Meny

Upphovsrättsinnehavare vill att Artikel 13 skrotas

Ett större gäng organisationer som verkar inom musik-, tv-, och sportindustrin har bestämt sig för att inte längre stödja EU:s Artikel 13, som är ett tillägg till upphovsrättsreformen. Bland motståndarna hittar vi till exempel lobbyorganisationen IFPI, som tidigare var för Artikel 13, men som nu tycker att det vore bättre om EU skrotar hela upphovsrättsdirektivet.

Artikel 13:s väg från förslag till beslut har varit en krokig resa. I början var allting frid och fröjd, men under de senaste månaderna har teknikjättar såsom Youtube och Google ställt sig mot ett införande.

Tidigare under veckan offentliggjorde ett gäng mäktiga organisationer inklusive IFPI, IMPALA, Premier League och La Liga ett öppet brev där de önskade att Artikel 13 skrotades en gång för alla. I detta stod det att Artikel 13 till en början stod för någonting som skulle underlätta för upphovsrättsinnehavare, men som förslaget ser ut nu tjänar ingen på att detta införs. Organisationerna menar vidare:

“Far from leveling the playing field, the proposed approach would cause serious harm by not only failing to meet its objectives, but actually risking leaving European producers, distributors and creators worse off,” och fortsätter med följande bombnedslag:

“Regrettably, under these conditions we would rather have no Directive at all than a bad Directive. We therefore call on negotiators to not proceed on the basis of the latest proposals from the Council.”

För att sammanfatta är i princip alla emot ett införande inklusive diverse teknik-, film-, tv- och sport-organisationer, men Piratpartisten Julia Reda varnar samtidigt för att EU inte lär backa i första taget.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN