Meny

Upphovsrättstrollet Strike 3 lägger i ytterligare en växel – antalet utpressningsbrev ökar återigen

Upphovsrättstrollet Strike 3 Holding jagar BitTorrent-pirater som om det inte skulle finnas någon morgondag. Bolaget är främst verksamma inom Sverige, Tyskland samt USA. I USA har de allierat sig med Malibu Media, och i Sverige har de istället valt att samarbeta med Copyright Management Services (CMS) – ett skurkbolag av rang.

Utpressningsförsöket, som egentligen är en ganska enkel process – går till så här: Strike 3s mellanhand CMS begär ut en lång lista med IP-nummer som tillhör misstänkta fildelare av olika slag. Denna begäran måste gå igenom Patent- och marknadsdomstolen som i sin tur tvingar internetoperatörerna att berätta vem som var ägare till det berörda IP-numret under den tidpunkt nerladdningen skedde, och därmed är er identitet röjd.

Kända internetoperatörer såsom Telia, Com Hem och Telenor har redan i år lämnat ut  tusentals personuppgifter på misstänkta fildelare, och samtliga av dessa kan räkna med att ett hotbrev dyker upp i brevlådan inom kort.

Förutom Copyright Management Services har även Mis.Label, Contra Piracy och DigiRights Administration gjort intåg på den svenska marknaden. Vid sin sida har samma gäng med sig Njord Law Firm samt Rambergs Advokater mfl., som inte är sena på att tjäna en extra hacka genom att skrämma livet ur laglydiga svenskar.

utpressningskollen

Senast för några månader sedan uppmärksammade Bahnhof att en 75-årig man anklagats för att ha laddat ner ”The Creepers Family Part 3”. Den anklagade mannen var uppenbart oskyldig och hade följande att säga:

”Intrånget skedde fredag 2 feb 2018 kl 6:43:17, det vill säga en tid som jag som pensionär sover. Jag är 75 år och kan inte mycket om data, och jag undrar om det finns något jag kan göra eller om det bara är att betala?

Jag sover dåligt och känner stor oro på grund av detta, jag vill bara ha ett stopp. Min fru vill betala för att bli av med problemet, men blir vi det eller ökar det bara? Jag är rädd för att räkningarna ska fortsätta komma från andra byråer och firmor, det verkar ju vara en affärsidé som är bättre än att sälja filmer. Det kan bli min ruin.”

Många tror att utpressningsbreven är några former av myndighetsdokument eller böteslappar som i sin tur kan hamna hos inkasso eller kronofogden, men så är det inte. Breven är så kallade ”förlikningserbjudanden” som erbjuder mottagaren (läs utpressningsoffret) att betala några tusenlappar för att slippa en eventuell rättegång.

De spelar med andra ord på vanliga människors rädsla och respekt för det svenska rättssystemet. Upphovsrättsinnehavarna, mellanhänderna samt advokatbyråerna använder den svenska upphovsrättslagen som ett sätt att maximera sina egna vinster på ett mycket fult och oetiskt sätt – och detta måste upphöra.

Filmer samt tv-serier blir dessutom alltmer otillgängliga i samband med att ett antal nya streamingplattformar slår upp dörrarna senare under året. I takt med detta lär piratkopieringen (i mina ögon) öka och som en konsekvens av detta bör även antalet hotbrev göra detsamma.

Än så länge har inget bolag vågat dra någon enskild fildelare till rätten, men så länge människor fortsätter att betala fortsätter eländet. Och vem kan klandra dem? Vem vill riskera en rättslig prövning för att ha laddat ner någon av nedanstående filmer?

porr-anmält-enligt-utpressningskollen

Enligt Torrentfreak är dessa typer av utpressningsbrev återigen på uppgång, och 2019 väntas blir ett rekordår i USA. Strike 3 Holding beskrivs även som synnerligen aggressiva. Förra året var för att tillägga något lugnare än vanligt, men enligt samma källa har den nedåtgående trenden tyvärr brutits.

Mitt råd till alla som utsätts för dessa typer av brev är att inte betala. Bolagen har i mina ögon en alltför svag bevisning. Ett IP-nummer bör med andra ord inte kunna räcka för en fällande dom. Visst, vid civilrättsliga mål är beviskraven inte lika strikta, men det skulle förvåna mig oerhört om bolagen ens vågar fullfölja sina rättegångshot.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN