Sammanfattning för dig som har bråttom
UltraVPN presterar väl, men samtidigt inte tillräckligt bra för att kunna utmärka sig. VPN-applikationerna är användarvänliga och Netflix kan låsas upp, men de presterar dock ”ganska bra” inom allt för många kategorier.
Vi råder dig att sluta läsa precis här, för att i stället bege dig till vår artikel med VPN-tjänster som presterar utmärkt och dessutom är mer prispressade i jämförelse med UltraVPN.
Brittiska UltraVPN slog upp sina dörrar år 2019, och med sina 1 000+ servrar i 100+ länder ska de betraktas som en ganska stor VPN-aktör.
Om man tar en titt på webbsidan ser man att det är snabba hastigheter, ett bergsäkert loggavtal samt starka krypteringsskydd som gäller.
De lägger med andra ord ribban ganska högt, men det återstår fortfarande att se om de vackra orden kommer tillbaka och biter dem i rumpan.
I recensionen nedan tar vi en närmare titt på allt inklusive loggpolicyn, apparna, stödet för fildelning samt huruvida man har möjlighet att låsa upp utländska streamingtjänster.
Men innan dess blir det som vanligt lite snabbfakta som står på schemat:
På plussidan (+)
Relativt snabbt servernätverk
Bashastigheten
Utan ett VPN-skydd är det följande hastigheter som gäller för vår testdator.
- Nerströms: 244 Mbps
- Uppströms: 251 Mbps
UltraVPN – ett komplett hastighetstest
Den svenska server som testkördes var minst sagt pigg. En hastighet på 225+ Mbps nerströms är en mycket stark prestation som bara matchas av de snabbaste VPN-tjänsterna likt ExpressVPN samt Cyberghost.
Men i Storbritannien..
..samt USA..
.. var det inte lika bra krut i maskineriet.
Mer specifikt var hastighetsminskningen lite väl påtaglig när man kopplade sig mot VPN-servrar som var lite mer avlägsna. En hastighetssänkning på över 70 % mot en amerikansk server är trots allt inget toppresultat.
Hela hastighetstestet kan du ta del av nedan, server för server.
Många typer av enheter kan skyddas
Enhetsstödet är det knappast något fel på. Följande enheter kan kopplas upp:
- Windows (egenutvecklad app)
- iOS (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- Android (egenutvecklad app)
- Webbläsare (under utveckling)
- Linux
- Routrar (DD-WRT och Tomato)
För Linux finns det än så länge ingen applikation tillgänglig – där får man i stället komma igång med hjälp av kommandotolken. Men det är inga större problem då det finns en bra guide som visar hur det går till.
I övrigt kan man som mest koppla upp 15 enheter på ett och samma VPN-abonnemang, vilket ska räknas som generöst en begränsning på cirka 5 samtidigt uppkopplade enheter brukar tillämpas inom VPN-nischen.
Surfshark är dock särskilt starka inom den här kategorin, då de inte tillämpar någon enhetsbegränsning överhuvudtaget.
Inga säkerhetsbrister kunde hittas
UltraVPN testades mot ett flertal webbtjänster, såsom:
- IPLeak.net (ok)
- IPX.ac (ok)
- Doileak.com (ok)
- DNSLeaktest.com (ok)
- Virustotal.com (ok)
- Privacy Checker Tool (ok)
Och som väntat hittades inget suspekt. Plushögen tyngs därmed ner med ytterligare en kategori.








Apparna är enkla och lättanvända
Som vi redan gått igenom erbjuder UltraVPN egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, och vi börjar som vanligt med att se om Windows-appen håller måttet.
UltraVPN för Windows
Windows-appen var i korthet en mycket trevlig bekantskap, och den betedde sig alltid precis som en VPN-app ska göra.
Det var enkelt att koppla upp sig mot nya servrar, gränssnittet var rent och fint och Kill Switch-verktyget samt ett starkt säkerhetsprotokoll (IKEv2) var aktiverat redan från start.
Här finns det ingenting att klaga på.
UltraVPN för iOS
iOS-appen var inte så dum den heller. Installationen var överstökad på bara någon minut och kunde godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra).
Serverbytena var blixtsnabba, gränssnittet påminde starkt om Windows-appen (vilket ska räknas som en fin komplimang) och det var även enkelt att komma åt alla viktiga inställningsval.
Mer specifikt var apparna riktigt trevliga att handskas med, och man får hoppas att de får behålla sin enkla utformning även i framtiden.
Här blir det återigen plushögen som gäller.
Fildelning tillåts överallt – och snabbt går det
Vissa VPN-aktörer, likt F-Secure Freedome, förbjuder fildelning helt och hållet. Men UltraVPN kompromissar inte. Här kan man fildela på samtliga servrar, och som rubriken säger går det undan som bara den.
UltraVPN och torrenter – hur snabbt går det?
En vansinnigt laglig Linuxdistrubution laddades ner och hastigheten nerströms låg som bäst på 209 Mbps.
En hastighetsminskning på cirka 15 % är fullt acceptabel vid fildelning. Här sköter UltraVPN sig utmärkt.
Servernätverket är relativt stort
Här är det 1 000+ servrar i 100+ länder som gäller, vilket är mer än nödvändigt. Högpresterande VPN-jättar såsom NordVPN samt IvacyVPN erbjuder betydligt större servernätverk, men då UltraVPN:s servrar är logiskt placerade är deras servernätverk fullt tillräckligt.
Starka och moderna krypteringsalternativ erbjuds
Som väntat är det världens starkaste krypteringsprotokoll som gäller, dvs. AES 256. Det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt det minst lika säkra IKEv2-protokollet har fullt stöd även de.
Lite mer osäkra VPN-protokoll såsom PPTP och SSTP blir man dock utan, men beslutet om att inte ge något stöd för dessa står jag bakom helt och hållet.
Något stöd för WireGuard, som är världens snabbaste VPN-protokoll, erbjuds dock inte i nuläget. Det är lite av ett avbräck.
Tips: Om det är ett bra stöd för WireGuard du är ute efter, då är svenska OVPN värda en närmare titt.
Kill Switch för Windows och Mac
Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling automatiskt om du skulle tappa kontakt med någon av UltraVPN:s servrar.
Sannolikheten för att Kill Switch-verktyget skulle behöva göra sitt jobb försvinnande liten. Den arbetar oftast bara i bakgrunden, och är i korthet en extraförsäkring som skyddar dig mot DNS- samt IP-läckor på ett mycket bra sätt.
Att som UltraVPN enbart erbjuda Kill Switch för Windows och Mac är relativt svagt. I synnerhet då Zenmate erbjuder automatisk Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.
Snabb och trevlig kundsupport
Hos UltraVPN kan man kontakta kundsupporten på två sätt; via e-post eller via ett webbformulär. Någon chattklient hittar man dock inte, men det är inte hela världen då en chattklient knappast är en garanti för att supportavdelningen skulle svara blixtsnabbt.
Kundsupporten kontaktades vid sammanlagt två tillfällen: en gång via e-post samt en gång via webbformuläret.
Vid båda tillfällena tog det ungefär någon timme innan ett korrekt svar trillade ner i inkorgen, vilket ska räknas som helt acceptabelt. Supportmedarbetarna var dessutom väldigt måna om att jag skulle bli nöjd, och gav långa och utförliga svar.
I övrigt finns det även en FAQ-sektion tillgänglig där man bland annat hittar inställningsguider, felsökningsguider samt lite kortfattad information om vad en VPN är.
UltraVPN har ett bra rykte online
Det var ganska svårt att hitta träffsäker information om vad de som redan är kunder tycker om VPN-företaget i fråga.
Ett flertal sociala medie-sajter såsom Reddit, Facebook samt Twitter dammsögs och de som väl uttalade sig berömde främst apparna samt supportmedarbetarna.
Netflix kan låsas upp
UltraVPN klarar av att låsa upp det amerikanska Netflix-utbudet. Allt man behöver göra är att ansluta sig mot ”Ultraflix US”-servern, sen är det bara att streama för fulla muggar.
Som en liten notis kan man även låsa upp svenska tv-plattformar likt SVT Play och Viaplay.
Inga känsliga loggar sparas
UltraVPN har lovat att det är ”no snooping” som gäller – och det stämmer faktiskt bra.
Men precis som alla andra VPN-aktörer på marknaden sparar även de en viss mängd information, såsom.
UltraVPN sparar
- Din e-postadress (för tex. supportärenden)
- Begränsad Google Analytics-data (på hemsidan)
- Cookies (på hemsidan)
- Kraschrapporter (anonyma)
- Betalningsinformation (krypterad)
All den information som företaget sparar är kraftigt krypterad och delas aldrig med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer, vilket ska ses som ett rejält styrketecken.
Den loggpolicyn som tillämpas ska räknas som både begriplig och säker, men i framtiden borde de även förtydliga vad de inte sparar på ett bättre sätt.
Acceptabel prisnivå
Prisnivån är human såvida man tecknar sig för det längsta VPN-abonnemanget, och som brukligt är det dyrt att betala månad för månad.
En pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över totalt 30 dagar erbjuds även, och för att nyttja den hör du bara av dig till supportpersonalen så hjälper de dig vidare.
Betala kan du göra med bland annat:
- PayPal
- Kontokort (Visa/Mastercard)
Bitcoin-betalningar tillåts dock inte.
Neutralt (+-)
Storbritannien ingår i 5 Eyes-regionen
Eyes-samarbetet grundades strax efter andra världskriget, och det ursprungliga syftet var ädelt. Freden skulle bevaras tack vare ett närmare samarbete länderna emellan, och det har ju faktiskt gått ganska bra.
Men tråkigt nog har Eyes-samarbetet utvecklats till ett massövervakande monster där medlemsländerna har full rätt att spionera (signalspana) på sin egen befolkning.
I korthet innehåller Eyes-samarbetet tre delgrupper: 5 Eyes, 9 Eyes och 14 Eyes. Storbritannien, där UltraVPN har sitt säte, ingår i 5 Eyes-regionen tillsammans med USA, Nya Zeeland, Kanada och Australien.
Men är VPN-aktörer som befinner sig inom Eyes-området mer osäkra?
Nej, så är bara fallet om VPN-företaget i fråga inte skyddar sina kunder på ett bra sätt. Och då UltraVPN inte sparar några känsliga loggar kan man känna sig hur säker som helst.
På minussidan (-)
BBC iPlayer kan inte låsas upp
Även om UltraVPN låser upp Netflix på ett smidigt sätt är det stopp och belägg när det kommer till BBC iPlayer.
Sammanlagt testades tre UK-servrar: Manchester, London och Ultraflix UK, och ingen av dessa klarade av att överlista BBC iPlayer.
Men då UltraVPN är relativt nya inom VPN-nischen fixar de säkert till ett bättre stöd för detta inom kort.