Meny

Danska internetoperatörer blockerar torrentsidor och länkar till lagliga alternativ

Danska internetoperatörer och upphovsrättsinnehavare genomför just nu en kampanj, ”Share With Care”, där målet är att få den danska befolkningen att sluta fildela illegalt.

Danskarna är vansinnigt hårda när det kommer till att blockera fildelningssidor. Redan för 10 år sedan blockerades The Pirate Bay, och vid skrivande stund är över 300 fildelningssidor blockerade i landet.

Så fort danska internetanvändare (som inte använder sig av VPN-tjänster) försöker komma åt blockerade sidor, såsom exempelvis The Pirate Bay, möts de av startsidan för ”Share With Care”-kampanjen. Samma kampanj inkluderar nuförtiden även TV- och Film-söktjänsten FilmFinder. En tjänst där besökarna kan söka på exempelvis en filmtitel, för att få reda på samtliga lagliga alternativ som finns tillgängliga för att kunna se på filmen.

En talesperson från den danska Rättighetsalliansen (yes, även vi svenskar har en egen version av denna ekonomiska förening), Maria Fredenslund, menar:

“Genom att uppmärksamma och göra reklam för lagliga tjänster via kampanjen ”Share With Care”, hoppas vi på att få danska invånare att sluta fildela illegalt. Idag finns det många lagliga tjänster och produkter att tillgå som uppfyller alla krav som kunderna ställer”.

FIlmfinder
Så här kan det se ut om man söker efter serien Bron på filmfinder.dk

Över 600 miljoner danskar besökte piratsidor förra året, och den massiva andelen fildelare i landet verkar inte minska.

Upphovsrättslobbyn har tidigare försökt med piskan, det vill säga lagens långa arm. När inte detta fungerade viftar de istället med moroten, det vill säga alla ”innehållsrika” och lagliga tjänster som erbjuds. Självklart finns det många lagliga tjänster att välja på, men få har pengar nog för att teckna sig för samtliga av dessa, även om vissa ibland delar konton för att kunna ha råd. Ofta tecknar sig konsumenter för några enstaka streamingtjänster för att sedan piratkopiera resten av materialet.

Många av de som laddar ner filmer illegalt lägger även stora pengar på lagligt material. Men för de som vill ha tillgång till ett brett utbud av serier, sportevenemang och filmer, till ett vettigt pris, och dessutom lagligt, finns det egentligen inga bra alternativ att välja på. Det enda lagliga alternativet som finns att tillgå är att teckna sig för ett tiotal tjänster för tusentals kronor per månad. Väl där måste man ta reda på vilka tjänster som sänder vilket material, en aktivitet som kan ta en hel kväll.

Upphovsrättslobbyn kanske tror att de kör upp en morot framför munnen på oss, men så är det inte, de trycker upp ett vakande och förmyndande pekfinger som pekar på lösningar som inte existerar. Min förhoppning är att merparten av de som fildelar illegalt egentligen vill konsumera materialet lagligt, men möjligheten för detta finns inte i dagsläget.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN