Meny

Recension UltraVPN: En relativt välpresterande nykomling

Brittiska UltraVPN slog upp sina dörrar år 2019, och med sina 1.000+ servrar i 100+ länder kan de betraktas som en ganska stor VPN-aktör.

Om vi tar en kik på webbsidan ser vi att det är snabba hastigheter, ett bergsäkert loggavtal samt starka krypteringsskydd som gäller. De lägger med andra ord ribban ganska högt, men det återstår fortfarande att se om de vackra orden kommer tillbaka och biter dem i rumpan.

I recensionen nedan tar vi en närmare titt på allt: loggpolicyn, apparna, stödet för fildelning, möjligheten att låsa upp utländska streamingtjänster samt mycket mer. Men innan dess blir det som vanligt lite snabbfakta som står på schemat:

InformationAttribut
Företagets säteStorbritannien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar1.000+ i 100+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts15
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€5.99
Kostnad vid årsabonnemang€2.99
Övriga abonnemang
Sex månader€4.99
WebbsidaUltraVPN.com

På plussidan (+)

Servrarna är pigga som bara den

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller. Samtliga hastighetstester utförs med en kabelansluten internetuppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som testkördes var minst sagt pigg. En hastighet på 225+ Mbps nerströms är en mycket stark prestation.

Nerströms: 229 Mbps
Uppströms: 70 Mbps
Latens: 13 ms

ultravpn-sverige-server

Storbritannien

De brittiska servrar som fick sträcka på benen var även de kvicka. Omkring 100 Mbps nerströms är mer än godkänt med tanke på avståndet.

Nerströms: 98 Mbps
Uppströms: 23 Mbps
Latens: 37 ms

ultravpn-hastighetstest-i-storbritannien

USA

USA-servrarna är i regel de långsammaste i högen, och det påståendet stämmer här med. Men hur vi än vrider och vänder på det bör ca. 70 Mbps nerströms räknas som ett mycket starkt resultat.

Nerströms: 69 Mbps
Uppströms: 6 Mbps
Latens: 166 ms

server-usa-för-ultravpn

VPN-företagets serverpark är minst sagt vässad, och lägger sig många hack över medelnivån. Med detta sagt blir det plushögen som gäller för hela kategorin.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Enhetsstödet är det knappast något fel på. Följande enheter kan kopplas upp:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (under utveckling)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Och som ni själva ser går det utmärkt att VPN-bestycka våra routrar, om dessa kör med DD-WRT- eller Tomato-programvara vill säga. På Linux-sidan finns det än så länge ingen app – där får ni istället komma igång via kommandotolken. Men det är inga större problem då det finns en bra guide som visar hur det går till.

Om ni vill slippa krångliga installationer på router-sidan bör OpenVPN-routern Vilfo ses ett bra alternativ. Visst, den kostar en slant, men om ni inte basar över en kraftfull router i dagsläget kan den vara en bra investering.

I övrigt kan vi som mest koppla upp 15 enheter på en och samma gång, vilket bör räknas som väldigt generöst. Hos nästan alla konkurrenter är det fyra till fem samtida enheter som gäller, vilket innebär att UltraVPN presterar mycket bra inom denna kategorin.

ladda-ner-ultravpns-windowsapp

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

VPN-företaget fick stångas mot ett antal webbtjänster, såsom:

 • IPLeak.net (ok)
 • IPX.ac (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Och som väntat hittades inget fuffens. Plushögen tyngs därmed ner med ytterligare en kategori.

ultravpn-klarar-sig-enligt-virustotal.com_
Inga virus kunde hittas

ipx
Inga IP- eller DNS-läckor kunde hittas enligt IPX.ac

inga-ip-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting

inga-dns-läckor-enligt-dns-leak-test
Inga DNS-läckor enligt DNSLeaktest.com

Apparna är enkla och lättanvända

Som vi redan gått igenom bjussar UltraVPN-gänget på egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, och vi börjar som vanligt med att se om Windows-varianten håller måttet.

Windows-appen var i korthet en mycket trevlig bekantskap, och den betedde sig alltid precis som en VPN-app ska göra. Det var enkelt att koppla upp sig mot nya servrar, gränssnittet var rent och fint, och Kill Switch-verktyget samt ett starkt säkerhetsprotokoll (IKEv2) var aktiverat redan från start. Här finns det ingenting att klaga på.

ultraflix-windows-app

iOS-appen var inte så dum den heller. Installationen var överstökad på bara någon minut och kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra). Serverbytena var blixtsnabba, gränssnittet påminde starkt om Windows-appen (vilket bör räknas som en fin komplimang) och det var enkelt att komma åt alla viktiga inställningsval.

ultravpn-för-ios

Mer specifikt var apparna riktigt trevliga att handskas med, och vi får hoppas att de får behålla sin enkla utformning även i framtiden. Här blir det återigen plushögen som gäller.

Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det

Vissa VPN-aktörer, likt F-Secure Freedome, förbjuder fildelning helt och hållet medans andra, likt Cyberghost, filtrerar all fildelningstrafik via nederländska servrar. Men UltraVPN kompromissar inte. Här kan vi fildela på samtliga servrar, och som rubriken säger går det undan som bara den.

En vansinnigt laglig Linuxdistribution laddades ner, och hastigheten nerströms, dvs. 24.9 Mib/s eller 209 Mbps, går det knappast att klaga på.

torrenting-med-ultravpn

Serverparken är relativt stor

Här är det 1.000+ servrar i 100+ länder som gäller, vilket är mer än nödvändigt. Visst, VPN-jättar såsom NordVPN samt ExpressVPN bjussar på mer än dubbelt så stora serverparker, men då hastighetsläget ser så här pass bra ut går det inte att klaga på UltraVPN-gänget.

serverlista-för-ultravpn

Det viktigaste är att väloptimerade och rappa VPN-servrar finns tillgängliga i många regioner, samt att VPN-företaget i fråga inte tar in fler kunder än vad de klarar av. Och där sköter sig UltraVPN föredömligt, vilket innebär att även denna kategori hamnar på rätt sida om plusstrecket.

Starka och moderna krypteringsalternativ erbjuds

Som väntat är det världens starkaste krypteringsprotokoll som gäller, dvs. AES 256-varianten. Det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt det minst lika säkra IKEv2-protokollet har fullt stöd även de. Lite mer osäkra VPN-protokoll såsom PPTP och SSTP blir vi dock utan, men beslutet om att inte ge något stöd för dessa står jag bakom helt och hållet.

ultravpn-kryptering

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Samma säkerhetsverktyg bryter våra internetuppkopplingar automatiskt om vi skulle tappa kontakt med någon av UltraVPN:s servrar.

Men allt som allt är sannolikheten för att Kill Switch-verktyget skulle behöva göra sitt jobb försvinnande liten. Den befinner sig oftast bara i bakgrunden, och kan i korthet ses som en extraförsäkring som skyddar oss mot DNS- samt IP-läckor på ett mycket bra sätt.

Kundsupporten är bra uppstyrd

Hos UltraVPN kan vi kontakta kundsupporten på två sätt: via e-post eller via ett webbformulär. Någon chattklient hittar vi dock inte, men det är inte hela världen då en sådan knappast är en garanti för att supportavdelningen håller måttet.

Nåväl, åter till testandet. Kundsupporten kontaktades vid sammanlagt två tillfällen: en gång via e-post samt en gång via webbformuläret. Vid båda tillfällena tog det ungefär någon timme innan ett korrekt svar damp ner i inkorgen, vilket bör räknas som helt okej. Supportmedarbetarna var dessutom väldigt måna om att jag skulle bli nöjd, och gav långa och utförliga svar – vilket uppskattades enormt.

e-post-till-ultravpn-kundsupport

I övrigt finns det även en FAQ-sektion tillgänglig där vi bland annat hittar inställningsguider, felsökningsguider samt lite kortfattad information om VPN-tekniken. Då guiderna är så pass bra utformade, och egentligen hade svarat på båda av mina frågor, bör samma sektion ses som ett bra komplement till de mänskliga supportmedarbetarna.

faq-sektion-för-ultravpn

UltraVPN har ett bra rykte online

Det var ganska svårt att hitta träffsäker information om vad de som redan är kunder tycker om VPN-företaget i fråga. Ett antal sociala medie-sajter såsom Reddit, Facebook och Twitter dammsögs, och de som väl uttalade sig berömde främst hastighetsläget, kundservice-gänget samt apparna.

Netflix kan låsas upp

Netflix amerikanska utbud är i runda slängar tre gånger större än det svenska, vilket är helt underbart. Lika underbart är det dock inte att samma streamingjätte stänger ute användare som bor i ”fel” länder, vilket innebär att de som vill komma åt det fullständiga utbudet måste förlita sig på VPN-tekniken.

Det är dessutom långtifrån säkert att VPN-aktörerna kan överlista Netflix kraftiga brandväggar, och det är i korthet nästan bara stora och resursstarka VPN-företag som klarar av den lilla manövern.

Men hur är det med UltraVPN då? Jodå – här går det att komma åt den fullständiga Netflix-utbudet lätt som en plätt. Allt vi behöver göra är att ansluta oss mot ”Ultraflix US”-servern, sen är det bara att streama för fulla muggar.

Som en liten notis kan vi även låsa upp SVT Play på de svenska servrarna, men då de inte sprattlar emot lika bra som Netflix var det ganska väntat.

svt-play-kan-låsas-upp

Loggpolicyn är välskriven och säker

VPN-företaget har lovat att det är ”no snooping” som gäller – och det stämmer faktiskt bra. Men precis som alla andra VPN-aktörer på marknaden sparar även de en viss mängd information, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Begränsad Google Analytics-data (på deras egen webbsajt)
 • Cookies (på samma webbsajt)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte användas för att spåra enskilda användare)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)

All den information som företaget lägger vantarna på är kraftigt krypterad, och delas aldrig med vare sig myndigheter eller upphovsrättsmaffian, vilket bör ses som ett styrketecken.

utravpn-loggavtal

Med detta sagt bör loggpolicyn räknas som både lättbegriplig och säker, men i framtiden bör de förtydliga vad de inte sparar på ett bättre sätt – åtminstone om ni frågar mig.

De längre abonnemangen är prisvärda

Många VPN-aktörer väljer att belöna kunder som vill vara med länge, och UltraVPN kör med exakt samma filosofi. De största slantarna sparar vi om vi väljer att köra på 12-månadersvarianten. Då kommer vi ner i €2.99 i månaden – vilket bör ses som ett bra pris med tanke på allt som ingår.

ultravpn-prislista-i-euro

Utöver detta erbjuder företaget även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över totalt 30 dagar. För att utnyttja densamma hör ni bara av er till support-gänget så hjälper de er vidare.

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Paypal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)

Bitcoin-betalningar blir vi dock utan, vilket är lite synd.

Neutralt (+-)

Storbritannien ingår i 5 Eyes-regionen

Eyes-samarbetet grundades strax efter andra världskriget, och det ursprungliga syftet var ädelt. Freden skulle bevaras tack vare ett närmare samarbete länderna emellan, och det har ju faktiskt gått ganska bra.

Men tråkigt nog har samma organisation utvecklats till ett massövervakande monster där medlemsländerna har full rätt att spionera (signalspana) på sin egen befolkning, vilket känns lite sisådär.

I korthet innehåller Eyes-samarbetet tre delgrupper: 5 Eyes, 9 Eyes och 14 Eyes. Storbritannien, där UltraVPN har sitt säte, ingår i 5 Eyes-regionen tillsammans med USA, Nya Zeeland, Kanada och Australien.

london-bild-över-thames

Men är VPN-aktörer som befinner sig inom Eyes-området mer osäkra? Nej, så är bara fallet om VPN-företaget i fråga inte skyddar sina kunder på ett bra sätt. Och då UltraVPN inte sparar några känsliga loggar och verkar ha väldigt bra koll på skutan bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

På minussidan (-)

BBC iPlayer kan inte låsas upp

Även om UltraVPN låser upp Netflix på ett mycket smidigt sätt är det stopp och belägg när det kommer till BBC iPlayer. Sammanlagt testades tre UK-servrar: Manchester, London och Ultraflix UK, och ingen av dessa klarade av att överlista BBC iPlayer.

bbc-iplayer-är-blockerad-på-uk-servrarna

Men då UltraVPN är relativt nya inom VPN-svängen fixar de säkert till ett bättre stöd för detta inom kort.

Rekommenderas UltraVPN?

Till viss del. UltraVPN gör nästan allt rätt – men kan trots det inte mäta sig med VPN-jättar likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension).

Prisläget ser trevligt ut, loggpolicyn är bergsäker, apparna är användarvänliga som få och VPN-servrarna är kvicka som attan. Men detsamma gäller även för de mer etablerade VPN-tjänsterna, som dessutom presterar än bättre inom ett flertal kategorier.

På VPN-topplistan kan ni jämföra alla VPN-tjänster som recenserats. Jag rekommenderar att ni istället hoppar över dit, för att kunna roffa åt er en bättre VPN-tjänst.

Besök UltraVPN.com

Har någon av ni läsare provkört UltraVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
juhat

Bra recention som vanligt på denna sajten.
Lät intressant fram tills iPlayer nämndes :/ Själv är jag ganska trött på utbudet hos Netflix USA då det inte är så mycket bättre än den svenska, så det är iPlayer som är mest intressant för en annan, men även Channel 4.

De senaste artiklarna

Mer om VPN