Meny

Få väljer att skänka pengar till vinstdrivande pirattjänster

Alla piratsajter, pirat-appar och olicensierade tv-plattformar kan få upphovsrättslobbyn på sig, och som en konsekvens av detta är höga bötesbelopp och nedstängningar vanliga inom piratvärlden.

Att försvara sig kostar pengar, och just pengar är knappast någon bristvara på upphovsrättslobbyns sida av bordet. För att kunna hävda sig på ett någorlunda vettigt sätt har många kommersiella pirat-plattformar ”blivit tvungna” att samla in kosing via exempelvis Indiegogo samt GoFundme och dylikt, men användarna brukar inte vara särskilt pigga på att hoppa på det tåget.

Mer specifikt målar många inom piratbranschen upp ett ”David mot Goliat”-scenario där de tvingas slåss mot en jätte som vill förstöra allt de byggt upp. Samma jätte ska förstås även förstöra den fria webben och mycket annat.

Personerna bakom iStreamItAll har stämts av upphovsrättslobbyn samt USAs regering. Som en konsekvens av det har de valt att samla in omkring 100.000 kronor via GoFundme, trots att de redan har erkänt. Ett vettigt försvar kostar dessutom miljoner, och även med ett kompetent försvarsteam i ryggen har de inte en chans att vinna, menar Torrentfreak.

Sen har vi IPTV-tjänsten Boom Media, som samlar in omkring 2.5 miljoner kronor som ska täcka deras rättskostnader efter att tv-bolaget DISH Networks fått upp ögonen för dem.

boom-media
Boom Medias insamlingskampanj

Om Boom Media får in tillräckligt med pengar hävdar de att kundernas personuppgifter kan hållas säkra, men om så inte blir fallet menar de att DISH får tag i uppgifterna, och därefter ska kunderna stämmas en efter en. Där har ni en utpressningstaktik som heter duga, som nästan är lika ful som upphovsrättstrollens oetiska metoder.

Men men. Vem vill bidra ekonomiskt för att en kommersiell piratsajt eller pirat-IPTV-tjänst ska kunna försvara sig? I princip ingen, och det är lätt att förstå varför.

Boom Media visste om att många IPTV-tjänster stäms av såväl upphovsrättslobbyn som privata tv-bolag. De borde ha skyddat kundernas uppgifter på ett bättre sätt, tex. genom att ta betalt via Bitcoin, men några sådana skyddsåtgärder var det aldrig tal om.

boom-media-man-bakom
En av männen bakom Boom Media..

För att sammanfatta läget: De personer som ligger bakom de vinstdrivande pirattjänsterna vet vad som gäller. De tar en chansning och cashar glatt in varenda slant, trots att de är medvetna om att stämningar faller ner som spön i backen inom pirat-branschen. När de väl trycks upp mot väggen spelar de offer, och vill att kunderna ska betala för hela rättsmaskineriet, vilket inte känns rätt någonstans. De vinstdrivande pirattjänsterna förtjänar inte en spänn.

Många nätpirater har egna agendor, såsom ”det finns för många streamingplattformar (dvs. utbudet är för fragmenterat)”, ”det är för dyrt att köpa medieprogram såsom Photoshop” eller ”filmbolagen är douchebags, och förtjänar inga pengar”. Men oavsett varför nätpirater väljer att ta del av illegalt material är en sak säker: Få är beredda att slanta upp när vinstdrivande pirattjänster hamnar i trubbel – och det är helt rätt – åtminstone i mina ögon.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN