TunnelBear
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-05
Besök TunnelBear
Besök TunnelBear
Höjdpunkter
 • Begripliga VPN-applikationer
 • Långsamma VPN-servrar
 • Ingen pengarna tillbaka-garanti
 • Kan inte låsa upp Netflix och BBC iPlayer
Betyg:
5.5
Hastighet
5
Säkerhet
8
Funktioner
7
Streaming
2
Betyg:
5.5
Besök TunnelBear
Meny
TunnelBear
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-05
Besök TunnelBear
Besök TunnelBear
Höjdpunkter
 • Begripliga VPN-applikationer
 • Långsamma VPN-servrar
 • Ingen pengarna tillbaka-garanti
 • Kan inte låsa upp Netflix och BBC iPlayer
Betyg:
5.5

Recension TunnelBear: En allt för långsam VPN som inte utmärker sig

Då var det dags att se vad den kanadensiska VPN-aktören TunnelBear går för. Likt en del andra VPN-leverantörer erbjuder även TunnelBear både en gratistjänst samt en premiumtjänst.

TunnelBear Free ger ett minst lika bra skydd som TunnelBear Premium, men begränsningarna är alltför påtagliga i gratisversionen av TunnelBear.

En sammanfattning för dig som har bråttom!

TunnelBear är en medioker VPN som inte rekommenderas. TunnelBear underpresterar inte, men då Cyberghost, ExpressVPN och Surfshark presterar betydligt bättre är TunnelBear i jämförelse ett dåligt VPN-alternativ.

Med TunnelBear kan du exempelvis inte:

 • Låsa upp Netflix
 • Låsa upp BBC iPlayer
 • Ta del av en pengarna tillbaka-garanti
 • Surfa snabbt

Du ska inte välja TunnelBear. Ta gärna del av mer information om de bästa VPN-tjänsterna istället, såvida du känner dig osäker gällande vilken VPN du ska välja.

Om du tar en titt på webbsidan ser du att det ska gå snabbt undan, snygga appar ska finnas tillgängliga för en lång rad plattformar och en större mängd appar och webbsajter ska kunna låsas upp.

Oavsett var man rör sig på samma sajt dyker en supercharmig björn upp. Han och en hel del annat granskas i recensionen nedan, men innan dess får du jobba dig igenom lite snabbfakta:

InformationAttribut
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar350+ i 22+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
Pris från$4.99
Webbsida

Tunnelbear.com

TunnelBear är en säker VPN

Då ska vi se om björnen har några löss i pälsen. TunnelBear testades mot fem webbtjänster och resultatet visade på att pälsen är blank och fin, och garanterat fri från skadedjur. Om man får kalla IP-läckor, virus och annat otrevligt för skadedjur vill säga.

 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
inget-virus-i-programvaran-för-tunnelbear
Programvaran är ren..
inga-dns-läckor-för-tunnelbear
Inga DNS-läckor..
inga-ip-läckor-enligt-vpn-insights-för-tunnelbear
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Inga känsliga loggar sparas

TunnelBears loggpolicy är exemplariskt skriven. De förklarar tydligt vilken information de sparar, varför den sparas samt hur de skyddar den ofarliga data som samlas in.

TunnelBear sparar

 • Din e-postadress (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Cookies (på deras egen webbplats)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsajt)
 • Betalinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma)
 • Bandbreddsloggar (inf. om hur mycket datatrafik du förbrukar)

Dessa typer av uppgifter lägger även många andra VPN-företag vantarna på, så det är ingenting att höja på ögonbrynen över.

De uppgifter som sparas delas inte heller med vare sig upphovsrättsmaffian eller myndigheter – så även där kan man känna sig säker.

TunnelBear sparar inte:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Mac-adresser 
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge du har varit uppkopplad mot en specifik server)
 • Tidsloggar (inf. som rör när du kopplade upp dig mot en specifik server)

Det är även värt att tillägga att exakt samma villkor gäller för både TunnelBear Free och TunnelBear Premium. De integritetskränkande annons-ID:n som bland annat Windscribe och Hotspot Shield tillämpar återfinns inte här.

Med detta sagt sparar TunnelBear inga känsliga uppgifter, och de håller dessutom klaffen om någon konstig förfrågan skulle dimpa in. Plushögen tyngs därför ner med ytterligare en kategori.

Många typer av enheter kan kopplas upp

TunnelBear fungerar utmärkt tillsammans med följande plattformar:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome/Opera)

Insticksprogrammet för Chrome innehåller dessutom en smidig annonsblockerare, som fungerar hur bra som helst. Man kan dock inte VPN-bestycka sin router, vilket är lite synd.

I övrigt får alla som betalar för sig får koppla upp maximalt fem enheter på en och samma gång, vilket är mer eller mindre standard sett till vad konkurrenterna erbjuder.

Apparna är rappa och lättbegripliga

Som jag tidigare nämnt lattjar en björn omkring i precis varje hörn och kant. Då undrar man förstås: Har björnen letat sig in i apparna?

Ja det har han, den brölande rackaren! Vi börjar med att granska TunnelBear för Windows.

TunnelBear för Windows

Windows-appen är snyggt utformad och väger in på strax under 200 MB. Gränssnittet är snyggt och minimalistiskt, och även om den innehåller en hel del animationer kändes den alltid rapp och fin.

Kill Switch-funktionen (”VigilantBear”) hittar man under ”Security”-fliken. Denna är dock inte påslagen från start – så det ska du ta hand om direkt.

I övrigt är serverbytena blixtsnabba, och så fort jag kopplat upp mig mot ett nytt land fick jag alltid en smidig liten som berättade att allt gått som det skulle.

tunnelbear-app-för-windows
TunnelBear för Windows..

TunnelBear för iOS

Då tar vi en titt på iOS-appen. Denna är minst lika smidig som Windows-applikationen, och det tog inte många sekunder innan man kände sig helt hemma. Även här var serverbytena kvicka, och appen hade inga problem att mäkta med när jag bytte server i snabb följd ett tiotal gånger.

TunnelBear för iOS innehöll dessutom lite extra ”lull lull” som jag tyckte var spännande. En av dessa funktioner låter dig synkronisera iOS-appen med Apples röstassistent Siri, vilket kan vara behändigt för alla som hellre snackar än hoppar in i appen i tid och otid.

tunnelbear-app-för-windows-10
TunnelBear för iOS..

Mer specifikt var samtliga appar som testkördes användarvänliga, logiska och lätta att förstå sig på. Jag höll för övrigt på att avlida av skratt när björnen började bröla (detta ljud går lyckligtvis att stänga av då det förmodligen kan bli lite jobbigt i längden).

Alla moderna skyddsprotokoll finns tillgängliga

TunnelBear ger dig tillgång till dagens mest säkra krypteringsstandard, AES 256. Detsamma gäller även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IPSEC, som främst används på iOS-sidan.

Kill Switch inkluderas

Kill Switch-funktionalitet finns tillgängligt för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg skyddas du på ett effektivt sätt mot bland annat IP- och DNS-läckor – även om du skulle tappa kontakt med VPN-företagets servrar.

Detta är dock mycket ovanligt, men kan hända om exempelvis en server mår lite dåligt eller om ett serverbyte skulle misslyckas.

Att enbart erbjuda Kill Switch för Windows och Mac är dock en svag prestation. I synnerhet då Zenmate, som presterar betydligt bättre än TunnelBear, tillhandahåller automatisk Kill Switch för alla enheter som kan skyddas.

Censurläge inkluderas

Utöver detta får du även tillgång till ”Ghostbear”, som i korthet låter dig surfa obehindrat från länder med starka censurlagar såsom Kina, Iran och Turkiet.

Om exempelvis Facebook, Youtube eller Twitter skulle vara blockerat under utomlandsvistelsen är Ghostbear mycket behändigt.

Men om du surfar på hemmaplan ska Ghostbear-läget alltid vara avaktiverat då hastighetsläget får sig en ganska rejäl smäll av den extra kryptering som appliceras.

TunnelBear har granskats av externa säkerhetsfirmor

Absoluta toppval likt ExpressVPN samt NordVPN har haft mod nog att låta externa säkerhetsfirmor bekräfta att de har koll på skutan.

När jag fick reda på att även TunnelBear klarat av samma tuffa tester (senast i oktober 2020) blev jag positivt överraskad. Som väntat hittade säkerhetsgranskarna ingenting att anmärka på.

tunnelbear-har-granskats-av-säkerhetsfirma-björn-röntgas

TunnelBear anser själva att samtliga VPN-leverantörer ska anta samma utmaning. Dvs. att dessa typer av säkerhetsgranskningar ska fungera som någon form av miniminivå för säkerhet.

Detta låter förstås som en mycket bra idé, men de oseriösa VPN-alternativen lär knappast hoppa på det här tåget.

Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det

Bittorrent- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, vilket är ganska unikt då många VPN-leverantörer surnar till på kunder som ägnar sig åt denna ädla hobby.

Vissa VPN-företag förbjuder fildelningstrafik helt och hållet, öronmärker ett antal långsamma servrar åt fildelare eller skrämmer bort samma klientel med dåligt utformade användaravtal.

Men som sagt – hos TunnelBear är det bara att tuta och köra från den server du tycker passar bäst.

Torrenter och TunnelBear – hur snabbt går det?

Då smiter vi vidare till testandet. En absurt lagligt Linux-distribution laddades ner, och hastigheten nerströms, dvs. 26.3 MiB/s eller omkring 221 Mbps, ska räknas som en minst sagt respektfull prestation.

torrenting-med-tunnebear-test-med-qbittorent

Kundsupporten är kunniga och relativt kvicka

Under supportfliken hittar man ingen chattklient, men däremot ett bra uppstyrt ticket-system. Där skriver man först ner sin fråga, skickar den till rätt avdelning – och därefter ska man få ett svar inom till 48 timmar. Men enligt mina erfarenheter går det oftast betydligt fortare än så.

Den fråga som du kan titta på nedan besvarades på strax under två timmar, vilket är klart godkänt.

chattlogg-med-tunnelbears-kundservice

Under samma flik hittar du även en FAQ-sektion som erbjuder träffande svar på alla tänkbara frågor, samt inställningsguider för alla enheter kan kopplas upp.

faq-sektion-för-tunnelbear

Servernätverket är litet – men stort nog

Med sina 350+ servrar i 22+ länder är TunnelBear en mellanstor VPN-aktör. De största VPN-företagen ger dig dock tillgång till 6 000+ VPN-servrar, men trots detta finns det ingenting att klaga på i denna kategori.

tunnelbear-serverpark

Med handen på hjärtat finns alla viktiga länder tillgängliga i listan ovan.

På minussidan (-)

Varför betala för en dålig VPN?

Som du ser nedan erbjuder TunnelBear tre typer av VPN-alternativ: en mycket begränsad gratisvariant, ett ganska dyrt månad för månad-abonnemang samt ett mer plånboksvänligt ettårsabonnemang.

Men samtidigt; varför betala för en VPN som underpresterar när man lika gärna kan teckna sig för IvacyVPN, som presterar bättre och kostar mindre än hälften så mycket som TunnelBear.

Betala kan du göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • PayPal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Honungsburkar (feed the bear!)

TunnelBear Free är allt för begränsad

Som jag tidigare nämnt är gratisvarianten minst lika säker, men de begränsningar som tillämpas är allt för påtagliga:

 • Du kan bara koppla upp en enhet på en och samma gång
 • Du får som mest förbruka 500 MB data per månad

Du surfar i även samma hastigheter i jämförelse med premiumversionen, och samtliga VPN-servrar finns tillgängliga.

Databegränsningen på 500 MB är dock lite väl snäv. Man kan som mest titta på Youtube i en kvart, sen är månadens datamängd förbrukad.

Min sedvanliga fördom om att VPN-tjänster som är gratis bara är glorifierade insprångsbrädor till premiumversionerna stämmer även här.

TunnelBear har avvecklat sin pengarna tillbaka-garanti

TunnelBear valde år 2021 att avveckla pengarna tillbaka-garanti. Via deras blogg skrev de:

”While all amounts paid are non-refundable, certain refund requests for subscriptions may be considered by TunnelBear on a case-by-case basis and granted at the sole discretion of TunnelBear.”

Det bedöms med andra ord från fall till fall gällande huruvida du får tillbaka några pengar eller inte. Än så länge har det dock inte strilat in några rapporter gällande skötsamma användare som nekats återbetalning.

Vissa VPN-leverantörer, likt VyprVPN, har bestämt sig för att avskaffa sina gratis prova på-abonnemang för VPN – men att dra det så här pass långt kan visa sig vara ett dåligt val från TunnelBears sida.

TunnelBear är en långsam VPN

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det nedanstående hastighetsläge som gäller.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

TunnelBear – hastighet i Sverige

Den svenska server som fick sträcka på sig kändes alltid pigg. Sammanlagt testades servern tre gånger och hastigheten understeg aldrig 200 Mbps nerströms – vilket är världsklass.

 • Nerströms: 235 Mbps
 • Uppströms: 66 Mbps

servertest-i-sverige-för-tunnebearvpn

TunnelBear – ett fullständigt hastighetstest

Även om hastigheten i Sverige var tillfredställande visade TunnelBear sig vara en relativt långsam VPN.

LandNerströmsUppströms
Sverige235 Mbps66 Mbps
Norge218 Mbps78 Mbps
Danmark199 Mbps218 Mbps
Finland152 Mbps117 Mbps
Tyskland118 Mbps26 Mbps
Rumänien99 Mbps115 Mbps
Italien78 Mbps157 Mbps
USA54 Mbps19 Mbps
Kanada49 Mbps72 Mbps
Storbritannien31 Mbps11 Mbps

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

På grund av ett trasigt upphovsrättssystem tvingas många streamingjättar låsa in delar av sitt innehåll eller i värsta fall allt innehåll, som då blir otillgängligt för människor som bor i ”fel” länder.

I korta drag försöker streamingjättarna identifiera om besökaren i fråga verkligen bor i tex. USA, eller använder sig av VPN-teknik för att ”lura systemet”.

I många fall vinner streamingjättarna, vilket innebär att VPN-kunderna får titta på en svart skärm eller något felmeddelande. VPN-leverantörer såsom NordVPN hänger dock med bra, men just här hamnar TunnelBear lite efter.

svt-play-funkar-på-tunnelbear

Just nu fungerar varken BBC iPlayer eller Netflix (USA) på någon av TunnelBears servrar, men med lite tur blir det ändring på det i framtiden. Som en liten tröst kan man i alla fall komma åt SVT Play på de svenska servrarna, som du ser ovan.

Fin björn - dålig VPN
Då konkurrensen är stor inom VPN-nischen har TunnelBear inte de muskler som krävs för att utmärka sig. TunnelBear rekommenderas inte.
Betyg:
5.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
TunnelBear
Betyg:
5.5
 • Begripliga VPN-applikationer
 • Långsamma VPN-servrar
 • Ingen pengarna tillbaka-garanti
 • Kan inte låsa upp Netflix och BBC iPlayer

Mer om VPN

Begripliga VPN-applikationer - Långsamma VPN-servrar - Ingen pengarna tillbaka-garanti - Kan inte låsa upp Netflix och BBC iPlayerRecension TunnelBear: En allt för långsam VPN som inte utmärker sig