Meny

Recension SpyOFF: Ett osäkert och långsamt VPN-alternativ

SpyOFF ägs av ett San Marino-styrt säkerhetsföretag med ett 50-tal anställda. Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser det mycket lovande ut: Hastighetsläget ska vara helt perfekt, säkerhetsläget samt loggavtalet likaså, och fildela ska vi kunna göra precis överallt.

Men men. Vi får inte låta oss luras av vackra marknadsförings-dängor. Det som precis nämnts måste granskas tillsammans med en hel del annat. Men innan vi gör det får ni stå ut med lite snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets säteSan Marino
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar1000+ i 50+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, IKEv2 och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär och mail
Kostnad vid månadsbetalning€10.99
Kostnad vid årsabonnemangN/A
Övriga abonnemang
Sex månader€8.99
16 månader€4.70
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaSpyOff.com

På plussidan (+)

Säte i San Marino = inget Eyes-avtal

Som rubriken säger har VPN-företaget sitt säte i den lilla önationen San Marino, ett land med omkring 30.000 invånare. Och då San Marino är granne med Italien, som ingår i Eyes-samarbetet, är det lätt att tro att även San Marino ingår i samma oheliga allians. Men så är det icke.

spyoff-hamnar-utanför-eyes-avtalet

Enligt sanmarinsk lag måste SpyOFF dock lätta på locket om det vi gör på nätet kan leda till ett fängelsestraff som motsvarar ett år eller mer, vilket känns helt okej då bland annat fildelning inte inkluderas. Loggavtalet är dessutom vattentätt – men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Fildela kan vi göra precis överallt

Bittorrent-protokollet är helt underbart. Tack vare detta kan stora filer delas både enkelt och säkert. Men trots att så är fallet finns det lite orosmoln på horisonten. På senare tid har diverse cyberbrottslingar och hackers börjat använda protokollet för att hitta på bus, det vill säga tex. ta över våra datorer för att kunna infektera dem med skadlig kod.

Själva förloppet är tyvärr en ganska enkel historia då vi skyltar med våra riktiga IP-adresser så fort vi laddar ner någonting via Bittorrent-protokollet. Men om vi fildelar med ett VPN-skydd i ryggen ersätts våra riktiga IP-adresser med delade sådana som VPN-företagen förfogar över, och vips får säkerhetsläget sig en rejäl skjuts i rätt riktning. Sen skadar det inte heller att upphovsrättslobbyn får foten vid dörren. Samtliga av deras löjliga förfrågningar hamnar direkt i papperskorgen, åtminstone när det kommer till SpyOFF.

Då smiter vi vidare till testandet. Att vi kan fildela på samtliga servrar är hur bra som helst, men är det något fräs i SpyOFF:s maskineri? Jodå, det går rätt bra undan. En större och fruktansvärt laglig torrent (en Linuxdistribution) laddades ner via en svensk VPN-server, och hastighetsläget, dvs. 7.1 MiB/s eller omkring 69 Mbps nerströms, får ses som fullt godkänt.

qbittorent-hastighetstest-med-spyoff

Netflix och SVT Play kan låsas upp

Innan 2016 var det busenkelt att komma åt Netflix fullständiga utbud, men den tiden är tyvärr förbi. Hollywood klagade på streamingjätten och krävde att den trasiga affärsmodellen, där filmbolagen tillåts sälja allt material flera gånger, ska fortsätta att gälla även i framtiden. Och jepp – Netflix lydde. Svenskar ska med andra ord nöja sig med ungefär en tredjedel av det fullständiga utbudet, och om man inte gillar läget – tough luck. De kunder som valde att klaga beskrev Netflix-vd:n som en ”högljudd minoritet”, och vi bör därför kunna räkna med den oheliga pakten lever vidare även i framtiden.

Men hur klarar Netflix av att låsa ute VPN-kunderna rent praktiskt? Streamingjätten är en lurig rackare. Samma år (2016) sjösatte de ett gigantiskt blockeringssystem, eller en proxy-brandvägg, med en huvuduppgift: Att mota bort VPN-kunder som försöker ”lura systemet”. Men Netflix är inte en ”one trick pony”. De har även som vana att blockera VPN-företagens IP-nummer med jämna mellanrum. Därefter fixar VPN-leverantörerna nya sådana, och katt och råtta-leken är ett faktum.

I korthet: De VPN-företag som har mest resurser och/eller kunnande klarar av att hävda sig mot Netflix, och lyckligtvis kan vi också räkna in SpyOFF i den skaran. Utöver detta kan vi låsa upp en lång rad svenska streamingplattformar såsom Viaplay och SVT Play, om vi väljer att koppla upp oss mot en svensk VPN-server vill säga.

Apparna gör precis det de ska

Bra VPN-klienter kräver inte några långa och krångliga installationsprocesser. Gränssnittet ska dessutom vara enkelt samt lättarbetat. Så här borde det se ut i mina ögon: Vi laddar ner VPN-appen, loggar in, finjusterar några inställningar – sen ska allt fungera som en dans. Huruvida SpyOFF:s appar uppfyller de kriterierna eller inte tar vi reda på bums. Vi inleder med att granska hur Windows-klienten sköter sig:

Windows-appen var en lättanvänd och kvick historia. Så fort jag loggat in såg jag att Kill Switch-verktyget var aktiverat tillsammans med ett säkert VPN-protokoll. Rent tekniskt var serverbytena genomförda kvickt som attan, och gränssnittet kändes alltid rappt och följsamt. Mer specifikt: Appen var både lättanvänd samt säker, och gjorde alltid det jag bad den om. Mer än så kan man knappast begära.

spyoff-klient-för-windows

iOS-appen var betydligt mer avskalad, och gick inte heller av för hackor. Att kunna använda ett likvärdigt gränssnitt på flera enheter förbättrar användarupplevelsen markant. Utöver detta var ett säkert krypteringsprotokoll aktiverat redan från start (IKEv2-protokollet). Serverbytena var kvickt överstökade även här, och gränssnittet gick det heller inte att klaga på. Jag utförde även ett stresstest i vilket jag bytte servrar i snabb följd ett tjugotal gånger – helt utan att iOS-klienten visade prov på några som helst trötthetstecken.

Installationen var dessutom överstökad på bara någon halv minut då alla inställningar kunde godkännas via Face ID (Touch ID funkar precis lika bra). VPN-leverantörer som erbjuder många egenutvecklade appar förtjänar en klapp på axeln. OpenVPN Connect och likvärdiga VPN-klienter är dock minst lika säkra, men något krångliga att komma igång med – i synnerhet för nyinvigda.

ios-klient-för-spyoff

Allt som allt gjorde samtliga av de appar som testkördes precis det de skulle, och då är det plushögen som gäller även här.

Många typer av säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

SpyOFF stödjer världens starkaste krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten, fullt ut. Utöver detta kan vi koppla upp oss med något av följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • L2TP/IPsec (säkert)
 • PPTP (som bäst mediokert)

Vilket bör ses som en mycket bra mix. Ni bör i första hand använda er av OpenVPN eller IKEv2, men L2TP/IPsec kan även det ses som ett stabilt alternativ. PPTP-protokollet bör ni dock undvika i den mån det går, då samma krypteringsstandard kan knäckas på bara några minuter.

Vissa säger: ”Såvida ni inte surfar på något osäkert WiFi-nät i stan räcker det om ni kör på ett lite enklare protokoll”, men där jag håller inte med. Vi betalar för att känna oss tryggare på nätet, och då finns det ingen anledning att köra med någonting annat än de bästa och mest effektiva standarderna. Och om ni inte får ut någon bra hastighet med de säkraste inställnings-alternativen: Byt VPN-leverantör istället för att kompromissa.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi för Windows och Mac. Samma funktion stänger ner vår internetuppkoppling per automatik om vi skulle tappa kontakten med SpyOFF:s servrar. Verktyget är dessutom resurssnålt, och det bästa skyddet vi har mot diverse IP- och DNS-läckor. Med lite tur gör samma verktyg entré i VPN-företagets mobila appar, men där är vi tyvärr inte än.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos SpyOFF kan vi koppla upp en lång rad enheter, inklusive:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Men efter det tar det stopp. Smarta tv-apparater, äldre routrar, spelkonsoler och dylikt får förbli oskyddade. Det lilla tillkortakommandet kanske inte är en dealbreaker för alla, men ett bättre stöd för att kunna skydda lite mer ovanliga enhetstyper hade inte suttit helt fel.

SpyOFF ska dock ha en eloge för att de låter oss koppla upp hur många enheter vi vill på en och samma gång. Många konkurrenter sätter en gräns på omkring fem samtidigt uppkopplade enheter, medan SpyOFF löper linan ut, och det ska de ha all heder för.

spyoff-appar

Neutralt (+-)

SpyOFF har ett mediokert rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med ett antal filtrerade omdömen där SpyOFF beröms för i princip allt. De recensionerna är inte nödvändigtvis fejkade, men vi behöver ett bättre underlag än så här för att vi ska kunna bedöma huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.

filtrerat-omdöme-för-spyoff

Med detta sagt undersöktes en lång rad sociala medie-sajter, såsom Twitter, Facebook samt Reddit, och reaktionerna var ganska blandade. De som var nöjda med det SpyOFF har att erbjuda berömde främst kundsupporten samt desktop-apparna.

kundomdöme-för-spyoff

Men allt var inte guld och gröna skogar. Hastighetsläget, prisläget och det faktum att BBC iPlayer inte kan låsas upp kritiserades ganska högljutt. Mer specifikt hamnar denna kategorin i gränslandet, vilket jag tycker känns ganska rättvist då kundomdömena var minst sagt spretiga.

Prisläget ser acceptabelt ut

Just nu erbjuder SpyOFF tre olika VPN-paket där det bara är priset som skiljer sig, inte funktionerna. Om ni skulle ångra er ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, som följer med oavsett vilket VPN-paket ni väljer att teckna er för. För att kunna utnyttja garantin hojtar ni till på kundsupporten så hjälper de er vidare.

Som ni själva ser kommer ni billigast undan om ni tecknar för det längsta abonnemanget, men trots detta är toppalternativ såsom SurfShark och Cyberghost fortfarande snäppet mer prisvärda.

spyoff-prislista

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

Loggavtalet är acceptabelt

Alla VPN-företag i hela världen säger exakt samma sak: – ”inga känsliga loggar sparas, så är det med den saken”. Men vi kan aldrig ta dem på orden. För att vi ska kunna ta reda på hur de sköter sig inom denna kategorin måste loggavtalet granskas, och det sätter vi igång med direkt.

VPN-företaget lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Begränsad Google Analytics-data (på SpyOFF:s webbsida)
 • Cookies (på samma webbsida)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra oss)

Och det är faktiskt allt. Inga av de uppgifter som precis nämnts kan räknas som känsliga, och då SpyOFF inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter bör vi kunna känna oss säkra.

Då tar vi en titt på det trevligaste, dvs. vad SpyOFF-gänget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Då loggavtalet är minst sagt uppstyrt kanske ni undrar varför kategorin placerats i gränslandet. Det finns ett enkelt svar på den frågan: SpyOFF har inte full kontroll över sin egen hårdvara. De hyr sina servrar från IPVanish.

Men då IPVanish knappast är någon skumrask-aktör kan vi inte gnälla alltför högljutt. Vi kan samtidigt konstatera att VPN-jättar såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN äger sin egen hårdvara – och med handen på hjärtat – det borde SpyOFF också göra.

VPN-servrarna håller en acceptabel hastighet

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska VPN-server som testkördes skötte sig bra, men inte jättebra. 35+ Mbps nerströms får ses som godkänt, men det är knappt.

Nerströms: 36 Mbps
Uppströms: 85 Mbps
Latens: 15 ms

servertest-sverige-för-spyoff

Storbritannien

De brittiska VPN-servrarna var betydligt rappare. Sammanlagt provkörde jag två sådana, och ingen av dessa dippade under 50 Mbps nerströms. Snyggt!

Nerströms: 74 Mbps
Uppströms: 50 Mbps
Latens: 36 ms

testkörning-server-i-storbritannien-för-spyoff

USA

USA-servrarna brukar vara plågsamt långsamma. Och jepp – SpyOFF är tyvärr inget undantag till den regeln. Strax under 30 Mbps nerströms duger fint för att streama lite Netflix-material, men inte mycket mer än så.

Nerströms: 27 Mbps
Uppströms: 6 Mbps
Latens: 244 ms

testkörning-usa-server-för-spyoff

Allt som allt blev man knappast fartblind, men hastighetsläget är trots allt acceptabelt. En medioker insats räcker dock inte för att hela kategorin ska kunna hamna i plushögen. Tills det att hastighetsläget repat sig blir det gränslandet som gäller.

Serverparken är stor – men långtifrån störst

Inom VPN-branschen är det följande tumregel som gäller: ”Ju fler servrar – desto snabbare går det”. Självklart finns det undantag till den regeln, men de är ganska få till antalet.

Hos SpyOFF hittar vi 1.000+ servrar som finns utspridda i 50+ länder, vilket innebär att VPN-företaget inte kan räknas in som någon lilleputt. Men om vi jämför med VPN-jättar såsom NordVPN och Cyberghost, som ger oss tillgång till tusentals VPN-servrar, hamnar de tyvärr lite i skymundan.

Hur som helst – omkring 1.000 servrar är inte fy skam – men för att kategorin ska kunna placeras på rätt sida om plusstrecket krävs ett betydligt trevligare hastighetsläge.

serverpark-för-spyoff-som-har-servrar-i-usa-sverige-och-storbritannien
Några av de servrar som ingår..

På minussidan (-)

Kundsupporten är illa uppstyrd

Supportgänget kan nås via e-post eller ett webbformulär. Någon chattklient ser vi dock inte röken av – och en sådan hade kanske behövts? Mer specifikt kontaktade jag SpyOFF:s kundsupport två gånger. En gång för att diskutera ett tekniskt problem och den andra gången för att rådfråga om vilket VPN-protokoll de anser passar bäst på Windows-sidan.

Några svar blev det dock inte tal om. Nu har det gått strax över två dygn (jag fick aldrig ett svar), och inkorgen ekar fortfarande tom. Nåväl, den första frågan kunde Google besvara. Den andra frågan besvarades (åtminstone till viss del) på hjälpsidorna. Men samtidigt hade ett livstecken från supportpersonalen inte suttit helt fel.

supportformulär-för-spyoff

Till SpyOFF:s försvar är iallafall hjälpsidorna uppstyrda. Där hittar vi svar på vanligt ställda frågor, installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

hjälpsektion-för-spyoff

Det faktum att hjälpsidorna är bra uppstyrda hjälper dock inte. Hela kategorin hamnar i minushögen då supportupplevelsen var minst sagt otillfredsställande.

BBC iPlayer kan inte låsas upp

BBC har tydligen lyckats svartlista samtliga av SpyOFF:s brittiska IP-nummer. Jag försökte komma åt BBC iPlayer från ett större gäng brittiska servrar, men allt jag fick var ett felmeddelande – som ser ni nedan.

inget-stöd-för-bbc-iplayer-för-spyoff
Jotack – jag är också ledsen över detta..

Säkerhetsläget ser riktigt tråkigt ut

Nästan alla VPN-aktörer klarar av de säkerhetstester som jag slänger åt deras håll. Men inte SpyOFF, som sköter sig riktigt dåligt på säkerhetsfronten:

 • Doileak.com (WebRTC-läcka)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (DNS-läcka)
 • Virustotal (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)

Som ni ser ovan påträffades en DNS-läcka samt en WebRTC-läcka, vilket inte är okej någonstans.

virustotal-säger-att-det-är-inga-problemos
Programvaran är ren enligt Virustotal..

dns-läcka-enligt-vpn-insights-1
En DNS-läcka rapporterades av VPN Insights..

inga-ip-läckor-med-spyoff-vpn
Inga IP-läckor enligt samma webbverktyg..

Rekommenderas SpyOFF?

Nej. SpyOFF gör en hel del rätt, men minushögen är alltför välfylld för att de ska kunna rekommenderas. Om vi kikar strax ovanför minusstrecket är det dessutom mycket som är ”acceptabelt”, dvs. långtifrån perfekt.

Då ett flertal mer högpresterande VPN-alternativ återfinns på marknaden, såsom CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension), håller inte det här. Jag kommer att provköra SpyOFF:s VPN-tjänst i framtiden, och då får vi hoppas att saker och ting har förbättrats.

På VPN-topplistan kan ni jämföra samtliga VPN-alternativ som granskats, och högst upp återfinns de bästa VPN-alternativen, som springer varv runt SpyOFF, och allt de har att erbjuda.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört SpyOFF? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN