Då var det dags att se vad den kanadensiska VPN-aktören Tunnelbear går för. Likt en del andra VPN-leverantörer erbjuder även denna både en gratistjänst och en premiumtjänst. Gratisversionen ger ett minst lika bra skydd, men samma variant innehåller tyvärr en hel del begränsningar.

Om vi tar en kik på webbsidan ser vi att det ska gå snabbt undan, snygga appar ska finnas tillgängliga för en lång rad plattformar och en större mängd appar och webbsajter ska kunna låsas upp. Oavsett var man rör sig på samma sajt dyker en supercharmig björn upp. Han och en hel del annat granskas i recensionen nedan, men innan dess får ni jobba er igenom lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar350+ i 22+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.99
Webbsida

Tunnelbear.com

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras

Då ska vi se om björnen har några löss i pälsen. Tunnelbear testades mot fem webbtjänster och resultatet visade på att pälsen är blank och fin, och garanterat fri från skadedjur. Om vi får kalla IP-läckor, virus och annat otrevligt för skadedjur vill säga.

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
inget-virus-i-programvaran-för-tunnelbear
Programvaran är ren..
inga-dns-läckor-för-tunnelbear
Inga DNS-läckor..
inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-tunnelbear
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Loggpolicyn är välskriven och erbjuder ett bra skydd

TunnelBears loggpolicy är exemplariskt skriven. De förklarar tydligt vilken information de sparar, varför den sparas samt hur de skyddar samma information.

Tunnelbear-gänget lägger beslag på följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Cookies (på deras egen webbplats)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsajt)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket datatrafik vi förbrukar)

Dessa typer av uppgifter lägger även många andra VPN-företag vantarna på, så det är ingenting att höja på ögonbrynen över. De uppgifter som sparas delas inte heller med vare sig upphovsrättsmaffian eller myndigheter – så även där kan vi känna oss säkra.

Då tar vi en titt på vad Tunnelbear inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Mac-adresser 
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge vi har varit uppkopplade mot en specifik server)
 • Tidsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik server)

Det är även värt att tillägga att exakt samma villkor gäller för gratisvarianten, som inte heller utrustas med annons-ID:n eller annat trams. Med detta sagt sparar VPN-företaget inga känsliga uppgifter, och de håller dessutom klaffen om någon konstig förfrågan skulle dimpa in. Plushögen tyngs därför ner med ytterligare en kategori.

Gratisversionen är förvånansvärt generös

Som jag tidigare nämnt är gratisvarianten minst lika säker, men det finns samtidigt ett antal begränsningar som kan vara värda att ta upp:

 • Vi kan bara koppla upp en enhet på en och samma gång
 • Vi får endast göra av med 500 MB data per månad

Men om vi bortser från det ser läget ganska trevligt ut. Det går lika snabbt som om vi hade betalat för oss. 500 MB-gränsen kan dock sätta käppar i hjulen ganska fort, då många vanliga internetanvändare gör av med ett flertal GB dagligen. Men men, det är gratis, och då kan vi inte heller klaga alltför högljutt på diverse begränsningar.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Tunnelbear lirar finfint tillsammans med följande plattformar:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome/Opera)

Insticksprogrammet för Chrome innehåller dessutom en fiffig liten annonsblockerare, som fungerar hur bra som helst. Vi kan dock inte VPN-bestycka våra routrar, vilket är lite synd.

I övrigt får alla som betalar för sig får koppla upp maximalt fem enheter på en och samma gång, vilket är mer eller mindre standard sett till vad konkurrenterna erbjuder.

Apparna är rappa och lättbegripliga

Som jag tidigare nämnt lattjar en björn omkring i precis varje hörn och kant. Då undrar man förstås: Har samma lurviga kamrat letat sig in i apparna? Ja det har han. Vi börjar med att granska Windows-varianten.

Windows-appen är snyggt utformad och väger in på strax under 200 MB. Gränssnittet är snyggt och minimalistiskt, och även om den innehåller en hel del animationer kändes den alltid rapp och fin.

Kill Switch-funktionen (”VigilantBear”) hittar vi under ”Security”-fliken. Denna är dock inte påslagen från start – så det bör ni ta hand om direkt. I övrigt är serverbytena blixtsnabba, och så fort jag kopplat upp mig mot ett nytt land fick jag alltid en smidig liten som berättade att allt gått som det skulle.

tunnelbear-app-för-windows
Tunnelbear för Windows..

Då tar vi en snabbtitt på iOS-appen. Denna var minst lika smidig som Windows-varianten, och det tog inte många sekunder innan jag kände mig helt hemma. Även här var serverbytena kvicka, och appen hade inga problem att mäkta med när jag bytte server i snabb följd ett tiotal gånger.

iOS-varianten innehöll dessutom lite extra ”lull lull” som jag tyckte var spännande. En av dessa funktioner låter oss synkronisera appen med Apples röstassistent Siri, vilket kan vara behändigt för alla som hellre snackar än hoppar in i appen i tid och otid.

tunnelbear-app-för-windows-10
Tunnelbear för iOS..

Mer specifikt var samtliga appar som testkördes användarvänliga, logiska och lätta att förstå sig på. Jag höll för övrigt på att avlida av skratt när björnen började bröla (detta ljud går lyckligtvis att stänga av då det förmodligen kan bli lite jobbigt i längden).

Alla moderna skyddsprotokoll finns tillgängliga

Tunnelbear ger oss tillgång till dagens mest säkra krypteringsstandard, AES 256. Detsamma gäller även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN, samt IPSEC, som används på iOS-sidan.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi för PC och Mac. Tack vare detta verktyg skyddas vi på ett effektivt sätt mot bland annat IP- och DNS-läckor – även om vi skulle tappa kontakt med VPN-företagets servrar. Detta är dock mycket ovanligt, men kan hända om exempelvis en server mår lite dåligt eller om ett serverbyte skulle misslyckas.

Utöver detta får vi även tillgång till ”Ghostbear”, som i korthet låter oss surfa obehindrat från länder med starka censurlagar såsom Kina, Iran och Turkiet.

Om exempelvis Facebook, Youtube eller Twitter skulle vara blockerat på utomlandsvistelsen är samma verktyg mycket behändigt. Men om ni surfar på hemmaplan bör Ghostbear-läget vara avaktiverat då hastighetsläget får sig en ganska rejäl smäll.

Tunnelbear har granskats av externa säkerhetsfirmor

Absoluta toppval likt ExpressVPN samt NordVPN har haft mod nog att låta externa säkerhetsfirmor bekräfta att de har koll på skutan. När jag fick reda på att även Tunnelbear klarat av samma tuffa tester (senast i Oktober 2019) blev jag positivt överraskad. Som väntat hittade säkerhetsgranskarna ingenting att anmärka på.

tunnelbear-har-granskats-av-säkerhetsfirma-björn-röntgas

VPN-företaget anser själva att samtliga VPN-leverantörer bör anta samma utmaning. Dvs. att dessa typer av säkerhetsgranskningar ska fungera som någon form av miniminivå. Detta låter förstås som en mycket bra idé, men de oseriösa VPN-alternativen lär knappast hoppa på det tåget.

Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det

Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, vilket är ganska unikt då många VPN-leverantörer surnar till på kunder som ägnar sig åt denna ädla hobby. Vissa VPN-företag förbjuder fildelningstrafik helt och hållet, öronmärker ett gäng långsamma servrar eller skrämmer bort samma klientel med dåligt utformade användaravtal. Men som sagt – hos Tunnelbear är det bara att tuta och köra från den server ni tycker passar bäst.

Då smiter vi vidare till testandet. En absurt lagligt Linux-distribution laddades ner. Och hastigheten nerströms, dvs. 26.3 MiB/s eller omkring 221 Mbps, bör räknas som en minst sagt respektfull prestation.

torrenting-med-tunnebear-test-med-qbittorent

Servrarna är kvicka – i synnerhet i Sverige

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det nedanstående hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på sig kändes alltid pigg. Sammanlagt testades servern tre gånger och hastigheten understeg aldrig 200 Mbps nerströms – vilket är världsklass.

Nerströms: 235 Mbps
Uppströms: 66 Mbps
Latens: 14 ms

servertest-i-sverige-för-tunnebearvpn

Storbritannien

I Storbritannien gick det inte lika bra undan, men omkring 60 Mbps nerströms är trots allt mer än godkänt – och något hack över genomsnittet.

Nerströms: 59 Mbps
Uppströms: 21 Mbps
Latens: 42 ms

tunnelbear-server-i-storbritannien-hastighetstest

USA

De amerikanska VPN-servrarna brukar vara de långsammaste i skaran. Men så är det verkligen inte här. 100+ Mbps nerströms är en riktigt bra prestation med tanke på avståndet.

Nerströms: 112 Mbps
Uppströms: 6 Mbps
Latens: 113 ms

server-usa-hastighetstest-för-tunnelbear

Allt som allt var servrarna överraskande kvicka. Jag vet att det tisslats och tasslats om att Tunnelbears serverpark skulle vara långsam, men det stämmer inte enligt mina erfarenheter.

Supportgänget är kunniga och relativt kvicka

Under supportfliken hittar vi ingen chattklient, men däremot ett bra uppstyrt ticket-system. Där skriver vi först ner vår fråga, skickar den till rätt avdelning – och därefter ska vi få ett svar inom till 48 timmar. Men enligt mina erfarenheter går det oftast betydligt fortare än så.

Den fråga som ni kan kika på nedan besvarades på strax under två timmar, vilket är klart godkänt.

chattlogg-med-tunnelbears-kundservice

Under samma flik hittar ni även en FAQ-sektion som bjussar på träffande svar på alla tänkbara frågor, samt inställningsguider för alla enheter kan kopplas upp.

faq-sektion-för-tunnelbear

Serverparken är inte jättestor – men stor nog

Med sina 350+ servrar i 22+ länder kan Tunnelbear ses som en mellanstor VPN-aktör. De största VPN-företagen ger oss dock tillgång till 6.000+ sådana, men trots detta finns det ingenting att klaga på i denna kategorin.

tunnelbear-serverpark

Samtliga servrar som testades var rappa, och kändes aldrig långsamma på något sätt. Och med handen på hjärtat finns alla viktiga länder tillgängliga i listan ovan.

Det längsta abonnemanget är prisvärt

Som ni ser nedan erbjuds tre typer av VPN-alternativ: en något begränsad gratisvariant, ett ganska dyrt månatligt alternativ samt ett mer plånboksvänligt ettårsabonnemang.

Då gratisversionens databegränsning är ganska hård (500 MB) bör denna mest ses som en språngbräda till något av premium-alternativen. Några kvicka hastighetstester samt några mindre torrenter kan trots allt laddas ner, men för kunder med lite högre krav bör ettårs-abonnemanget ses som det bästa valet.

tunnelbear-prislista

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • Paypal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Honungsburkar (haha)

På minussidan (-)

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

På grund av ett trasigt upphovsrättssystem tvingas många streamingjättar låsa in delar av sitt innehåll eller i värsta fall allt innehåll, som då blir otillgängligt för människor som bor i ”fel” länder.

I korta drag försöker streamingjättarna identifiera om besökaren i fråga verkligen bor i tex. USA, eller använder sig av VPN-teknik för att ”lura systemet”. I många fall vinner streamingjättarna, vilket innebär att VPN-kunderna får titta på en svart skärm eller något felmeddelande. VPN-leverantörer såsom ExpressVPN och CactusVPN hänger dock med bra, men just här hamnar Tunnelbear lite efter.

Just nu fungerar varken BBC iPlayer eller Netflix (USA) på någon av Tunnelbears servrar, men med lite tur blir det ändring på det i framtiden. Som en liten tröst kan vi i alla fall komma åt SVT Play på de svenska servrarna, som ni ser nedan.

svt-play-funkar-på-tunnelbear

Rekommenderas Tunnelbear?

Till viss del. Alla som kan klara sig utan Netflix fullständiga utbud samt BBC iPlayer gör ett relativt bra val om ni tecknar er för Tunnelbears premiumvariant. Säkerhetsmässigt håller VPN-företaget en mycket hög klass, och om vi kombinerar detta med de kvicka VPN-servrarna samt det goda stödet för Bittorrent- och p2p-trafik bör Tunnelbear vara ett riktigt toppval för fildelare.

Men om vi ser till helheten har Tunnelbear svårt att mäta sig mot de absoluta toppalternativen, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Dessa VPN-företag erbjuder mer högpresterande VPN-tjänster, som inte innehåller några av de kompromisser som existerar hos Tunnelbear.

Mer information om de bästa VPN-tjänsterna hittar ni på topplistan. Jag rekommenderar att ni tar en titt på den sidan, innan ni gör det slutgiltiga valet.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Tunnelbear? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments