-verktyget vill säga – som vi snackar mer om lite längre ner i recensionen.

I övrigt var serverbytena kvickt överstökade, och appen kändes alltid både rapp och säker.

klient-för-windows-för-zoogvpn

Då var det dags för iOS-appen att få sig en liten översyn. Installationen var snabbt avklarad då den kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra), och då jag redan bekantat mig med Windows-varianten kände jag mig som hemma direkt.

Rent tekniskt fanns det heller ingenting att klaga på. Serverbytena var kvicka, alla viktiga säkerhetsprotokoll fanns tillgängliga och mer specifikt gjorde appen alltid det jag ville utan att streta emot.

zoogvpn-klient-för-ios

För att sammanfatta läget var samtliga appar som testkördes hur trevliga som helst. Här finns det med andra ord ingenting att slå ner på, vilket innebär att det blir plushögen som gäller även här.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Dagens starkaste krypteringsstandard, dvs. AES 256-varianten, stöds fullt ut. Detta gäller även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IKEv2, som är vanligast på iOS-sidan – och minst lika säkert. Om ni vill koppla upp lite äldre eller mer ovanliga enheter finns även lite svagare VPN-protokoll, såsom L2TP och PPTP, tillgängliga. Men dessa bör ni i korthet bara använda er av om ni inte har något annat val.

kill-switch-logga

Kill Switch-verktyget, som vi nämnt lite flyktigt – fanns under en tid bara tillgängligt för Mac. Men nu har samma trevliga funktion även letat sig in på Windows-sidan. Denna säkerhetsfunktion arbetar alltid i bakgrunden och ser till våra internetanslutningar bryts per automatik om vi skulle tappa kontakten med ZoogVPN:s servrar. Att Kill Switch-verktyget tvingas göra sitt jobb är dock mycket ovanligt, men då samma verktyg är det bästa vi har för att kunna skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor bör det alltid vara aktiverat.

Ett smart censurskydd erbjuds

Om ni vistas i länder som gillar att censurera internet, såsom Kina, Turkiet, Ryssland, Vitryssland eller Irak, kommer ni snabbt märka att det blir svårt att komma åt många vanliga sajter såsom Youtube, Facebook och Reddit. Att regeringarna ifråga dessutom är mästare på att särskilja vad som är VPN-trafik gör läget än mer hopplöst.

Men ZoogVPN har en bra lösning på detta lilla problem, eller det vill säga en säkerhetsfunktion som döljer VPN-trafik på ett smidigt sätt. I korthet går samma funktion ut på att all VPN-trafik maskeras så att övervakarna tror att det rör sig om vanlig HTTPS-trafik, och tack vare detta kan ni låsa upp alla vanliga webbsidor (och webbtjänster) – oavsett var ni befinner er.

Men på hemmaplan samt i andra fria länder bör verktyget dock vara avaktiverat, då hastighetsläget tar sig en ganska bra smäll.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

ZoogVPN grillades mot fem webbverktyg, och som väntat hittade jag ingenting att slå ner på:

 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSLeak.com (ok)

inga-läckor-för-torrenting-med-zoogvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

virusfritt-på-zoogvpn
Programvaran är ren..

inga-ip-läckor-för-zoogvpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Vissa VPN-aktörer, såsom ExpressVPN, väljer att tillåta fildelning på samtliga servrar –  andra VPN-alternativ, såsom F-Secure, bannlyser fildelning helt och hållet. ZoogVPN väljer att öronmärka ett antal servrar för just denna ädla hobby, och det är med andra ord fritt fram fildela på många, men inte riktigt alla servrar. Men omkring 70 procent av servrarna är trots allt ”p2p”-märkta, så fildelningsservrar kan lyckligtvis inte räknas som någon bristvara.

Då smiter vi vidare till testandet. En vansinnigt laglig Linux-distribution laddades ner via qBittorrent, och hastighetsläget, dvs. 22.6 MiB/s eller omkring 190 Mbps, bör ses som en mycket bra prestation.

zoogvpn-torrenting-test

ZoogVPN är omtyckta online

Om vi tar ytterligare en kik på webbsidan ser vi att VPN-företaget stoltserar med tre användarbetyg som beskriver ZoogVPN som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin. Jag säger inte att användaromdömena är fejkade, det är de inte – men tre filtrerade recensioner ger knappast någon rättvis bild huruvida de är populära online eller inte.

betyg-för-zoogvpn

Med detta sagt gav jag mig ut och gjorde lite egna efterforskningar på diverse sociala medie-sajter såsom Facebook, Twitter och Reddit – och väl där var tongångarna i huvudsak positiva. Det är främst kundservicegänget, apparna samt serverhastigheterna som berömdes mest, och det tycker jag verkar logiskt.

Om vi ska fokusera på det negativa en stund rörde det sig nästan bara om missförstånd från kundernas sida, och med detta sagt bör ZoogVPN:s rykte kunna räknas som mycket bra.

Väl utformad loggpolicy

VPN-företaget säger själva att inga känsliga loggar sparas, och det stämmer. Men det är mer än så som är intressant. Samarbetar de med upphovsrättslobbyn eller diverse myndigheter? För att kunna få ett bra svar på den frågan måste loggavtalet granskas – och det gör vi nu.

ZoogVPN sparar dock en viss mängd information såsom:

 • Våra e-postadresser (använd gärna en anonym sådan – såsom Protonmail)
 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik vi förbrukar)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)

Men det är faktiskt allt, och ovanligt lite måste jag säga. De samarbetar inte heller med vare sig upphovsrättsorganisationer eller myndigheter – så även där kan vi känna oss säkra.

Då smiter vi vidare och tar en kik på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsloggar (inf. om hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik server)

Mer specifikt är loggpolicyn säker, lättbegriplig och helt fri från diverse juridiska finter – precis som det ska vara.

zoogvpn-loggavtalet-en-paragraf

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Upphovsrättslobbyn vill kunna sälja samma material flera gånger om till olika regioner/världsdelar – och på grund av detta är de också måna om att människor som bor i ”fel” länder inte ska komma åt ”fel” material.

streamingtjänster-som-zoogvpn-kan-låsa-upp-netflix-hbo-youtube-och-bbc-iplayer

VPN-företagen lyckades under en tid ”lura systemet” för att ge samtliga kunder tillgång till allt material – oavsett vilket land de bodde i. Men Netflix, BBC, HBO och gänget har dock börjat sprattla emot, och numera är det bara de mest resursstarka VPN-aktörerna som klara av den lilla manövern.

Som ni själva förstår från rubriken klarar ZoogVPN av att överlista många stora streamingplattformar, inklusive Netflix, BBC iPlayer och iTV-Hub. Och precis som väntat fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna, vilket förvisso inte är någon större prestation – men alltid uppskattat.

Kundsupport-gänget är kvicka och kunniga

Under en tid fanns kunde vi bara komma i kontakt med supportpersonalen via ett webbformulär samt via e-post, men numera har även en chattklient ploppat upp. Och det var just denna som användes när jag kontaktade VPN-företaget ifråga.

Totalt sett hojtade jag till på supportgänget två gånger: En gång på kvällen och en gång mitt på dagen. Vid båda av dessa tillfällen fick jag ett trevligt och korrekt svar inom cirka 30 sekunder, vilket är hur bra som helst.

chatttlogg-med-zoogvpn

Om vi tar en kik under supportfliken hittar vi även en FAQ-sektion. Där finner vi bland annat installationsguider för samtliga enheter som kan kopplas upp (en himla massa) samt svar på grundläggande frågor rör VPN-tekniken.

supportfliken-valbara-alternativ

Prisnivån ser väldigt trevlig ut

Sammanlagt erbjuder ZoogVPN två typer av VPN-abonnemang: Ett gratisalternativ och en premiumvariant.

Gratisversionen kommer dock med ett antal begränsningar. Ett bandbreddstak på 2GB per månad gäller, och ni får enbart använda er av tre VPN-servrar (New York, Amsterdam och Holland). Även hastighetsläget påverkas, när det kommer till gratisversionen är det tyvärr bara “Best effort bandwidth” som gäller.

Men som sagt, ett gratisalternativ ska i mina ögon bara ses som en liten bonus, och inte något långvarigt alternativ. Gratisvarianterna fungerar nästan alltid bara som inslussningsportar till premiumalternativen, och det är givetvis inget fel med det.

Om vi tar en titt på premiumalternativen blir vi av med alla de begränsningar som nämnts ovan. Som väntat belönar de även kunder som väljer att hänga med länge – och i mina ögon bör tvåårs-varianten ses som det bästa valet.

prislista-zoogvpn-fyra-abonnemang-erbjuds

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att teckna er för. Men för att kunna utnyttja densamma måste ni följa ett antal villkor:

 • Ni får inte ha misskött er på något sätt (vanlig regel)
 • Ni får inte ha förbrukat mer än 2 GB data
 • Ni måste ge ZoogVPN-supporten en ärlig chans att hjälpa er

Dessa villkor känns rimliga i mina ögon, och när det kommer till databegränsningen räcker 2GB åtminstone för att ladda ner någon mindre torrent samt för att utföra några snabbare hastighetstester.

På minussidan (-)

Här var det tomt..

Rekommenderas ZoogVPN?

Till viss del. ZoogVPN är ett bra VPN-alternativ som gör mycket rätt. Hastighetsläget ser mycket trevligt ut, Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp, Bittorrent- och p2p-trafik tillåts och prisläget ser tilltalande ut när det kommer till de längre VPN-abonnemangen. Mer specifikt bör ZoogVPN ses som ett starkt budgetval som bör passa många.

VPN-jättar likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) rår de dock inte på. Då konkurrensen är enorm inom VPN-branschen springer de starkaste VPN-alternativen varv runt ZoogVPN, som hamnar på efterkälken, trots att de presterar mycket väl.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört ZoogVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN