Igår skulle EU-parlamentet ha färdigställt villkoren för Artikel 11 (”länkskatten”) och Artikel 13 (”uppladdningsfiltret”). Detta gick dock inte helt enligt plan då många medlemsländer ställde sig negativa till upphovsrättsreformen och de både kritiserade tilläggen.

Det är enligt Torrentfreak främst Artikel 13 som har fått utstå hårdast kritik. Tillägget har kritiserats av bland annat upphovsrättsinnehavare, vanliga medborgare och EFF (Electronic Frontier Foundation).

I fredags satte sig 11 medlemsländer på tvären mot upphovsrättsförordningen som en protest mot Artikel 11 och Artikel 13. Vilket land som röstar på vad är hemligt, men piratpartisten Julia Reda menar att Sverige, Tyskland, Finland, Belgien, Nederländerna, Slovenien, Italien, Polen, Kroatien, Luxemburg och Portugal röstade emot förslaget.

Som ett resultat av detta har förhandlingarna strandat fullständigt, men lagmakarna ger sig förmodligen inte så lätt. Efter fredagens omröstning lär lobbyorganisationer från båda sidor jobba på högvarv för att försöka övertyga diverse EU-parlamentariker om att deras ståndpunkter inte går av för hackor.

Julia Reda menar att det är viktigt att nejsägarna gör sin röst hörd:

”Det är viktigt att vi pressar på EU-parlamentarikerna för att de mest skadliga delarna av upphovsrättsreformen ska kunna förhandlas bort”

Enligt samma kvinna ser schemat ut enligt följande..

21 januari – Förslagstexten ska färdigställas efter diskussioner (misslyckades)

22 januari – Förhandlingarna fortsätter

Mars/april – Slutomröstning i EU-rådet

April – Slutomröstning i EU-parlamentet

BILDSaveyourinternet.eu
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer