En sammanfattning för dig som har bråttom
RUSVPN erbjuder enkla, men samtidigt något funktionsfattiga VPN-applikationer. Deras servernätverk erbjuder även snabba servrar i Skandinavien, men hastigheterna minskar dock rejält samtidigt som avståndet tilltar.
Mer specifikt presterar RUSVPN väl, men de kan samtidigt inte konkurrera med de absolut bästa VPN-tjänsterna som återfinns högst upp i den samlingsartikel där vi berättar mer om dessa.
RUSVPN har inget med Ryssland att göra. Deras huvudkontor hittar man i Dominica, och om man tar en titt på webbsidan ska allt vara tiptop – trots att de är ganska nya inom VPN-nischen.
Tips: Ange rabattkoden ”VPNBASEN20” för att få 20 procent rabatt.
Om man frågar RUSVPN ska servrarna vara snabba som bara den, och utöver det ska egenutvecklade appar finnas tillgängliga för alla vanliga enheter. Jag har dock aldrig tagit VPN-aktörerna på orden, och tänker inte börja med det nu heller.
Allt kommer att undersökas i recensionen, inklusive stödet för att kunna fildela anonymt samt för att kunna låsa upp streamingplattformar.
Men först: snabbfakta.
På plussidan (+)
Dominica tillämpar starka datalagar
Då RUSVPN har sitt säte i Dominica omfattas de inte av det så kallade Eyes-avtalet, där ett femtontal regeringar ingår som samtliga signalspanar på sina egna befolkningar.
Dominica har dessutom starka datalagar på plats, vilka medför att de aldrig kan tvingas samarbeta med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn.
Många typer av enheter kan skyddas
Hos RUSVPN kan man koppla upp en lång rad enheter, såsom:
- Windows (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- Linux
- iOS (egenutvecklad app)
- Android (egenutvecklad app)
- Webbläsare (Chrome och Firefox)
- Routrar (med OpenVPN-stöd)
Och som du själv ser är det är knappast någon brist när det kommer till egenutvecklade VPN-appar. RUSVPN för Linux är dock ingen ”tuta och kör direkt från start”-applikation, då manuella justeringar måste göras.
RUSVPN ger även ett utmärkt stöd för att man ska kunna installera deras VPN-tjänst i routern.
Utöver detta kan maximalt fem enheter vara uppkopplade på ett och samma VPN-abonnemang, vilket är branschstandard.
Surfshark utmärker sig dock rejält inom den här kategorin, då de inte tillämpar någon enhetsbegränsning överhuvudtaget.
RUSVPN sparar inga känsliga loggar
Alla VPN-företag säger exakt samma sak: ”Vi sparar inga känsliga loggar, så det så!”. Men det är långt ifrån alltid som de vackra orden stämmer överens med verkligheten. RUSVPN sköter sig dock väl, som du kommer att bli varse om nedan.
RUSVPN sparar
- Cookies (på hemsidan)
- Google Analytics-data (på hemsidan)
- E-postadresser (för tex. supportärenden)
- Betalinformation (krypteras)
- Uppkopplingsloggar (inf. som rör när man kopplar upp sig mot en specifik VPN-server)
- Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)
Och det är faktiskt allt. Inga av de uppgifter som precis nämnts kan räknas som känsliga, och det faktum att de inte samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn ska ses som ytterligare ett styrketecken.
RUSVPN sparar inte
- IP-adresser
- DNS-förfrågningar
- Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)
När du väl kopplat upp dig mot en VPN-server vet ingen vad du gör, inte ens RUSVPN själva.
Loggavtalet är dessutom tydligt, begripligt samt fritt från juridiska finter. Mer specifikt sköter RUSVPN sig utmärkt inom denna kategori, och då blir det plushögen som gäller även här.
Enkla VPN-applikationer
Då egenutvecklade appar finns tillgängliga alla vanligt förekommande enheter är det inte svårt att komma i gång. För Windows väger VPN-klienten in på omkring 10 MB, och allt som allt tar det bara någon minut innan appen ligger och vilar i aktivitetsfältet.
RUSVPN för Windows
Gränssnittet är ganska sparsmakat. Det passar nybörjare, men mer avancerade VPN-användare kan eventuellt ha förväntat sig mer.
Att välja en lämplig server är inte svårt. I den översta delen av listan får man reda på vilka servrar som RUSVPN själva rekommenderar, och om man scrollar ner en bit kan man välja och vraka bland alla servrar som finns tillgängliga.
RUSVPN ska dessutom ha ett plus i kanten för att de alltid visar serverlatensen i högerkanten. Tack vare det är det lätt att hitta en snabb server som inte är överbelastad.
Inställningsmenyn är dessutom självförklarande. Väl där finns alla vanliga alternativ tillgängliga, såsom att appen ska startas tillsammans med Windows samt att du alltid ansluter dig till den senast valda VPN-servern.
Utöver det finns även ett Kill Switch-verktyg på plats, som allt ska vara aktiverat.
RUSVPN för iOS och Android
På mobilsidan (iOS och Android) har apparna ett likvärdigt, men något mer avskalat gränssnitt. Som du ser nedan har alla funktioner som återfinns på desktop-sidan trillat över till de mobila apparna, vilket även det ska ses som ett styrketecken.
Mer specifikt var jag nöjd med alla VPN-appar som testkördes. Serverbytena var snabbt avklarade, gränssnitten var pigga samt följsamma och även om designen var något enkel gjorde apparna alltid det de skulle.
Man saknar samtidigt mer avancerad funktionalitet som exempelvis Cyberghost inkluderar i sina VPN-abonnemang, likt en integrerad annonsblockerare samt en webbläsare med fokus på säkerhet.
Ett relativt stort servernätverk
RUSVPN förfogar över ett servernätverk med 330+ servrar i 35+ länder. Servernätverket är betydligt mindre i jämförelse med VPN-jättar såsom ExpressVPN, men då servrarna är logiskt utplacerade kan man inte klaga allt för högljutt.
RUSVPN:s servrar finns tillgängliga i:
- Sverige
- Storbritannien
- USA
- Frankrike
- Tyskland
Samt i de länder som återfinns på bilden nedan.
RUSVPN har ett bra rykte online
Om man tar ytterligare en titt på VPN-företagets webbsida hittar man ett flertal handplockade omdömen som alla beskriver RUSVPN som det bästa som hänt VPN-branschen någonsin.
Recensionerna är inte fejkade, men man behöver samtidigt ett bättre urval än så här för att man ska kunna avgöra huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.
Med detta sagt tog jag mig en titt på sociala medie-sajter, och väl där var tongångarna riktigt uppåt.
Många valde att berömma serverhastigheterna, applikationerna samt kundsupporten, som du ser nedan.
Då RUSVPN är en nytillkommen VPN-aktör var det svårt att hitta användaromdömen på Reddit, Twitter och Facebook, men då många Trustpilot-användare är nöjda vill jag beskriva deras rykte som gott.
Netflix och BBC iPlayer kan överlistas
Precis som IvacyVPN är även RUSVPN kompetenta när det kommer till att låsa upp streamingportaler.
Mer specifikt klarar de av att låsa upp både BBC iPlayer samt Netflix.
Och detsamma gäller för en lång rad nordiska tv-plattformar inklusive SVT Play, TV4 Play, HBO Nordic samt Viaplay.
Det är få VPN-företag som sköter sig så här pass väl på streaming-fronten. RUSVPN har därmed all anledning att sträcka på sig lite extra.
Inga säkerhetsbrister kunde hittas
IP-läckor, DNS-läckor eller virus ska aldrig accepteras, i synnerhet när man betalar för att hålla sig säker online.
RUSVPN sköter sig dock bra, och som du ser nedan kunde inget suspekt hittas i våra tester.
- Doileak.com (ok)
- Torrentprivacy.com (ok)
- DNSLeaktest.com (ok)
- Virustotal.com (ok)
- Privacy Checker Tool (ok)








Många starka säkerhetsprotokoll finns tillgängliga
RUSVPN erbjuder världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256, som aldrig kommer att knäckas. Algoritmen måste dock kompletteras med ett VPN-protokoll, och hos RUSVPN finns det en hel del sådana att välja på:
- OpenVPN (mycket säkert)
- L2PT (säkert)
- PPTP (mediokert)
Något stöd för WireGuard inkluderas dock inte, vilket är ett rejält tillkortakommande då WireGuard är världens snabbaste VPN-protokoll. Så även säkert som bara den.
Om det är ett bra stöd för WireGuard som du är ute efter, då är det en bra idé att läsa mer om vad svenska OVPN har att erbjuda.
Kill Switch för alla enheter
NordVPN och samtliga av de VPN-tjänster som är att betrakta som högpresterande tillhandahåller en automatisk Kill Switch för samtliga enheter, och det gör även RUSVPN.
Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med RUSVPN:s servrar, vilket innebär att både IP- och DNS-läckor kan förhindras på ett effektivt sätt.
Fildelning tillåts överallt
På webbsidan marknadsför de sig som en fildelningsvänlig VPN-aktör.
Och det gör de rätt i då både Bittorrent och p2p-nerladdningar tillåts på samtliga servrar.
RUSVPN och torrenter – hur snabbt går det?
Man kan fildela anonymt hur mycket man vill – oavsett vilken VPN-server som väljs.
Det är underbart. Men går det undan?
Det gör det. När vi laddade ner en vansinnigt laglig Linuxdistrubution mätte vi som mest upp en hastighet som nerströms låg på 101 Mbps.
Det är ett bra resultat, men samtidigt; en hastighetsminskning på cirka 60 % vid fildelning visar trots allt att det finns en stor förbättringspotential inom den här kategorin.
Acceptabel prisnivå
Hos RUSVPN är det tre typer av VPN-abonnemang som gäller och det är bara priset som skiljer sig, inte funktionerna. Precis som vanligt sparar man en slant om man tecknar sig för det längsta abonnemanget, som för närvarande kostar €2.99 i månaden.
20 % rabatt inkluderas även på samtliga VPN-abonnemang om du uppger ”VPNBASEN20” vid kassasidan.
Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar, som dock har en relativt besvärlig begränsning.
Du får inte ha använt dig av mer än 500 MB. Om du överskrider den gränsen upphör öppet köp-garantin att gälla.
Betala kan man göra med bland annat:
- Kontokort (Visa/Mastercard)
- PayPal
- Kryptovalutor (tex. Bitcoin)
Supportavdelningen sköter sig bra
Det finns många vägar till RUSVPN:s supportmedarbetare. Man kan bland annat fylla i ett webbformulär, använda sig av chattklienten eller skicka iväg ett e-postmeddelande till [email protected].
Jag kontaktade RUSVPN vid tre tillfällen. När jag skickade iväg en fråga via webbformuläret trillade ett träffande svar ner i inkorgen efter någon timme, men när jag använde mig av chattklienten gick det betydligt snabbare än så.
Den första gången behövde jag vänta i cirka 30 sekunder, och vid det andra tillfället var det en väntetid på cirka 15 minuter som gällde. Även om andra VPN-företag likt Zenmate alltid svarar direkt är RUSVPN:s insats bra nog för att hela kategorin ska få vila på rätt sida om plusstrecket.
Utöver detta finns installationsguider tillgängliga för alla enheter som kan skyddas, tillsammans med mer information om hur en VPN fungerar samt svar på vanligt ställda frågor.
På minussidan (-)
Långsamt servernätverk
Bashastigheten
På bilden nedan får du ta del av den hastighet som gäller för vår testdator när den inte är skyddad med en VPN.
Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
RUSVPN – ett komplett hastighetstest
I Skandinavien var de hastigheter man fick ut höga, till och med mycket höga. Men i takt med att avståndet blev större avtog uppkopplingshastigheterna rejält.
I Storbritannien var det cirka 26 Mbps nerströms som gällde..
..medan det gick marginellt snabbare i USA.
Nedan kan du ta del av det fullständiga hastighetstestet, server för server.
En hastighetsminskning på cirka 90 % mot en server i Storbritannien och en hastighetsminkning på omkring 60 % mot en server i Nederländerna. Det är två svaga resultat, som förvisso vägs upp av relativt höga hastigheter mot servrar i Skandinavien.
I den här kategorin presterar RUSVPN som bäst mediokert.