Meny

Recension RapidVPN: Ett rentav dåligt VPN-val

Brittiska RapidVPN förfogar över en ganska liten serverpark och kan därför beskrivas som en mindre VPN-aktör. Men då de har över 10 år inom branschen kanske de kan överraska trots sin ringa storlek?

Om vi tar en snabbkik på webbsidan ser vi att serverhastigheterna ska vara utmärkta, fildela ska vi kunna göra precis överallt och en lång rad streamingtjänster ska kunna överlistas. Men men, skryta kan vem som helst göra. I recensionen nedan blir det upp till bevis. Väl där granskas allt som precis nämnts samt mycket mer, men innan dess får ni stå ut med lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteStorbritannien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar20+ i 6+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2PT, PPTP och SoftEther
Krypteringsteknik (högst)AES 128
Kill SwitchJa (Windows och Android)
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$7.50
Kostnad vid årsabonnemang$5.30
Övriga abonnemang:
Tre månader$6.60
Livstidslångt abb.
$244
WebbsidaRapidVPN.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Toppalternativ såsom Cyberghost samt ExpressVPN erbjuder egenutvecklade appar för alla tänkbara enheter, men RapidVPN hamnar inte långt efter. På Windows- och Mac-sidan har de knåpat fram ett gäng egenutvecklade appar, och på mobilsidan finner vi en egensvarvad sådan för Android. Men när det kommer till iOS får vi hålla tillgodo med tredjepartsalternativ såsom OpenVPN Connect. Enligt kundsupporten ska en iOS-app vara på ingång – men det tror jag på när jag ser den.

Nåväl, jag ska inte vara för hård. Många typer av enheter kan anslutas:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS
 • Linux (Ubuntu, Fedora, Mint)
 • Routrar (DD-WRT, Tomato, Asus, Netgear mfl.)

Utöver detta kan numera fyra (tidigare två) enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som en standardnivå där många av konkurrenterna väljer att lägga sig. Om ni vill koppla upp fler enheter än så är det ett pristillägg på 30% per enhet som gäller. Där tar de i lite väl om ni frågar mig, i synnerhet när Surfshark låter oss koppla upp hur många enheter som helst för en ren struntsumma.

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

Alla VPN-leverantörer som recenseras får tampas mot ett gäng webbverktyg, och nu är det RapidVPN:s tur:

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

Som ni ser ovan klarade de sig hur bra som helst. Inga IP-, DNS-, eller WebRTC-läckor kunde hittas, och säkerhetsläget kan därför beskrivas som helt perfekt.

rapidvpn-inga-ip-läckor
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-dns-läckor-för-rapidvpn
Inga DNS-läckor..

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Vissa VPN-leverantörer låter oss fildela på samtliga servrar, andra på ett gäng öronmärkta sådana, och vissa förbjuder denna ädla hobby helt och hållet. Med detta sagt lägger RapidVPN sig någonstans i mellanlandet. Bittorrent samt p2p-trafik är fullt tillåtet på tre servrar: Sveriges, Nederländernas samt den schweiziska rackaren.

För att hastighetsläget skulle kunna kontrolleras laddade jag ner en kolossalt laglig testfil på den svenska servern. Hastigheten nerströms, dvs. 1.9 MiB/s eller omkring 16 Mbps, är tyvärr lite i det minsta laget. Till RapidVPN:s försvar hade hastighetsläget eventuellt sett bättre ut om fler användare delat med sig av torrenten ifråga, men jag misstänker att så inte skulle vara fallet med tanke på att servrarna är sega som sirap, vilket vi snackar mer om lite längre ner i recensionen.

torrenting-med-rapidvpn

Säkra krypteringsprotokoll erbjuds

Hos RapidVPN är det AES 128-algoritmen som gäller. AES 256-standarden, som bland annat OVPN och ExpressVPN kör med, är som namnet antyder strået vassare – men AES 128-varianten betraktas oftast som bra nog. Om vi tar en kik på de VPN-protokoll som erbjuds hittar vi:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • SoftEther (något oprövat men mycket säkert)
 • L2PT (säkert)
 • PPTP (ganska mediokert)

Som bör ses som en riktigt bra mix. I första hand bör ni använda er av OpenVPN eller SoftEther, L2PT är inte heller någon dum idé. PPTP bör ni dock undvika i den mån det går. VPN-jättar såsom Cyberghost har skrotat PPTP-protokollet helt och hållet, och det borde förmodligen även RapidVPN göra.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- samt Mac-sidan. Om ni väljer att aktivera det verktyg som precis nämnts bryts internetuppkopplingen per automatik om ni skulle tappa kontakten med RapidVPN:s servrar. Tack vare detta skyddas ni mot både IP- samt DNS-läckor på ett mycket effektivt sätt. I mina ögon bör RapidVPN införa samma smidiga verktyg för fler enheter (tex. iOS och Android), men det kommer kanske i framtiden.

kill-switch-för-android-och-mac

Supportavdelningen mycket bra uppstyrd

Vid det förra recensionsögonblicket skällde jag ut RadidVPNs supportgäng efter noter, men läget har faktiskt förbättrats rejält. En chatt-klient har införts, och väl där svarar supportpersonalen på momangen. Sammanlagt kontaktade jag RapidVPN:s kundsupport två gånger (via chattklienten), och vid båda av de tillfällena svarade de inom 30 sekunder.

chattklient-med-rapidvpn

Utöver detta har de även plockat in en hjälpsektion. Väl där hittar vi snygga och lättbegripliga installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, inklusive routrar och Linux.

Denna kategori återfanns för en tid sedan i minushögen, men så är det inte längre. Supportsidan har styrts upp på ett föredömligt sätt, och det ska RapidVPN ha all heder för.

På minussidan (-)

Servrarna är plågsamt långsamma

Bashastigheten

Så här ser det nakna, eller okrypterade hastighetsläget ut.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

De svenska servrarna var faktiskt riktigt stabila. Men stabilitet i all ära, när det går så här pass långsamt kvittar det om vi får ut samma hastighet test efter test.

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 21 Mbps
Latens: 13 ms

server-sverige-för-rapidvpn

Storbritannien

Den brittiska server som testkördes övertygade inte heller. 15+ Mbps nerströms kan tyvärr inte räknas som godkänt.

Nerströms: 17 Mbps
Uppströms: 51 Mbps
Latens: 35 ms

server-storbritannien-rapidvpn-hastighet

USA

Den USA-server som fick sträcka på benen var plågsamt långsam, som ni ser nedan. 5+ Mbps är uruselt, även om vi tar hänsyn till det långa avståndet.

Nerströms: 7 Mbps
Uppströms: 26 Mbps
Latens: 101 ms

hastighetstest-för-rapidvpn-server-iusa

Som ni själva ser är serverhastigheterna inget att hurra för. Kategorin får stanna i minushögen tills det att hastighetsläget repat sig.

Prisläget är högt och förvirrande

Många VPN-leverantörer väljer att belöna lojala kunder genom att bjussa på generösa rabatter för användare som väljer att stanna kvar länge. RapidVPN kör på exakt samma modell, men rabatterna är dock svåra att tyda och VPN-paketen är på tok för många. På kassa-sidan hittar vi bland annat ”Torrent VPN”, ”Europe VPN”, ”Canada VPN”, ”USA IP VPN”, ”London VPN”, ”Stockholm VPN” samt ”Zurich VPN”.

Valmöjlighet i alla ära, men detta blir på tok för mycket att hålla reda på. Ett basalternativ och ett fåtal tillägg hade varit en bättre väg att gå, åtminstone i mina ögon. Priserna är dessutom ganska saltade, och knappast särskilt konkurrenskraftiga.

VPN-företaget bjussar även på en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, men den är tyvärr så pass dåligt utformad att den förtjänar en egen kategori, som även den hamnar i minushögen.

prisplan-för-rapidvpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

PayPal-betalningar tillåts tyvärr inte.

Pengarna tillbaka-garantin kunde ha varit bättre utformad

”Pengarna tillbaka-garantin är inte vatten värd”, löd överskriften innan recensionen uppdaterades. Men läget har som tur är förbättrats.

Som jag tidigare nämnt erbjuder RapidVPN en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, vilket bör ses som generöst. Men det finns samtidigt ett antal brasklappar som vi tvingas ta hänsyn till:

Ett datatak på 400 MB gäller. Om ni överskrider den gränsen upphör garantin att gälla.

Vissa webbsidor och applikationer får inte besökas. Om ni gör så är pengarna tillbaka-garantin fullkomligt värdelös. Vilka webbsajter och applikationer som omfattas av den regeln håller de dock tyst om.

Mer specifikt är villkoren för pengarna tillbaka-garantin fortfarande tillräckligt dåligt utformade för att hela kategorin ska behöva stanna kvar i minushögen.

RapidVPN har ett ganska taskigt rykte online

Självklart, visst finns det VPN-leverantörer som är mindre omtyckta än RapidVPN. Men allt som allt är majoriteten av de som uttalar sig online missnöjda – vilket knappast kan ses som något styrketecken.

När det kommer till de negativa aspekterna är det spridda skurar som gäller: vissa klagar på att loggpolicyn känns osäker medans andra väljer att tala illa om serverhastigheterna och/eller det faktum att BBC iPlayer samt Netflix inte kan överlistas.

rapidvpn-omdöme-på-trustpilot

Missnöjda kunder klagar online, nöjda sådana fortsätter att använda tjänsten och håller flabben, det kan vi inte komma ifrån. Men andelen negativa kommentarer kontra positiva sådana är helt enkelt för många – vilket innebär att även denna kategori hamnar under minusstrecket.

Loggpolicyn känns osäker

Alla VPN-leverantörer i hela världen lägger vantarna på en viss mängd data, så även RapidVPN. Följande uppgifter sparas:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. snabbinloggning och återställning)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)
 • Cookies (på VPN-företagets egen webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)

De typer av uppgifter som precis nämnts är att betrakta som helt ofarliga, även om de är ganska många till antalet.

Då tar vi en kik på det trevligaste, dvs. vad RapidVPN inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Och med detta sagt kan loggavtalet se ganska trevligt ut, åtminstone på ytan. Men men, kategorin befinner sig i minushögen av ett antal anledningar. Enligt användaravtalet samarbetar de med både upphovsrättslobbyn samt myndigheter, och allt som allt lägger de beslag på lite väl mycket uppgifter.

Sammanfattningsvis är loggpolicyn inte hemsk, men tillräckligt lurigt utformad för att hamna i minushögen.

Netflix samt BBC iPlayer kan inte låsas upp

Då både Netflix samt BBC har en ful ovana att blockera VPN-leverantörernas IP-adresser till höger och vänster är det bara de mest finurliga VPN-aktörerna som lyckas överlista streamingjättarna. VPN-jättar såsom IvacyVPN, Cyberghost, ExpressVPN samt NordVPN klarar av att låsa upp i princip allt, men för RapidVPN är det tyvärr lite sisådär med den saken.

Netflix samt BBC iPlayer kan inte överlistas. Men som en liten tröst kan iallafall SVT Play samt en lång rad övriga svenska streamingplattformar låsas upp. Det räcker dock inte för att kunna lyfta kategorin från minushögen, som bara blir tyngre och tyngre.

Storbritannien är en del av Eyes-alliansen

USA och Storbritannien är goda vänner sedan en lång tid tillbaka. Det är såklart hur bra som helst. Men goda vänner borde göra nyttiga och kreativa saker, inte starta upp övervakningsallianser som signalspanar på allt och alla. Med detta sagt är Storbritannien en del av Eyes-samarbetets inre kärna, tillsammans med USA, Nya Zeeland, Kanada och USA.

london

Somliga hävdar att VPN-aktörer som verkar inom Eyes-regionen kan påverkas då myndigheter kan begära ut information under bordet. I vanliga fall bör VPN-företagen inte påverkas överhuvudtaget då inga känsliga loggar sparas samt då majoriteten av dem inte samarbetar med myndigheter. Men i RapidVPN:s fall är det lätt att tveka då loggavtalet inte känns alltför övertygande. Med detta sagt blir det minushögen som gäller för även den här kategorin.

Windows-appen är buggig som få

Jag började med att undersöka Windows-appen, och till en början vi goda kompisar, men det ändrades ganska kvickt. Efter omkring fem minuter frös appen och slängde ut mig från den svenska server som jag var uppkopplad på. Men men, vid samma tillfälle fick jag i alla fall reda på att Kill Switch-funktionen fungerade som den skulle.

När appen väl fungerade kändes den någorlunda rapp. Kill Switch-verktyget och ett säkert VPN-protokoll var dessutom aktiverade direkt från start. Men då appen slängde ut mig två gånger och ofta betedde sig konstigt i största allmänhet var jag tyvärr ganska missnöjd med min upplevelse.

rapidvpn-klient-för-windows
RapidVPN för Windows

Nu vilade hoppet på iOS-appen, och på den sidan erbjuds tyvärr ingen egenutvecklad programvara. Där tvingas vi nöja oss med en OpenVPN Connect-app, som är minst lika säker som de egenutvecklade rackarna, men det kan ta en liten stund att komma igång – i synnerhet för nyinvigda. Till RapidVPN:s försvar är installationsguiden mycket snyggt utformad, så det borde inte ta många minuter innan ni är igång. Men samtidigt – en egenutvecklad app hade inte suttit helt fel.

openvpn-för-ipad
OpenVPN Connect för iOS (iPad)

Varning: Ladda inte ner Rapid-VPN (lägg märke till bindestrecket) i App Store. De har ingenting med RapidVPN att göra.

Helhetsintrycket inom denna kategorin är tyvärr så pass dåligt att minussidan måste fyllas på med ytterligare en sådan, även om läget förbättrats ett snäpp.

Rekommenderas RapidVPN?

Nej. RapidVPN är en liten VPN-leverantör som har potential växa ordentligt – och de har faktiskt bättrat sig rejält under den senaste tiden.

Användaromdömena verkar bli alltmer positiva, en Android-app har fått se dagens ljus, kundsupporten är mer uppstyrd än någonsin och villkoren för pengarna tillbaka-garantin har förbättrats marginellt. Men även om de insatser som precis nämnts uppskattas räcker dessa inte för att RapidVPN ska kunna rekommenderas.

Högpresterande VPN-jättar likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) springer varv runt RapidVPN, då de presterar lika bra, eller betydligt bättre, inom alla mätbara kategorier.

Om ni vill jämföra de bästa VPN-tjänsterna mot varandra, besök gärna VPN-topplistan. Väl där återfinns lättsmält fakta, som bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört RapidVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN