Meny

Upphovsrättslobbyn: Obenetwork har täta band med TBP

Svensk Filmindustri och danska Nordisk Film, vill tillsammans med den svenska grenen av Rättighetsalliansen, se till att The Pirate Bay stängs ner för gott. De menar att den svenska internetoperatören Obenetwork har täta band med torrentsajten, och har därför bett Cloudflare att lämna över en IP-adress, som de menar tillhör The Pirate Bay.

Upphovsrättslobbyn har försökt stänga ner The Pirate Bay i över 15 år. De ursprungliga ägarna har kastats i finkan efter en farsartad rättegång, och förslag om dynamiska blockeringsfilter har förekommit i Sverige, men trots det är torrentsidan uppe och tickar, precis som vanligt.

afk-the-pirate-bay

Nu menar två nordiska filmbolag, Nordisk Film och Svensk Filmindustri, samt den svenska grenen av Rättighetsalliansen, att en IP-adress som tillhör Obenetwork kan vara sammankopplad med The Pirate Bay.

Cloudflare lämnade över IP-adressen

Om upphovsrättslobbyn får reda på Pirate Bays riktiga IP-adress kan de förmodligen luska ut var sajtens servrar driftas, vilket bör bli problematiskt för TPB.

Alla besökare får i dagsläget se IP-adresser som tillhör innehållsleverantören Cloudflare, när de besöker The Pirate Bay. Men när det kommer till upphovsrätts-relaterade brott har Cloudflare som vana att lämna ut all information, och det har de gjort även denna gång.

Dagensjuridik menar att den IP-adress som överlämnats ska ha tillhört The Pirate Bay för cirka en vecka sedan, dvs. den 2 juni. Och enligt Torrentfreak ska upphovsrättslobbyn ha spårat IP-adressen till svenska Obenetwork.

Filmbolagen har bråttom

De två filmbolagen och Rättighetsalliansen har nu lämnat ett informationsföreläggande, med mål att hindra Obenetwork-anställda från att förstöra eventuellt bevismaterial. Om Obenetwork bryter mot informationsföreläggandet kan en bötessumma om 100 000 kronor bli aktuell.

Det är än så länge oklart huruvida Obenetwork kommer att lämna över någon information eller inte, men The Pirate Bay-gänget vet säkerligen att Cloudflare lämnar över IP-uppgifter när de blir tvingade att göra så, och bör därför vara förberedda för detta scenario. Den IP-adress som Obenetwork förfogar över bör vara tämligen värdelös, såvida upphovsrättslobbyn inte har några fler ess i rockärmen.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN