Bahnhof: Samma person ligger bakom både utpressningsbreven och bevisinsamlingen

Bahnhof med VD:n Jon Karlung i spetsen avslöjar via sin blogg att Patrick Achache och hans upphovsrättsfirma Copyright Management Service(CMS) tillsammans med Njord Law Firm ligger bakom mer än hälften av alla fildelarbrev som skickats ut till svenska hushåll. Samma man står även bakom bolaget MaverickEye, som utvecklat övervakningssystemet MaverickMonitor, som i sin tur tar fram domstolsbevis mot misstänkta fildelare. Att CMS och MaverickEye har samma ägare är inget Patrick själv skyltar med, och Jon menar därför att MaverickEye felaktigt framställs som ett oberoende företag.

Patent- och marknadsdomstolen har enligt Jon avgjort fildelningsmål där CMS varit inblandade med MaverickMonitor som den enda beviskällan, och trots att båda bolagen ägs av Patrick Achache har samma domstol svalt bilden av MaverickMonitor som en opartisk beviskälla med med hull och hår:

”Domstolen finner inte anledning att ifrågasätta tillförlitligheten i den metod som redovisats av Copyright Management (s 5, PMÄ 11004-18)”

Bara det här året har över 30.000 svenskar fått hem kravbrev där de uppmanats betala tusentals kronor för att slippa en kostsam rättegång, och de senaste två åren har Patent- och marknadsdomstolen gett Copyright Management Service allt de behöver för att kunna skicka ut hela 54.366 kravbrev.

Jon räknar med att den totala utpressningssumman landar på omkring 110 miljoner kronor om varje utpressningsbrev kräver mottagaren på 2.000 kronor. Om vi räknar med att var tionde mottagare betalar blir den totala summan trots allt respektabla 11 miljoner kronor, som i sin tur trillar direkt ner i upphovslobbyns fickor. På grund av Patrick Achaches inblandning i både upphovsrättsfirman och företaget som står för bevisinsamlingen menar Jon att hela processen är rättsosäker. Samma man debatterar vidare:

”Upphovsrätt som juridiskt fält måste moderniseras, och straff borde endast delas ut av brottsutredande myndighet efter rättvis domstolsprövning, och inte av privata bolag som är sugna på pengar. Vi kommer fortsätta debattera och informera om våra övertygelser så länge det behövs”

Ett litet tips för vidare läsning är utpressningskollen.se, där man kan skicka ett förifyllt protestbrev till justitieminister Morgan Johansson för att kräva att utpressningsbreven upphör. Om du har tid, förändra gärna det förifyllda formuläret och kom med egna åsikter för att ditt protestbrev ska tas på större allvar och inte förpassas direkt till Morgans digitala papperskorg.

Protestlista bahnhof e1544737333812

På samma sida kan man även söka efter sin internetoperatör för att se när känsliga uppgifter har begärts ut och av vem. Jon menar själv att Bahnhof är den enda internetoperatören i Sverige som aldrig lämnat ut kunduppgifter som kan användas för utpressningsändamål, och då EU-domstolen underkände den svenska datalagstiftningen för två år sedan borde i mitt tycke även konkurrenterna våga sticka ut hakan istället för att lägga sig platt för upphovsrättslobbyn.

utpressningskollen e1544737306746

Detta är inte första (och förmodligen inte sista) gången Jon Karlung och Patent- och marknadsdomstolen bråkar med varandra. Förra gången valde Jon att kritisera samma domstol efter de tvingat Bahnhof att blockera publicisten Elsevier, men Bahnhof gav som tur var igen på ett mycket finurligt sätt.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer