Meny

Recension VPNSecure: En ”helt okej” VPN-lösning

VPNSecure grundades år 2010 och ägs av VPNSecure Pty Ltd, som har sitt säte i Australien. Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att det är användarvänliga appar samt blixtsnabba servrar som gäller. Vi ska dessutom kunna låsa upp en lång rad utländska streamingplattformar.

På pappret ser allt hur bra som helst ut. Men men, jag har blivit lurad förut, och med detta sagt: Allt måste granskas – inklusive de ganska djärva påståenden som precis nämnts. Men innan dess är det lite snabbfakta som står på schemat:

FaktaInfo
Företagets säteAustralien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar79+ i 48+ länder
VPN-protokollOpenVPN
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.95
Kostnad vid årsabonnemang$6.66
Övriga abonnemang:
Sex månader$8.32
WebbsidaVPNSecure.me

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos VPNSecure kan vi koppla upp det mesta, inklusive:

  • Windows (egenutvecklad app)
  • Mac (egenutvecklad app)
  • iOS (egenutvecklad app)
  • Android (egenutvecklad app)
  • Linux
  • Routrar (DD-WRT, Tomato och OpenVPN).

Samt många fler. I övrigt kan vi som mest ansluta fem enheter på en och samma gång, vilket är lite av en standardnivå inom VPN-branschen. Cyberghost (7+) och Perfect Privacy (20+) är dock något mer generösa. Men som sagt, fem samtida enheter är bra nog.

Om ni vill slippa den lilla begränsningen kan ni välja att VPN-bestycka era routrar. En VPN-router räknas alltid bara som en enhet, och alla prylar som ansluts skyddas per automatik.

Alla viktiga VPN-protokoll finns tillgängliga

VPN-företaget bjussar på ett fullt stöd för världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256-varianten. Detsamma gäller för det öppna VPN-protokollet OpenVPN. Fler VPN-protokoll än så hittar vi tyvärr inte, vilket kan innebära problem om ni vill kunna koppla upp äldre eller kanske lite mer ovanliga enheter.

krypteringsnivå-för-vpnsecure

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- samt Mac-sidan. När samma säkerhetsverktyg är aktiverat bryts era internetuppkopplingar per automatik om ni skulle kontakten med VPN-företagets servrar, vilket kan hända vid exempelvis serverbyten eller om en app skulle krascha.

Att bli tillfälligt internetbefriad låter kanske inte särskilt lockande, och det är det inte heller. Men då Kill Switch-verktyget nästan aldrig behöver göra sitt jobb, och är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor, bör det vara påslaget för jämnan. Kill Switch-funktionalitet för fler typer av enheter hade inte suttit helt fel, men med lite tur introduceras det i framtiden.

Utöver detta ingår även ett ”Stealth”-läge, som gör att myndigheter i censurerande länder såsom Ryssland, Irak, Turkiet samt Kina inte märker av huruvida ni är uppkopplade mot en VPN-server eller inte. Men om ni surfar i ett fritt land – låt funktionen vara avaktiverad då hastighetsläget riskerar att ta sig en smäll.

VPN-apparna är enkla och funktionsrika

Så fort vi betalat för oss dimper ett trevligt litet mail ner i inkorgen. Väl där får vi order om att skapa inloggningsuppgifter, och när vi gjort så blir samtliga VPN-appar tillgängliga. Därefter laddar ni ner de VPN-appar som passar bäst – sen är det bara att tuta och köra.

I vanlig ordning inleder vi med att granska Windows-klienten. Gränssnittet är snyggt samt lättarbetat, och finns både ett ljust samt ett mörkt läge att välja på. I mina ögon är det mörka gränssnittet stiligast, men smaken är trots allt som vår mörkaste kroppsdel.

Rent tekniskt var serverbytena kvickt överstökade, och Kill Switch-verktyget (”Disable internet on disconnect”) samt ett starkt VPN-protokoll var aktiverat redan från start. Stealth-läget fungerade dessutom utmärkt, även om en lite hastighetsminskning kunde märkas av.

vpnsecure-app-för-windows

Då tar vi en titt på iOS-appen, som även den var en trevlig bekantskap. Installationen var överstökad på ett nafs och gränssnittet var enkelt och följsamt. Serverbytena var avklarade på momangen – och efter några minuters app-plågeri (jag bytte VPN-servrar i tid och otid) kunde jag konstatera att även den här VPN-klienten höll måttet.

app-för-ios-för-vpnsecure

Apparna kan vi knappast slå ner på. Här blir det återigen plushögen som gäller.

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

Samtliga VPN-leverantörer som recenseras får stångas mot ett antal säkerhetsverktyg, och nu är det VPNSecures tur att visa vad de går för:

  • IPLeak.net (ok)
  • Browserleaks.com (ok)
  • Virustotal.com (ok)
  • Torrent IP Tool (ok)
  • VPN Insights (ok)

Som ni ser ovan klarade VPN-företaget av alla utmaningar som jag skickade åt deras håll. Säkerhetsläget kan därför beskrivas som helt utmärkt.

inga-läckor-för-torrenting-med-vpnsecure
Inga IP-läckor vid torrenting..
inget-virus-eller-malware-i-programvaran-för-vpnsecure
Programvaran är fri från virus och andra tråkigheter..
inga-dns-läckor-för-vpnsecure
Inga DNS-läckor..
inga-ip-läckor-för-vpnsecure-enligt-vpn-insights
Och inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Som rubriken säger kan vi fildela på ett gäng öronmärkta fildelningsservrar, som i skrivande stund är omkring 70 till antalet. Visst, VPN-jättar såsom Cyberghost och ExpressVPN låter oss fildela var vi vill – men samtidigt känns VPNSecures gräns inte alltför barsk.

Då smiter vi vidare till testandet. Ett vansinnigt lagligt speldemo laddades ner från The Pirate Bay – och hastighetsläget, dvs. 4.3 MiB/s eller omkring 36 Mbps nerströms, får ses som en ganska bra prestation. Till VPN-företagets försvar hade hastighetsläget förmodligen fått en skjuts i rätt riktning om en mer populär torrent laddats ner.

torrenting-test-med-vpnsecure

Loggpolicyn är säker och välskriven

Alla VPN-leverantörer hävdar att de inte sparar några känsliga loggar, så även VPNSecure. ”Zero Logging” skryter de med på sin webbsida, men stämmer det verkligen? För att vi ska kunna svara på den frågan måste loggavtalet granskas, och det sätter vi igång med bums.

VPNSecure lägger vantarna på följande uppgifter:

  • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
  • Vår inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
  • Cookies (på den egna webbsidan)
  • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
  • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
  • Kraschrapporter (anonyma sådana – kan inte heller användas för att spåra oss)

De uppgifter som precis nämnts är fullkomligt ofarliga. VPN-företaget kastar dessutom alla copyrightsanslag i närmsta papperskorg, och detsamma gäller för myndighetsförfrågningar.

Då tar vi en kik på vad VPN-företaget inte sparar:

  • IP-adresser
  • DNS-förfrågningar
  • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
  • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
  • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är loggpolicyn både lättbegriplig samt säker, och helt fri från diverse juridiska finter. VPNSecure förklarar tydligt varför de samlar in en begränsad mängd information, samt hur de skyddar oss mot diverse snokare.

Kundsupporten gör ett utmärkt jobb

Hos VPNSecure kan vi komma i kontakt med supporten på tre sätt: Via e-post, via ett webbformulär eller via en chattklient. Chattklienten föredras av de flesta då samma kontaktmetod (oftast) bjussar på de snabbaste svaren.

Kundsupporten kontaktades vid tre tillfällen, och vid två av dessa var det chattklienten som fick visa vad den gick för. De två meddelanden som skickades via samma klient besvarades inom 30 sekunder, vilket bör ses som en utmärkt prestation.

untitled-1

Dagen efter valde jag att hyvla iväg en fråga via webbformuläret. Efter att jag tryckt på skicka-knappen stod det: ”Vi svarar inom 20 minuter”. Kvalificerat ljug, tänkte jag – och muttrade en stund. Men så var det inte. 10 minuter senare damp ett trevligt och informativt svar ner i inkorgen, till min stora förvåning.

chattlogg-med-vpnsecure.me_

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig där vi bland annat kan ladda ner VPN-apparna. På exakt samma ställe hittar vi även installationsguider, svar på vanligt ställda frågor tillsammans med mycket annat.

hjälpsektion-för-vpnsecure

För att sammanfatta läget är supportavdelningen mycket bra uppstyrd. Här finns det inte heller någonting att klaga på.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Netflix och BBC är på VPN-leverantörerna som iglar. De vill skydda ett förlegat licenssystem, och svartlistar därför VPN-aktörernas IP-adresser i tid och otid. De har dessutom satt upp en massiv brandvägg som långtifrån alla VPN-leverantörer klarar av att överlista. Men men, är VPNSecure med i matchen? Det är de faktiskt. I skrivande stund klarar de av att låsa upp både Netflix (USA) samt BBC iPlayer.

Utöver detta kan en lång rad svenska streamingplattformar låsas upp, såsom SVT Play och Viaplay. Om ni väljer att koppla upp er mot en svensk VPN-server vill säga.

VPNSecure har ett bra rykte online

VPN-företaget stoltserar inte med några filtrerade omdömen där utvalda ”experter” prisar dem som om det inte funnits någon morgondag. Med detta sagt finkammades en lång rad forum och sociala medie-sajter för att jag skulle kunna få reda på vad kunderna tycker om VPN-företaget ifråga.

Mer specifikt verkar många vara nöjda, och det är främst supportmedarbetarna samt apparna som beröms i störst uträckning.

positivt-omdöme-för-vpnsecure-kopia

Men ett mynt har alltid två sidor, och med detta sagt: alla var inte helt övertygade. Somliga valde att klaga på att prisnivån var något hög samt att servrarna kändes långsamma. Allt som allt hamnar hela kategorin i plushögen, men det är med ett nödrop.

Neutralt (+-)

Serverhastigheterna övertygar inte

Bashastigheten

Det okrypterade hastighetsläget hittar ni precis här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

I Sverige tuffade det på rätt bra. 50+ Mbps nerströms för ses som godkänt, men inte mer än så.

Nerströms: 58 Mbps
Uppströms: 120 Mbps
Latens: 14 ms

server-hastighetstest-för-sverige-med-vpnsecure

Storbritannien

Den brittiska server som fick sträcka på de lurviga benen gjorde ganska bra ifrån sig, utan att övertyga på något sätt.

Nerströms: 34 Mbps
Uppströms: 161 Mbps
Latens: 36 ms

hastighetstest-för-vpnsecure.me-storbritannien

USA

USA-servrarna var ena trötta rackare. Sammanlagt testades fyra av dessa, och den snabbaste i högen hittar ni nedan.

Nerströms: 14 Mbps
Uppströms: 28 Mbps
Latens: 146 ms

server-usa-hastighetstest-för-vpnsecure

VPNSecures servrar kändes alltför trötta. Det måste gå bättre undan än så här för att kategorin ska kunna placeras på rätt sida om plusstrecket.

Prisnivån är något hög

Många VPN-företag belönar kunder som väljer att stanna kvar länge, så även VPNSecure. Det längsta VPN-abonnemanget som vanligt mest prisvärt. Men allt som allt, $6.66/mån är ganska saftigt. I synnerhet när VPN-jättar såsom Cyberghost och Surfshark erbjuder billigare VPN-lösningar som dessutom presterar betydligt bättre.

VPN-företaget erbjuder även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 7 dagar. För att utnyttja densamma hör ni av er till kundsupporten – så fixar de den administrativa biten.

prislista-för-vpnsecure

Betala kan ni göra via bland annat:

  • Kredit- eller kontokort
  • Paypal 
  • Kryptovalutor (inkl. Bitcoin)

betalmetoder-vpnsecure

Australien ingår i Eyes-samarbetet

I början av 50-talet gick USA och Storbritannien samman och skapade en pakt som hade ett ädelt mål; att bevara freden. Numera innehåller det så kallade Eyes-samarbetet ett femtontal länder, inklusive Sverige, som alla har full rätt att signalspana på sin egen befolkning. Och då VPNSecure har sitt säte i Australien, som ingår i Eyes-samarbetets inre kärna (5 Eyes), hävdar somliga att säkerhetsläget kan påverkas på ett negativt sätt.

sidneys-operahus
Ett lite halvkänt operahus..

Men stämmer det? Nej, skulle jag säga. Då VPNSecure inte sparar några känsliga loggar eller samarbetar med myndigheter bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

På minussidan (-)

Här ekar det tomt..

Rekommenderas VPNSecure?

Till viss del. VPNSecure gör mycket rätt, men det räcker inte för en helhjärtad rekommendation. Även om hjälpsektionen är uppstyrd som få, apparna är användarvänliga som bara den, och en lång rad streamingtjänster kan låsas upp, är det mycket som är ”ganska bra” – eller rentav dåligt.

Prisnivån är dessutom något hög och VPN-servrarna borde vässas ett snäpp. VPNSecure är inget hemskt VPN-alternativ, men i mina ögon springer både CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) varv runt det australienska VPN-företaget. Mer specifikt bör ni teckna er för en mer högpresterande VPN, som återfinns högt upp på VPN-topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört VPNSecure? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Ändringslogg för VPNSecure” collapse_text=”Visa mindre”]

2019-03-25 – VPNSecure lanserar en gratis VPN-tjänst

Som rubriken säger har VPNSecure börjat erbjuda ett kostnadsfritt VPN-alternativ. Säkerhetsläget är perfekt, samtliga appar finns tillgängliga men som vanligt får vi dras med en lång rad begränsningar. Den mest påtagliga av dessa står databegränsningen för, som landar på 2 GB/månad.

[/bg_collapse]

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN