Meny

Upphovsrättstrollen är mer aktiva än någonsin – kravbreven ökar i Sverige

Sverige har varit lite av en frizon för fildelare, men den tiden är förbi. För omkring fyra år sedan kom de första hotbreven, och de har ökat i omfattning för varje år som gått.

Bakom utpressningsbreven hittar vi stora mediebolag som bland annat legat bakom ”Angel Has Fallen”, ”Black Sails” samt ”Spartacus”, och vi får inte heller glömma Strike 3 Holdings, porrbolaget som kan beskrivas som den fulaste fisken.

Mer specifikt använder upphovsrättstrollen sig av Bittorrent-teknik för att kunna vaska fram svenska fildelares riktiga IP-nummer. Därefter allierar de sig med nordiska advokatbyråer som tvingar våra teleoperatörer att koppla samman IP-numren med rätt person – och slutligen dimper ett kravbrev ner i lådan.

2019 var ett rekordår, menar Bahnhof, som håller koll på utvecklingen via deras systersajt Utpressningskollen. Samma år tog Patent- och marknadsdomstolen emot hela 140 förfrågningar. Det är en rejäl ökning i jämförelse med tidigare år. År 2018 tog de ”bara” emot 72 förfrågningar, och året dessförinnan 27.

bahnhof-antal-domar

Förra året valde tre nordiska advokatbyråer att samarbeta med utpressningslobbyn. Njord Law Firm låg bakom 116 av de förfrågningar som Patent- och marknadsdomstolen fick ta emot, medan Next Advokater (17 mål) och Ramberg Advokater (7 mål) inte var riktigt lika offensiva.

inblandade-advokatbyråer

I övrigt är det inte bara advokatbyråernas domstols-förfrågningar som ökar, utan även mängden IP-nummer som lämnas ut. År 2019 kom upphovsrätts-skojarna över 60.368 IP-nummer. Det är en ökning med 15% i jämförelse mot 2018, och som ni ser på bilden nedan har utpressarna kommit över mer än 144.000 IP-nummer på bara fyra år.

ip-nummer-bahnhof

Vi svenskar är till och med mer drabbade än amerikanarna. Trots att befolkningsmängden skiljer sig rejält lämnar de amerikanska operatörerna ”bara” ut ett tusental IP-uppgifter årligen, så skillnaden är monumental.

Om vi istället snöar in oss på de svenska operatörerna är Telia de värsta syndarna. De lämnade ut 31.572 IP-adresser förra året, men Com Hem (19.520), Telenor (9.276) och Tre (312) valde att lätta på locken även de.

Det är i synnerhet porrbolaget Strike 3 Holding som är värst. De använder sig av skamfaktorn för att maximera chansen att offren slantar upp. I det kravbrev ni kan kika på nedan får mottagaren möjlighet att betala 7.000 kronor för att slippa rättsligt trubbel, och som ni själva ser framgår det tydligt att det är en erotiskt film det rör sig om.

förlikningserbjudande

År 2020 då? Kommer det också att bli ett rekordår? Mycket tyder på att så blir fallet. Under årets början har Patent- och marknadsdomstolen tagit emot ytterligare en drös IP-förfrågningar, så fler kravbrev är på ingång, var så säkra.

Tänk gärna på att advokatbyråerna formulerar breven på ett bedrägligt sätt, i syfte att skrämma upp er. De har aldrig vågat åtala någon misstänkt fildelare som vägrat betala, med rädsla att ett IP-nummer inte räcker som bevisning. Advokatbyråerna vet med stor sannolikhet att hotbreven är ett stort luftslott, men så länge pengarna strilar in lär de inte förändra sitt arbetssätt.

Många väljer att skydda sig med en VPN-tjänst, för att på så sätt kunna värja sig från upphovsrättstrollen. De döljer era riktiga IP-nummer, och medan många av våra internetoperatörer lättar på locket precis varje gång håller de klaffen. För att nämna ett exempel tar OVPN(recension) emot omkring 800 förfrågningar varje månad, men då de inte sparar några känsliga loggar har de ingenting att lämna ut. Upphovsrättstrollen går bet – precis varenda gång.

ovpn-transperensrapport

Exakt samma förhållningssätt gäller för operatören Bahnhof – som är en av få svenska operatörer som tänker på vår integritet.

Har någon av ni som läser artikeln tagit emot ett utpressningsbrev, och om så är fallet – valde ni att betala skojarna eller kastade ni pappersbunten i närmsta papperskorg?

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN