Meny

Reddits jailbreak-forum har tagits ner av ett copyrightanslag

Många tekniktillverkare väljer att låsa in sina produkter så att moddare och övriga entusiaster inte ska kunna hitta på för mycket bus. Apple basar över operativsystemet iOS, som kan beskrivas som en ganska stängd plattform. Som en konsekvens av detta är det många som vill kunna låsa upp samtliga av plattformens funktioner, till Apples förtret.

Många av jailbreak-entusiasterna hänger på Reddit, och mer specifikt på /r/jailbreak-forumet. Väl där filas det på nya upplåsningsverktyg, såsom Checkra1n and UNc0ver. På samma ställe blev det dock stor panik igår kväll, då ett antal copyrightanslag togs emot från en okänd källa.

Sammanlagt togs fem trådar bort på delforumet, som alla behandlade nya jailbreak-lösningar. Den åtgärden kan ha berott på att en iOS-hackare vid namn ”S1guza” publicerat en av Apples krypteringsnycklar på Twitter för några dagar sedan.

tweet-krypteringsnyckel

Den tweet ni kan kika på ovan togs ner efter ett par timmar, och efter ytterligare en stund dök den upp igen – helt utan någon förklaring från varken Twitters eller Apples sida. Copyrightanslaget skickades dock in av Kilpatrick Townsend & Stockton LLP, som tidigare samarbetat med Apple, så förmodligen var det äppelföretaget som låg bakom det spektaklet.

copyrightanslag-twitter

Som en konsekvens av oroligheterna låstes hela /r/jailbreak-forumet ner, och det blev samtidigt väldigt tyst från Reddits sida. Men tillslut bröts tystnaden då en av moderatorerna, ”Chtorr”, meddelade att delforumet återigen låsts upp.

reddit-delforum-upplåst

Att jailbreaka sin iOS-enhet är fullkomligt lagligt, åtminstone i USA – så de copyrightanslag  som Reddit-delforumet fick ta emot kom lite som en blixt från klar himmel. Då transparensen hos Reddit dessutom inte är på topp är det få som vet vem den egentliga avsändaren var.

reddit-copyrightanslag

Var det måhända ett copyrighttroll som var i farten? Eller Apple? Eller kanske någon tjomme som ville störa jailbreak-communityt? Svaret på den frågan får vi förmodligen aldrig reda på..

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN