Meny

Studie: De lagliga alternativen måste bli bättre – bara då kan piratkopieringen minska

Enligt en amerikansk studie är sidblockeringar, hotbrev och andra skrämselåtgärder inte särskilt effektiva när det kommer till att få piratkopierandet att minska.

I undersökningen ovan deltog 35.000 respondenter i 13 länder. Forskarnas resultat pekar i sin tur på att piratkopieringen har minskat i alla länder utan just här, i Sverige.

piratkopiering-sverige

Efter att detta var klarlagt klurade forskarna vidare på varför piratkopieringen har minskat. Sidblockeringar, hot, arresteringar, och andra likvärdiga åtgärder beskrevs bara ha en begränsad effekt på den totala piratkopieringen – eller ingen effekt alls.

Enligt forskargänget finns det två saker som streamingjättarna borde förbättra: Utbudet måste bli större och prenumerationsavgifterna måste bli lägre. Bara då kan piratkopierarna – som egentligen vill betala för sig, ta av sig piratmössan för gott.

Hur som helst är det förmodligen en bra idé att låta konsumenterna ta del av väl utformade och humant prissatta streamingplattformar. Att skicka ut kravbrev, som dessutom bara blir vanligare, retar förmodligen bara upp mer än det hjälper. En kortsiktig, egoistisk och ineffektiv metod – med andra ord.

Forskarna, försiktiga som de ofta är, säger i slutet av rapporten att de inte har något definitivt svar på varför piratkopieringen inte minskar än mer. Men även om vi inte kan få något rakt svar ännu bekräftar studien mina, och säkert många andras misstankar: Nätpirater vill betala för sig – men då utbudet är undermåligt och priserna för höga väljer många fortfarande att besöka The Pirate Bay istället för Viaplay.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN