Meny

Så här låser ni upp regionslåst Youtube-innehåll

Med sina två miljarder månatliga besökare är Youtube världens näst största sociala medie-plattform. Väl där hittar vi i princip allt: Katter larvar runt och hittar på bus, långfilmer, tv-serier samt mycket mer.

Då likvärdiga sociala medie-tjänster nischat sig gentemot exempelvis unga, äldre eller mer teknikintresserade människor är det dessutom rätt unikt att Youtube vänder sig åt precis alla.

Det enda smolket i bägaren är att somliga videor är regionslåsta, det vill säga otillgängliga för oss svenskar. Detta lilla problem fixar dock VPN-tekniken lätt som en plätt – vilket vi snackar mer om i denna artikeln.

Läs mer: Här listas de bästa VPN-tjänsterna

Varför är Youtube så pass populära?

Det finns många anledningar till att så är fallet – men den största av dessa står förmodligen innehållsbredden för. Här hittar vi bland annat spelstreaming, gör det själv-videor och mycket annat som vi egentligen bara kan hitta på Youtube.

Även teknikutvecklingen har med stor sannolikhet bidragit till sajtens popularitet. Numera plockar vi med oss våra uppkopplade telefoner (och därmed också Youtube) var vi än befinner oss. Utöver detta tillämpar Youtube också en ytterst modern konverteringsteknik som gör att driftskostnaderna kan hållas nere, vilket även gagnar slutanvändarna, dvs. oss.

youtube-spel

Om vi fortsätter med vårt lilla skrytkalas kan samma videoplattform även nås på en lång rad enheter, såsom exempelvis iOS, Android, Windows, Mac samt Linux. Och även om man inte gillar de förinstallerade apparna kan videosajten också nås via samtliga webbläsare, vilket kan ses som ytterligare en fördel.

Om vi går tillbaka till den största begränsningen, dvs. att somliga videor är regionsblockerade, är detta en ganska kontroversiell fråga. Youtube vill i sin tur erbjuda allt innehåll till oss svenskar – men kan inte då diverse giriga upphovsrättsinnehavare, som alltid vill tjäna mer pengar, är duktiga på att sätta käppar i hjulen.

Detta genom att de säljer sitt material flera gånger; en gång till EU-regionen, en gång till Asien, en gång till USA – sen rullar det vidare. Allt för att de själva ska kunna bada i pengar Joakim von Anka-style, samtidigt som vanliga Youtube-besökare får kika på en tråkig svart skärm.

Lås upp allt Youtube-material med en VPN-tjänst

Det finns ett flertal olika metoder vi kan använda oss av för att komma åt Youtubes fullständiga utbud. Det både vanligaste och enklaste sättet är att använda sig av en VPN-tjänst.

Dessa typer av tjänster gör att våra egentliga IP-adresser byts ut mot anonyma sådana. Detta innebär att vi tillåts ”lura systemet” för att på så sätt komma åt Youtube-material från bland annat Kina och USA, som annars hade varit otillgängligt.

VPN-leverantörer finns det i sin tur gott om, och i runda slängar är det ett tiotal som håller måttet, medans ett femtiotal ytterligare lägger sig på en acceptabel nivå. De bästa i högen hittar ni alltid på VPN-topplistan.

youtube-djurvideo

Det är säkerligen lätt att tro att det som VPN-företagen erbjuder är olagligt, men så är det inte. Även om Netflix, Youtube och i synnerhet upphovsrättsbolagen inte är överförtjusta i dessa typer av tjänster finns det ingenting som förbjuder dem.

Åtminstone inte i västvärlden. I länder såsom Irak, Kina, Ryssland och dylikt ser läget dock lite annorlunda ut på grund av de censurförhållanden som råder.

Sammanfattning

Youtube, som i sin tur ägs av Google, är vansinnigt populära. I skrivande stund är det bara Google som slår dem på fingrarna sett till antalet sidvisningar, och det är knappt.

Som vi gått igenom tidigare kan videoplattformens framgångar förklaras tack vare sajtens breda utbud, snygga tekniska lösningar, enkelheten att ladda upp nya videor samt det breda plattformsstödet.

Regionsblockerade videor är dock tyvärr någonting vi har lärt oss att leva med, men så måste det inte vara. VPN-tekniken löser det mesta – så även de tramsiga blockeringarna.

Utöver detta får även säkerhetsnivån en skjuts i rätt riktning samtidigt som ni också kan låsa upp övriga annars låsta tjänster – såsom BBC iPlayer och Netflix fullständiga utbud.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN