Meny

Torrenttrafiken ökar – och filmbolagen vill inte förstå varför

Torrenttrafiken ökar återigen och filmbolag och diverse upphovsrättsvurmare står och kliar sig i huvudet. BitTorrent-trafiken står återigen för en stor del (32%) av all den internettrafik som sker uppströms, efter att samma typ av trafik minskat i åratal. Hur har detta kunnat ske, med alla nya streamingtjänster som ploppat upp? Till och med HBO har lanserat en tjänst för oss skandinaver, och Netflix är större än någonsin. Räcker inte detta?

Mitt svar är nej, och nedan motiverar jag mitt svar.

Det är för dyrt

Om vi vill ha tillgång till en bråkdel av alla serier och filmer som finns att tillgå gäller det till att prenumerera på minst 4 tjänster:

Netflix HD: 99 kronor/månad

Viaplay – film och serier: 109 kr/månad

CMore – film och serier: 109 kr/månad

HBO Nordic: 99 kr/månad

Vi måste med andra ord betala minst 416 kronor per månad för att ta del av en bråkdel av de filmer och serier som finns att tillgå världen över. Netflix svenska utbud är dessutom ungefär bara en tredjedel så stort som amerikanernas totala Netflix-bibliotek. Och vi ska kanske vara glada att det inte finns fler alternativ, då hade det blivit ännu dyrare att streama lagligt.

Tips: Lås upp Netflix USA-utbud här.

Krångliga regionsbestämmelser leder till otålighet

Ett filmbolag säljer inte rättigheterna till en TV-serie en gång, utan otaliga gånger. Detta genom att dela upp världskartan i olika rättighetszoner, där en TV-serie, eller film med för den delen, säljs till exempelvis Skandinavien. Den TV- eller streamingleverantör som betalar bäst får lov att sända titeln först. Och betalar man inte tillräckligt bra, får kunderna till exempel vänta med att se de senaste avsnitten.

Detta giriga krångel leder till att människor väljer att fildela istället för att titta på en serie månader, och ibland år, efter att dessa sänts i TV-, och filmskaparnas högborg, USA. Även om vi skulle vilja, kan vi inte teckna oss till USA-exklusiva tjänster såsom Amazon Prime eller Hulu, vilket innebär att många känner att de inte har något alternativ till att piratkopiera.

Att hålla sig inom lagen är krångligt och otacksamt

Det är svårt att hitta det man söker efter. Detta då licenser till både TV-serier och filmer ofta dras in och helt enkelt försvinner från den plattform som man väljer att streama från. Streamingplattform X visar kanske säsong ett till tre, och plattform Y säsong fyra till fem, och de sista säsongerna får man se i stjärnorna efter. Mitt under en streamingsession tas  kanske någon säsong bort då filmbolaget ändrat sig och vill sända materialet via sin egen streamingtjänst istället.

Streamingmarknaden är uppdelad i mindre segment

I Sverige har vi ungefär fyra till fem bra alternativ att välja på. I USA finns det ungefär ett tiotal. Istället för att förminska antalet streamingalternativ ökar de ständigt. Disney kommer med stor sannolikhet dra in sina Marvelfilmer och TV-serier från Netflix för att istället starta en egen streamingtjänst nästa år. Produktionsbolaget Universal uppges även de vilja gå samma väg. Musikbranschen valde att satsa på breda tjänster som gav konsumenter tillgång till allt, för en rimlig peng, och samtidigt dog piratkopieringen vad gäller musik.

En annan bov i dramat står alla exklusiva titlar för. Netflix var trötta på att behöva fjäska för produktionsbolag, lånade stora summor pengar och producerade eget material istället. Detta visade sig vara ett vinnande koncept, för alla utom kunderna. I princip alla streamingtjänster arbetar med att ta fram nya titlar för att locka kunder till just deras plattform. En praxis som kanske kan skapa lite kortsiktiga intäkter, men i längden bara leder till irritation bland kunderna.

Hur kan piratkopieringen minska?

Många hävdar att både filmbolag och streamingplattformer inte förstår att vi konsumenter är ute efter en heltäckande tjänst som är någorlunda prisvärd. Jag hävdar att de både förstår och kan skapa en heltäckande tjänst, de vill helt enkelt bara inte. Det finns stora pengar att tjäna på att låsa in eget material i en och samma tjänst, och på så sätt låta konkurrenter svälta ut. Fildelare kan stämmas till rätten och betraktas som kriminella, om de väljer att inte rätta sig i leden.

Skivbolagen vågade göra all musik tillgänglig på en och samma plattform. Det är nu dags för filmbolagen att göra samma sak. Filmbolagens representanter säger att de erbjuder allt, men egentligen erbjuder de ingenting.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN