Meny

Nytt lagförslag ska se till att Huawei hålls borta från Sveriges 5G-nät

En lagändring som innebär att regeringen har rätt att stoppa osäkra leverantörer från att delta i 5G-utbyggnaden är på ingång. Enligt källor som SVT pratat med har lagändringen ett egentligt syfte – att stoppa Huawei, som ägs av det kinesiska kommunistpartiet, från att etablera sig i Sverige.

Anders Ygeman, dvs. vår digitaliseringsminister, menar att säkerhetsläget när det kommer till våra mobilnät blir allt viktigare. Det ska därför bli upp till Säpo och Försvarsmakten att basa över dessa typer av frågor.

Operatörerna själva verkar dock inte ha några större problem med Huawei, men Jerker Hellström på Totalförsvarets Forskningsinstitut är av en helt annan åsikt:

”5G-nätverken kommer att genomsyra hela samhällena. Det handlar inte bara om kommunikation mellan människor utan mellan prylar, självkörande bilar och kritisk infrastruktur. Det är då det inte blir acceptabelt med sådana oklarheter som finns kring Huawei. Än så länge är det till exempel mycket som är höljt i dunkel vad gäller ägandet av Huawei.”

Anders Ygeman har inte heller någon positiv inställning till Huawei:

Vi kan helt enkelt inte tillåta säkerhetsfarliga komponenter. Jag och regeringen har sett ett värde i att ha den nya lagstiftningen på plats innan auktionen för nya 5G-licenser görs i början av 2020.

Om allt går som det ska röstas lagförslaget igenom i riksdagen någon gång under hösten.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN