Meny

Ett IP-nummer räcker inte för att identifiera en fildelare

En ägare för ett fosterhem i USA, Thomas Gonzalez, stod anklagad inför amerikansk domstol för att ha laddat hem Adam Sandler-filmen ”The Cobbler”. Den anklagande parten var ett så kallat uphovsrättstroll, som med hot och övertalningsförsök velat att Thomas skulle betalat ett skadestånd istället för att nu behöva inställa sig i rätten.

Gonzalez hade ett öppet Wifi-nätverk på boendet där brottet enligt upphovsrättstrollet skulle ha inträffat. Samma man blev igen friad (de försökte med samma sak för två år sedan) av domaren som motiverade sin dom genom att peka på att det inte kunde fastställas att det var Gonzalez som fildelade.

Domstolen menade vidare att ett IP-nummer inte räcker för att fälla någon enskild person för upphovsrättsbrott.

“In this copyright action, we consider whether a bare allegation that a defendant is the registered subscriber of an Internet Protocol (‘IP’) address associated with infringing activity is sufficient to state a claim for direct or contributory infringement. We conclude that it is not.”

De så kallade copyrighttrollens försök att skrämma folk att betala ansenliga summor pengar för påstådda upphovsrättsöverträdelser är tyvärr väldigt ekonomiskt gångbart. Den stora merparten av fallen går aldrig till domstol utan slutar med att den anklagade skräms till att betala en summa för att slippa dras inför rätta. I Sverige är det för närvarande den danska advokatfirman, Njord Law Firm, som står för hotbreven. Ingen i Sverige har hitintills blivit fälld för upphovsrättsbrott enbart genom att ett IP-nummer har begärts ut och granskats.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN