Meny

Recension RUSVPN: En relativt stark nykomling

RUSVPN har inget med Ryssland att göra. Deras huvudkontor hittar vi i Dominica, och om vi tar en kik på webbsidan ska allt vara tiptop – trots att de är ganska nya inom VPN-svängen.

Tips: Ange rabattkoden ”VPNBASEN20” för att få 20 procent rabatt.

Om vi frågar VPN-företaget själva ska servrarna vara snabba som attan, och utöver det ska egenutvecklade appar finnas tillgängliga för alla vanliga enheter. Nåväl. Jag har aldrig tagit VPN-aktörerna på orden, och tänker inte börja med det nu heller. Allt kommer att undersökas i recensionen, inklusive stödet för att kunna fildela, låsa upp streamingplattformar samt mycket mer. Men först: snabbfakta.

InformationAttribut
Företagets säteDominikanska republiken
P2P och torrentingJa
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar330+ i 35+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS och Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.99
Övriga abonnemang
Tre år$2.99
WebbsidaRUSVPN.com

På plussidan (+)

Dominica tillämpar starka datalagar

Då VPN-företaget har sitt säte i Dominica omfattas de inte av det så kallade Eyes-avtalet, där ett femtontal regeringar ingår som samtliga signalspanar hej vilt på sina egna befolkningar.

Dominica har dessutom starka datalagar på plats, vilka innebär att RUSVPN aldrig kan tvingas samarbeta med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn.

Många typer av enheter kan skyddas

Hos RUSVPN kan ni koppla upp en lång rad enheter, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux 
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome och Firefox)
 • Routrar (med OpenVPN-stöd)

Och som ni själva ser är det är knappast någon brist när det kommer till egenutvecklade VPN-appar. Linux-varianten är dock ingen ”tuta och kör direkt från start”-applikation, då manuella justeringar måste göras.

Det går dessutom utmärkt att installera VPN-tjänsten i routern. Om ni väljer att gå den vägen skyddas alla enheter som kopplas upp per automatik, vilket innebär att även lite mer svårskyddade sådana får vara med i gemenskapen. Nästan alla nyare konsumentroutrar lirar finfint med OpenVPN, och det är just den standarden som RUSVPN valt att stödja.

routrar-med-rusvpn

I övrigt kan maximalt fem enheter vara uppkopplade på en och samma gång. Dessa typer av enhetsbegränsningar är relativt vanliga, och många av konkurrenterna väljer att sätta sina spärrar på exakt samma nivå.

RUSVPN sparar inga känsliga uppgifter

Alla VPN-företag säger exakt samma sak: ”Vi sparar inga känsliga loggar, så det så!”. Men det är långtifrån alltid som den ramsan stämmer. RUSVPN sköter sig dock bra. De lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • E-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypteras)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Och det är faktiskt allt. Inga av de uppgifter som precis nämnts kan räknas som känsliga, och det faktum att de inte samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn bör ses som ytterligare ett styrketecken.

Med det sagt tar vi en titt på vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

När vi väl kopplat upp oss mot en VPN-server vet ingen vad vi gör, inte ens VPN-företaget själva. Loggavtalet är dessutom tydligt skrivet, lättbegripligt och helt fritt från diverse juridiska finter. Mer specifikt sköter RUSVPN sig utmärkt inom denna kategorin, och då blir det plushögen som gäller även här.

VPN-apparna gör precis det de ska

Då egenutvecklade appar finns tillgängliga för en lång rad enheter är det inte svårt att komma igång. På Windows-sidan väger VPN-klienten in på omkring 10 MB, och allt som allt tar det bara någon minut innan appen ligger och vilar i aktivitetsfältet.

Själva gränssnittet är dock ganska sparsmakat, vilket bör passa nybörjare, men härdade VPN-användare kan eventuellt ha förväntat sig mer.

rusvpn-app

Att välja en lämplig server är inte svårt. I den översta delen av listan får ni reda på vilka servrar som RUSVPN själva rekommenderar, och om ni scrollar ner en bit kan ni välja och vraka bland alla servrar som finns tillgängliga. VPN-företaget ska dessutom ha ett plus i kanten för att de alltid visar serverlatensen i högerkanten. Tack vare det är det lätt att hitta en pigg server som inte är överbelastad.

rusvpn-serverlista-i-app

Inställningsmenyn är i sin tur ganska självförklarande. Väl där finns alla vanliga alternativ tillgängliga, såsom att appen ska startas tillsammans med Windows samt att ni alltid ansluter er till den senast valda VPN-servern. Utöver det finns även en Kill Switch-lösning på plats, som allt bör vara aktiverad.

inställningsmeny-för-rusvpn

På mobilsidan (iOS och Android) har apparna ett likvärdigt, men något mer avskalat gränssnitt. Som ni ser nedan har alla funktioner som återfinns på desktop-sidan trillat över till mobilapparna, vilket även det bör ses som ett styrketecken.

rusvpn-för-ios

Mer specifikt var jag nöjd med alla VPN-appar som testkördes. Serverbytena var kvickt avklarade, gränssnitten var pigga samt följsamma och även om designen var något enkel gjorde apparna alltid det de skulle.

Serverparken är inte enorm – men stor nog

RUSVPN basar över 330+ servrar i 35+ länder. Serverparken hamnar därmed lite i skymundan om vi jämför med VPN-jättar såsom Cyberghost och ExpressVPN, som ger oss tillgång till tusentals VPN-servrar i omkring ett hundratal länder.

Större serverparker är oftast att föredra, men trots att så är fallet bör RUSVPN:s park ses som acceptabel. Inte minst då många viktiga länder finns tillgängliga, såsom:

 • Sverige
 • Storbritannien
 • USA
 • Frankrike
 • Tyskland

Och många fler.

vpn-servrar-för-rusvpn

RUSVPN har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida hittar vi ett gäng handplockade omdömen som alla beskriver RUSVPN som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin. Recensionerna är säkert inte fejkade, men vi behöver samtidigt ett bättre urval än så här för att vi ska kunna avgöra huruvida kunderna är nöjda eller inte.

rusvpn-användaromdömen

Med detta sagt tog jag mig en titt på diverse sociala medie-sajter, och väl där var tongångarna riktigt uppåt. Många valde att berömma hastighetsläget, apparna samt kundsupporten, som ni ser nedan.

rusvpn-trustpilot-2

rusvpn-trustpilot

Då RUSVPN är en ganska nytillkommen VPN-aktör var det svårt att hitta användaromdömen på Reddit, Twitter och Facebook, men då många Trustpilot-användare verkar vara nöjda får deras rykte beskrivas som gott.

Netflix och BBC iPlayer kan överlistas

Hollywood vill att tv-plattformarna låser in sitt material så att kunder som bor i ”fel” länder ska kunna hållas på mattan. Det är en kortsiktig och ganska elak affärsmodell, och precis som vanligt är det användarna som drabbas värst i det långa loppet.

Somliga VPN-aktörer klarar dock av att överlista streaming-plattformarnas skydd. Både ExpressVPN samt NordVPN låser upp precis allt, och – jepp: RUSVPN övertygar i även den här kategorin.

Mer specifikt klarar de av att låsa upp både BBC iPlayer samt Netflix.

rusvpn-låser-upp-bbc-iplayer

Och detsamma gäller för en lång rad nordiska tv-plattformar såsom SVT Play, TV4 Play, HBO Nordic, Viaplay samt många fler.

rusvpn-låser-upp-svt-play

Det är få VPN-företag som sköter sig så här pass bra på streaming-fronten. RUSVPN har all anledning att sträcka på sig lite extra.

Inga säkerhetsläckor kunde hittas

IP-läckor, DNS-läckor, virus och annat trams ska aldrig accepteras, i synnerhet när vi betalar för att hålla oss säkra online. RUSVPN-gänget skötte sig dock bra, och som ni ser nedan kunde inte fuffens hittas.

 • Doileak.com (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

inga-dns-läckor-för-rusvpn
Inga DNS-läckor..

inget-virus-i-programvaran-för-rusvpn
Inget virus enligt Virustotal.com

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-rusvpn
Inga läckor vid fildelning..

inga-ip-läckor-enligt-ipx
Inga IP-läckor..

Många starka säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

VPN-företaget tillämpar världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256-varianten, som förmodligen aldrig kommer att knäckas. Algoritmen måste dock kompletteras med ett VPN-protokoll, och hos RUSVPN finns det en hel del sådana att välja på:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • L2PT (säkert)
 • PPTP (mediokert)

OpenVPN-protokollet är branschstandarden inom VPN-svängen, och har inga kända svagheter. L2PT är inte heller fy skam, men PPTP bör ni hålla er undan ifrån då det kan knäckas på ett fåtal minuter.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-, Mac-, iOS- och Android-sidan. Samma verktyg bryter er internetuppkoppling per automatik om ni skulle tappa kontakten med RUSVPN:s servrar, vilket innebär att både IP- och DNS-läckor kan förhindras på ett effektivt sätt. Då RUSVPN har byggt in samma smidiga verktyg i fyra typer av appar förtjänar de att ge sig själva en klapp på axeln. Detta då det bara är de mest högpresterande VPN-företagen som klarar av samma bedrift.

Fildelning tillåts överallt

webbsidan marknadsför de sig som en fildelningsvänlig VPN-aktör.

rusvpn-torrenting

Och det gör de rätt i då både Bittorrent och p2p-nerladdningar tillåts på samtliga servrar. Somliga VPN-företag förbjuder fildelning helt och hållet, medan andra öronmärker ett fåtal VPN-servrar för just det här ändamålet, och nöjer sig med det. RUSVPN löper dock hela linan ut, och det ska de ha all heder för.

Vi kan fildela hur mycket vi vill – oavsett vilken VPN-server som väljs. Det är underbart. Men går det undan? Nja, det är väl lite sisådär med den saken. Jag valde att ladda ner en vansinnigt laglig Linuxdistribution, och hastighetsläget nerströms, dvs. 4.5 MiB/s eller omkring 36 Mbps, kan knappast ses som ett toppresultat. Men trots det blir det plushögen som gäller för även den här kategorin, men det är med lite av ett nödrop.

rusvpn-hastighet-vid-torrenting

Prisläget ser trevligt ut

Hos RUSVPN är det tre typer av VPN-abonnemang som gäller, och det är bara priset som skiljer sig, inte funktionerna. Precis som vanligt sparar ni en slant om ni tecknar er för det längsta abonnemanget, som för närvarande kostar $2.99 i månaden. Att betala månad för månad kan aldrig rekommenderas, och med handen på hjärtat – kör på det längsta abonnemanget. Om ni skulle vara missnöjda kan ni alltid välja att nyttja pengarna tillbaka-garantin, som sträcker sig över 30 dagar.

rusvpn-pris

Men tänk gärna på att ni inte får använda er av mer än 500 MB, om ni överskrider den gränsen upphör garantin att gälla.

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Kryptovalutor (tex. Bitcoin)

betala-med-rusvpn

VPN-servrarna är någorlunda rappa

Då VPN-företagen kapslar in hela internetuppkopplingen i en skyddande tunnel kan hastighetsläget ta sig en smäll. Somliga VPN-företag, såsom CyberGhost(recension), sköter sig utmärkt. Väl där är hastighetsminskningen knappt märkbar. RUSVPN sköter sig inte lika bra, men acceptabelt.

Bashastigheten

På bilden nedan hittar ni bashastigheten, dvs. det hastighetsläge som gäller utan en VPN-uppkoppling i ryggen.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska VPN-server som provkördes skötte sig riktigt bra. 90+ Mbps nerströms får ses som godkänt.

OBS: Bilden ser lite annorlunda ut då en ny hastighetsmätning genomförts.

Nerströms: 92 Mbps
Uppströms: 95 Mbps
Latens: 2 ms

rusvpn-server-i-sverige

Storbritannien

De brittiska servrarna var tyvärr ganska långsamma, och ofta överbelastade, åtminstone under recensionstillfället. 25+ Mbps nerströms är knappast något drömresultat.

Nerströms: 26 Mbps
Uppströms: 10 Mbps
Latens: 34 ms

servrar-storbrittanien-rusvpn

USA

USA-servrarna var snäppet kvickare. 40+ Mbps nerströms får räknas som godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 43 Mbps
Uppströms: 9 Mbps
Latens: 183 ms

server-tampa-för-rusvpn

RUSVPN:s servrar sköter sig skapligt, men kan behöva vässas ytterligare ett snäpp. Mer specifikt hamnar hela kategorin på rätt sida om plusstrecket, men det är med ett nödrop.

Neutralt (+-)

Supportavdelningen sköter sig relativt bra

Det finns många vägar till RUSVPN:s supportmedarbetare. Vi kan bland annat fylla i ett webbformulär, använda oss av chattklienten eller skicka iväg ett e-postmeddelande till support@rusvpn.com.

Jag kontaktade RUSVPN vid två tillfällen. När jag hyvlade iväg en fråga via webbformuläret damp ett träffande svar ner i inkorgen efter någon timme. Men när jag provkörde chattklienten hade jag inte samma tur.

chattklient-för-rusvpn

Efter att jag pillat iväg meddelandet var det ingen som svarade. 15 minuter gick, och därefter blev jag tvungen att klicka på ”Start the chat again” för att göra ett nytt försök. Som en konsekvens av det försvann min fråga, vilket innebar att jag fick skriva in den ytterligare en gång. Vid det andra försöket fick jag iallafall ett svar, men chattklienten bör trots allt vara bättre uppstyrd än så här.

Som ni själva märker är det inte någon rekordfart vi snackar om, men då somliga VPN-företag tar dagar på sig att svara, och ibland inte svarar alls, får supportgängets prestation ses som acceptabel.

rusvpn-användarmanual-för-linux

Utöver detta finns installationsguider tillgängliga för alla enheter som kan koppas upp. De är förvisso inte särskilt detaljerade, men då det är löjligt enkelt att komma igång är det förlåtligt.

Rekommenderas RUSVPN?

Ja. Även om allt inte är guld och gröna skogar presterar RUSVPN utmärkt inom många kategorier. Säkerhetsläget är perfekt, fildela kan vi göra överallt, apparna håller måttet och alla tänkbara streamingportaler kan låsas upp.

Serverhastigheterna bör dock bättras på ett snäpp och supportgänget bör vara lite mer alerta. Men om vi bortser från de små tillkortakommandena finns det inte mycket att klaga på. Läs gärna mer om RUSVPN genom att klicka på länken nedan.

Besök RUSVPN.com

Om ni vill välja och vraka bland alla VPN-företag som recenserats, ta gärna en kik på VPN-topplistan. Väl där hittar ni kompakt och lättsmält information som bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Har någon av ni läsare provkört RUSVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN