MullvadVPN är precis som det låter en svensk VPN-aktör som funnits med sedan 2009. Företaget grundades av Fredrik Strömberg och Daniel Berntsson, och huvudkontoret är fortfarande beläget i Göteborg.

Om vi smyger in på webbsidan ser vi att apparna ska vara lättanvända, men om vi bortser från det påståendet blir vi helt beskonade från diverse marknadsförings-skryt – vilket alltid är lika skönt. Hur som helst måste vi ta reda på hur VPN-företaget sköter sig, och det gör vi nu.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar400+ i 39+ länder
VPN-protokollOpenVPN och WireGuard
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€5.00
Kostnad vid årsabonnemang€5.00
WebbsidaMullvad.com

På plussidan (+)

Loggpolicyn är vattentät

Likt precis varenda VPN-leverantör på marknaden hävdar även MullvadVPN att det är en ”no logs policy” som gäller. Men för att vi ska kunna vara säkra på att så är fallet måste loggpolicyn granskas i sömmarna.

Mullvad lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra enskilda användare)
 • Uppkopplingsloggar (rensas var femte minut)

Och det är faktiskt allt. Men innan jag börjar berömma Mullvad för deras extremt välskrivna loggavtal går vi ingen vad de inte sparar:

 • IP-adresser
 • Våra e-postadresser
 • Namnuppgifter
 • DNS-förfrågningar
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik vi förbrukar)
 • Google Analytics-data 
 • Cookies

loggpolyci-för-mullvadvpn

Utöver detta tillämpar samma VPN-aktör en anonymitetsåtgärd som de är helt ensamma om att erbjuda, dvs. inloggning via anonyma kontonummer.

mullvadvpn-inloggningsnummer-genereras

Tack vare samma lösning behöver vi aldrig uppge några namnuppgifter eller e-postadresser – vilket även det är unikt.

Mer specifikt har Mullvad infört en vansinnigt säker registreringslösning, och om vi väljer att fokusera på loggavtalet är detta mycket lättbegripligt samt helt befriat från diverse juridiska finter. På bilden nedan ser ni för övrigt hur betalloggarna krypteras.

krypterad-betaldata

Det tål att repeteras: Mullvad sköter sig helt exemplariskt inom denna kategorin, och då blir det plushögen som gäller – med god marginal dessutom.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Utöver dagens mest vässade säkerhetsstandard, dvs. AES 256 över OpenVPN-protokollet, finns även det kryptobaserade WireGuard-protokollet tillgängligt. I teorin ska det sistnämnda protokollet bjussa på snabbare hastigheter samt mindre latens, men det kan fortfarande beskrivas som ganska oprövat. I dagsläget ska Android-, iOS-, Linux- samt Mac-apparna fungera finfint tillsammans med WireGuard-protokollet, och fler VPN-klienter kommer att få exakt samma stöd i framtiden.

wireguard-logo

Kill Switch-funktionalitet hittar vi dock ”bara” på Windows-sidan. Tack vare samma säkerhetsverktyg bryts våra internetuppkopplingar automatiskt om exempelvis ett serverbyte misslyckas eller om en VPN-app skulle krascha. Verktyget arbetar alltid i bakgrunden, och när detta väl är aktiverat skyddas vi mot diverse IP- samt DNS-läckor på ett mycket fiffigt sätt.

Inga säkerhetsbrister upptäcktes

Som vi redan gått igenom är loggpolicyn helt vattentät, men detta betyder ingenting om VPN-företaget ifråga inte håller vad de lovar rent säkerhetsmässigt. MullvadVPN grillades mot sammanlagt fem webbtjänster, och tog sin igenom alla test jag slängde åt deras håll:

 • IPX.ac (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)

Säkerhetsläget är med andra ord urstarkt.

inget-virus-i-programvaran-för-mullvad
Inget virus eller andra tråkigheter i programvaran..
inga-ip-läckor-för-mullvadvpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-dns-läckor-för-mullvadvpn
Inga DNS-läckor..

MullvadVPN:s servrar är någorlunda rappa

Bashastigheten

Det hastighetsläge som gäller utan en VPN-uppkoppling i ryggen hittar ni nedan.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes bjöd på helt ok hastigheter, både uppströms och nerströms – som ni ser på bilden nedan.

Nerströms: 49 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 113 ms

servertest-i-sverige-för-mullvadvpn

Storbritannien

I Storbritannien gick det ännu bättre undan. Ett hastighetsläge på omkring 90 Mbps nerströms är inget att skämmas över.

Nerströms: 88 Mbps
Uppströms: 8 Mbps
Latens: 239 ms

servertest-i-storbritannien-för-mullvadvpn

USA

På grund av att avståndet mellan Sverige och USA är minst sagt påtagligt är de amerikanska servrarna oftast de tröttaste i bunten, och detta påstående stämmer även här. Omkring 10 Mbps nerströms är ett ganska mediokert resultat i jämförelse med hur konkurrenter såsom Cyberghost och ExpressVPN presterar.

Nerströms: 9 Mbps
Uppströms: 2 Mbps
Latens: 198 ms

servertest-i-usa-för-mullvadvpn

Allt som allt är servrarna tillräckligt kvicka för att hamna i plushögen, men inte med någon större marginal.

Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det

Med tanke på att i princip alla VPN-kunder vill kunna fildela anonymt bör samtliga VPN-företag erbjuda ett bra stöd för just detta, men så är inte alltid fallet. Fildelning via Bittorrent- och p2p-protokollet är vansinnigt bandbreddskrävande, vilket bidrar till en ökad belastning på VPN-servrarna – och dessa typer av servrar är knappast gratis att äga och drifta. Utöver detta kan diverse upphovsrättsorganisationer knacka på och fråga vad som försiggår, men då Mullvad inte samarbetar med de skummisarna spelar det ingen roll.

Hur som helst är det helt ok att fildela hur mycket man vill på samtliga servrar. Mullvad bjussar dock inte på några ”Kom och fildela här”-skyltar på webbsidan. Men då företaget trots allt har knåpat ihop en egen Bittorrent-guide bör de tycka att fildelning är en ganska trevlig hobby som förtjänar lite extra skydd.

Då smiter vi vidare till testandet. Som ni ser nedan gick mycket bra undan när jag tankade hem en vansinnigt laglig testfil (En Linuxdistribution) via qBittorent. Hastighetsläget, dvs.  18.4 MiB/s eller omkring 154 Mbps, bör ses som mer än godkänt.

mullvad-test-för-torrenting

BBC iPlayer och SVT Play kan låsas upp

Många av de större streamingplattformarna gör allt de kan för att låsa ute VPN-användare. Ibland vinner streamingjättarna, och ibland VPN-aktörerna. Med detta sagt kan åtminstone BBC iPlayer samt SVT Play låsas upp utan några som helst problem. Vid testtillfället var det heller inte tal om något lagg eller några frysningar, vilket även det uppskattades.

bbc-iplayer-fungerar-med-mullvadvpn

Serverparken är relativt stor

I dagsläget finns 400+ servrar tillgängliga i sammanlagt 39 länder. Om vi bara fokuserar på serverparkens storlek är denna betydligt mindre än många konkurrenters, men då servrarna är strategiskt placerade (alla viktiga länder finns representerade) bör samma park kunna beskrivas som fullt tillräcklig.

ett-antal-av-de-vpn-servrar-som-erbjuds

Priset är fast och ganska lågt

Vi kommer aldrig hitta några ”teckna dig för X år, spara 129% och få en elektrisk trehjuling”-erbjudanden hos Mullvad, men det gör inget. VPN-företaget kör med ett fast och relativt lågt pris. €5 per månad gäller alltid, oavsett hur länge ni vill vara kvar. Tack vare detta slipper vi bli pressade att binda upp oss mot långa avtal – men vi går samtidigt miste om chansen att spara en hacka genom att visa att ni är lojala, dvs. beredda att hänga kvar länge. Den enda prissänkning som erbjuds faller in om ni betalar med en kryptovaluta, tex. Bitcoin. Då är det 10% rabatt som gäller.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, och dessutom är helt befriad från diverse begränsningar. Visst, om ni betalat kontant eller via någon form av kryptovaluta kan samma garanti inte utnyttjas, men det är knappast någonting som är unikt för just Mullvad. Hur som helst – om ni skulle vara missnöjda hojtar ni till på kundtjänst-gänget så hjälper de er vidare.

Mullvad har mycket gott rykte online

Om vi tar ytterligare en titt på webbsidan ser vi att densamma är helt befriad från diverse filtrerade användarrecensioner. Och med detta sagt måste ett antal sociala medie-sajter undersökas för att vi ska kunna få en bättre bild huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte.

Mer specifikt beröms VPN-företaget för i princip allt, och det är i synnerhet säkerhetsläget samt Windows-appen får flest skopor med kärlek.

mullvad-omdöme-på-reddit

De negativa rösterna klagar dock på att det är något svårt att komma igång (och det stämmer – åtminstone för nyinvigda) samt att prisnivån är lite väl tilltagen.

För att sammanfatta läget hör man oftast bara bra saker om Mullvad på diverse diskussionsforum, jämförelsesajter och dylikt, och med detta sagt hamnar även den här kategorin i plushögen.

Windows-appen håller hög klass

App-utbudet är tyvärr inte jättestort, men Windows-klienten är åtminstone välsvarvad – och den fick sig en genomkörare som heter duga.

Sekunden efter jag loggat in möttes jag av ett snyggt och lättförståeligt gränssnitt. Serverbytena var dessutom kvickt överstökade, och efter bara någon minut kände jag mig helt hemma i appen. Observera gärna att ”Blockera när frånkopplad”-alternativet (dvs. Kill Switchen) alltid bör vara aktiverad.

Allt som allt var jag mycket nöjd över hur Windows-appen betedde sig. Det skulle vara en riktig dröm om samma fantastiska gränssnitt fanns tillgängligt även på mobilsidan.

mullvadvpn-klient-för-windows

Neutralt (+-)

Sverige ingår i Eyes-avtalet

Efter det andra världskriget var över bestämde Storbritannien och USA sig för att inleda ett informationssamarbete. Detta kan förstås låta bra och helt naturligt: Två allierade länder snicksnackar lite om säkerhetsläget med mål att kunna bevara freden. Så var det ett tag, men inte längre. I samma allians hittar vi numera 14 länder, som alla signalspanar på sina respektive medborgare, och då Mullvad har sitt säte i Sverige omfattas de ofrivilligt av Eyes-avtalet.

Detta är dock ingen ”biggie” när det kommer till MullvadVPN. Då de inte sparar några känsliga loggar finns det heller inte en chans att någon skum regering skulle få reda på vad vi pysslar med online.

På minussidan (-)

Kundsupporten är långsam och svåråtkomlig

För vana användare kan alla nummerkombinationer, manuella installationer och dylikt betas igenom ganska fort, men för nyinvigda sådana är dessa manövrar säkerligen lite mer kniviga. Vid de tillfällena kan det vara skönt att kunna kontakta supportgänget på ett smidigt sätt, men den lilla manövern är tyvärr ganska svår. För mig tog det flera minuter innan jag ens visste hur jag kunde få fatt på supportmedarbetarna, men tillslut hittade jag rätt e-postadress.

Hur som helst är det ”[email protected]” som gäller. Kundsupporten har dessutom ”bara” öppet under kontorstid, vilket innebär att vi kan tvingas vänta ett bra tag innan ett korrekt svar dimper ner i inkorgen.

Sammanlagt kontaktades företaget en gång, och vid det tillfället tog det omkring 20 timmar innan ett korrekt svar togs emot. 20 timmars väntetid är kanske ingen katastrof, men då många support-avdelningar är betydligt bättre uppstyrda än så här måste denna kategori tyvärr placeras i minushögen.

chattlogg-med-mullvadvpn

Till VPN-företagets försvar är i alla fall hjälpsektionen snyggt utformad. Där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, grundläggande information om VPN-tekniken samt mycket mer.

hjälpsektion-för-mullvadvpn

Netflix kan inte låsas upp

Vid recensionstillfället kunde inte Netflix kraftiga proxy-brandvägg överlistas, och det var med andra ord omöjligt att ta del av streamingjättens fullständiga utbud. Detta var förstås mycket tråkigt då Mullvad-gänget gör så mycket rätt inom andra områden.

Om det är Netflix som lockar mest bör för övrigt ExpressVPN samt NordVPN ses som två bra alternativ.

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

Som rubriken säger kan vi koppla upp många typer av enheter och plattformar, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • iOS
 • Android
 • Routrar

Och som ni själva ser är det egenutvecklade appar som gäller för Windows, Mac, och Linux, men på mobilsidan är det dock diverse tredjerpartsalternativ som gäller. Dessa är förstås lika säkra, men installationsprocessen blir samtidigt lite mer omständlig, i synnerhet för nybörjare.

I övrigt lirar Mullvad även bra med Tor, och vi kan dessutom VPN-bestycka våra routrar. Vid skrivande stund stöds följande operativsystem:

 • Asus Merlin
 • DD-WRT
 • IPFire
 • Tomato 
 • OpenWRT

Och om ni inte förfogar över en kraftfull router i dagsläget bör OpenVPN-routern Vilfo(recension) ses som ett bra alternativ. Då slipper ni dessutom flasha era nuvarande routrar, samtidigt som installationsprocessen förenklas rejält.

Som en liten slutkläm kan jag tillägga att maximalt fem enheter kan kopplas upp på en och samma gång, vilket kan beskrivas som en standardnivå där många av konkurrenterna lägger sig.

Rekommenderas MullvadVPN?

Till viss del. Även om Mullvad gör väldigt mycket rätt erbjuder en lång rad andra VPN-leverantörer exakt samma saker (eller bättre) till ett lägre pris. Konkurrensen är stenhård på VPN-marknaden, och en extremt säker VPN-tjänst med en vattentät loggpolicy utmärker sig inte lika tydligt som för bara några år sedan.

Numera är det blixtsnabba supportavdelningar samt prispressade VPN-lösningar som gäller – och just där hamnar Mullvad tyvärr något hack bakom konkurrenterna. Mer specifikt bör CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) ses som betydligt bättre VPN-alternativ, sett ut ett helhetsperspektiv.

Om ni vill klura vidare en stund kan ett besök på topplistan vara en bra idé, där ni får chansen att jämföra alla VPN-aktörer som recenserats.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört MullvadVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments