Meny

Med en VPN kan du surfa säkert på publika wifi-nät

Att koppla upp sig mot ett publikt wifi som du bland annat hittar på flygplatser och caféer, kommer en tydlig fördel: Du slipper slösa datatrafik.

Men hur säkert är det att surfa på offentliga nätverk – och vad kan du göra för att säkra upp din internetanslutning?

Det tar vi reda på i den här artikeln.

Är det farligt att surfa på ett offentligt wifi-nät?

Det är i regel inte farligt att koppla upp sig mot ett publikt nätverk utan en VPN, men om du gör så tar du en onödig risk. Om wifi-nätet är felaktigt konfigurerat och en hacker varit i farten kan denne lägga beslag på exempelvis dina lösenord och dina bankuppgifter.

Notera att du inte kommer bli hackad bara för att du kopplar upp dig mot ett oskyddat Wifi-nät, utan en VPN. Men en VPN är däremot en billig försäkring mot alla otrevliga saker som kan drabba dig och din enhet på ett publikt Wifi-nät.

Läs mer: Så fungerar en VPN

2 sätt en hacker ta över ett publikt nätverk

  1. Evil Twin attacker, där hackern skapar ett fejkat wifi-nätverk. Vem som helst kan skapa ett fejkat Wifi-nätverk med mål att samla in känsliga data. ”McDonalds Örebro” är ett träffsäkert namn på ett fejkat wifi-nätverk som säkert kan locka till sig offer.
  2. Man in the middle-attacker, där hackern kapar din wifi-uppkoppling. Mer specifikt lägger hackern upp ett skadligt nätverk mellan din enhet, och det publika nätverket. På grund av det kan hackern exempelvis dirigera om din webbtrafik till skadliga webbsidor.

Personer som surfar

5 sätt att skydda sig mot hackers på publika nätverk

  1. Avaktivera funktionen som kopplar upp dig mot publika nätverk per automatik. 
  2. Koppla inte upp dig mot vilket Wifi-nät som helst. Det är en bra idé att fråga personalen på exempelvis ett café vad deras wifi-nät är döpt till, så att du inte kopplar upp dig mot en bedragares fejkade wifi-nätverk.
  3. Logga inte in på din internetbank eller andra känsliga konton/appar, när du är uppkopplad mot ett publikt nätverk. 
  4. Ha ett aktivt antivirusskydd och en brandvägg på din laptop. Då gör du livet svårare för hackers.
  5. Skaffa en VPN. Vi har testat över 60 VPN-leverantörer och utsett de VPN-tjänster som är bäst i test.

Är en VPN-router en bra idé?

Om du skaffar en VPN-router likt den som Vilfo erbjuder, får du ta del av många fördelar. All nätvärktrafik krypteras, och du kan bland annat låsa upp amerikanska Netflix och brittiska BBC iPlayer. Utöver det skyddas alla enheter per automatik, så fort de kopplas upp mot VPN-routern.

Som du kan läsa i testet av Vilfo, har den routern en lite väl begränsad räckvidd, men det problemet kan du lösa med en Wifi-förstärkare som förlänger räckvidden för det trådlösa nätverket. En enhet som förstärker din wifi-uppkoppling kostar i regel cirka 700 kronor, vilket är förhållandevis lite då Vilfo kostar omkring 4 000 kronor.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN