Meny

Nätpiraterna älskar Disney+, och i synnerhet The Mandalorian

För två år sedan förklarade Disney att de skulle öppna en egen streamingplattform, och nu är den på plats – i USA, Kanada och Nederländerna vill säga. Den 31 mars 2020 blir samma plattform även tillgänglig i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. Vi svenskar får tyvärr vänta ännu längre.

Men bara för att streamingplattformen inte finns tillgänglig i Sverige betyder inte det att alla filmer och tv-serier gått upp i rök. Disney använder så kallad Widevine-kryptering för att skydda materialet, precis som många andra streamingplattformar – men det verkar inte ha hjälpt. Många populära serier, inklusive The Mandalorian, har hamnat på diverse torrentsajter.

På bara några dagar har The Mandalorian knipit förstaplatsen som världens mest populära tv-serie, på piratscenen vill säga. Visst, det är kanske ingen “Game of Thrones”-nivå, men siffrorna nedan talar ändå sitt tydliga språk:

the-mandalorian-tpb

Disney är som väntat inte helt överlyckliga, och har bett Google ta bort alla länkar till diverse torrentsajter:

disney-copyrightanslag

Men vad hade de förväntat sig egentligen? Disney+ har översvämmat en redan proppfull streamingmarknad. Widevine-krypteringen är knäckt sedan en lång tid tillbaka. Många kunder har varken tålamod eller råd att teckna sig för ytterligare en streamingportal, men det har inte stoppat Disney från att försöka etablera sig.

Disney verkar tro att de drar in mer pengar tack vare den nyöppnade portalen, och det kan mycket väl stämma. Men konsumenter som vill ta del av allt material på en och samma plats, andra streamingplattformar, samt kunder som inte är beredda att piratkopiera – lär få lida i störst utsträckning.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN