Meny

Recension HideIPVPN: En mindre VPN utan svenska servrar

Amerikanska HideIPVPN slog upp sina dörrar år 2009 och har för närvarande fem anställda. Med sina 29+ servrar i totalt 11+ länder är de knappast störst på täppan, men de servrar de väl förfogar över har lyckligtvis vässats rejält.

företagets webbsida kör de med dängor såsom ”blixtsnabba hastigheter”, ”det bästa säkerhetsläget” samt ”Ninja Power”, vad nu det kan innebära. Det låter ju förstås hur bra som helst, men huruvida de vackra orden stämmer överens med verkligheten eller inte tar vi reda på snart. Innan recensionen påbörjas blir det dock lite snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar29+ i 11+ länder
VPN-protokollOpenVPN, SSTP, PPTP, L2TP, SoftEther och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning $6.99
Kostnad vid årsabonnemang $4.99
Övriga abonnemang:
Tre månader $5.99
WebbsidaHideIPVPN.com

På plussidan (+)

Som ni själva kommer att märka gör HideIPVPN mycket rätt. Servrarna är kvicka, kundsupport-gänget likaså, och ett bra stöd finns på plats för både fildelning samt upplåsning av utländsk (och svensk) streaming.

Ett stort antal enheter kan kopplas upp

Hos HideIPVPN kan vi koppla upp följande enheter:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux 
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)
 • Kodi-boxar

Och i övrigt kan maximalt tre enheter kopplas upp på samma gång, vilket kan ses som en acceptabel – men inte jättegenerös nivå.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

I skrivande stund går det hur bra som helst att komma åt både Netflix samt BBC iPlayer. BBC-utbudet kan låsas upp via samtliga de brittiska servrarna och när det kommer till Netflix är det just nu ”US2”-servern som gäller. I övrigt kan SVT Play och alla andra svenska streamingtjänster låsas upp, men då måste ni använda er av SmartDNS-tjänsten – som är helt gratis och ingår i samtliga VPN-paket.

VPN-företaget har ett gott rykte online

Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med mycket goda användarbetyg som hämtats hem från omdömes-aggregatorn Wiremo. Väl där verkar nästan alla vara nöjda, och det är förstås hur bra som helst.

wiremo-hideipvpn-1

Men för att vi ska kunna ta reda på huruvida kunderna är nöjda eller inte måste vi vara mer grundliga än så här. Mer specifikt måste ett stort antal sociala medie-sajter, såsom Reddit, Twitter och Facebook undersökas – och det sätter vi igång med bums.

För att sammanfatta läget verkar nästan alla vara hur nöjda som helst. Det är främst kundsupporten, prisnivån samt möjligheten att låsa upp utländska streamingtjänster som beröms mest frekvent. Visst, vissa kunder har valt att klaga, men i huvudsak hittar man nästan bara positiv feedback.

hideipvpn-betyg-på-trustpilot

Med detta sagt bör HideIPVPN:s rykte kunna beskrivas som gott, och då blir det plushögen som gäller även här.

Kundsupport-gänget gör ett utmärkt jobb

VPN-företaget kan nås via mail, ett webbformulär samt via en chattklient. Vid recensionstillfället kontaktade jag kundsupporten två gånger. En gång via webbformuläret samt en gång via direktchatten.

Mer specifikt svarade de inom 20 sekunder när direktchatten användes som kontaktväg, och den fråga som skickades via webbformuläret besvarades inom en timme – vilket bör ses som en mycket bra prestation. I övrigt vad de alltid måna om att jag skulle bli nöjd, och alla konversationer jag hade med kundsupporten var både trevliga och informativa.

hideipvpn-svar-från-kundtjänst

VPN-företagets webbsida hittar vi även en välfylld hjälpsektion. Där listas bland annat svar på vanligt ställda frågor, installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp tillsammans med mycket annat.

hjälpsektion-för-hideipvpn

Alla viktiga protokoll finns tillgängliga

Marknadens vassaste krypteringsalgoritm, AES 256, finns att tillgå – precis som väntat. Och om vi tar en titt på de VPN-protokoll som erbjuds hittar vi OpenVPN, IKEv2, SoftEther, SSTP, PPTP samt L2TP – vilket kan beskrivs som en mycket bra mix. När det öppna VPN-protokollet OpenVPN får arbeta i tandem med AES 256-algoritmen är säkerhetsläget oslagbart. SSTP och PPTP bör ni undvika i den mån det går, och SoftEther kan beskrivas som ett mycket bra och resurseffektivt val.

information-om-softether

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan, vilket är klart godkänt. Samma säkerhetsverktyg bryter våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med HideIPVPN:s servrar, vid exempelvis en app-krasch eller ett serverbyte. Ni kan även att ställa in så att era torrentklienter stängs ner automatiskt om kontakten till VPN-företagets servrar skulle svaja, vilket förmodligen uppskattas av många fildelare. Allt som allt finns det inget att klaga på här – rent säkerhetsmässigt sköter HideIPVPN sig utmärkt.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

HideIPVPN:s uppkoppling testades mot ett antal webbtjänster, inklusive:

 • VPNInsights.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Tenta.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)

Och som ni ser själva kunde inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat fuffens hittas.

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-hideipvpn
Inga IP-läckor vid torrenting

inga-web-rtc-läckor-1
Inga WebRTC-läckor..

Apparna är snygga och lättanvända

Så fort vi betalat för oss dimper ett e-postmeddelande ner i inkorgen, och därefter är det bara att installera rätt VPN-app och logga in på den enhet som passar bäst. Vi börjar som vanligt med att granska Windows-klienten.

Windows-appen är en lättanvänd och användarvänlig historia, som i grund och botten påminner om en mobil-app, vilket i mina ögon är hur bra som helst. Om vi går in på de tekniska bitarna är gränssnittet hur rappt som helst, och serverbytena är kvickt överstökade. I övrigt är Kill Switch-verktyget aktiverat redan från start tillsammans med ett säkert VPN-protokoll – så inte heller där finns det någonting att klaga på. Vi kan även skicka meddelanden till kundsupporten direkt via appen, vilket bör ses som en trevlig bonus.

hideipvpn-klient-för-windows

iOS-appen går inte av för hackor den heller. Installationen är avklarad på någon minut, mycket tack vare att alla inställningar kan godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

Själva appen kan ses som en mer avskalad variant av Windows-klienten. Rent tekniskt finns det heller ingenting att klaga på. Serverbytena var blixtsnabba, gränssnittet var responsivt och fint, och appen gjorde alltid precis det jag ville.

hideipvpn-app-för-ios-iphone-och-ipad

Mer specifikt var alla appar som provkördes både lättanvända och säkra, och mer än så kan man knappast begära.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Att fildela via Bittorrent-protokollet samt via p2p går mycket bra. VPN-servrarna har till och med optimerats för just detta ändamålet. Fildelning är för närvarande tillåtet på alla servrar, och tack var den väl utformade loggpolicyn (mer om det nedan) kan upphovsrättslobbyn inte komma och klaga, oavsett vad vi väljer att ladda ner.

För att hastigheten vid fildelning skulle kunna testas laddade jag ner ett större speldemo från The Pirate Bay. Hastighetsläget, dvs. 19.7 MiB/s eller omkring 165 Mbps nerströms, bör ses som en mycket bra prestation. Om fler användare delat med sig av torrenten ifråga hade hastighetsläget dessutom sett än bättre ut.

torrenting-med-hideipvpn-1

Loggpolicyn är bergsäker

Alla VPN-företag i hela världen sparar loggar. Vissa sparar ofarliga sådana, och andra lägger beslag på i princip allt. För att vi ska kunna ta reda på hur HideIPVPN sköter sig när det kommer till just denna aspekten måste loggpolicyn granskas – och det sätter vi igång med på momangen.

HideIPVPN sparar en viss mängd information, såsom:

 • Våra e-postadresser (för att tex. kundtjänsten ska kunna kontakta oss)
 • Betalningsinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Inloggningsinformation (för att vi tex. ska kunna återställa vårt lösenord)
 • Cookies (på VPN-företagets egen webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Kraschrapporter (anonyma – används för att VPN-apparna ska kunna förbättras)

Den information som anges ovan bör ses som fullkomligt ofarlig. De loggar som väl sparas kan inte användas för att röja vår identitet online och krypteras dessutom till oigenkännlighet. Och då VPN-företaget inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då tar vi en titt på det trevligaste. Dvs. vad HideIPVPN inte sparar:

 • IP-adresser 
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Allt som allt är loggpolicyn säkert utformad samt lättbegriplig. Inga känsliga uppgifter sparas, och VPN-aktören förklarar tydligt hur de skyddar den begränsade information som väl samlas in.

Servrarna är både kvicka och stabila

Bashastigheten

Testburkens okrypterade hastighetsläge hittar ni här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Nederländerna

Inledningsvis brukar en svensk server få visa vad den går för, men då HideIPVPN inte erbjuder några sådana blev det en nederländsk server som fick sträcka på benen, och det gjorde den bra.

Nerströms: 128 Mbps
Uppströms: 4 Mbps
Latens: 92 ms

server-i-nederländerna-för-hideipvpn

Storbritannien

I Storbritannien tog det fart rejält, som ni ser nedan.

Nerströms: 138 Mbps
Uppströms: 76 Mbps
Latens: 35 ms

server-storbritannien-hideipvpn

USA

Som vanligt när det kommer till just USA-servrar skjuter pingvärdet iväg något, men dryga 88 Mbps nerströms är trots allt en mycket bra prestation.

Nerströms: 88 Mbps
Uppströms: 11 Mbps
Latens: 206 ms

server-i-usa-för-hideipvpn

Allt som allt är HideIPVPN:s servrar ett rejält snäpp kvickare än genomsnittet, och med detta sagt landar hela kategorin på rätt sida om plusstrecket.

En SmartDNS-tjänst ingår alltid

Oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att köra på ingår alltid en DNS-tjänst, helt utan kostnad. Mer specifikt är DNS-tekniken inte lika säker som VPN-tekniken, men oslagbar när det kommer till att låsa upp diverse streamingtjänster. Tack vare samma teknik får vi tillgång till över 200 streamingportaler – inklusive de som ni hittar på bilden nedan.

kanallista-för-hideipvpn

Inte billigast – men mycket VPN-godis ingår för pengarna

Många VPN-aktörer straffar kunder som inte tecknar sig för ett längre abonnemang, men HideIPVPN ställer sig inte till den skaran. Prisnivåerna skiljer sig inte särskilt mycket om vi jämför det längsta abonnemanget med det kortaste.

Hur som helst bör alltid det längsta abonnemanget väljas – åtminstone i mina ögon. Om ni skulle vara missnöjda kan ni dessutom välja att utnyttja pengarna tillbaka-garantin som sträcker sig över 30 dagar. För att göra detta är det bara att hojta till på kundsupporten så hjälper de er vidare. Men tänk gärna på att pengarna tillbaka-garantin inte gäller om VPN-tjänsten fungerar som den ska, eller om ni skulle missköta er.

prislista-för-hideipvpn-1

Som ni ser nedan accepteras i princip alla typer av betalmedel, inklusive:

 • Kontokort
 • Kryptovalutor (Bitcoin)
 • PayPal

Neutralt (+-)

Serverparken liten – men effektiv

HideIPVPN erbjuder 29+ servrar i totalt 11+ länder, vilket bleknar i jämförelse med bland annat ExpressVPN, IvacyVPN och NordVPN – som bjussar på tusentals VPN-servrar. Men det finns trots allt förmildrande omständigheter. HideIPVPN:s servrar är välplacerade, och när det går undan så här pass bra är det svårt att klaga alltför högljutt.

vpn-servrar-för-hideipvpn

USA ingår i Eyes-samarbetet

USA, där HideIPVPN har sitt säte – ingår i det så kallade Eyes-samarbetet. Gruppen bildades i början av 50-talet, och har numera ett femtontal medlemsländer (inkl. Sverige). Målet med samarbetet är att signalspana på sina egna befolkningar, och så fort något nytt och smaskigt dyker upp ska samtliga medlemsländer varnas.

golden-gate-bron-i-usa

Men kan VPN-företag som verkar inom Eyes-zonen påverkas på ett negativt sätt? Nej, skulle jag säga. Och i synnerhet inte HideIPVPN, som har ett mycket välskrivet loggavtal på plats.

På minussidan (-)

Här var det tomt..

Rekommenderas HideIPVPN?

Till viss del. Allt som allt erbjuder HideIPVPN mycket VPN-godis för en ganska liten slant. Serverparken är vässad, loggpolicyn är urstark, prisläget ser trevligt ut och många typer av streamingtjänster kan låsas upp.

De är dock inte lika högpresterande i jämförelse med de bästa VPN-alternativen, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Mer specifikt räcker det inte att prestera väl, då de VPN-jättar som nämnts ovan är extremt svårslagna.

Om ni vill jämföra de bästa VPN-alternativen mot varandra, titta gärna in på topplistan genom att klicka på knappen nedan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört HideIPVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN