Meny

Många flockar till piratsajter pga. Coronavirus-epidemin

Allt fler blir drabbade av Coronavirus-pandemin, och som en konsekvens av det har många regeringar valt att agera. Landgränser stängs, vårdarbetande tvingas jobba övertid och kontorsarbetande uppmanas till att arbeta hemifrån. Uppoffringarna är många, men samtidigt nödvändiga för att smittan inte ska spridas på ett okontrollerat sätt.

Italien är synnerligen drabbat. Väl där har regeringen infört utegångsförbud inom ett flertal regioner, vilket innebär att miljontals italienare tvingas stanna hemma. Samma begränsning har lett till att internettrafiken ökat med 30% i samma land, och nästan alla söker sig till nöjes- och nyhetstjänster. För att nämna ett exempel har sökordet ”Netflix” ökat kraftigt i popularitet:

google-trends-netflix

Enligt Torrentfreak har även italienska piratsajter, såsom CB01 och Eurostreaming, blivit alltmer populära.

Nerladdnings- och streamingtjänsten Real Debrid har dessutom fått ett uppsving. Som ni ser nedan landar den totala ökningen på 20%, vilket har lett till att en ny server kommit till världen.

real-debrid-twitter

Som alla är plågsamt medvetna om är inte heller Sverige någon fredad zon när det kommer till spridningen av Coronaviruset. Enligt Worldmeters har strax över 1.100 svenskar smittats.

coronavirus-epedemin

Och jepp – även våra internetvanor har förändrats. I Sverige har Netflix ökat i popularitet, och exakt samma visa gäller för sökningar som behandlar The Pirate Bay samt torrent-tekniken.

netflix-sverige-enligt-google-trends

swesub-ökar-på-google-trends

Det är inte bara piratsajterna som fått ett uppsving, även specifika filmer, såsom “Contagion”, har ökat i popularitet. Trots att filmen snart har 10 år på nacken har den kvalat in på veckans topplista, där de mest populära piratfilmerna presenteras. Aldrig tidigare har en så här pass gammal film återfunnits på samma lista.

Hur pirat-ekosystemet påverkas av en pandemi är förstås av sekundär betydelse, det viktigaste är att smittan bekämpas på ett effektivt sätt. Men då förändringarna trots allt är ganska omfattande anser jag att de kan vara värda att dokumentera.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN