Meny

Plattformsexklusivt material leder till ökad piratkopiering

Det har tidigare kommit fram att piratkopieringen är ett utbudsproblem, och inte ett ”jag vill ha allting gratis, hurr durr!”-problem. En nypublicerad rapport framställd av den storbritanniska regeringen säger nu exakt samma sak. Enligt densamma är det just plattformsexklusiviteten, dvs. att streamingtjänster likt Disney+ öronmärker en stor del innehåll för att bara sända detta på den egna plattformen, som ställer till problem.

Rapporten består dock främst av ryggdunkande ”vi är duktiga på att stävja piratkopiering”-dängor. Premier League och ett större gäng övriga organisationer får sig en klapp på axeln för deras antipirat-arbete, som beskrivs som världsledande.

Plattformsexklusiviteten, eller problemet med densamma, tas upp under fliken ”kommande hot”. Utredarna har uppmärksammat att piratkopieringen återigen ökar, och det alltmer fragmenterade medieutbudet sägs vara den största anledningen till att så är fallet.

Och det är fullt förståeligt. Att som konsument behöva teckna sig för uppemot ett tiotal streamingtjänster för att få ta del av allt material som finns tillgängligt är i mina ögon ett stort irritationsmoment, både för plånboken och för tålamodet.

Detta är inte första gången Netflix, HBO, Cmore, Viaplay, Amazon och gänget varnas för att deras affärsmodeller inte längre håller. Om utvecklingen går åt samma håll även i framtiden kommer ett saftigt ”I told you so” delas ut från detta hållet. Nu har regeringar, universitetsforskare och till och med upphovsrättsorganisationer slängt upp ett varningens finger – och då börjar det bli dags att agera.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN