Meny

STIM, Journalistförbundet och Copyswede: EU måste godkänna Artikel 11 och 13 omedelbums

243 organisationer inom upphovsrätts-svängen har gått ihop för att sända en signal till EU-parlamentet: Vi vill att copyrightdirektivet ska drivas igenom omedelbums (ok, kanske inte omedelbums, men snabbt ska det gå).

I korthet ser EU copyrightdirektivet med tilläggsartiklarna 11 (länkskatten) och 13 (uppladdningsfiltret) som ett sätt att klämma åt teknikjättar såsom Google och Youtube. Enligt EU betalar dessa organisationer inte för sig i tillräcklig utsträckning, och då är det hårdare (internetförstörande) copyrightdirektiv som gäller.

Teknikjättarna är i sin tur negativa till direktivet och menar att EU:s krav är orimliga. EU har förvisso en poäng. Stora tech-företag utnyttjar gärna mindre EU-länder och är väldigt påhittiga när det kommer till att inte betala skatt, och kan ibland ta lite väl stora friheter tack vare deras storlek och deras inflytande. EU behöver dock inte förstöra internet bara för att göra en markering.

Hur som helst verkar EU ha fått stora delar av upphovsrättslobbyn på sin sida. Nyhetspublicisterna är mer än nöjda med direktivet då sociala medieplattformar såsom Google, Facebook och Twitter inte längre får visa upp nyhetssammandrag. Musikbolagen vurmar i sin tur om Artikel 13 som enligt vissa kritiker är ett sätt för dessa bolag att höja Youtubes ersättningsnivåer som idag är betydligt lägre än tex. Spotifys.

Bland annat STIM, Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter och Copyswede har valt att vara med i påverkanskampanjen. Om denna har någon effekt återstår dock att se. Nedan kan ni kika på lobbygruppens marknadsföringstagg.

yes2copyright

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN