Meny

Recension TigerVPN: Presterar bra, men inte tillräckligt väl

Slovakiska TigerVPN har funnits med i drygt tio år och ägs av säkerhetsföretaget Tiger at Work & Co. Anledningen till att de har just ”tiger” i namnet är att de donerar två procent av allt överskott för att hjälpa djur (däribland tigrar) till ett bättre liv. En snygg moralisk gest, det kan man inte ta ifrån dem.

Men deras huvuduppgift är förstås att hålla oss skyddade på nätet. Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att prisnivån ska vara låg, en lång rad streamingportaler ska kunna låsas upp och säkerhetsläget ska vara helt perfekt.

Nåväl. Nu är det upp till bevis. Men innan vi tar reda på hur TigerVPN presterar får ni kika på lite snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets säteSlovakien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar300+ i 42+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$11.99
Kostnad vid årsabonnemang$6.67
Övriga abonnemang:
Tre år$2.75
WebbsidaTigerVPN.com

På plussidan (+)

Apparna är snygga och lättanvända

Det är mycket enkelt att komma igång med TigerVPN, allt som behövs är en aktiv e-postadress. Om ni bara bekräftar välkomstmailet kan ni prova på VPN-tjänsten helt gratis i upp till tre dygn, utan att behöva betala ett jota.

Nåväl, vidare till Windows-appen, som enligt tradition utvärderas först. Så fort inloggningen är överstökad är det oftast en mycket bra idé att kika lite närmare på inställningsmenyn. Väl där bör Kill Switch-verktyget aktiveras tillsammans med ett starkt säkerhetsprotokoll. Men hos TigerVPN är det lilla bestyret redan överstökat (bra där), inget behöver ändras.

Rent tekniskt är gränssnittet snyggt, rappt och följsamt. Serverbytena är snabbt överstökade och det är svårt att göra fel då appen är så pass enkel, men samtidigt funktionsrik. Här finns det ingenting att klaga på – med andra ord.

windows-app-för-tigervpn
TigerVPN för Windows..

iOS-appen då? Håller den samma höga nivå? Det gör den faktiskt. Installationen tar bara någon minut då alla inställningar kan godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra). Serverbytena är blixtsnabba även här, och många av de smarta funktioner (tex. favoritlistor) som återfinns i Windows-appen har trillat över till iOS-klienten.

tigervpn-applikation-för-ios
TigerVPN för iOS

TigerVPN bjuder på en lång rad appar som har ett likvärdigt gränssnitt. Det ska de ha all heder för – då användarvänligheten får sig en rejäl skjuts i rätt riktning. Visst, tredjeparts-appar såsom OpenVPN Connect är minst lika säkra, men de egenutvecklade varianterna är nästan alltid att föredra. I synnerhet när de är så här pass välsvarvade.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos TigerVPN kan vi ansluta det mesta, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (Tomato, DD-WRT och AsusWRT)

I övrigt kan upp till fem enheter vara anslutna på en och samma gång, vilket bör ses som en standardnivå där många av konkurrenterna väljer att lägga sig. Perfect Privacy (20+) och Cyberghost (7) är dock snäppet mer generösa, men som sagt – fem samtidigt uppkopplade enheter är bra nog.

Alla viktiga krypteringsprotokoll finns tillgängliga

Dagens starkaste krypteringsalgoritm, AES-256-varianten, har fullt stöd. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • PPTP (mediokert)

Ni bör i första hand använda er av OpenVPN eller IKEv2, medans PPTP bör ses som ett reservalternativ. PPTP är förvisso inte osäkert, men föråldrat och ganska lätt att knäcka med fel person bakom tangentbordet.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi bara på Windows-sidan. Det säkerhetsverktyg som precis nämnts bryter våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med TigerVPN:s servrar. Det kan hända om exempelvis en app kraschar eller om ett serverbyte skulle misslyckas. Kill Switch-verktygen behöver nästan aldrig göra sina jobb, är resurssnåla, och bör alltid vara aktiverade då de skyddar oss mot både IP- samt DNS-läckor på ett mycket effektivt sätt. I framtiden borde TigerVPN införa samma fiffiga verktyg i fler appar, men trots detta blir det plushögen som gäller för hela kategorin.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

VPN-företaget fick stångas mot ett antal webbtjänster, och som ni ser själva kunde inga tråkigheter (IP-, DNS-läckor eller virus) identifieras:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

tigervpn-har-inget-virus-enligt-virusscanning
Programvaran är fri från skadlig kod..

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-tigervpn
Inga IP-läckor vid torrenting

inga-dns-läckor-för-tigervpn
Inga DNS-läckor enligt VPN Insights..

Kundsupporten är relativt bra uppstyrd

Kundsupport-gänget kan nås via både ett webbformulär samt via mail, men nästan alla väljer chatt-funktionen – som i regel bjussar på de kvickaste svaren. Men det faktum att jag var tvungen att stänga av (eller pausa) alla annonsblockerare för att chattikonen skulle dyka upp fick mig att höja på ögonbrynen. TigerVPN borde ta tag i det problemet bums.

Innan vi får snicksnacka med kundservice-gänget (via chattklienten) måste vi först ta en titt i FAQ-databasen. Väl där listas utförliga svar på en lång rad frågor, men inte just de som jag ville ställa. Sammanlagt skickades två frågor. Efter att den första av dessa prånglats iväg möttes jag av en skylt som hade följande att säga: ”Vi svarar inom sex timmar”.

Sex timmar? Jisses Maria, tänkte jag. Men så farligt var det inte. Frågorna besvarades efter två respektive fyra timmar, vilket bör ses som godkänt – men inte mer än så.

chattlogg-för-tigervpn-och-faq-sektion

Hjälpsektionen är dessutom så pass välfylld att kundsupporten sällan behöver kontaktas överhuvudtaget. Där hittar vi bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor samt mycket annat.

hjälpsidor-för-tigervpn

Med detta sagt hamnar hela kategorin på plussidan, men det är med ett nödrop då de svar jag tog emot var allt annat än blixtsnabba.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Bittorrent-tekniken är helt fantastisk. Tack vare densamma kan stora företag såsom Ubisoft, Windows och Blizzard erbjuda supersnabba nerladdningar hur enkelt som helst. Men med handen på hjärtat använder många (ok, nästan alla) samma teknik för att ladda ner diverse filmer, tv-serier och spel.

Det finns i huvudsak två anledningar till att somliga VPN-leverantörer ogillar fildelare: VPN-servrarna belastas rejält när tunga torrenter laddas ner, och utöver detta kan upphovsrättslobbyn surna till, vilket kan innebära att diverse kravbrev dimper ner i lådan. Men TigerVPN har knappast tröttnat på fildelar-gänget. Här är den ädla hobbyn tillåten precis överallt.

Men hastighetsläget då? Går det undan? Jodå, det gör det faktiskt. Ett större och absurt lagligt speldemo laddades ner, och hastighetsläget, dvs. 13.4 MiB/s eller omkring 112 Mbps nerströms, får ses som fullt godkänt. Till TigerVPN:s försvar hade hastighetsläget förmodligen sett ännu bättre ut om en mer populär torrent valts.

torrenting-med-tigervpn-på-en-server-i-stockholm-13

Prisläget ser riktigt trevligt ut

Precis som många andra VPN-aktörer väljer även TigerVPN att belöna kunder som är beredda att hänga med länge, dvs. tecknar sig för abonnemang som sträcker sig över en längre period. Just nu är treårsabonnemanget mest prisvärt. Men samtidigt – då Surfshark(recension) presterar bättre och dessutom är billigare är det svårt att rekommendera treårsabonnemanget fullt ut.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar. För att utnyttja densamma hojtar ni till på kundsupporten, så betalar de tillbaka era investerade slantar inom någon vecka.

tigervpn-pris

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Och som jag redan nämnt går det utmärkt att prova på allt som TigerVPN har att erbjuda helt gratis under tre dagars tid. Om ni vill gå den vägen behöver ni inte ens registrera några betaluppgifter. Allt som krävs är en fungerande e-postadress – sen är det bara att tuta och köra.

Neutralt (+-)

TigerVPN har ett ganska mediokert rykte online

VPN-företagets webbsida hittar vi inga handplockade recensioner där Bosse brevbärare och Kajsa kassörska beskriver TigerVPN som det bästa som hänt mänskligheten någonsin. Men det gör ingenting då de ”recensionerna” inte väger särskilt tungt.

För att jag skulle få reda på vad kunderna tycker dammsögs en lång rad internetforum och sociala medie-sajter såsom Reddit, Twitter och Facebook. Och resultatet? Många väljer att beskriva TigerVPN i positiva ordalag. De får bland annat beröm VPN-apparna, kundsupporten samt säkerhetsläget.

tigervpn-betyg

Men det fanns en betydande minoritet som inte var lika nöjda. TigerVPN kritiseras bland annat för serverhastigheterna samt det faktum att Netflix och BBC iPlayer inte kan låsas upp. Mer specifikt verkar många, men långtifrån alla kunder vara nöjda – vilket innebär att hela kategorin hamnar i gränslandet.

Slovakien har en något tuff regering

Slovakien är ett fritt och säkert land, men vissa politiker verkar vara minst sagt censurvänliga. Somliga menar att regeringen har ett inflytande över vilka nyheter som publiceras online, samt att landets media ibland tvingas ägna sig åt självcensur.

bratislava-1905408_1920

Men även om så skulle vara fallet, påverkar det TigerVPN och dess kunder? Nej, skulle jag säga. Då VPN-företaget inte samarbetar med vare sig upphovsrättsmaffian eller några myndigheter bör Slovakiens regering inte kunna sätta några käppar i hjulet.

Loggpolicyn är välskriven och ganska säker

TigerVPN hävdar att inga känsliga loggar sparas, men på samma gång – det gör alla VPN-leverantörer i hela världen. För att vi ska kunna ta reda på hur TigerVPN sköter sig inom denna kategorin måste loggavtalet granskas, och det sätter vi igång med bums.

VPN-företaget lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (om vi tecknar oss för ett provkonto)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. återställning av lösenord)
 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Betaluppgifter (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)
 • Begränsad Google Analytics-data (på den egna webbplatsen)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)

De uppgifter som nämns ovan kan inte räknas som känsliga, men som ni själva ser sparar de faktiskt en hel del – och det är lite problematiskt.

Då tar vi en titt på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Mer specifikt är loggpolicyn lättbegriplig och helt utan juridiska finter. De förklarar alltid varför de sparar vissa typer av uppgifter samt hur dessa skyddas från snokare. Men i mina lägger de vantarna på lite väl mycket information, och med detta sagt blir det gränslandet som gäller för hela kategorin.

På minussidan (-)

VPN-servrarna är långtifrån blixtsnabba

Bashastigheten

Så här ser det okrypterade hastighetsläget ut. I övrigt genomförs samtliga hastighetsmätningar med hjälp av en trådbunden internetuppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes var tyvärr ganska långsam.

Nerströms: 34 Mbps
Uppströms: 94 Mbps
Latens: 15 ms

tigervpn-hastighet-sverige-servern

Storbritannien

Den brittiska VPN-server som fick sträcka på sig var marginellt kvickare.

Nerströms: 42 Mbps
Uppströms: 126 Mbps
Latens: 35 ms

vpn-server-hastighet-för-storbritannien-med-tigervpn

USA

De amerikanska VPN-servrarna är oftast de tröttaste i högen, och den iakttagelsen gäller även här. 20+ Mbps nerströms är ingen katastrof, men samtidigt långtifrån godkänt.

Nerströms: 21 Mbps
Uppströms: 63 Mbps
Latens: 168 ms

usa-server-test-med-tigervpn

TigerVPN:s servrar borde vässas till ganska rejält. Så här pass låga hastigheter ska aldrig accepteras.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Netflix har en kraftig proxy-brandvägg på plats som få VPN-leverantörer klarar av att överlista. De är dessutom duktiga på att blockera VPN-företagens IP-nummer i tid och otid. Efter Netflix gjort så skaffar VPN-företagen nya (”rena”) sådana, sen är kampen igång. Det hela kan beskrivas som något av en katt och råtta-lek som Netflix ofta vinner – och det gör de även den här gången.

netflix-och-tigervpn

Just nu kan ni komma åt det spanska och italienska Netflix-utbudet, men inte det amerikanska – som är gigantiskt. Utöver detta kan inte heller BBC iPlayer överlistas.

Nåväl, SVT Play och en lång rad andra svenska streamingplattformar tuffar åtminstone på finfint på de svenska servrarna. Om det kan vara till någon tröst.

Rekommenderas TigerVPN?

Till viss del. TigerVPN gör mycket rätt, men de presterar samtidigt synnerligen mediokert inom en lång rad kategorier. Även om VPN-apparna är välgjorda som få, och krypterings- samt säkerhetsläget ser underbart ut, är det inte nog för att en helhjärtad rekommendation ska kunna delas ut. Serverhastigheterna, loggpolicyn och en hel del annat måste förbättras, och det rejält.

Mer specifikt bör CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) ses som betydligt bättre VPN-alternativ. De presterar starkare inom alla mätbara kategorier, och är betydligt mer prisvärda i jämförelse med TigerVPN.

Om ni vill jämföra de bästa VPN-tjänsterna mot varandra, besök gärna VPN-topplistan. Väl där återfinns lättsmält fakta, som bör passa perfekt för en snabbare jämförelse.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört TigerVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN