Meny

Recension Betternet: Ett underpresenterande VPN-alternativ

Kanadensiska Betternet slog upp sina dörrar år 2015 och ägs av Pango Group. Om vi ska ta VPN-företaget på orden är det en kvick VPN-tjänst som lurar runt hörnet. Snygga och säkra appar ska det tydligen också vara tal om.

Hos Betternet är det en premium- och en gratis-variant som gäller. Ordet ”gratis” brukar dock vara sammankopplat med en lång rad kompromisser såsom störande annonser, tveksamma användaravtal och halvtaskiga säkerhetsfunktioner.

Men jag kan ha fel, Betternet kanske överraskar? I recensionen nedan granskar vi alla ganska modiga påståenden som kommit från VPN-företagets håll, inklusive en hel del annat, såsom; hastighetsläget, möjligheten att fildela samt mycket mer.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayNej
Antal servrar11+ i 10+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Prova på-konto
7 dagar (endast Windows)
Kostnad vid månadsbetalning$11.99
Kostnad vid årsabonnemang$2.99
Övriga abonnemang
Sex månader
$3.99
WebbsidaBetternet.co

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Som rubriken säger kan vi koppla upp det mesta, såsom:

 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome/Firefox)

Något stöd för att installera VPN-tjänsten i våra routrar kan vi dock glömma. Surt sa räven. I övrigt kan fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket kan beskrivas som något av en standardnivå.

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Marknadens mest kraftfulla krypteringsalgoritm, AES 256, har fullt stöd. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IPSec (säkert)

OpenVPN är urstarkt och bör alltid väljas så länge det finns tillgängligt. Men om en äldre eller lite mer ovanlig enhet (som inte stödjer OpenVPN-standarden) ska kopplas upp kan IPSec betraktas som ett helt acceptabelt reservalternativ.

Prisnivån ser ganska trevlig ut

$2.99/mån får ni pynta om ni tecknar er för ett årslångt VPN-abonnemang, och det är ganska acceptabelt om ni frågar mig. Visst, hos starkare VPN-alternativ såsom Surfshark(recension) kommer ni betydligt billigare undan, men prisnivån är trots allt inte alltför blödig.

Betternet erbjuder även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar, vilket bör ses som riktigt generöst. Det är bara Cyberghost(recension) som matchar det tidsspannet. Om ni vill utnyttja pengarna tillbaka-garantin – hör av er till kundsupporten så fixar de resten.

betternet-pengarna-tillbaka-garanti

Neutralt (+-)

Apparna är lättbegripliga men funktionsfattiga

Windows-klienten var en mycket enkel och avskalad rackare som alltid gjorde det jag ville. Den påminde nästan om en mobil-app, vilket jag gillade skarpt. Rent tekniskt var serverbytena snabbt överstökade, ett säkert VPN-protokoll var aktiverat redan från start och inställningarna var busenkla att förstå sig på. Lite fler funktioner hade dock inte suttit helt fel, men allt som allt finns det inte mycket att klaga på.

betternet-app-för-windows

iOS-appen då? Håller den en någorlunda hög nivå? Jepp – det gör den. iOS-versionen vinner kanske inga designpriser, men då även denna skötte sig på ett föredömligt sätt får den en tumme upp från mitt håll.

betternet-app-för-ios

Lättanvända, snygga men funktionsfattiga. Så kan vi sammanfatta läget. Även om det var busenkelt att komma igång ligger apparna mil efter konkurrenterna rent funktionsmässigt. När konkurrensen är så här pass hög håller inte det här. Kategorin landar i gränslandet, och får stanna där tills läget förbättrats.

Loggpolicyn är som bäst medioker

Alla VPN-företag sparar loggar, annars skulle de inte kunna leverera en fungerande tjänst. Men hur är det med Betternet då? Jodå, de sköter sig hyfsat.

Betternet lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Cookies (på Betternet.com)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Betalinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (ofarliga – kan inte heller användas för att spåra oss)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)
 • Annons-ID:n – (för gratiskunder)

Som ni själva ser är det en rejäl lista som precis rabblades upp. Även om nästan alla uppgifter är att betrakta som ofarliga sparar de lite väl mycket. Att lägga beslag på Annons-ID-nummer är dessutom lite av ett no-no, som gör att gratisversionen känns än mer osäker. Till VPN-företagets försvar har de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, och det ska Betternet ha all heder för.

Då tar vi en titt på vad VPN-aktören inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar

Mer specifikt är Betternets användaravtal långtifrån hemskt. Det är lättläst och fritt från diverse juridiska finter. För att sammanfatta läger sparar de för mycket, och annons-ID-numrera lämnar dessutom en besk eftersmak i munnen. Med detta sagt landar kategorin i gränslandet mellan plus och minus, och det är faktiskt generöst. Men men, jag kan vara lite snäll, minushögen är full nog som den är.

På minussidan (-)

Kill Switch-funktionalitet blir vi utan

De mest högpresterande VPN-jättarna bjuder på Kill Switch-funktionalitet för alla vanliga enheter, inklusive iOS, Android, Windows och Mac. Samma verktyg bryter våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagens servrar, och är det bästa vi har för att kunna skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Hos Betternet hittar vi tyvärr ingen Kill Switch-lösning överhuvudtaget, och det är rentav skamligt. På grund av detta får säkerhetsläget sig en rejäl smäll på nosen, samtidigt som minushögen fylls med ytterligare en kategori.

Kundsupporten är ganska illa uppstyrd

Om ni vill kunna kontakta Betternet finns det två vägar att gå; via webbformuläret eller via direktmail. Jag valde att skicka två frågor via webbformuläret. Den första frågan besvarades efter två dagar, och den frågan besvarades efter fyra dagar. Svaren var dessutom kortfattade och ganska tvetydiga.

Till Betternets försvar är iallafall hjälpsidorna bra uppstyrda. Väl där hittar vi bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, lite enklare information om VPN-tekniken samt mycket annat.

betternet-hjälpsidor

För att sammanfatta läget väger en smidig hjälpsektion ganska lätt när man tvingas vänta i uppemot fyra dagar för att få ett vettigt svar från kundsupporten. Det här håller inte. Det blir minushögen som gäller här med.

Säkerhetsläget ser ganska taskigt ut

En studie som publicerades år 2017 pekar på att säkerhetsläget ser allt annat än trevligt ut. Mer specifikt undersökte ett gäng forskare ett hundratals VPN-appar och Betternet knep faktiskt fjärdeplatsen. Men då en hög placering innebar att forskarna hittat virus och annat fuffens var det knappast tal om några glädjerop från Betternets sida.

Många VPN-företag som nämndes i studien valde att byta namn eller att lägga ner helt då ingen litade på dem längre, men inte Betternet. De hankar på fortfarande, men deras rykte är dock inte tiptop (mer om det längre ner).

betternet-i-undersökning
Högre AV-värde = Lägre förtroende..

Men men, det har ju faktiskt gått ett par år sedan studien damp ner. Jag utförde ett eget virustest, och som tur var kunde jag inte hitta något fuffens.

betternet-antivirustest-med-virustotal
Programvaran ska vara ren enligt Virustotal.com

Trots att säkerhetsläget ser bra ut idag väljer jag att lägga hela kategorin i minushögen. Betternet är trots att en VPN-tjänst, dvs. en säkerhetstjänst som ska förbättra integritetsläget online, inte försämra det. Att återfinnas i dessa typer av studier är inte acceptabelt någonstans.

Gratisversionen är ganska dåligt utformad

Det gamla talesättet: ”När någonting är gratis är det du som är produkten” stämmer in ganska bra när det kommer till Betternet. Annons-ID:n med tillhörande Google-annonser, långsamma servrar, databegränsningar och mycket annat trams är det som gäller om ni väljer att köra på gratisvarianten. Betternet måste förstås ha in pengar från gratisanvändarna, men det här känns alltför påträngande.

betternet-är-gratis

År 2017 begränsades gratis-versionen med ytterligare några snäpp. Gratiskunder kan inte längre bestämma vilken VPN-server de ska kopplas upp mot och gratisservrarna har blivit färre till antalet. VPN-företaget väljer med andra ord den server som ”passar bäst”, och den får gratisanvändarna nöja sig med.

Hastighetsläget är minst sagt ostabilt

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

USA

De amerikanska servrarna var piggast i högen. 220+ Mbps bör ses som ett mycket stabilt resultat.

Nerströms: 226 Mbps
Uppströms: 102 Mbps
Latens: 128 ms

servertest-usa-för-betternet

Sverige

I Sverige började Speedtest.net klaga på ”latensfel”, och exakt samma sak gällde när jag provade ett par andra mättjänster.

Nerströms: ? Mbps
Uppströms: ? Mbps
Latens: ? ms

Storbritannien

När de brittiska servrarna skulle testas var jag med om exakt samma sak.

Nerströms: ? Mbps
Uppströms: ? Mbps
Latens: ? ms

Jag utförde tre hastighetstest, och två av dessa gick käpprätt åt skogen. Visst, mättjänster har klagat på ”latensfel” när andra VPN-tjänster har recenserats. Det här problemet är trots allt ganska vanligt då många VPN-företag använder sig av starka brandväggar som kan störa mättjänsterna.

Men då alla VPN-servrar som testades kändes ostabila som bara den kan jag inte placera kategorin någon annanstans än just minushögen. Vissa perioder gick det undan som bara den, och vid andra tillfällen var det knappt styrfart på linan. Jag var dessutom tvungen att stå ut med diverse CAPTCHA-rutor, som dök upp gång efter annan. Det här håller inte.

Betternet har ett dåligt rykte online

Efter att jag dammsugit webbsidor såsom Reddit, Facebook och Twitter kom jag fram till att läget såg ganska bedrövligt ut. Väldigt få kunder hade någonting positivt att säga. Nästan alla klagade på växlande serverhastigheter, det taskiga säkerhetsläget, den minst lika taskiga loggpolicyn och mycket mer.

betternet-på-reddit

Nöjda kunder trallar på och är ganska tysta av sig medans missnöjda sådana klagar på diverse webbforum. Det kan vi inte komma ifrån. Men även om jag tar med det i beräkningarna är kritiken alltför högljudd. Det blir minushögen som gäller här med.

Fildelning försvåras pga. växlande hastigheter

Det är fullt tillåtet att fildela precis överallt, men då hastigheterna vi får ut är det lite av ett lotteri kan stödet för just fildelning beskrivas som ganska mediokert.

Jag försökte ladda ner ett större speldemo via qBittorrent, och hastigheterna jag fick ut pendlade mellan 1 Mbps till 130 Mbps, vilket inte känns okej någonstans. För att kunna fildela krävs det att VPN-företaget ifråga bjuder på stabila servrar, så är det knappast här.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

I skrivande stund kan varken Netflix eller BBC iPlayer låsas upp. Detsamma gäller för SVT Play, som i regel släpper igenom det mesta. Även här underpresterar Betternet, jisses Maria.

bbc-iplayer-fungerar-inte-med-betternet

Rekommenderas Betternet?

Nej. Betternet kan inte rekommenderas överhuvudtaget. Hastighetsläget är på tok för ostabilt, något Kill Switch-verktyg ser vi inte röken av och säkerhetsnivån är hemsk. När minussidan är så här pass välfylld är det bara att springa åt andra hållet. Jag skulle inte röra Betternet med tång om de så slängde VPN-tjänsten efter mig.

Ni bör istället nyttja bättre VPN-alternativ, likt ExpressVPN(recension), NordVPN(recension) och Cyberghost(recension). De sparar inga känsliga loggar, och springer varv runt Betternet.

På VPN-topplistan kan ni läsa mer om VPN-företag som presterar urstarkt. Klicka gärna på knappen nedan för att ta er dit.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Betternet? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN