Meny

Fördelar och nackdelar med att använda en VPN

VPN-tjänsterna har blivit betydligt mer populära under den senaste tiden, och det finns många anledningar till att så är fallet.

Upphovsrättstrollen, som skickar ut kravbrev i tid och otid, har blivit alltmer aggressiva. Utöver det har den svenska regeringen stiftat en ny övervakningslag som tvingar alla operatörer att spionera på oss, oavsett om de vill eller inte. Och om en svensk myndighet, såsom polisen eller tullverket, begär ut information måste operatörerna lyda – precis varje gång. Om de inte gör så är det böter som väntar.

De stora och mäktiga sociala medie-tjänsterna är också duktiga på att samla in information om oss, men där är det mer frågan om en ge och ta-situation. Om vi tar Facebook som ett exempel får deras medlemmar ta del av en ganska fiffig tjänst, som dessutom är helt gratis – men baksidan är att samma företag lägger vantarna på precis allt.

Exakt samma sak gäller för Google. De erbjuder en riktigt kompetent sökmotor, många utmärkta extraprogram (tex. Google Docs och Gmail) – men baksidan är densamma. De sparar för mycket information – och det är problematiskt.

Mer specifikt har integritetsläget försämrats på nätet. Storföretag, regeringar samt myndigheter vill ha stenkoll på den digitala sfären, och gör allt för att lyckas med det uppdraget.

VPN-tjänsterna kan ses som en motpol som motverkar övervakning av alla dess slag. De VPN-företag som håller måttet håller alltid klaffen och presterar dessutom oerhört bra inom alla mätbara kategorier.

Men innan ni hoppar på VPN-tåget bör ni ha vetskap om vilka för- och nackdelar som VPN-tekniken för med sig, inklusive metoder som ni kan använda er av för att mildra nackdelarna. Precis det här går vi igenom i denna guiden – häng med.

Fördelar med att använda en VPN-tjänst

Fördelarna är betydligt tyngre än nackdelarna, var så säkra.

#1. VPN-tjänsterna skyddar er mot övervakarna

VPN-företagen kapslar in era internetuppkopplingar i en skyddande tunnel, och som en konsekvens av det döljer de era riktiga IP-adresser, vilket innebär att ni blir anonyma online. Om VPN-företaget har koll på torpet kan ingen överlista krypteringsskyddet. Den bästa krypteringsalgoritmen inom VPN-svängen, dvs. AES 256 varianten – har aldrig knäckts, och används bland annat inom det militära samt av storbanker. Så länge ni är uppkopplade mot en VPN-server, hos ett VPN-företag som vet vad de gör, kan ingen se vad ni donar med på nätet.

#2. VPN-appar finns tillgängliga för alla vanliga plattformar

Ett brett enhetsstöd är a och o inom VPN-svängen. Just bredden är en av VPN-tjänsternas största fördelar. Ingen likvärdig säkerhetstjänst kommer i närheten av dem inom den här kategorin.

cyberghost-svensk-server
CyberGhost:s Windows-app..

VPN-företagen vet att konkurrensen är benhård inom branschen, samt att många kunder har höga krav. Merparten av VPN-företagen har därför utvecklat specialanpassade VPN-klienter för iOS, Android, Windows och Mac. I bästa fall är det inte heller svårt att installera VPN-tjänsten i Linux eller direkt i routern.

#3. VPN-tjänsterna kan låsa upp webbplatser och tv-plattformar

Ni har säkert stött på regionslåsta webbsidor och streamingtjänster. De använder sig av avancerade tekniska lösningar för att kunna ta reda på var ni befinner er, och när de lyckats med den manövern slänger de ibland ut er. För att nämna ett exempel har BBC iPlayer följande att säga till personer som inte har ett brittiskt IP-nummer:

bbc-iplayer-felmeddelande-2

Även här är VPN-tjänsterna räddaren i nöden. De bästa VPN-tjänsterna klarar av att låsa upp precis allt, inklusive Netflix, BBC iPlayer, ITV Hub, Hulu, Amazon Prime, SVT Play, C More, Viaplay, HBO Nordic, YLE Areena, SF Anytime tillsammans med mycket annat.

Många VPN-företag klarar dessutom av att låsa upp Facebook och Google, om ni befinner er i ett land som tillämpar stark censur vill säga – såsom Kina och Iran. Men det snackar vi mer om under nästa rubrik.

#4. VPN-tjänsterna gör att ni slipper censur

Alla svenska teleoperatörer övervakar er per automatik och måste spara all webbhistorik i minst 10 månader. Detta då regeringen godkänt massövervaknings-lagen LEK, eller Lagen om Elektronisk kommunikation. Polisen, Säpo, Tullverket och andra brottsförebyggande myndigheter har rätt att begära ut vad som helst om vem som helst. Ni behöver inte ens vara misstänkta för ett brott – och operatörerna har aldrig rätt att säga nej.

Men även om integritetsläget försämrats i Sverige finns det länder vars invånare har det än värre. Nationer såsom Kina, Turkiet, Irak och Iran tillämpar mycket stark censur. Väl där är populära webbtjänster såsom Facebook, Twitter och/eller Wikipedia bannlysta, och i de fallen är det bara de mest högpresterande VPN-tjänsterna som har kraft nog att överlista blockaderna.

På den här webbsidan hittar ni många guider där ni kan lära er mer om hur ni använder en VPN-tjänst i länder med starka censurlagar. Ni kan bland annat läsa mer om hur ni använder i en VPN i Kina utan att bryta mot lagen samt vilka VPN-tjänster som passar bäst i Kina tillsammans med mycket annat. Jag rekommenderar även att ni tar en kik på ”Var är VPN-tjänster lagliga”-guiden, väl där finns alla länder finns representerade, inklusive Sverige förstås.

#5. VPN-tjänsterna gör att ni kan ladda ner torrenter anonymt

Gillar ni att ladda ner torrenter? Om svaret är ja har ni säkert hört talas om att upphovsrättstrollen är mer aktiva än någonsin tidigare.

Upphovsrättstrollen är luriga som bara den. De vaskar fram svenska IP-nummer med hjälp av specialverktyg som är baserade på Bittorrent-tekniken. Vissa av dem har till och med utvecklat egna spårningsverktyg, för att kunna effektivisera utpressnings-processen ytterligare ett snäpp. När upphovsrättstrollen har ett gäng svenska IP-nummer i näven allierar de sig med nordiska advokatbyråer, och som ett sista steg skickas kravbreven ut. Väl där återfinns utpressnignssummo.. förlåt förlikningserbjudanden som motsvarar omkring 4.000 till 8.000 kronor. De som inte betalar ska stämmas och bli en del av ett civilrättsligt mål, säger utpressarna. Men i skrivande stund har de inte vågat stämma någon enskild fildelare, med rädsla för att ett IP-nummer inte räcker som bevisning.

Då VPN-företagen döljer era riktiga IP-nummer får upphovsrättstrollen alltid foten vid dörren. För att nämna två exempel samarbetar varken OVPN(recension) eller CyberGhost(recension) med utpressarna.

ovpn-transperensrapport
OVPN håller alltid klaffen..

#6. VPN-tjänsterna kan snabba upp långsamma internetuppkopplingar

Alla svenska operatörer har rätt att begränsa era uppkopplingshastigheter utan att uppge någon egentlig anledning. Det gör dem för att avlasta sina egna servrar, dvs. för att tjäna mer pengar. Operatörerna stryper i regel kundernas uppkopplingar på kvällar och helger, då deras servrar belastas som mest. Så om ni undrar varför Netflix och HBO Nordic går på knäna under ”peak”-tider kan ni ha hittat svaret just här.

Om ni surfar med ett VPN-skydd i ryggen kan operatörerna inte se vilken typ av data som färdas via nätverket, och tack vare det kan de inte strypa era internetuppkopplingar, åtminstone inte på detaljnivå. Mer specifikt har de två val: De kan strypa hela internetuppkopplingen eller låta er vara. Oftast väljer de det sistnämnda, och som en konsekvens av det slipper ni nästan alltid deras löjliga strypningsförsök.

#7. VPN-tjänsterna är oftast mycket prisvärda

Om ni vill ha en VPN-lösning som håller måttet får ni stå ut med en fast månadsavgift, men om vi jämför VPN-alternativen med andra typer av säkerhetslösningar är VPN-tjänsterna prisvärda som bara den. Ni kan dessutom tjäna en rejäl hacka om ni tecknar er för mer än ett år. Då måste ni förvisso betala en större summa på en och samma gång. Men då ni samtidigt får ta del av en rejäl rabatt är det många som väljer att gå den vägen. I regel sparar ni mellan 40 till 80 procent om ni kör på det längsta abonnemanget.

Ta gärna en titt på landningssidan. Där hittar ni alltid nya erbjudanden från VPN-företag som vet vad de gör.

Nackdelar med att använda en VPN-tjänst

VPN-tjänsterna är perfekta säkerhetsverktyg, men även här finns det nackdelar ni bör vara medvetna om. Vi river av plåstret direkt och går igenom hela gänget på en och samma gång.

#1. VPN-tjänsterna är inga heltäckande säkerhetslösningar

VPN-tjänsterna är kraftfulla och effektiva, men de skyddar er inte mot precis allt. Tänk gärna på att ni alltid bör använda starka lösenord, då en VPN-tjänst inte kan förhindra lösenordskapningar eller andra typer av nätfiskeförsök. Ni bör även se upp för skumma webbsidor, då de kan innehålla skadlig kod. CyberGhost(recension) erbjuder förvisso ett skydd mot spionprogram och skadliga annonser, men de extrafunktionerna är relativt ovanliga inom VPN-svängen.

Tips: Det är en bra idé att använda en tillfällig e-postadress när ni tecknar er för en VPN. Protonmail(recension) bjussar på helt anonyma e-postkonton som inte kostar en spänn, men även 10minutemail kan nämnas som ett bra alternativ. Ni bör också använda ett antivirusprogram som håller måttet. De kompletterar VPN-tjänsterna på ett mycket snyggt sätt.

#2. Vissa VPN-tjänster kan inte låsa upp allt

Det krävs stora resurser och minst lika stort kunnande för att tv-plattformar såsom Netflix och BBC iPlayer ska kunna överlistas. Om vi tar Netflix som exempel har de blockerat VPN-trafik sedan 2016, dvs. vid samma tidpunkt som streamingtjänsten lanserades internationellt.

Många VPN-företag var lite kaxiga och påstod att de skulle kunna överlista Netflix Proxy-skydd lätt som en plätt – men tji fick de. Streaming-jättens motåtgärder visade sig vara kraftfulla, och i dagsläget är det bara de mest högpresterande VPN-tjänsterna som klarar av att låsa upp Netflix.

Om ni använder en VPN som inte klarar av att överlista Netflix ploppar följande meddelande upp:

netflix-pproxy-fel

Mer specifikt använder Netflix sig av ett specialverktyg som kan särskilja vanlig HTTPS-trafik från VPN-trafik. VPN-företagen försöker maskera trafiken så gott det går; ibland lyckas de, och ibland går det åt skogen. Sen rullar det på i en oändlig cirkel. Själva förloppet kan beskrivas som lite av en katt och råtta-lek, där streamingjättarna oftast sopar mattan med de mindre och mer resurssvaga VPN-företagen.

Tips: CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) låste upp precis allt vid recensionstillfällena, och OVPN(recension) klarar av att låsa upp allt utan BBC iPlayer. De tre VPN-företag som precis nämnts rekommenderas helhjärtat.

#3. VPN-tjänster är inte tillåtna precis överallt

Som vi redan varit inne och nosat på är VPN-tjänster olagliga i länder som tillämpar stark censur, såsom Kina, Ryssland och Iran. Men trots att så är fallet väljer många turister och andra tillfälligt boende att använda sig av en VPN i vilket fall. Och det går oftast finfint, så länge de håller sig borta från politiska plattformar, Tor-nätverket samt Dark Net vill säga.

I övrigt har vissa spelplattformar, såsom Steam, regler på plats som förbjuder VPN-användning. Men det är ingen större fara. Så länge ni inte byter region för att kunna köpa billigare spel i andra världsdelar bör det vara grönt ljus. Vad jag vet har inga Steam-användare fått sina konton spärrade som en följd av att de använt en VPN.

steam-vpn-regler

Tips: Om ni reser till ett land med stark censur, ta reda på vilka regler som gäller när det kommer till VPN-användning. I den här guiden finns alla länder representerade. Men tänk samtidigt på att censurregler kan ändras fort, så det skadar inte om ni kompletterar guiden med lite egna efterforskningar.

Ni bör dessutom ta reda på om VPN-användning är tillåten på den spelplattform ni använder er av. Mig veterligen har varken Steam, EA, Playstation Store, Microsoft Store eller någon annan spelplattform bannlyst några VPN-användare. Men även här är det en bra idé att göra lite egna efterforskningar för att vara på den säkra sidan. Hojta gärna till i plattformens forumdel innan ni spelar med ett VPN-skydd i ryggen.

#4. VPN-tjänster kan vara svårinstallerade på router-sidan

Det är en utmärkt idé att installera VPN-tjänsten i routern. Om ni går den vägen skyddas alla enheter per automatik, och ni slipper samtidigt installera VPN-appar på precis varenda enhet.

Men det är långtifrån alla routrar som är kraftfulla nog för att fungera som en VPN-router. Om ni äger en äldre eller lite mer prestandasvag router kan ni antingen flasha den, eller köpa en ny och mer kraftfull variant som fungerar tillsammans med OpenVPN-protokollet.

asus-router
De mer kraftfulla Asus-routrarna fungerar utmärkt som VPN-routrar..

Ta mig inte fel. Många väljer att installera VPN-appar i precis varenda enhet, och trivs utmärkt med det. Men då många VPN-företag tillämpar enhetsbegränsningar som ofta landar på fyra till åtta samtidigt uppkopplade enheter är en VPN-router trots allt en bra idé.

Tips: Här görs en Asus-router om till en OpenVPN-server. Om ni hoppar vidare till den guiden märker ni hur lätt och smidigt det är att tjonga in en VPN-tjänst i routern. En router som är kraftfull nog för att fungera som en VPN-server kostar i regel 1.500 kronor och uppåt. Asus lite mer funktionsspäckade varianter samt den renodlade VPN-routern Vilfo rekommenderas starkt.

#5. Vissa VPN-tjänster kan försämra hastighetsläget

Som vi redan gått igenom kan uppkopplingshastigheten öka då vissa operatörer väljer att strypa våra internetuppkopplingar. Men tråkigt nog kan den också minska. Då ett extra krypteringslager läggs till kan både hastighetsläget samt pingvärdet (latensen) påverkas negativt, och det kan vara problematiskt. Om ni har en blixtsnabb fiberuppkoppling är hastighetsminskningen oftast knappt märkbar, men om det istället är ett mobilt bredband eller en ADSL-uppkoppling som gäller kan hastighetsminskningen bli besvärande.

När latensen ökar kan prestandan försämras vid bland annat Skype-samtal och online-spel. Som tumregel är ett pingvärde som motsvarar cirka 50 ms eller mindre att föredra, medan ett pingvärde på 100 ms eller mer är förödande om ni exempelvis lirar onlinespel.

Tips: Alla VPN-tjänster är inte stöpta ur samma form. Vissa bjussar på plågsamt långsamma hastigheter, medan andra är hur kvicka som helst. Jag har recenserat över 60 VPN-tjänster, och i skrivande stund är det CyberGhost(recension) som övertygat mest i hastighetsmätningarna. De är för närvarande numero uno på topplistan och rekommenderas starkast.

Men om ni sitter fast med en långsam rackare, och fortfarande har bindningstid kvar – ta gärna en kik på ”Hur man snabbar upp en långsam VPN”-guiden. Väl där hittar ni många råd och tips som bör vara till hjälp.

Då har den här guiden nått sitt slut. Min förhoppning är att ni lärt er mer om VPN-tekniken, eller kanske till och med fastnat för ett specifikt VPN-företag. Om ni vill ha än mer kött på benen – ta gärna en kik på ”Vad är en VPN?”-guiden. Väl där hittar ni mer information om allt som har med VPN-tekniken att göra. Om ni har några frågor eller funderingar angående innehållet – hojta gärna till i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN