SpyOFF
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-03
Besök SpyOFF
Besök SpyOFF
Höjdpunkter
 • Låser upp Netflix
 • Långsamt servernätverk
 • Obefintlig kundsupport
 • Säkerhetsbrister
Betyg:
2.5
Hastighet
3
Säkerhet
1
Funktioner
2
Streaming
4
Betyg:
2.5
Besök SpyOFF
Meny
SpyOFF
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-03
Besök SpyOFF
Besök SpyOFF
Höjdpunkter
 • Låser upp Netflix
 • Långsamt servernätverk
 • Obefintlig kundsupport
 • Säkerhetsbrister
Betyg:
2.5

Test av SpyOFF → Ett osäkert och långsamt VPN-alternativ

En sammanfattning för dig som har bråttom

SpyOFF är en osäker, dyr och långsam VPN-tjänst. De klarar förvisso av att låsa upp Netflix, men samtidigt; att betala för att vara med om säkerhetsläckor likt IP- och DNS-läckor. Det är ingen bra idé.

Vi råder dig att sluta läsa precis här för att i stället ta dig till vår samlingsartikel med de bästa VPN-tjänsterna som bland annat är snabbare, säkrare och billigare i jämförelse med SpyOFF.

SpyOFF ägs av ett San Marino-styrt säkerhetsföretag med ett 50-tal anställda. Om man tar en titt på VPN-företagets webbsida ser det mycket lovande ut: Hastighetsläget ska vara helt perfekt, säkerhetsläget samt loggavtalet likaså och fildela ska man kunna göra precis överallt.

Man får dock inte låta sig luras av vackra marknadsföringsknep. Det som precis nämnts måste granskas rejält, men innan vi gör det får du stå ut med lite snabbfakta.

InformationAttribut
Företagets säteSan Marino
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar1000+ i 50+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, IKEv2 och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär och mail
Pris från€4.70

På plussidan (+)

Säte i San Marino = inget Eyes-avtal

Som rubriken säger har VPN-företaget sitt säte i den lilla önationen San Marino, ett land med omkring 30 000 invånare. Och då San Marino är granne med Italien, som ingår i Eyes-samarbetet, är det lätt att tro att även San Marino ingår i samma oheliga allians.

Men så är det icke.

spyoff-hamnar-utanför-eyes-avtalet

Enligt sanmarinsk lag måste SpyOFF dock lätta på locket om det man gör på nätet kan leda till ett fängelsestraff som ligger på ett år eller mer, vilket känns helt okej då bland annat fildelning inte inkluderas.

Loggavtalet är dessutom vattentätt – men det pratar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Netflix och SVT Play kan låsas upp

Innan 2016 var det busenkelt att komma åt Netflix fullständiga utbud, men den tiden är tyvärr förbi. Hollywood klagade på streamingjätten och krävde att den trasiga affärsmodellen, där filmbolagen tillåts sälja allt material flera gånger, ska fortsätta att gälla även i framtiden. Och ja – Netflix lydde.

Svenskar ska med andra ord nöja sig med ungefär en tredjedel av det fullständiga utbudet, och om man inte gillar läget – tough luck. De kunder som valde att klaga beskrev Netflix-vd:n som en ”högljudd minoritet”, och vi ska därför kunna räkna med den oheliga pakten lever vidare även i framtiden.

Men hur klarar Netflix av att låsa ute VPN-kunderna rent praktiskt?

Streamingjätten är en lurig rackare. Samma år (2016) sjösatte de ett gigantiskt blockeringssystem, eller en proxy-brandvägg, med en huvuduppgift: Att mota bort VPN-kunder som försöker ”lura systemet”.

Men Netflix är inte en ”one trick pony”. De har även som vana att blockera VPN-företagens IP-nummer med jämna mellanrum. Därefter fixar VPN-leverantörerna nya sådana, och katt och råtta-leken är ett faktum.

I korthet: De VPN-företag som har mest resurser och/eller kunnande klarar av att hävda sig mot Netflix, och lyckligtvis kan vi också räkna in SpyOFF i den skaran.

Utöver detta kan man även låsa upp en lång rad svenska streamingplattformar såsom Viaplay och SVT Play, om man först väljer att koppla upp sig mot en svensk VPN-server vill säga.

Apparna gör precis det de ska

Bra VPN-klienter kräver inte några långa och krångliga installationsprocesser. Gränssnittet ska dessutom vara enkelt samt lättarbetat.

Så här borde det se ut i mina ögon: Man laddar ner VPN-appen, loggar in, finjusterar några inställningar – sen ska allt fungera som en dans.

Huruvida SpyOFF:s appar uppfyller de kriterierna eller inte tar vi reda på bums. Vi inleder med att granska hur Windows-klienten sköter sig.

SpyOFF för Windows

Windows-appen var en lättanvänd och snabb historia. Så fort jag loggat in såg jag att Kill Switch-verktyget var aktiverat tillsammans med ett säkert VPN-protokoll. Rent tekniskt var serverbytena genomförda snabbt som attan, och gränssnittet kändes alltid rappt och följsamt.

Mer specifikt: SpyOFF för Windows-appen var både lättanvänd samt säker, och gjorde alltid det jag bad den om.

Mer än så kan man knappast begära.

spyoff-klient-för-windows

SpyOFF för iOS

iOS-appen var betydligt mer avskalad, och den gick inte heller av för hackor. Att kunna använda ett likvärdigt gränssnitt på flera enheter förbättrar användarupplevelsen markant. Utöver detta var ett säkert VPN-protokoll aktiverat redan från start (IKEv2-protokollet).

Serverbytena var snabbt överstökade även här, och gränssnittet gick det heller inte att klaga på. Jag utförde även en stresstest i vilken jag bytte servrar i snabb följd ett tjugotal gånger – helt utan att iOS-klienten visade prov på några som helst trötthetstecken.

Installationen var dessutom överstökad på bara någon halv minut då alla inställningar kunde godkännas via Face ID (Touch ID funkar precis lika bra).

VPN-leverantörer som erbjuder många egenutvecklade appar förtjänar en klapp på axeln. OpenVPN Connect och likvärdiga VPN-klienter är dock minst lika säkra, men något krångliga att komma i gång med – i synnerhet för nyinvigda.

ios-klient-för-spyoff

Allt som allt gjorde samtliga av de appar som testkördes precis det de skulle, och då är det plushögen som gäller även här.

Många typer av säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

SpyOFF stödjer världens starkaste krypteringsalgoritm, AES 256, fullt ut. Utöver detta kan man välja att skydda sig med något av följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • L2TP/IPSec (säkert)
 • PPTP (som bäst mediokert)

Något stöd för världens snabbaste VPN-protokoll, WireGuard, erbjuds dock inte. Det är ett relativt stort avbräck.

Tips: Om det är ett bra stöd för WireGuard som du är ute efter, läs då gärna mer om OVPN eller Cyberghost.

Kill Switch för Windows och Mac

Kill Switch-verktyget stänger ner din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med SpyOFF:s servrar.

Verktyget är dessutom resurssnålt och det bästa skyddet man har mot både IP- och DNS-läckor.

Att bara inkludera stöd för Kill Switch för Windows samt Mac är dock relativt svagt. I synnerhet då både IvacyVPN och Zenmate erbjuder automatisk Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos SpyOFF kan man koppla upp en lång rad enheter, inklusive:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

SpyOFF ska även ha en eloge för att de låter sina kunder koppla upp hur många enheter de vill på en och samma gång.

Många konkurrenter sätter en gräns på omkring fem samtidigt uppkopplade enheter. Men SpyOFF löper linan ut, och det ska de ha all heder för.

spyoff-appar

På minussidan (-)

SpyOFF har ett dåligt rykte online

Om vi tar ytterligare en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med ett flertal filtrerade omdömen där SpyOFF beröms för i princip allt.

De recensionerna är inte nödvändigtvis fejkade, men vi behöver ett bättre underlag än så här för att vi ska kunna bedöma huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.

filtrerat-omdöme-för-spyoff

Med detta sagt undersöktes en lång rad sociala medie-sajter såsom Twitter, Facebook samt Reddit och reaktionerna var ganska samlade: Många var missnöjda med det som IvacyVPN har att erbjuda.

Kundsupporten samt desktop-apparna fick ta emot lite beröm..

kundomdöme-för-spyoff

.. men utöver det var det nästan bara kritiska röster som hördes.

Hastigheterna, prisnivån och det faktum att BBC iPlayer inte kan låsas upp kritiserades riktigt högljutt och då kan man knappast göra annat än att beskriva SpyOFF:s rykte som dåligt.

Lite VPN för pengarna

Som mest pengar sparar man som brukligt på att teckna sig för det längsta abonnemanget. Men vem vill göra det när några av världens bästa VPN-tjänster, likt NordVPN och ExpressVPN, tillämpar en likvärdig prisnivå och samtidigt presterar mil bättre i jämförelse med SpyOFF.

En pengarna tillbaka-garanti på 30 dagar inkluderas även, och betala kan du göra med bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

Loggavtalet är acceptabelt

Alla VPN-företag i hela världen säger exakt samma sak: – ”inga känsliga loggar sparas, så är det med den saken”. Men man kan aldrig ta dem på orden.

För att man ska kunna ta reda på hur de sköter sig inom denna kategori måste loggavtalet granskas, och det sätter vi igång med direkt.

SpyOFF sparar

 • Din e-postadress (för tex. supportärenden)
 • Din inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Begränsad Google Analytics-data (på hemsidan)
 • Cookies (på hemsidan)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när man kopplar upp sig mot en specifik VPN-server)
 • Kraschrapporter (anonyma)

Och det är faktiskt allt. Inga av de uppgifter som precis nämnts kan räknas som känsliga, och då SpyOFF inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter ska man kunna känna sig hur säker som helst.

SpyOFF sparar inte

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge man varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)

Då loggavtalet är väl formulerat undrar du förmodligen varför kategorin placerats i minushögen.

Det finns ett enkelt svar på den frågan: SpyOFF har inte full kontroll över sin egen hårdvara. De hyr sina servrar från IPVanish, och det är dessutom ingenting de vill tala om själva.

Långsamma hastigheter

Bashastigheten

Utan ett VPN-skydd är det följande hastigheter som gäller för vår testdator.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

SpyOFF – ett komplett hastighetstest

Den svenska VPN-server som testkördes var långsam.

servertest-sverige-för-spyoff

Så även den brittiska..

testkörning-server-i-storbritannien-för-spyoff

.. och den amerikanska.

testkörning-usa-server-för-spyoff

Man blev knappast fartblind. En hastighetsminskning på cirka 85 % mot en svensk VPN-server är en helt värdelös prestation.

Nedan kan du ta del av det fullständiga hastighetstestet, server för server.

LandNerströmsUppströms
Belgien 97 Mbps16 Mbps
Bulgarien95 Mbps14 Mbps
Nederländerna89 Mbps28 Mbps
Storbritannien74 Mbps49 Mbps
Lettland67 Mbps13 Mbps
Schweiz50 Mbps7 Mbps
Tyskland49 Mbps73 Mbps
Sverige36 Mbps85 Mbps
Sydafrika27 Mbps19 Mbps
USA27 Mbps6 Mbps
Polen18 Mbps53 Mbps

Serverparken är stor – men långtifrån störst

Inom VPN-branschen är det följande tumregel som gäller: ”Ju fler servrar – desto snabbare går det”. Självklart finns det undantag till den regeln, men de är ganska få till antalet.

Hos SpyOFF får man tillgång till 1 000+ servrar som finns utspridda i 50+ länder, vilket innebär att VPN-företaget inte kan räknas in som någon minsting.

Men vad gör 1 000+ servrar när det är snigelhastighet som gäller precis överallt?

Ingenting, och då blir det minushögen som gäller även här.

serverpark-för-spyoff-som-har-servrar-i-usa-sverige-och-storbritannien
Några av de servrar som ingår..

Långsam fildelning

Hos SpyOFF kan man fildela på samtliga servrar, men är det någon kräm i maskineriet då?

SpyOFF och torrenter – hur snabbt går det?

Det går långsamt. En större och fruktansvärt laglig torrent (en Linuxdistrubution) laddades ner via en svensk VPN-server, och den maximala hastigheten nerströms låg på cirka 59 Mbps vilket måste beskrivas som en svag prestation.

En hastighetsminskning på cirka 75 % vid fildelning är inte acceptabel, så här blir det minushögen som gäller.

qbittorent-hastighetstest-med-spyoff

Kundsupport – finns det någon sådan?

Kundsupporten kan nås via e-post eller ett webbformulär. Någon chattklient ser man dock inte röken av – och en sådan hade kanske behövts?

Mer specifikt kontaktade jag SpyOFF:s kundsupport två gånger. En gång för att diskutera ett tekniskt problem och den andra gången för att rådfråga om vilket VPN-protokoll de anser passar bäst för Windows.

Några svar blev det dock inte tal om. Nu har det gått strax över tre år, och inkorgen ekar fortfarande tom.

supportformulär-för-spyoff

Till SpyOFF:s försvar är iallafall hjälpsidorna uppstyrda. Där hittar man bland annat svar på vanligt ställda frågor, installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp samt mer information om vad en VPN är.

hjälpsektion-för-spyoff

Det faktum att hjälpsidorna är bra uppstyrda hjälper dock inte. Hela kategorin hamnar i minushögen då supportmedarbetarna verkar vara på en konstant solsemester.

BBC iPlayer kan inte låsas upp

BBC har lyckats svartlista samtliga av SpyOFF:s brittiska IP-nummer. Jag försökte komma åt BBC iPlayer från ett flertal brittiska servrar men allt jag fick var ett felmeddelande – som du ser nedan.

inget-stöd-för-bbc-iplayer-för-spyoff
Jotack – jag är också ledsen över detta..

Säkerhetsläckor existerar

Nästan alla VPN-aktörer klarar av de säkerhetstester som jag utsätter dem för. De är ju trots allt säkerhetsföretag.

Men SpyOFF snubblar och faller, som du ser nedan:

 • Doileak.com (WebRTC-läcka)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (DNS-läcka)
 • Virustotal (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)

En DNS-läcka samt en WebRTC-läcka identifierades, vilket inte är okej någonstans.

virustotal-säger-att-det-är-inga-problemos
Programvaran är ren enligt Virustotal..
dns-läcka-enligt-vpn-insights-1
En DNS-läcka rapporterades av VPN Insights..
inga-ip-läckor-med-spyoff-vpn
Inga IP-läckor enligt samma webbverktyg..

Att betala för en osäker VPN? Det är knappast någon bra idé. Håll dig borta från SpyOFF.

Sammanfattande tankar
Sanmarinska SpyOFF är en osäker såväl som dyr VPN, som underpresterar gång efter gång. Utöver det existerar säkerhetsbrister.
Betyg:
2.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
SpyOFF
Betyg:
2.5
 • Låser upp Netflix
 • Långsamt servernätverk
 • Obefintlig kundsupport
 • Säkerhetsbrister

Mer om VPN

Låser upp Netflix - Långsamt servernätverk - Obefintlig kundsupport - SäkerhetsbristerTest av SpyOFF → Ett osäkert och långsamt VPN-alternativ