Meny

Recension SlickVPN: Ett lågpresterande VPN-alternativ

USA-baserade SlickVPN kan beskrivas som en medelstor VPN-aktör, och om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser det riktigt trevligt ut. Alla viktiga VPN-protokoll finns tillgängliga, säkerhetsläget ska det inte vara något fel på och alla tänkbara streamingplattformar ska kunna låsas upp.

Nåväl. Då i princip alla VPN-aktörer lovar precis samma saker måste vi testa både det ena och det andra. Hur snabba är servrarna egentligen? Är fildelning tillåtet och kan vi låsa upp Netflix och BBC iPlayer? Träffsäkra svar på samtliga av de frågor som rabblades upp och mycket mer är på ingång, men innan dess får ni kika på lite snabbfakta:

InformationAttribut
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar150+ i 40+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaE-post och webbformulär
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10
Kostnad vid årsabonnemang$4
Övriga abonnemang
Sex månader$5
WebbsidaSlickVPN.com

På plussidan (+)

SlickVPN gör mycket rätt. Plushögen är med andra ord relativt välfylld. Många olika enheter kan kopplas upp, inga känsliga loggar sparas och säkerhetsläget är det inte något fel på.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Precis som väntat är det världens säkraste krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten som gäller. VPN-protokoll hittar vi tre stycken av, och dessa är:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IPSec (säkert)
 • PPTP (ganska säkert)

OpenVPN-protokollet har aldrig hackats, och detsamma gäller för IPSec. PPTP bör däremot ses som ganska osäkert då till och med amatörer klarar av att knäcka det på bara tre minuter.

Men om PPTP är så pass osäkert – varför skrotar inte alla VPN-aktörer just det protokollet? Svaret är ganska enkelt; alla enheter fungerar inte tillsammans med moderna VPN-protokoll. Om en äldre eller lite mer ovanlig enhet ska kopplas upp kan PPTP därför ses som ett acceptabelt alternativ.

Men som tumregel bör ni köra på OpenVPN så länge det är möjligt, och då samma protokoll fungerar på alla vanliga plattformar ska det inte vara något större problem.

vpn-protokoll-för-slickvpn

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Kortfattat kan man säga att samma verktyg vaktar VPN-uppkopplingen.

Mer specifikt bryter Kill Switch-verktyget våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med SlickVPN:s servrar. Att bli ofrivilligt internetbefriad är förstås inte kul. Men alternativet; dvs. en IP- eller DNS-läcka, är betydligt värre.

Vi får hoppas att SlickVPN plockar in samma fiffiga funktion i mobilapparna någon gång i framtiden.

Inga känsliga loggar sparas

Alla VPN-företag sparar loggar, utan undantag, men alla loggar är dock inte stöpta ur samma form. Vissa är farliga och andra är fullkomligt ofarliga. Efter att jag granskat loggavtalet kom jag fram till att SlickVPN lägger vantarna på följande uppgifter:

 • E-postadresser (för tex. kommunikation med supporten)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på VPN-företagets webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – dvs. ofarliga)

Som ni själva ser sparar SlickVPN ett antal uppgifter, men det gör inte ett jota. När vi väl kopplar upp oss mot en VPN-server sparas ingenting av värde, såsom:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Med detta sagt bör vi kunna känna oss helt säkra. I övrigt har SlickVPN aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter, vilket borde ses som ytterligare en fjäder i hatten.

I princip alla gratisalternativ sparar känsliga uppgifter, och då kan det bli problem om någon snokare skickar in en förfrågan. Men som jag tidigare sagt – SlickVPN sköter sig utmärkt, och då blir det plushögen som gäller även här.

Säkerhetsläget är perfekt

Även om VPN-appen säger att ni är uppkopplade mot en VPN-server kan det vara fel i maskineriet. Om en DNS-läcka inträffar är VPN-skyddet fullkomligt värdelöst, då alla snokare kan se era riktiga IP-nummer. Med detta sagt är den här kategorin minst sagt viktig. Men SlickVPN sköter sig utmärkt, som ni ser nedan:

 • Doileak.com (ok)
 • Torrentprivacy.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

inget-virus-för-slickvpn-enligt-virustotal
Programvaran är fri från virus..

inga-läckor-för-torrenting-för-spyvpn
Inga IP-läckor vid fildelning..

inga-läckor-enligt-dnsleak
Inga DNS-läckor..

Många typer av enheter kan kopplas upp

Följande enheter kan anslutas:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS 
 • Android
 • Routrar (Qnap, Synology, Asus-Merlin och OpenVPN)

Och i övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som en standardnivå där många VPN-aktörer lägger sig.

Supportavdelningen är bra uppstyrd

De mest högpresterande VPN-företagen erbjuder direktchatt där supportmedarbetarna oftast svarar inom några sekunder. Hos SlickVPN är det ”bara” ett ticket-baserat system eller direktmail som gäller, men det är bra nog.

Mer specifikt kontaktade jag supporten två gånger. Den första gången svarade de efter tre timmar och den andra gången tog det bara någon halvtimme innan ett välskrivet svar damp ner i inkorgen.

Det första meddelandet rörde Windowsklienten, som bestämt sig för att bråka med mig.

slickvpn-supportmeddeland

Så fort supportgänget fått reda på att allt inte stod rätt till var de hjälpsamma som bara den. De kopplade upp sig via mitt konto för att kunna kontrollera att allt stod rätt till, och det ska de ha en stor eloge för. Windows-appen fick jag dock ingen styrsel på, men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

svar-från-kundsupport

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

hjälpsektion-för-slickvpn

För att sammanfatta läget går det knappast att klaga på kundsupporten, och då blir det plushögen som gäller även här.

SlickVPN skänker pengar till välgörande ändamål

ExpressVPN, Cyberghost, NordVPN och många andra VPN-jättar skänker ofta en slant till EFF, som står upp för ett censurfritt internet. Och jepp – som rubriken säger väljer SlickVPN att göra exakt samma sak.

slickvpn-donerar-pengar-till-eff

Neutralt (+-)

Netflix kan överlistas – men inte BBC iPlayer

Under en tid kunde alla VPN-företag låsa upp samtliga streamingplattformar, inklusive BBC iPlayer samt Netflix. Men tiderna har förändrats. Numera har många större tv-plattformar infört starka brandväggar som försöker identifiera vad som är VPN-trafik och inte. Detta är en mardröm för VPN-företagen, som måste kämpa hårt för att kunna hänga med i svängarna.

SlickVPN sköter sig dock ganska bra. Netflix amerikanska utbud kan låsas upp, men BBC iPlayer kan tyvärr inte överlistas.

bbc-iplayer-kan-inte-låsas-upp-med-slickvpn-1

I övrigt kan även SVT Play, NRK och många andra nordiska plattformar låsas upp helt utan problem.

SlickVPN omfattas av Eyes-avtalet

Då SlickVPN har sitt huvudkontor i South Carolina, USA, omfattas de av Eyes-samarbetet.

Samma pakt består av ett femtontal länder, och från starten var meningen med samarbetet både ädelt och solklart: Allierade länder skulle samarbeta på ett effektivt sätt för att kunna bevara freden.

Men så är det inte längre. Då precis alla medlemsländer signalspanar på både sina egna invånare och på andra medlemsländers befolkningar kan samarbetet numera beskrivas som ett massövervakande monster.

Frågan vi bör ställa oss blir då: Är det någon nackdel att SlickVPN omfattas av Eyes-avtalet?

Nej, skulle jag säga. Då de inte sparar några känsliga loggar och aldrig ertappats med att samarbeta med några myndigheter eller regeringar bör vi kunna känna oss säkra. Att ha sitt huvudkontor i USA, som ingår i Eyes-samarbetets innersta kärna, är knappast någon fjäder i hatten. Men förlåtligt, åtminstone i det här fallet.

VPN-servrarna är ganska kvicka

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes var ganska kvick, som ni ser nedan.

Nerströms: 96 Mbps
Uppströms: 92 Mbps
Latens: 13 ms

serverhastighet-sverige-för-slickvpn

Storbritannien

Den brittiska server som fick sträcka på benen var dock en sömnig rackare.

Nerströms: 20 Mbps
Uppströms: 14 Mbps
Latens: 42 ms

slickvpn-server-i-storbritannien

USA

50 Mbps nerströms mot en amerikansk server, är det någonting att skryta om? Kanske inte, men då många VPN-företag bjuder på betydligt långsammare USA-servrar får det ses som godkänt.

Nerströms: 51 Mbps
Uppströms: 18 Mbps
Latens: 149 ms

slickvpn-server-i-usa

Allt som allt håller SlickVPN:s servrar en hög, men inte jättehög nivå. Tills det att VPN-servrarna vässats ytterligare ett snäpp får hela kategorin vila i gränslandet mellan plus och minus.

Serverparken är relativt liten

I skrivande stund är det 150+ servrar i 40+ länder som gäller.

slickvpn-serverpark-enligt-google-maps

Som ni själva ser är det inte svårt att hitta servrar i Amerika eller Europa, men i övriga delar av världen ser det inte lika trevligt ut. Kunder som vill kunna använda sig av SlickVPN i Asien, Sydamerika eller Afrika har tyvärr inte mycket att välja på.

ExpressVPN, Surfshark och Cyberghost basar dessutom över enorma serverparker, vilket innebär att SlickVPN:s något snedvridna park bleknar rejält i jämförelse.

Prisläget ser acceptabelt ut

Om ni vill betala månad för månad tar SlickVPN ut $10, vilket känns som en lite väl saftig summa. Till SlickVPN:s försvar kan ni åtminstone spara en hacka om ni väljer att betala halvårsvis ($5/månaden) eller årsvis ($4/månaden).

prisplan-för-slickvpn

Betala kan ni göra med bland annat:

 • PayPal
 • Kreditkort (Visa/Mastercard)
 • Bitcoin

Och utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar.

På minussidan (-)

Apparna är buggiga och svåranvända

SlickVPN har snickrat ihop många funktionsrika appar, men helhetsupplevelsen var tyvärr allt annat än bra. Vi inleder med att snacka mer om Windows-appen.

Så fort installationen är avklarad möts man av ett relativt snyggt gränssnitt, som är ganska självförklarande. Rätt inloggningsuppgifter ska hamna på rätt plats – sen är det bara att trycka på en abnormt stora ”Connect”-knappen.

slickvpn-app-för-windows

Det finns även ett inbyggt hastighetstest på plats, som inte fungerar överhuvudtaget.

hastighetstest-för-slickvpn

Appen är dessutom buggig som få. Under några timmar fungerade den hur bra som helst, men sen hopade sig problemen. Appen kraschade helt oförklarligt, gång efter gång – och efter det kunde jag inte längre koppla upp mig mot någon VPN-server.

Efter att jag snicksnackat en stund med kundsupporten installerade jag om appen, och det hjälpte en stund. Appen började appen bete sig något mer stabilt, men det vara bara tillfälligt. När exakt samma problem (och några till) gjorde comeback tröttnade jag fullständigt och avinstallerade appen för gott.

På mobilsidan (iOS och Android) är det tredjeparts-appen OpenVPN Connect som gäller för hela slanten. Den fungerade utmärkt, men det är knappast någonting som SlickVPN-gänget kan ta åt sig äran för.

Här blir det minushögen som gäller – med marginal..

Fildelning tillåts överallt – men långsamt går det

Fler och fler VPN-företag förbjuder fildelning helt och hållet, och det är förstås en mycket tråkig utveckling.

När ni fildelar utan en VPN-uppkoppling i ryggen är era riktiga IP-adresser synliga för precis alla, inklusive upphovsrättslobbyn och hackers. Det kan vara problematiskt då antipirat-gänget gärna skickar ut kravbrev och då hackers samt cyberbrottslingar kan hitta på en hel del bus om de får tillgång till våra riktiga IP-nummer.

Det är precis här som VPN-tekniken kommer in i bilden. Då VPN-företagen byter ut våra riktiga IP-adresser mot anonyma sådana förbättras både integritets- och säkerhetsläget rejält.

Över till SlickVPN. Hos dem kan ni fildela precis överallt, helt utan begränsningar. Tack vare att så är fallet slipper ni springa runt och rota bland överfulla p2p-servrar, vilket bör ses som en rejäl fördel.

Det här låter ju lite väl positivt, tänker ni kanske? Kategorin befinner sig ju faktiskt i minushögen. Är det inte dags för en större portion gnäll?

Det är det. Vänta ni bara. Hastighetsläget var inte mycket att hurra för! Jag valde att ladda ner en vansinnigt laglig Linuxdistribution, som i vanliga fall laddas ner på maximalt någon minut. Så roligt var det dock inte här. Hastigheten nerströms, dvs. 790 KiB/s eller omkring 6 Mbps, får betraktas som underkänd.

fildelning-med-slickvpn

Jag laddade även ner andra typer av torrenter för att ge SlickVPN en andra chans, men det hjälpte inte. Hastighetsläget vid fildelning förblev alltid uruselt.

Rekommenderas SlickVPN

Nej. SlickVPN erbjuder många typer av VPN-protokoll, de sparar inte heller några känsliga loggar och Netflix kan överlistas på USA-servrarna. Men det är verkligen allt.

Minushögen väger alltför tungt för att de ska kunna få någon rekommendation från mitt håll. Windows-appen är förfärlig. Fildela kan vi förvisso göra överallt – men i snarkfart. Utöver detta är prisnivån inte alltför härlig, och för att sammanfatta läget är SlickVPN ett riktigt taskigt VPN-alternativ.

Mer specifikt bör VPN-jättar såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) ses som betydligt mer stabila VPN-val. De har granskats av oberoende experter, och presterar bättre inom alla mätbara kategorier.

På VPN-topplistan hittar ni mer information om de VPN-alternativ som håller måttet. Så om ni vill jämföra vidare, halka gärna in dit.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört SlickVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN