Meny

Filmen ”Contagion” laddas ner som aldrig förr pga. Coronavirus-utbrottet

Steven Soderberghs film ”Contagion” ploppade upp på diverse piratsajter år 2011, och toppade nerladdnings-listorna under några veckor. Men kort därefter dalade intresset och för bara några månader sedan var filmtiteln nästintill helt bortglömd. Uppskattningsvis laddade några hundra nätpirater ner filmen dagligen.

Men det ändrades i samband med att Coronavirus-utbrottet tog fart. Efter att media börjat slå på den stora trumman jämförde somliga Coronaviruset (COVID-19) med den fiktiva smittan som återfinns i Contagion (MEV-1). Likheterna är dock inte många, men filmen handlar förvisso om ett virusutbrott, och det räckte för att populariteten skulle skjuta i höjden.

Uppgången har bekräftats av mätverktyget Google Trends. I mitten av januari ökade “contagion movie”-sökningarna i raketfart, sen dog de ut lite grann. Men i februari, när Coronaviruset började spridas globalt, ökade sökförfrågningarna återigen.

google-trends-coronavirus

Om vi istället tar en kik på piratnerladdningarna ökade de från cirka 200 dagliga nerladdningar till strax över 25.000, när Coronavirus-hysterin var som starkast. Den statistik som IKnowWhatYouDownload bjussar på är kanske inte hundraprocentigt exakt, men träffsäker nog för att vi kan fastslå att en rejäl ökning skett.

contageon-piracy

Den geografiska datan skvallrar om Sydkorea stod för den största ökningen under januari månad. Det bör vara en konsekvens att samma land var en av de första nationerna som drabbades av Corona-utbrottet. Men bara en månad efteråt tog USA över ledningen i nerladdningsligan, då Corona-virusspridningen blivit högaktuell även i Nordamerika. Filmen har även laddats ner i allt större omfattning i Sverige, men även om ökningen är stor, har det aldrig blivit tal om en plats i den totala swesub-topplistan.

Contagion har blivit alltmer populär i takt med att coronaviruset spridit sig över världen. Vad kan vi lära oss av det? Inte mycket – skulle jag säga – annat än att många är rädda och somliga väljer att tackla sin oro genom att kika på en bra film som behandlar ämnet.

Nedan kan ni kika på en trailer för filmen ifråga:

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN