Meny

Intresset för Pirat TV-abonnemang ökar stadigt

En ny rapport från den kanadensiska bredbandsleverantören Sandvine vittnar om att 5.5 procent av de nordamerikanska hushållen använder sig av så kallade pirat TV-boxar för att ta del av kabeljättarnas utbud, utan att behöva betala mer än en spottstyver. Samma källa vittnar även om att andelen piratboxar är störst i stadskärnorna, där medelinkomsten i sin tur är som lägst.

Kodi Smart IPTV-annons Ebay
Ett populärt pirat TV-abonnemang

Det amerikanska uttrycket ”cordcutting” är omåttligt populärt. Fenomenet innebär att kabel TV-kunder säger upp sina dyra satellitavtal för att istället streama det de vill se. Antalet lagliga tjänster är väldigt stort (i alla fall i USA och Kanada, i Sverige; knappast), men piratutbudet går inte av för hackor det heller.

Genom att teckna sig för ett piratabonnemang betalar kunden en förutbestämd summa varje månad, precis som innan. Skillnaden är oftast den att summan är betydligt mindre än innan, och Torrentfreak menar att marknaden för piratstreaming omfattar miljardbelopp varje år.

pirattv ekosystem
Ovan listas alla aktörer som möjliggör Pirat TV-streaming enligt Sandvine. Slutkunden köper en Pirat TV-box som i sin tur slutit avtal med en olicensierad videodistributör. Distributören betalar i sin tur andra aktörer som laddar upp och driftar pirat TV-sändningarna.  

Den kanadensiska internetoperatören Sandvine undersökte fenomenet redan förra året, och kom då fram till att strax över 6.5 procent av alla hushåll prenumererade på diverse pirat TV-paket.

Detta året var siffran lägre (5.5%), men detta betyder absolut inte att intresset för Pirat TV-boxarna har minskat, tvärtom. Förra året undersöktes bara hushåll som befann sig i stadskärnorna, ett område som i sin tur tittar på pirat-TV mer frekvent än landsbygdsbor.

Pirattv graf HBP
Sandvine listar här andelen pirat TV-tittare som tar del av HBO:s utbud. 10.000 kronors-frågan: När tror ni att Game of Thrones hade premiär?

Antalet pirat TV-entusiaster i stadskärnorna har ökat från 6.5 procent till 7.3 procent, men i landsbygden är samma entusiasm inte lika stor (4.3%). Med detta sagt är kan man absolut påstå att intresset för pirat-TV har ökat i Nordamerika.

Populationen i USA/Kanada anser jag absolut är jämförbar med den svenska, men det skulle fortfarande vara ruskigt intressant att få reda på hur utbrett samma fenomen är i Sverige. Mörkertalet när det kommer till Sandvines rapport är förmodligen relativt stort då somliga svarande säkert inte varit helt ärliga på grund av rädsla för rättsliga påföljder och tvivelaktig anonymitet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN